SimCity (vuoden 1989 videopeli)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo vuoden 1989 videopelistä. SimCity on myös vuoden 2013 videopeli.
SimCity
SimCity-Indigo.gif
Kehittäjä Maxis
Infogrames (Amiga CDTV)
Nintendo EAD (SNES)
Julkaisija Brøderbund
Maxis
Nintendo
Electronic Arts
Suunnittelija Will Wright
Säveltäjä Frédéric Mentzen
Philippe Vachey (Amiga CDTV)
Soyo Oka (SNES)
Pelisarja SimCity
Julkaistu
  • 3. lokakuuta 1989
Lajityyppi kaupunginrakennuspeli
Pelimuoto yksinpeli
Alusta C64, MS-DOS, Amiga, Sega Saturn, SNES, PlayStation, N64, GBA, Mac OS, Acorn Archimedes
Lisenssi GPLv3 (en)
Jakelumuoto Levyke, C-kasetti, CD-levy ja pelimoduuli
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

SimCity (myös Sim City) on Will Wrightin ja Maxis Softwaren kehittämä vuonna 1989 julkaistu kaupunginrakennuspeli. Peli on ensimmäinen SimCity -pelisarjan peli.

Alkuperäinen SimCity julkaistiin vuonna 1989. Se osoittautui erittäin suosituksi ja on edelleen yksi kaikkien aikojen myydyimmistä videopeleistä. Siitä on julkaistu kolme jatko-osaa, SimCity 2000 (1993), SimCity 3000 (1999) sekä SimCity 4 (2003), joista jokainen on lisännyt peruspeliin uusia ominaisuuksia ja parempaa grafiikkaa. Nintendo DS:lle julkaistiin vuonna 2006 SimCity DS, ja Wii:lle SimCity Creator vuonna 2008. SimCity Societies, julkaistiin vuoden 2007 marraskuussa. Uusin versio SimCity julkaistiin Pohjois-Amerikassa 5. maaliskuuta 2013 ja Euroopassa 7. maaliskuuta 2013. Lisäksi on julkaistu monia spin-off-pelejä, kuten SimTower, jossa pelaajat pääsevät rakentamaan omaa pilvenpiirtäjää.

Kaikissa sarjan peleissä on sama kantava idea. Pelaaja toimii kaupungin itsevaltiaana pormestarina, joka vastaa kaupunkisuunnittelusta. Hänen vastuullaan on kaupungin alueiden kaavoittaminen asumisalueiksi, liikealueiksi ja teollisuusalueiksi. Pormestari vastaa myös tieverkoston ja rautateiden rakentamisesta, koulujen, kirjastojen, sairaaloiden ja poliisiasemien sijoittelusta sekä verojen, muiden tulojen ja menojen hallinnoimisesta. Peli on pohjimmiltaan hyvin monimutkainen, eikä pelaaja voi aina välittömästi nähdä tekemiensä valintojen vaikutusta. Pelissä ei ole varsinaista tavoitetta – useimmat pelaajat tavoittelevat mahdollisimman suurta asukasmäärää tai mahdollisimman paljon rahaa. SimCity-sarjan pelit ovat saaneet useita palkintoja, kuten Origins-palkinnon parhaana strategiapelinä vuosina 1989 ja 1995.

Maxis kehitti SimCityn innoittamana useita muitakin simulaatiopelejä, joiden aiheet vaihtelivat maatilan hallinnasta (SimFarm) ja yksittäisen pilvenpiirtäjän rakentamisesta (SimTower) kokonaisen planeetan ekosysteemin ja evoluution hallitsemiseen (SimEarth). Tunnetuin näistä peleistä SimCityn lisäksi on yhden perheen elämään kerrallaan keskittyvä The Sims. Sim Cityä muistuttaa myös Deep Red Games julkaisema peli Tycoon City: New York.

Vuonna 2008 pelin lähdekoodi julkaistiin vapaan ohjelmiston GNU GPL -lisenssillä. OLPC-projektin tekijät modernisoivat sitä. Vapaa peli nimettiin Micropolisiksi, koska EA halusi säilyttää kaikki oikeudet SimCity-tuotemerkkiin. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SimCity nyt kaikkien muokattavissa Assemblix. Viitattu 20.1.2008.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]