The Sims 3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
The Sims 3
Kehittäjä The Sims Studio
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija Steam, Google Play ja App Store
Suunnittelija Rod Humble
Säveltäjä Steve Jablonsky
Pelisarja The Sims
Pelimoottori RenderWare
Julkaistu NA 2. kesäkuuta 2009
AU 4. kesäkuuta 2009
EU 5. kesäkuuta 2009
Lajityyppi simulaatio
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: T
PEGI: 12
Alusta Microsoft Windows, OS X, PlayStation 3, Xbox 360, Wii, iOS, Nintendo DS, PlayStation Portable, Windows Phone, Android,
Lisenssi Suljettu lisenssi
Jakelumuoto DVD, digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Vaatimukset
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Sims 3 on Electronic Artsin kehittämä ja alun perin vuonna 2009 Microsoft Windowsille ja OS X:lle julkaisema simulaatiopeli. Myöhemmin pelistä on tehty myös versiot PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle, Wiille ja Nintendo DS:lle.

Pelin perusidea on sama kuin pelisarjan aiemmissa osissa. Pelaaja huolehtii hahmonsa, simin, perustarpeista ja ohjaa tämän elämää. Pelaaja voi ohjata simiään täysin haluamaansa elämänsuuntaan ja toteuttaa simin haaveita kotona ja saumattomassa naapurustossa.

The Sims 3:n julkaisu oli EA:lle taloudellisesti hyvin merkittävä, sillä peliä myytiin ensimmäisellä viikolla 1,4 miljoonaa kappaletta.[1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä noudatetaan aikaisemmista The Sims -sarjan osista tuttua kaavaa, jossa pelaajan tulee huolehtia luomansa hahmon eli simin perustarpeista, mikä on kuitenkin sarjan edellisiin peleihin verrattuna pienemmässä roolissa. Tämä antaa simeille enemmän aikaa liikkua ulkona ja viettää vapaa-aikaa kokonaisen kaupungin kokoisella pelialueella muun elämisen ohella. Simit voivat valita monia erilaisia uria, kuten urheilu-uran ja sotilasuran. Simit kehittyvät urallaan riippuen siitä miten pelaaja vaikuttaa simiin ja sen kykyihin. Pelaaja voi valita mitä sim tekee ollessaan töissä, esimerkiksi tekeekö sim ahkerasti töitä vai seurusteleeko työtovereidensa kanssa. Jos sim tekee työnsä tarpeeksi hyvin ja kehittyy työssään, tämä voi saada ylennyksen, palkankorotuksen tai parantaa suhteitaan pomoonsa. Taidot auttavat simejä uralla, kotona sekä sosiaalisesti. Taitojen kehittäminen on olennainen osa peliä.

Pelialue on pieni kaupunki, jossa on erilaisia asuntoalueita, työpaikkoja ja yhdistyksiä, sekä vapaa-ajan viettopaikkoja joissa simit voivat viettää aikaa. Pelialuetta voi muokata osittain haluamakseen; taloja ja puistoja voi rakentaa itse ja valmiita asuntoja sekä yhteisötontteja voi lisätä haluamilleen paikoille.

Uusiin ominaisuuksiin pelissä kuuluu aiempaa viisaampi tekoäly. Kun pelaaja keskittyy yhteen talouteen, muissa talouksissa simit kehittyvät aiempaa viisaamman tekoälyn ansiosta omin päin; ikääntyvät, menevät naimisiin, hankkivat lapsia, käyvät töissä jne. pitäen kaupungin elävänä. Tämä antaa mahdollisuuden myös seurata simin elämää vaikka tämä muuttaisi pois kotoa. Simeillä on myös matkapuhelimet (lemmikeillä on myös matkapuhelimet lemmikit -lisäosassa), joilla he pystyvät ottamaan kuvia sekä soittamaan muille simeille ja palvelunumeroihin. Myös simien raskausaika on tehty aiempaa realistisemmaksi: sim kokee raskauden aikana esimerkiksi pahoinvointia ja selkäkipuja. Simeillä on myös mahdollisuus synnyttää sairaalassa. Myös uutena ominaisuutena pelissä on onnellisuuspisteet, jotka korvasivat The Sims 2:n toiveet ja pelot. Toteuttamalla simien haaveita pelaaja voi kerätä simeille onnellisuuspisteitä ja parantaa heidän mielialaansa. Yksinkertaisimpien haaveiden toteuttamisesta saa vain vähän onnellisuuspisteitä, kun taas suurien, huomattavasti simin elämään vaikuttavien haaveiden toteuttamisesta voi saada erittäin paljon onnellisuuspisteitä.

19. maaliskuuta 2008 Electonic Arts paljasti lisää uudistuksia peliin, joihin kuului myös naapuruston tutkiminen. Ensimmäistä kertaa pelisarjassa pelaajan simit voivat avoimesti kulkea kotiensa ulkopuolella. Kuljeskelun voi suorittaa joko jalan, polkupyörällä, autolla tai taksilla. Samalla ilmoitettiin, että pelissä ei olisi enää latausikkunoita. Peliin voi ostaa tavaraa SimPoints-pisteillä pelin verkkosivuilta. Internetin kautta pelaajat voivat myös vaihtaa tavaraa muiden pelaajien kanssa ja laittaa sivustolle itse muokkaamiaan esineitä, joita toiset pelaajat voivat ladata ilmaiseksi.

Luomistyökalut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on uudenlainen hahmon- eli siminluontitila, jossa on aiempaa yksityiskohtaisempi mahdollisuus muokata simiä, muun muassa mahdollisuus valita kenkien väri ja malli sekä muokata kasvonpiirteitä sekä ihon ja silmien väriä hyvin yksityiskohtaisesti. Pelaaja voi valita similleen yhteensä viisi luonteenpiirrettä. Luonteenpiirteet vaikuttavat simin haaveisiin, joiden suorittamisella pelaaja ansaitsee onnellisuuspisteitä. Onnellisuuspisteillä voi ostaa simeille erilaisia palkintoja, jotka helpottavat pelaamista. Simien vartalotyyppejä voi nyt vanhan kahden vartalotyypin sijaan muuttaa kaksiosaisella liukusäätimellä, joista yksi säätää painoa, toinen lihaksikkuuta ja kolmas lihasmassaa. Naisilla voi myös valita liukusäätimellä rintojen koon.

Painoa ja lihaksikkuutta on myös mahdollista muuttaa jälkikäteen simin elämäntavoilla. Pelissä on miehille ja naisille molemmille kolme erilaista ääntä, joiden korkeutta voi säätää liukusäätimellä. Simille voi myös valita lempimusiikin, -ruoan ja -värin sekä horoskoopin ja elämäntavoitteen, jota sim voi yrittää saavuttaa. Sims 3:ssa voi myös aiempien sarjan pelien tapaan luoda kokonaisia perheitä, joihin täytyy kuulua vähintään yksi aikuinen. Muuten simien iän voi valita vapaasti vaihtoehdoista, joihin kuuluu vauva, taapero, lapsi, teini, nuori aikuinen, aikuinen ja vanhus. Lisää luonteenpiirteitä voi valita similleen tämän vanhetessa ja simin ollessa aikuinen näitä piirteitä voi vaihtaa mikäli on ansainnut tarpeeksi onnellisuuspisteitä.

Uutena ominaisuutena on, että kaikki pelin vaatteet ovat suoraan simien käytettävissä, eikä niitä tarvitse enää ostaa. Vaatetus on jaettu viiteen kategoriaan; arkiseen, juhlalliseen ja urheilulliseen vaatetukseen sekä yö- ja uintivaatetukseen ja työvaatetuksen voi päättää myös itse riippuen tietenkin ammatista luomalla uuden vaatekerran automaattisen valitsijan alle. Jokaisessa kategoriassa simille voi valita erikseen asusteet ja kengät. Vaatetuksen ja asusteiden väriä ja kuviointia voi muokata haluamakseen.

Pelissä on myös mahdollisuus suunnitella simin talo kokonaan itse. Pelaaja voi itse valita esimerkiksi sohvien, seinien, pöytien ja ikkunoiden kuviointeja sekä niiden väritystä. Pelaaja voi myös pukea siminsä vastaamaan huonekalujen värejä. Uutena ominaisuutena on myös mahdollisuus rakentaa aiempaa isompia taloja, joihin voi rakentaa myös kellarin. Uima-altaan voi myös sijoittaa sisätiloihin mihin tahansa kerrokseen, myös katolle ja kellariin.

Peliin on julkaistu yksitoista eri lisäosaa: Maailmanmatkaaja, Unelmaduuni, Iltahuvit, Täyttä Elämää, Lemmikit, Superstara, Supernatural,Vuodenajat, Yliopistoelämää, Paratiisisaari ja Tulevaisuuteen sekä seitsemän kamasettiä. Maailmanmatkaajassa on mahdollisuus matkustaa Egyptiin, Ranskaan ja Kiinaan. Täyttä elämää -lisäosa sisältää lukuisia uusia toimintoja kaikille ikäasteille. Kaikissa lisäosissa ja kamaseteissä tulee kuitenkin aina mukana teemaan liittyviä vaatteita ja esineitä. Luksuslukaali on kamasetti, joka tarjoaa paljon moderneja huonekaluja. Unelmaduuni tarjoaa monia uusia ammatteja, kuten palomiehen, stylistin ja haamujenmetsästäjän. Jos pelaaja valitsee esimerkiksi palomiehen ammatin, simiä pitää ohjata sammuttamaan tulipaloja. Simit eivät tee enää töitään itsellään muuten kuin alkuperäisissä ammateissaan. Baana Auki -kamasetissä tulee mukana erilaisia autoiluun liittyviä tavaroita ja asusteita. Pihaparatiisi on kamasetti, joka sisältää ulos tarkoitettua tavaraa, kuten ulkokeittiö.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esikatselua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsemännessä The Sims 2:n lisäosassa, Vapaa-ajassa, The Sims 3:n tuottaja Rod Humble tuli antamaan pelaajan ohjaamalle juuri aloitetulle sim-perheelle paketin. Paketista paljastui tietokone, jossa oli peli The Sims 3 asennettuna. Tietokonetta ja peliä ei voi ostaa tuoteluettelosta normaaliin tapaan. Simit voivat pelata tietokoneella peliä, mutta pelaaja ei voi vaikuttaa pelin kulkuun.

Beta-version leviäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 3:n betaversio levisi internetiin toukokuun lopulla ja sitä ladattiin laittomasti Torrent-sivustolta lähes 180 000 kertaa neljän päivän aikana[2]. Electronic Arts ilmoitti betaversion olevan vajavainen ja sisältävän useita pelaamista haittaavia teknisiä ongelmia, niin sanottuja bugeja.[2]

Lisäosat ja kamasetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Kehittäjä Julkaisupäivä Uudet ominaisuudet Uudet sijainnit Uuden hahmotyypit Uudet urat Uudet kuolintavat
Maailmanmatkaaja EA Black Box
The Sims Division
NA 17. marraskuuta 2009
EU 20. marraskuuta 2009
Uusia taitoja, mahdollisuus matkustella eri maissa, maamerkkien etsiminen, seikkailu Ranska, Egypti ja Kiina Ranskalaiset, egyptiläiset, kiinalaiset, muumiot Valokuvaaja Muumion kirous
Unelmaduuni NA
1. kesäkuuta 2010
EU
4. kesäkuuta 2010
Mahdollisuus seurata simejä töissä Twinbrook Twinbrooklaiset, simbotit Palomies, arkkitehti, tatuointitaiteilija, hullu tiedemies, yksityisetsivä, haamujenmetsästäjä, stylisti, veistäjä Meteoriitit
Iltahuvit The Sims Division NA 26. lokakuuta 2010
EU 29. lokakuuta 2010
Mahdollisuus käydä treffeillä sekä päästä sisään baareihin ja klubeihin, uusia instrumentteja Bridgeport Vampyyrit, bridgeportilaiset, fanit, paparazzit Baarimikko, elokuvaohjaaja, näyttelijä, julkisuudenhenkilö Nestehukka (vain vampyyrit)
Täyttä Elämää The Sims Studio/EA Play NA 31. toukokuuta 2011
EU 3. kesäkuuta 2011
Uusia tavaroita (kierreportaat, vesiliukumäet), uusia uria ja ominaisuuksia (kuten piloja, keski-iän kriisejä, karvoitus) sekä uusia juhlia (synttärit, polttarit, häät, kotibileet, muistoja, valmistujaiset, mielikuvitusleikkejä) Tanssijat, mielikuvitusystävät Perhepäivähoitaja
Lemmikit NA 18. lokakuuta 2011
EU 21. lokakuuta 2011
Uusia tavaroita (lemmikeille), villieläimiä sekä terraarioita Appaloosa Plains Koirat, kissat, hevoset, pesukarhut, peurat, hamsterit, marsut, kilpikonnat, käärmeet sekä muut uudet villieläimet
Superstara NA 9. maaliskuuta 2012
EU 13. maaliskuuta 2012
Uusia esiintymispainotteisia ominaisuuksia: ryhdy laulajaksi, akrobaatiksi tai taikuriksi ja tee Simistäsi maailmanlaajuinen tähti esiintymällä: kerää rahaa kaduilla esiintymällä tai baareissa ja puistoissa Starlight Shores Keikkajärjestäjä Laulaja, akrobaatti ja taikuri Sementoituminen (vain taikurit)
Supernatural (suom.Yliluonnollinen”) NA 4. syyskuuta 2012
EU 6. syyskuuta 2012
Mahdollisuus luoda jo simin luonnissa keiju, vampyyri, ihmissusi tai noita (henki on saatavilla vain jos omistaa Superstaran), sekä kunkin yliluonnollisen hahmon erikoistoiminnot Moonlight Falls Noita, ihmissusi, zombi, henki (Superstara) ja keiju Ennustaja Jelly Beanit, kummittelukirous
Vuodenajat NA 13. marraskuuta 2012
EU 15. marraskuuta 2012
Talviurheilulajeja, sää, mahdollisuus säätää vuodenaikoja, juhli eri säiden juhlia: kevätrieha, syysrieha, pelottelupäivä, talvirieha. Meressä voi uida myös kalastamisen lisäksi nyt. Alien Kylmyys, ukkonen
Yliopistoelämää Maxis NA 5. maaliskuuta 2013
EU 7. maaliskuuta 2013
Yliopisto-opiskelu, mielenosoituksiin ja katutaidekokeiluihin osallistuminen, flirttailu kokkobileissä ja keilailu Yliopisto Vihersim Taidekriitikko, urheiluagentti, videopelien kehittäjä Automaatin alle jääminen, kuolemasta mielenosoittaminen
Paratiisisaari NA 25. kesäkuuta 2013
EU 27. kesäkuuta 2013
Mahdollisuus asua asuntolaivassa, rakentaa ja suunnitella oma lomakohde, sukeltaa ja löytää aarteita ja uusia kohteita, hurjastella pikaveneillä, vesihiihtää. Isla Paradiso Merenneito Hengenpelastaja Hain raatelemaksi joutuminen
Tulevaisuuteen NA 22. lokakuuta 2013
EU 24. lokakuuta 2013
Mahdollisuus matkustaa tulevaisuuteen Oasis Landing Plumbotit Ajasta katoaminen

Kamasetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kamasetit ovat pienempiä lisäosia, jotka lisäävät peliin uusia tavaroita, kuten vaatteita ja huonekaluja, mutta eivät muuta tai lisää peliin ominaisuuksia.

Nimi Kehittäjä Julkaisupäivä Tavarat
Luksuslukaali Kamasetti EA Montreal
The Sims Division
NA 2. helmikuuta 2010
EU 5. helmikuuta 2010
Viihde-elektroniikkaa, huonekaluja ja muotivaatteita. Pelisarjan 10-vuotislahjana lisäksi kolme esinettä peleistä The Sims ja The Sims 2.[3]
Baana auki Kamasetti EA Montreal NA 7. syyskuuta 2010

EU 10. syyskuuta 2010

Ajoneuvoja, huonekaluja, sisustusesineitä, kampauksia sekä koristeita.[4]
Pihaparatiisi Kamasetti NA 1. helmikuuta 2011

EU 3. helmikuuta 2011

Tavaroita takapihalle, esimerkiksi kuumavesialtaita, pihakeittiöitä ja vaatteita grillijuhliin.[5]
Keskustan Kuhinaa Kamasetti EA NA 26. heinäkuuta 2011
EU 28. heinäkuuta 2011
Uusia paikkoja kuten kuntosali, leikkikenttä, kirjasto ja pesula, sekä ja uusia tavaroita ja vaatteita.
Makkari ja Kylppäri Kamasetti NA tammikuu 2012
EU 26. tammikuuta 2012
Uusia moderneja esineitä ja vaatteita
Katy Perry Herkkuhetki NA kesäkuuta 2012
EU 7. kesäkuuta 2012
Värikkäitä sisustusesineitä, kampauksia ja vaatteita.
Diesel Kamasetti NA 10. heinäkuuta 2012

EU 12. heinäkuuta 2012

Uusia vaatteita ja esineitä Dieseliltä.
70, 80 ja 90-luku Kamasetti NA 22. tammikuuta 2013

EU 24. tammikuuta 2013

Eri vuosikymmeniltä vaatteita ja esineitä.
Leffa Kamasetti NA 10. syyskuuta 2013

EU 12. syyskuuta 2013

Elokuviin liittyviä tavaroita ja vaatteita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]