The Sims 2

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
The Sims 2

TheSims2Logo.jpg

The Sims 2.jpg
Kehittäjä Maxis
Ideaworks Game Studio (Mobiili)
Julkaisija Electronic Arts (PC)
Aspyr (Mac)
Suunnittelija(t) Will Wright (alkuperäisidea)
Patrick J. Barrett III, Matthew L. Brown, Cooper Buckingham, Kacper Centowski, Jenna Chalmers, Shannon Copur, Michael Cox, Seth Olshfski, Amy Dallas, Kevin Gibson, Daniel Hiatt, Kevin Hogan, Hunter Howe, Creighton Hurt, Trevor Jalowitz, Lyndsay McGaw, Ashley Monif, Solveig Pederson, Todd Reamon, Kana Ryan, Lauren Wheeler, Jeannie Yang, Stuart McArther
Säveltäjä(t) Mark Mothersbaugh
Pelisarja The Sims
Pelimoottori Pixomatic
Versio 1.0.0.1022
Julkaisupäivä Windows
Yhdysvaltain lippu 14. syyskuuta 2004
Euroopan unionin lippu 16. syyskuuta 2004
17. syyskuuta 2004
Mac OS X
13. kesäkuuta 2005
PlayStation 2
Marraskuu 2005
Lajityyppi Elämäsimulaatio
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: T (13+)
OFLC M
PEGI: 7+ (lisäosat ja kamasetit 12+)
Alusta Windows, Mac OS X
Nintendo GameCube, PlayStation 2, Xbox, Nintendo DS, Game Boy Advance, PlayStation Portable, mobiili
Jakelualusta CD, DVD
Laitevaatimukset

Microsoft Windows

  • 800 MHz prosessori,
  • 256 Mt RAM,
  • 32 Mt T&L 3D-näytönohjain,
  • äänikortti,
  • 3,5 Gt vapaata kiintolevytilaa,
  • 8xCD-ROM,
  • Windows 98/ME/2000/XP (DirectX 9)
Resoluutio 1600x1200 (maksimi)
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

The Sims 2 on Maxisin kehittämä ja alun perin Electronic Artsin 2004 Windowsille julkaisema The Sims -simulaatiostrategiapelisarjan videopeli. Peli julkaistiin 2005 Macintoshille. Peli on jatkoa huippusuositulle The Sims -pelille. Pelille on julkaistu kahdeksan lisäosaa, jotka kaikki ovat ilmestyneet myös suomeksi. Pelille on lisäksi julkaistu yhdeksän erilaista kamasettiä.

The Sims 2 on myynyt Suomessa jo viisinkertaisesti platinaa.[1] The Sims 2 -peliä on myyty Suomessa vuoteen 2008 mennessä kaiken kaikkiaan 207 997 kappaletta, josta yksistään PC-versiota reilu 100 000 kappletta.[1][2] Kaiken kaikkiaan The Sims 2 -pelejä ja lisälevyjä on myyty jo yli 400 000 kappaletta. EA:n mukaan The Sims 2 -peli löytyy nykyään joka kymmenennestä suomalaisesta kodista.[1][2] EA lopetti pelin tukemisen kymmenen vuotta julkaisunsa jälkeen vuonna 2014.

Peli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 -pelissä pelaaja perustaa perheen joko valmiina olevaan tai itse luotuun naapurustoon (PlayStation-versiossa ei voi luoda naapurustoa). Pelaaja voi myös pelata pelin mukana tulleilla perheillä. Valmiilla perheellä on jo tontti ja sisustettu talo, sekä mahdollisesti puoliso, lapsia ja ura. Valmiita perheitä on myös naapurustovalikoimassa ja heidät voi asuttaa valitsemalleen tontille.

Jos pelaaja haluaa tehdä oman perheen, hänen täytyy tehdä perheelle vähintään yksi aikuinen tai vanhus-sim. Aikuisen lisäksi voi perheeseen lisätä taaperoita, lapsia, teinejä ja vanhuksia. The Sims 2: Yliopisto -lisäosassa peliin tulee uusi ikäluokka, nuori aikuinen, mutta jotta kyseisen elämänvaiheen voisi pelata, on pelaajan luotava nuori aikuinen yliopistonaapurustossa tai lähetettävä teini-ikäinen sim yliopistoon opiskelemaan. Jos et lähetä teiniä yliopistoon tai et pelaa yliopistossa niin silloin nuori aikuinen-elämänvaihetta ei ole. Se siis ei ole pakollinen elämänvaihe.

Perheellä on luomisen jälkeen 20 000 simoleonia (SimCityn rahayksikkö) – poikkeuksena nuori aikuinen, jolla rahaa on 500 simoleonia opiskelujaan varten. Talous voi tällä aloitusrahalla ostaa joko valmiin talon tai rakentaa täysin uuden talon tyhjälle tontille. Näistä rahoista pitäisi myös riittää talon sisustukseen, ellei huijaa rahakoodeilla, joilla simin tilille saa halutun määrän rahaa.

Kun perhe on asettunut asumaan, pitää elanto turvata. Teinit, aikuiset, vanhukset ja Lemmikkielämää-lisäosan myötä myös lemmikit voivat käydä töissä. Vanhukset voivat toki myös levätä kotonaan eläkkeen turvin. Eläkettä ei tosin kerry, mikäli sim on luotu vanhuksena: tällöin hänen on mentävä "hanttihommiin", joista hän ansaitsee itselleen hieman rahaa. Uravaihtoehtoja on peruspelissä kymmenen: urheilu, liiketalous, rikollisuus, ravintola, lainvalvonta, lääketiede, sotilas, politiikka, tiede sekä löysäily. The Sims 2: Yliopisto -lisäosa tuo peliin arkkitehdin, luonnontieteen, mystiikan ja viihteen urat. Näille työurille pääsevät kuitenkin vain yliopiston käyneet simit. The Sims 2: Vuodenajat -lisäosan mukana tulevat urat seikkailija, ammattivideopelaaja, musiikki, laki, opetus ja journalismi. The Sims 2: Vapaa-aika -lisäosan mukana tulevat urat ovat tanssija, tiedustelu, arkkitehti, meritutkija ja esiintyminen.

Pelissä on tarkoituksena johtaa simien elämää hyvään suuntaan, mutta valinta hyvän ja huonon elämän välillä on lähes täysin pelaajalla. Simeillä on toiveita sekä pelkoja, joita pelaaja voi toteuttaa – toiveiden toteuttamisesta sim ansaitsee tavoitepisteitä, pelkojen toteutumisesta sim menettää niitä. Pisteillä voi ostaa tavoitepalkintoja, joista voi olla hyötyä pelin edetessä.

Simeillä on myös elämäntavoite, jonka voi valita Luo perhe -tilassa tai lapsen kasvaessa teiniksi (lapsilla ja taaperoilla on aina kasvutavoite). Tavoitteen voi valita viidestä eri vaihtoehdosta: perhe-, romantiikka-, tieto-, mammona- tai suosiotavoite. The Sims 2: Yöelämää -lisäosassa tulevat nautinto- sekä syöpöttelytavoitteet, joista jälkimmäisen voi saada vain tavoitepalkinto mielenmuokkauspalloa käyttämällä tavoitemittarin ollessa liian alhaalla.

Perheissä esiintyvistä ongelmista voi mainita esimerkiksi tulipalot, kolmiodraamat ja tappelut.

Peliä ei varsinaisesti voi pelata läpi, sillä perheen elämä voi jatkua vailla päämäärää niin kauan kuin simejä riittää. Vaikka perheen simit kuolisivatkin, pelaaja voi aina luoda uuden perheen ja aloittaa alusta.

Peliin voi myös halutessaan ladata vaatteita, huonekaluja, taloja ja muuta vastaavaa Internetistä, esimerkiksi pelin virallisilta sivuilta. Vaatteita voi myös kuvioida uudelleen itse The Sims Body Shopilla, joka tulee The Sims 2:n mukana. Vaatteen tekoon tarvitsee myös kuvankäsittelyohjelman.

Naapurustot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 -peruspelin mukana tulee kolme naapurustoa, Kauniala, Outolaakso ja Veronala. Vuodenajat-lisäosan mukana tulee uusi naapurusto, Leutolaakso, Vapaa-aika-lisäosan mukana Puuhalan laakso ja Kaupunkikämpän mukana Belladonnapoukama. Myös Kauppa-auki ja Yöelämää lisäosien mukana tulee naapurustot, Siniperä ja Stadi. Pelissä voi myös tehdä oman naapuruston, mutta naapurustossa ei ole valmisperheitä eikä valmiiksi sijoitettuja taloja. Naapuruston maaperän voi valita itse, vaihtoehtoina on aavikko, maanpinta, asfaltti ja rehevä.

Kauniala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauniala on tullut tunnetuksi koko kaupungin rikkaimman miehen, Januksen, vaimon Johannan katoamisen vuoksi. Katoaminen on täysi mysteeri, mutta on huhuttu, että avaruusoliot olisivat voineet viedä Johannan. Kummallista on myös kun Terhakaisen siskokset pöllähtivät Kaunialaan juuri samaan aikaan.. Asialla on myös voinut olla kaupungin naistennaurattaja Toni Lorula. Muut valmisperheet ovat Goottilan, Lorulan, Vähälän, Mukavaisen, Vanhasen, Haaveisen, Terhakaisen ja Röyhkän perheet.

Kaunialan maaperä on rehevä ruoho.

Outolaakso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Outolaakso sijaitsee aavikolla, ja pari sen asukkaista on avaruusolioita. Kaupungin vanhimman naisen Olivia Vainajalan pihalla on kymmenkunta hautakiviä, joiden kaikkien vainajia ei tiedetä. Outolaakson valmiit perheet ovat Erakkolan, Ruutilan, Lyytisen, Ypölän, Virtasen, Uteloisen ja Vainajalan perheet. Lisäksi Outolaaksosta löytyy towniena Johanna Goottila.

Outolaakson maaperä on aavikko.

Veronala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Veronalan naapurusto perustuu italialaiseen Veronan kaupungissa tapahtuneeseen Romeo ja Julia -tarinaan. Monttupuun ja Capulan perheet ovat riidoissa, mutta sukujen teinit ovat rakastuneet toisiinsa. Monttupuiden ja Capuloiden lisäksi muita asutettuja valmisperheitä naapurustossa on vain Unelmalan perhe.

Veronalan maaperä on Kaunialan tapaan rehevä.

Lisäosat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2: Yliopisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Yliopisto

The Sims 2 Yliopisto (engl. The Sims 2 University) on 11. maaliskuuta 2005 julkaistu lisäosa. Lisäosassa pelaajalla on mahdollisuus lähettää oma siminsä opiskelemaan yliopistoon teini-iässä tai erikseen luoda opiskelijasimejä. Yliopistoon siirryttyään simistä tulee nuori aikuinen. Sim voi asua joko asuntolassa, yksityisasunnossa tai osakuntatalossa. Yksityisasunnon voi myös muuttaa osakuntataloksi. Yliopistossa on myös mahdollisuus päästä salaseuran jäseneksi, jos on hyvissä väleissä muutaman jäsenen kanssa. Jäsenet tunnistaa tummasta puvusta ja laamarintamerkistä. Lisäosassa voi laittaa simin viuhahtelemaan eli juoksemaan alasti ympäri kampusta. Simit voivat palauttaa kuolleita sukulaisiaan ja tuttaviaan henkiin Haudantakain-nimisellä laitteella, jonka saa saavuttaessaan Mystiikka-uran huipun. Pelissä tulee 125 uutta esinettä, ja mukana on muutama teineille ja nuorille aikuiselle kohdistettu uusi hiustyyli.

The Sims 2: Yöelämää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Yöelämää

The Sims 2 Yöelämää (engl. The Sims 2 Nightlife) on Suomessa 12. lokakuuta 2005 ilmestynyt lisäosa. Simit voi viedä illalliselle, diskoon, treffeille tai vaikka keilailemaan. Pelissä on 125 uutta esinettä. Lisäosa tarjoaa runsaasti uusia vaatteita ja hiustyylejä. Lisäksi sim voi ostaa oman auton ja rakentaa autotallin. Simit voivat muuttua vampyyriksi, jos joutuvat tällaisen puremiksi.

The Sims 2: Kauppa auki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Kauppa auki

The Sims 2 Kauppa auki (engl. The Sims 2 Open for Business, 2006) on lisäosa, jossa on tarkoitus perustaa jonkinlainen kaupallinen yritys, kuten vaatekauppa, kukkakauppa tai ravintola. Pelaaja on itse vastuussa yrityksensä tulevaisuudesta. Yritykseen voi palkata työntekijöitä, joiden kokemus ja pisteytys vaikuttaa palkkavaatimukseen. Taloudellisesti tiukkoina aikoina voi aina tietenkin turvautua perheenjäsenten ilmaiseen työvoimaan. Työntekijöiden tyytyväisyys on yhtä tärkeää kuin asiakkaiden, ja henkilökuntaa voi halutessaan tyydytellä palkankorotuksilla ja tauoilla. Yritystä voi kasvattaa miltei loputtomiin: pelaaja voi katsella yrityksensä kasvavan pienestä kulmakaupasta kolmikerroksiseksi ostosparatiisiksi. Lisäksi lisäosan mukana tulee myyntikalusteita ja työpöytiä, joita tarvitaan puodin ylläpidossa.

The Sims 2: Lemmikkielämää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2: Lemmikkielämää (engl. The Sims 2: Pets) on 17. lokakuuta 2006 julkaistu neljäs lisäosa. Pelissä on mahdollisuus ostaa tai luoda lemmikki. Peli tarjoaa vaihtoehdoksi koiran ja kissan, lisäksi ostotilasta on saatavilla pienempiä terraariolemmikkejä. Lemmikkejä pitää ruokkia ja niiden hyvinvoinnista on huolehdittava. Lisäksi niitä voi kouluttaa ja jakaa muille pelaajille pelin sivuston kautta. Lemmikki (kissa/koira) voi käydä myös simien tapaan töissä ja ansaita näin lisätuloja perheelle. Lemmikin ylennyksellä tienaa myös uusia ominaisuuksia lemmikin luomiseen (esimerkiksi eriväriset turkit ja uudet kaulapannat). Lemmikkejä ei voi ohjata, mutta niiden mielialaa ja suhteita voi seurata (huijauskoodien avulla myös lemmikin ohjaaminen on mahdollista). Simin on mahdollista muuttua ihmissudeksi. Pelin mukana tulevat koiran ja kissan lisäksi terraariolemmikit, hamsteri ja lintu. Kullekin eläinlajille on omat rotunsa.

The Sims 2: Vuodenajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Vuodenajat

The Sims 2 Vuodenajat (engl. The Sims 2 Seasons) on viides lisäosa. Se julkaistiin Suomessa 1. maaliskuuta 2007. Pelissä on mukana 125 uutta esinettä, muun muassa mehulinko ja vaatenaulakko. Pelissä on neljä vuodenaikaa, ja pelaaja voi itse valita kuhunkin naapurustoon vuodenajat ja vuodenaikojen järjestyksen. Simit voivat paleltua tai saada lämpöhalvauksen sään ja pukeutumisen mukaan. Simit voivat muuttua vihersimeiksi ja liittyä puutarhakerhoon. Pelin mukana tulee yksi uusi naapurusto ja muutama uusi perhe. Vuodenajat tuo peliin uusia hiustyylejä ja vaatteita sekä muutamia uusia toimintoja, kuten kasvimaat ja hedelmäpuiden kasvatuksen. Uusina toimintoina voi myös valita erilaiset asusteet eri tilanteisiin, kuten arkiasuun ja uimapukuun. Lisäosa tuo peliin myös mahdollisuuden antaa lahjoja, säilöä ruokaa ja kalastaa.

The Sims 2: Matkoilla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Matkoilla

The Sims 2: Matkoilla (engl. The Sims 2: Bon Voyage) on pelisarjan kuudes lisäosa. Se julkaistiin Euroopassa 6. syyskuuta 2007. Lisäosassa simit voivat matkustaa lomalle hotelliin, telttaan tai itseostettuun loma-asuntoon. Lomalla simit voivat esimerkiksi ottaa valokuvia tai uida meressä. Simit voivat oppia paikallisilta asukkailta, kuten tulitanssijalta tai ninjalta uusia taitoja ja opettaa ne kotona muille simeille.

Pelissä on kolme matkakohdetta, jotka ovat Twikkii-saari, Kolmijärvi ja Takemizu-kylä. Jokaiselle on kätketty salainen piilotontti, jossa pelaaja voi suorittaa simillään erilaisia tehtäviä.

The Sims 2: Vapaa-aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: The Sims 2: Vapaa-aika

The Sims 2: Vapaa-aika (engl. The Sims 2 Freetime) on pelisarjan seitsemäs lisäosa. Tällä kertaa simeille on luotu harrastuksia, joiden parissa voi nyt viettää aikaa. Luvassa on harrastuksia eri aloilta, kuten musiikista, urheilusta ja taiteesta. Simit voivat esimerkiksi etsiä elämää ulkoavaruudesta. Osaamillaan uusilla taidoilla simit voivat haastaa toisia simejä kilpailuihin ja verrata taitojaan toisten simien kanssa. Itsetehtyjä tuotteita voi myös myydä. Simit voivat vaikka harrastaa autojen parissa tai tanssia balettia.

The Sims 2: Kaupunkikämppä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2: Kaupunkikämppä (engl. The Sims 2 Apartment Life) julkaistiin syksyllä 2008 ja se on kahdeksas ja samalla viimeinen lisäosa. Se ilmestyi Euroopassa 21. elokuuta ja Pohjois-Amerikassa 26. elokuuta 2008. Tässä uusimassa lisäosassa simit voivat asua kerrostalossa ja maksaa vuokraa. Lisäksi valittavana on useita eri asuntotyylejä. Lisäosassa myös naapurit vaikuttavat simien elämään. Pelissä julkistettiin kokonaan uudenlaisia yhteisötontteja. Tuttuun tapaan mukana on uusia hiustyylejä, vaatteita ja huonekaluja. Lisäosa tuo peliin myös taikuuden, kuten alkuperäisessä The Sims -pelissä The Sims: Taikaa -lisäosassa.

Pelinaapurusto Kauniala.

Kamasetit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2: Joulupaketti
Joulupaketti on 22. marraskuuta 2005 Suomeen ilmestynyt The Sims 2 -sarjan ensimmäinen kamasetti. Sitä kutsutaan yleisemmin pienlisäosaksi, sillä sen mukanaan tuoma sisältö on pienempi kuin muilla kamaseteillä. Pelissä on mahdollisuus esimerkiksi saada joulupukki vierailemaan jouluna simien kotona.lähde?

The Sims 2: Perhepakkaus Kamasetti
Perhepakkaus Kamasetti tuo peliin perheaiheisia tavaroita ja sisustuselementtejä eri teemoittain, kuten meriteemaisena. Perhepakkauksessa on myös esimakua Yöelämää-lisäosasta, muun muassa yhteensopivuustilastojen muodossa.

The Sims 2: Glamour Kamasetti
Glamour Kamasetti tuo mukanaan uusia esineitä ja asuja. Simit voivat vaihtaa elämäntyylinsä glamouriksi ja pukeutua glamourasuihin.

The Sims 2: Joulun Kamasetti
Joulun Kamasetti sisältää kaikkiaan 60 esinettä (vuonna 2005 julkaistun Joulupaketti-setin 40 esinettä, sekä 20 uutta esinettä).

The Sims 2: Juhlien! Kamasetti
Juhlien! Kamasetti julkaistiin Suomessa 5. huhtikuuta 2007. Se sisältää nimensä mukaisesti esineitä erilaisiin juhliin, kuten syntymäpäiville ja häihin.[3]

The Sims 2: H&M Muodin Kamasetti
H&M Muodin Kamasetti lisää peliin 1000 H&M-vaateyrityksen vaatemallia. Kamasetti julkaistiin kesäkuussa 2007.

The Sims 2: Teinien Kamasetti
The Sims 2: Teinien Kamasetti on teinien muotia ja tavaroita koskeva kamasetti, joka julkaistiin 8. marraskuuta. Se sisältää 89 uutta vaatetta ja 60 uutta teinitavaraa. Kamasetti tarjoaa esimerkiksi surffausaiheisia tavaroita pojille ja mustia ja hempeän värisiä vaatteita kummallekin sukupuolelle. Mukana on myös goottitavaraa.

The Sims 2: Kyökki & Kylppäri – Sisustajan Kamasetti
The Sims 2: Kyökki & Kylppäri Kamasetti keskittyy nimensä mukaisesti keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Paketti sisältää nimensä mukaisesti uusia esineitä simien keittiöön ja kylpyhuoneeseen, ja lisäksi erilaisia asusteita, kuten pyyhkeitä pään ympärille.

The Sims 2: Kodin IKEA Kamasetti
The Sims 2: Kodin IKEA Kamasetti julkaistiin 26. kesäkuuta. Kuusikymmentä uutta sisustusesinettä omaava Kodin IKEA Kamasetti tuo mahdollisuuden sisustaa simien talo IKEA-kalustein.

The Sims 2: Kartano & Puutarha Kamasetti
The Sims 2: Kartano & Puutarha Kamasetti on The Sims 2:n viimeiseksi jäänyt kamasetti. Pelin 60 esinettä on tarkoitettu kalliisiin taloihin ja puutarhoihin. Kamasetti julkaistiin 20. marraskuuta 2008.

Kokoelmapaketit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Holiday Edition (2005)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Holiday Edition julkaistiin vuoden 2006 joulumyyntiin ja se sisältää alkuperäisen The Sims 2 pelin ja The Sims 2: Joulupaketti-lisäosan. Paketti ei ole enää myynnissä.

The Sims 2 Holiday Edition (2006)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Holiday Editionista julkaistiin uusi versio vuoden 2006 joulumyyntiin ja se sisältää alkuperäisen The Sims 2 pelin ja The Sims 2: Joulun kamasetti-kamasetin. Paketti ei ole enää myynnissä.

The Sims 2 Deluxe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Deluxe sisältää alkuperäisen The Sims 2-pelin, yöelämää-lisäosan ja bonuslevyn, joka sisältää taustakuvia tietokoneen työpöydälle ja erilaisia videoita.

The Sims 2 Double Deluxe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Double Deluxe sisältää alkuperäisen The Sims 2 -pelin, Yöelämää-lisäosan ja lisäksi The Sims 2: Juhlien!-kamasetin. Lisäksi mukana tulee bonuslevy, jossa on taustakuvia ja erilaisia videoita. Julkaistu vuonna 2006.

The Sims 2 Ultimate Collection[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Sims 2 Ultimate Collection on kokoelmapaketti joka sisältää kaikki The Sims 2 -pelin lisäosat ja laajennukset. Paketti on mahdollista saada, mikäli on rekisteröinyt The Sims 2 -peruspelin Originiin. [4] Heinäkuun 2014 lopulla peli oli jaossa ilmaisena Originissa yleisellä lunastuskoodilla. [5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]