SimCity 4

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
SimCity 4
Kehittäjä Maxis
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija Steam ja GOG.com
Säveltäjä Jerry Martin
Pelisarja SimCity
Julkaistu [1]
Lajityyppi kaupunginrakennuspeli
Pelimuoto Yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
PEGI 3
USK 0
Alusta Mac OS 9, OS X, Windows
Jakelumuoto CD
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

SimCity 4 on Maxis-yhtiön kehittämä ja Electronic Arts-yhtiön alun perin 2003 julkaisema SimCity-kaupunginrakennuspeli. Pelille julkaistiin Ruuhka-aika-niminen lisäosa vuonna 2004. SimCity 4 -peliä edeltänyt peli oli SimCity 3000.

Kaupungin hallitseminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä tarkoituksena on luoda ja hallita virtuaalista kaupunkia. Pelaaja päättää kaupunkinsa budjetista, järjestää kaupunkilaisille tarvittavat palvelut ja kaavoittaa alueita asumisen, kaupan ja teollisuuden tarpeisiin. Kaupungin houkuttelevuus riippuu verotuksen tasosta ja palveluiden määrästä. Sähkö on kaupungin syntymisen perusedellytyksenä, mutta vettä kaupunki ei alkuvaiheessa tarvitse. Kehittyneemmän kaupungin palveluita ovat vedenjakelu, jätehuolto, koulut, terveydenhuolto, poliisi ja palokunta. Pelaaja voi määrätä itse talojen rakennustyylit, joita on neljä: Chicago 1890, New York 1940, Houston 1990 ja Nyky-Eurooppa.

Kaupungin kasvaessa sinne voidaan perustaa palkintorakennuksina, eli rakennuksia jonka saa vasta kun sen jokin ehto on täytetty. Ehtoina voivat olla esimerkiksi tietty asukasluku tai asukkaiden tyytyväisyys pormestariin. Jo varhaisvaiheessa avattavat ensimmäiset palkintorakennukset ovat muun muassa pormestarin talo ja kirkko. Myöhemmin kaupungin kehittyessä sinne voidaan avata esimerkiksi kaupungintalo, pörssi, yliopisto, eläintarha ja jopa avaruuskeskus.

AKT-mittari kertoo asuntojen, kaupallisten palveluiden ja teollisuuden kaavoitustarpeesta.

Uutuutena peliä voi pelata myös The Sims -pelistä tuttujen sim-hahmojen kautta. Uutta on myös yön ja päivän vuorottelu, mutta säätila pelissä ei vaihtele. Aiemmista versioista poiketen pelaaja voi rakentaa samalle alueelle useita kaupunkeja, muodostaa niiden välille liikenneyhteyksiä ja solmia niiden kesken erilaisia sopimuksia. Alueet ovat todellisia kaupunkeja, ja niiden alueelle voi rakentaa parikymmentä erikokoista kaupunkia. Pelissä ajanlasku alkaa 1. tammikuuta 2000.

Pelissä on paljon erilaisia taloja pihavaihtoehtoineen; samannäköisellä talolla voi olla jopa 500 erilaista pihaa.

Yksi simoleon vastaa arvoltaan noin 10 000 dollaria, ja se on otettu käyttöön jotta pelissä esiintyvät rahasummat pysyivät kohtuullisen pieninä ja helposti käsitettävinä.lähde?

SimCity 4:n grafiikka on 2.5D-pohjaista. Kaupunkia voi katsella neljästä eri ilmansuunnasta ja näkymää voi zoomata lähemmäksi, jolloin kaupungista pystyy erottamaan yksittäisiä asukkaita liikkumassa kaduilla.

Lot Editor -tonttieditori

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SimCity 4 Lot Editor on ohjelma, jonka avulla voi tehdä omia rakennuksia peliin. Uusia 3D-mallinnuksia ei voi tehdä, mutta sillä voi ottaa tontin rakennuksineen muokattavaksi. Esimerkiksi talojen siirtely tontilla ja tontin yksityiskohtien muokkaaminen on mahdollista. Tämä täysin ilmainen lisäosa ei toimi sellaisenaan, jos varsinaista peliä ei ole asennettu.

Ruuhka-aika-lisäosa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruuhka-aika-lisäosan (engl. Rush Hour) mukana tulee paljon uusia liikennejärjestelyihin liittyviä ominaisuuksia. Yksi ominaisuus on mahdollisuus asettaa tietulleja kaduille, pysäköintihalleja ja monorailin mahdollisuus. Ruuhka-ajassa tulee myös vaikeustasot (helppo, normaali ja vaikea)

  1. SimCity 4 Amazon.com. Viitattu 6.7.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]