Ristikkomerkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ristikkomerkki, Arial.

Ristikkomerkki #[1] (myös risuaita, ruutu tai numeronmerkki) on merkki, jota käytetään lähinnä teknisissä yhteyksissä, esim. puhelimissa ja tietotekniikassa.[2] Merkkiä on käytetty myös sanan numero tilalla, samaan tapaan kuin nykyäänkin englannin kielessä (esimerkiksi #5 ja ’numero 5’).

Merkki tietokoneissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokoneissa # koodataan eri merkistöissä seuraaville arvoille:

  #
ASCII 0x23
Unicode U+0023
Alt-koodi 35

Ristikkomerkki tunnetaan myös irc-kanavien nimissä ja useissa internetpalveluissa sisältöä kuvaavan aihetunnisteen eli avainsanan (eng. hashtag) etumerkkinä. Tunnetuin avainsanoja käyttävä palvelu on Twitter. Aihetunniste toimii linkkinä saman aihealueen julkaisuihin.

Ristikkomerkkiä käytetään kommenttimerkkinä useissa ohjelmointi- ja skriptikielissä (mm. Python, PHP ja Bash) eli sillä erotellaan ohjelmoijan kirjoittamat kommentit itse ajettavasta ohjelmakoodista. Merkkiä käytetään myös shebang-tunnisteessa komentokielitiedostoissa.

URL-osoitteissa ristikkomerkki aloittaa niin sanotun katkelmatunnisteen, joka viittaa tiettyyn kohtaan www-sivustolla tai tiedostossa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ristikkomerkin historia juontunee lääkärien lääkemääräyksiin tekemistä merkinnöistä. Latinankielinen sana recipe (suom: ota) lyhennettiin muotoon rec. Varhaisilla ajoilla lyhenteen c-kirjaimen yli vedettiin poikkiviivoja ja pisteitä, joka merkitsi jumalolentojen avuksi kutsumista, invokaatiota.

Roomalaiset lääkärit käyttivät lääkemääräyksissä Jupiterin merkkiä (symboli: Jupiter symbol.svg), jonka kristityt lääkärit korvasivat ristinmerkillä. Merkkiin saatettiin liittää kirjaimet I.H.S. (In Hoc Signo, tämän merkin avulla). Merkkeinä on myös käytetty kirjaimia I. D. N. (In Dei Nomine, Jumalan nimessä/nimeen), I. D. (Iuvante Deo, Jumalan avulla) tai I. I. (Iuvante Iesu, Jeesuksen avulla).

Klassisesta latinasta puuttuva J-kirjain korvattiin myöhemmin varustamalla I-kirjain poikkiviivalla. Kun kaksi poikkiviivaista I-kirjainta kirjoitettiin peräkkäin, varsinkin nopeasti kirjoitettuna muodostui kaksoisristi #. Ristikkomerkkiä on käytetty reseptilomakkeissa erottamaan lääkemääräykset toisistaan. [3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Korpela, Jukka: Erikoismerkit (/ _ ° * & × é ð Ω jne.), Nykyajan kielenopas jkorpela.fi.
  2. Muita merkkejä. Kielikello, 2006, nro 2, s. 41.
  3. Vartiainen, Armas 1973. Reseptioppi. Kolmas uudistettu painos, WSOY Porvoo 1973. ISBN 951-0-06042-9
Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.