Egyptienne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rockwell

Egyptienne on tasaviivainen ja pääteviivallinen kirjasinlaji tai kirjaintyyli. Egyptienne-kirjainten muodot ovat peräisin 1800-luvun alun pariisilaisilta juliste- ja kilpimaalareilta. Nimityksen taustalla on ilmeisesti Napoleonin vuosien 1798–1801 Egyptin sotaretken Ranskassa aikaansaama Egypti-innostus. Kirjasinlaji julkaistiin 1815, jolloin kaikki muodikas oli ”egyptiläistä”.[1][2] Englanninkielisissä maissa egyptiennejä kutsutaan myös nimellä slab serif, millä viitataan kirjainten laattamaisiin pääteviivoihin.

Egyptiennet ovat paksuhkoja, tasavahvoja ja muodoltaan kulmikkaita kirjasintyyppejä. Ne muistuttavat selkeälinjaisia sans-serif-kirjaimia, mutta niissä on toisaalta pääteviivat, kuten serif-kirjasintyypeissä. Tunnetuimpia egyptiennejä ovat Rockwell ja Courier.

Egyptiennen eräs muunnelma on Italienne, jossa pääteviivat ovat korostetun paksuja. Italienne-kirjasintyypit tunnetaan Villin lännen kirjasimina, koska ne olivat suosittuja 1800-luvun loppupuolen julisteissa. Tunnettu Italienne-kirjasintyyppi on Playbill.

Toinen muunnelma on Clarendon, joka eroaa egyptienneistä siten, että Clarendonin kirjaimissa on jonkin verran paksuusvaihtelua ja sen päätteet liittyvät kirjainpylvääseen kaarella, kun egyptiennessä päätteiden liitos on suorakulmainen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bohman & Hallberg 1988. s. 61
  2. Itkonen 2015, s. 12
  3. Itkonen 2012, s. 49

Egyptienne ja muunnelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]