&

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo merkistä. Espoossa sijaitsevasta teatterista kertoo artikkeli & (teatteri).

& eli et-merkki[1] vastaa merkitykseltään sanaa ’ja’. Suomenkielisissä tekstiyhteyksissä se lausutaan tavallisesti alkuperänsä mukaan /et/. Tunnetut vieraskieliset nimet saatetaan kuitenkin suomenkielisessä puheessa lausua kokonaan alkukielellä, esimerkiksi nimessä Procter & Gamble kuulee &-merkkiä lausuttavan /ænd/.

Merkki on kehittynyt kirjainten e ja t yhteensulautumasta kirjoitettaessa latinan sanaa et ’ja’. &-merkkejä on löydetty antiikin Rooman jäänteistä ajanlaskun alun ajoilta.

Kun kaikki teksti kirjoitettiin käsin, lyhennysmerkkejä käytettiin yleisesti, koska ne säästivät aikaa, vaivaa ja tilaa. Kirjoituskoneiden ja tekstinkäsittelyn valtakaudella &-merkin käyttö on vähentynyt.

Suomen yleiskielessä &-merkin käyttö on rajoittunut yritysten ja teosten nimiin, esimerkiksi Lignell & Piispanen ja Ratchet & Clank. Tästä on se etu, että nimeä ei tarvitse kirjoittaa erikseen eri kielillä – sama kirjoitusasu voi olla esimerkiksi sekä suomea, ruotsia että englantia.

Tietotekniikassa

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietotekniikassa &-merkkiä (engl. ampersand) käytetään useisiin tarkoituksiin.

  • C-kielessä ja siitä vaikutteita saaneissa kielissä kuten C++:ssa, Javassa ja Perlissä merkkiä käytetään binäärisen AND-operaattorin ja loogisen konjunktion symbolina. AND-operaattorina on yksi et-merkki ja loogisena operaattorina kaksi peräkkäistä merkkiä.
  • C- ja C++-kielissä et-merkkiä käytetään lisäksi viittausten määrittelyissä, sekä operaattorina jolla saadaan muuttujan muistiosoite.
  • SGML-, HTML- ja XML-kielissä sitä käytetään merkki- ja nimiviittauksen alkumerkkinä.
  • Internetin URL-osoitteissa merkkiä käytetään lisäksi CGI-ohjelmien parametrien erottimena: http://www.example.com/login.php?username=test&password=blank
  • Unixin Bourne shellissä ja sen kanssa yhteensopivissa komennon jälkeen merkitty et-merkki ajaa käskyn tausta-ajossa. Kaksi merkkiä toimii loogisena operaattorina siten, että jälkimmäinen käsky suoritetaan vain, jos ensimmäinen ei palauta virhettä.

Microsoft Windowsin käyttöliittymissä &-merkkiä käytetään pikanäppäinten määrittelyssä: &File luo menun määrittelyssä kohdan File, jossa komennon saa aktivoitua Alt-F-yhdistelmällä. Käytäntö on levinnyt useisiin käyttöliittymiin.

  1. Kielitoimiston oikeinkirjoitusoppaan (2007) päähakusanoja (text/html) Kotimaisten kielten keskuksen verkkosivusto. 1.10.2007. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 22.3.2012. Viitattu 28.10.2012.