Kapiteeli (typografia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkkitekstissä vasemmalla aitoa kapiteelia, oikealla valekapiteelia.

Kapiteeli (lat. capitulum 'pylväänpää') on typografian termi, ja se tarkoittaa suuraakkosten eli versaaliaakkosten näköisiä kirjaimia, jotka ovat pienaakkosten eli gemenakirjainten korkuisia. Kapiteelit ovat fonttiin erikseen suunniteltu kirjainvalikoima. Englanniksi kapiteelit ovat small caps.[1]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapiteelit ovat typografinen tehokeino, jolla saadaan tekstistä huolitellumman näköistä. Suuraakkosin eli versaalein kirjoitetut sanat nousevat liikaa leipätekstistä, joten niiden tilalla kannattaa käyttää kapiteeleja.kenen mukaan? Usein kapiteelikirjaimia käytettäessä kirjainväliä harvennetaan hieman.

Kapiteelia voidaan käyttää esimerkiksi anfangin tilalla korostamaan kappaleen ensimmäisiä sanoja, lähdeluetteloiden kirjoittajien nimissä sekä tietotekstien korostuskeinona.

Kapiteelin kanssa käytetään gemenanumeroita. Näin tekstin x-korkeus on yhtenäinen.

Valekapiteeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valekapiteeli syntyy esimerkiksi tekstinkäsittely- tai julkaisuohjelmassa, mikäli kirjaintyypistä eli fontista ei löydy aitoa kapiteelia. Ohjelma pienentää versaalin gemenakorkeuteen, jolloin kirjaimen viivojen paksuus on aitoa kapiteelia ohuempi (esimerkki: VALEKAPITEELI). [1] Tavallisissa fonteissa, kuten TrueTypessa, ei yleensä ole kapiteelikirjaimia. Aito kapiteeli löytyy yleensä vain ammattitason fonteista, jotka ovat yleensä muotoa OpenType tai PostScript.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Itkonen, Markus: ”III Typografinen merkistö”, Typografian käsikirja, s. 114. Helsinki: RPS-yhtiöt, 2004. ISBN 952-5001-09-1.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Itkonen, Markus: Typoteesejä – Tarkan typografian opas, s. 38. Helsinki: RPS Yhtiöt, 2000. ISBN 952-5001-07-5.


Tämä kirjallisuuteen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.