OpenType

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

OpenType on Microsoftin ja Adoben kehittämä digitaalisten fonttien standardi. OpenType 1.0 font specification -standardi julkaistiin vuonna 1997, ja sen kehittämisessä ovat sittemmin olleet mukana myös muut yritykset, kuten Apple ja Monotype. OpenType-fontit toimivat sekä macOS- että Windows-käyttöjärjestelmissä.[1]

OpenType on Applen kehittämän TrueType-formaatin laajennus, ja se perustuu TrueTypen tavoin Unicodeen. Unicode mahdollistaa sen, että yksi fontti eli digitaalinen kirjaintyyppi voi sisältää tuhansia merkkejä ja useiden eri kirjaimistojen tuen (esim. latinalainen, kreikkalainen, kyrillinen, kanji ja kana). OpenType-fonteissa voi myös olla mukana aidot kapiteelikirjaimet, versaali- ja gemenanumerot sekä ligatuurit. OpenType sisältää myös tuen PostScript Type 1- ja TrueType-fonteille.[1] OpenType-fonttien tiedostopääte on joko .otf, .ttf, .otc tai .trc[2].

Adobella, Linotypella ja Monotypella on kahdenlaisia OpenType-fontteja. Standard-fonteissa (Std) on suppeampi merkistö ja professional-fonteissa (Pro) laajempi. OpenType-fontteja voi käyttää PostScript Type 1- ja TrueType-fonttien kanssa, mutta edellytyksenä on, että käyttöjärjestelmässä ja ohjelmissa on OpenType-tuki. OpenType-fonttien kaikki typografiset ominaisuudet saa käyttöönsä vain julkaisuohjelmissa, kuten Adoben InDesignissa[3], tai LaTeX-ladontajärjestelmässä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b OpenType overview microsoft.com. Microsoft. Viitattu 3.8.2019. (englanniksi)
  2. The OpenType Font File microsoft.com. Microsoft. Viitattu 3.8.2019. (englanniksi)
  3. Itkonen 2012, s. 137