@

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
@-merkki

@ eli ät-merkki (vanh. taksamerkki) on englannin kielen prepositiota at tarkoittava lyhennemerkki. Varsinkin Yhdysvalloissa sitä käytetään yksikköhinnan merkkinä samaan tapaan kuin useimmissa Euroopan maissa ranskan à-prepositiota.[1] Nykyisin sen tunnetuin käyttöyhteys on kuitenkin sähköpostiosoitteissa, joissa se erottaa henkilönnimen postipalvelimen nimestä. Englannin kielen prepositio at ilmaisee jossakin paikassa olemista, tässä yhteydessä sananmukaisesti jossain koneessa. Tällöin osoite taneli@wikipedia.org kääntyisi suomeksi muotoon ”taneli wikipedia.orgissa”.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

@-merkin alkuperästä on ollut erilaisia käsityksiä. On muun muassa arveltu sen tulevan latinan sanasta ad tai ranskalaisten ja saksalaisten kauppiaiden käyttämästä à-sanasta.[2] Italialaisen tutkijan Giorgio Stabilen mukaan varhaisin @-merkin käyttö olisi vuodelta 1536 italialaisen kauppiaan kirjeessä, jossa sitä käytettiin mittayksikkönä.[3]

ASCII-merkistöön @-merkki on kuulunut alusta lähtien, ja sen koodiarvo on 64 (heksadesimaalilukuna +0040).

Nykyisin tunnetuimman merkityksensä se sai, kun Ray Tomlinson keksi 1970-luvulla käyttää sitä erottamaan henkilönnimen postipalvelimen nimestä.[1] Eräissä tietoteknisissä yhteyksissä sitä kuitenkin käytetään muihinkin tarkoituksiin. Esimerkiksi MS-DOS-käyttöjärjestelmän .bat-komentojonot suoritetaan siten, että tulostetaan ensin komento ja suoritetaan se sitten, mutta @-merkki komennon alussa poistaa komennon tulostuksen ennen suoritusta. OpenVMS-käyttöjärjestelmän DCL-komentokielessä @-merkki komentojonotiedoston nimen edessä tarkoittaa kyseisen komentojonon ajokäskyä.

Lempinimiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska merkin joutuu usein lausumaan sähköpostiosoitetta ääneen lukiessaan, sille on kertynyt useita lempinimiä, kuten "kissanhäntä", ja "miukumauku".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b CD-Facta (2005). a. WSOY
  2. Bruno Giussani: A Brief History of @ Viitattu 31.10.2009.
  3. Philip Willan: merchant@florence wrote it first 500 years ago Viitattu 31.10.2009.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.