@

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
@-merkki

@ eli ät-merkki (vanh. taksamerkki[1]) on englannin kielen prepositiota at tarkoittava lyhennemerkki. Varsinkin Yhdysvalloissa sitä käytetään yksikköhinnan merkkinä samaan tapaan kuin useimmissa Euroopan maissa ranskan à-prepositiota.[2] Nykyisin sen tunnetuin käyttöyhteys on kuitenkin sähköpostiosoitteissa, joissa se erottaa henkilönnimen postipalvelimen nimestä. Englannin kielen prepositio at ilmaisee jossakin paikassa olemista, tässä yhteydessä sananmukaisesti jossain koneessa. Tällöin osoite pasi@wikipedia.org kääntyy suomeksi muotoon ”Pasi wikipedia.orgissa”.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

@-merkin alkuperästä on ollut erilaisia käsityksiä. On muun muassa arveltu sen tulevan latinan sanasta ad tai ranskalaisten ja saksalaisten kauppiaiden käyttämästä à-sanasta.[3] Italialaisen tutkijan Giorgio Stabilen mukaan varhaisin @-merkin käyttö olisi vuodelta 1536 italialaisen kauppiaan kirjeessä, jossa sitä käytettiin mittayksikkönä.[4]

ASCII-merkistöön @-merkki on kuulunut alusta lähtien, ja sen koodiarvo on 64 (heksadesimaalilukuna 40).

Nykyisin hyvin tunnetun merkityksen merkki sai, kun Ray Tomlinson (1941–2016) keksi 1970-luvulla käyttää sitä erottamaan henkilönnimen postipalvelimen nimestä.[2] Eräissä tietoteknisissä yhteyksissä sitä kuitenkin käytetään muihinkin tarkoituksiin. Esimerkiksi MS-DOS-käyttöjärjestelmän .bat-komentojonot suoritetaan siten, että tulostetaan ensin komento ja suoritetaan se sitten, mutta @-merkki komennon alussa poistaa komennon tulostuksen ennen suoritusta. OpenVMS-käyttöjärjestelmän DCL-komentokielessä @-merkki komentojonotiedoston nimen edessä tarkoittaa kyseisen komentojonon ajokäskyä.

Lempinimiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska merkin joutuu usein lausumaan sähköpostiosoitetta ääneen lukiessaan, sille on kertynyt useita lempinimiä, kuten kissanhäntä, miukumauku ja kippurahäntä.[5] Nimet saattavat kuitenkin aiheuttaa sekannusta, jos kuulija ei ole tietoinen, että kyseisiä lempinimiä käytetään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ät-merkki @: Kielikello, 1998, nro 3. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 7.3.2016.
  2. a b CD-Facta (2005). a. WSOY
  3. Bruno Giussani: A Brief History of @ thestandard.com. Viitattu 31.10.2009.
  4. Philip Willan: merchant@florence wrote it first 500 years ago guardian.co.uk. Viitattu 31.10.2009.
  5. Mikrobitti 2/1991, sivu 68 (kippurahäntä)
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.