Qt Group

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Qt Development Frameworks)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Haavard Nord KDE 4.0:n julkistamistilaisuudessa tammikuussa 2008

Qt Group (aiemmin Qt Company, Qt Development Frameworks, Qt Software ja Trolltech) on suomalainen pörssiyhtiö, jonka päätuote on ohjelmistokirjasto ja kehitysympäristö Qt.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eirik Chambe-Eng ja Haavard Nord perustivat Trolltechin Norjassa vuonna 1994. Qt:n kehitys oli alkanut jo 1991. Yhtiö listattiin Oslon pörssiin heinäkuussa 2006.

Vuonna 2001 Trolltech julkaisi sulautettuihin Linux-järjestelmiin tarkoitetun Qtopia-sovellusalustan.

Matkapuhelinvalmistaja Nokia osti Trolltechin kesäkuussa 2008. Saman vuoden syyskuussa Nokia vaihtoi yhtiön nimeksi Qt Software[1] ja Qtopian Qt Extendediksi.

Ohjelmistoyhtiö Digia osti maaliskuussa 2012 Qt:n osittain Nokialta ja syyskuussa 2012 Qt siirtyi kokonaisuudessa Digialle. Kaupan myötä Digia vastaa kaikista Qt-teknologiaan liittyvistä toiminnoista. Näitä ovat muun muassa tuotekehitys, sekä kaupallisen ja avoimen lähdekoodin lisensointi- ja palveluliiketoiminta. Kaupan tavoitteena on parantaa Digian asemaa Qt-ekosysteemissä ja laajentaa Qt-teknologian saatavuutta yhä useammalle alustalle. [2] [3] Syyskuussa 2014 Digia ilmoitti perustaneensa Qt Company tytäryhtiön, johon kaikki Qt-liiketoiminta siirtyy.[4] Samassa yhteydessä avattiin qt.io -verkkosivusto, joka yhdisti aiemmin eri osoitteissa toimineet avoimen lähdekoodin qt:n kehittämisen (Qt project) ja muut qt:n toiminnot yhden kanavan alle.[4]

Vuonna 2016 Digia jakautui entiseksi Digiaksi ja uudeksi Qt Groupiksi, joka sisältää Digian Qt-liiketoiminnat. Kaupankäynti Qt Groupin osakkeella alkoi Helsingin pörssin päälistalla 2. toukokuuta 2016.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]