Pokémon

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pokémon Trading Card Game)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee tuotesarjaa. Pokémonista on tehty myös animesarja ja videopelisarja.
Pokémon-tuotesarjan logo.

Pokémon (jap. ポケモン, Pokemon) on japanilainen tuotesarja. Se sai alkunsa Satoshi Tajirin kehittämästä, vuonna 1996 Nintendon Game Boylle julkaistusta roolipelistä. Sana ”Pokémon” on lyhenne sanoista ”pocket monsters”, ”taskuhirviöt”. Peleissä on satoja erilaisia Pokémon-hahmoja ja tavoitteena on kerätä jokainen niistä ja kouluttaa hahmoista hyvä tiimi. Tuotesarjaan kuuluu videopelien lisäksi keräilykorttipeli, anime, manga ja lukuisia muita tuotteita. Tunnetuin Pokémon-hahmo ja sarjan maskotti on Pikachu, keltainen hiirtä muistuttava sähköpokemon.[1] Brändiä hallitsee ja lisensoi The Pokemon Company, josta Nintendo omistaa 32 %.[2] Nimi "Pokémon" ja hahmojen nimet yms. ovat Nintendon tavaramerkkejä.[3]

Pokémon on toiseksi menestynein videopeliin perustuva tuotesarja. Suositumpi on ainoastaan Mario-pelisarja, joka sekin on Nintendon tuotteita. Pokémon-anime oli japanilaisen animaation ensimmäinen maailmanlaajuista valtavirran suosiota saavuttanut sarja, joka avasi ovet animen ja mangan Japanin ulkopuoliselle suosiolle. Vuonna 1999 Pokémon-pelejä myytiin seitsemässäkymmenessä maassa, televisiosarjaa näytettiin kuudessakymmenessäyhdessä maassa, elokuvia oli näytetty neljässäkymmenessäneljässä maassa ja korttipeli oli käännetty kahdeksalle kielelle. Vuonna 2003 tuotesarjan arvoksi arvioitiin 15 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Vuoteen 2019 mennessä tuotesarja on tuottanut 90 miljardia dollaria.[4] Pokémon toimi alkusysäyksenä Cool Japan -liikkeelle.[1]

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pokémon (pelisarja)
Kartta siitä, mihin Japanin alueisiin Pokémon-maailman jotkin alueet perustuvat

Tuotesarjaan kuuluva pelisarja on Game Freakin ja Creaturesin kehittämä ja Nintendon julkaisema roolipelisarja.

Heinäkuussa 2016 älypuhelimille julkaistiin lisättyä todellisuutta ja paikkatietoa hyödyntävä Pokémon Go, josta tuli nopeasti suosittu ympäri maailman. Pelissä pyydystetään virtuaalisia Pokémoneja oikeassa maailmassa matkapuhelimen kameran avulla.[5]

Televisiosarja ja elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Pokémon (anime)

Pokémon-animetelevisiosarjan 25 ensimmäistä tuotantokautta kertovat nuoresta Pokémon-kouluttajasta Ash Ketchumista, hänen ensimmäisestä Pokémonistaan Pikachusta sekä heidän ja heidän ystäviensä seikkailuista ympäri Pokémon-maailmaa. Ash yrittää tulla Pokémon-mestariksi ja pysäyttää pahan Rakettiryhmän. Vuodesta 1999 lähtien sarjan pohjalta on ilmestynyt vuosittain elokuva. Ensimmäinen elokuva (Pokémon – Mewtwon vastaisku) tuotti Yhdysvalloissa 10,1 miljoonaa dollaria ensimmäisenä päivänä ja yhteensä 85 miljoonaa dollaria.[1] Sarjasta on ilmestynyt yhteensä 25 tuotantokautta, 22 elokuvaa sekä yli 30 erikoisjaksoa.

Keräilykorttipeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon Trading Card Game eli Pokémon TCG on Pokémon-aiheinen keräilykorttipeli. TCG:n ideana on ”taistella” korttien Pokémon-hahmoilla. Korttisarjan julkaisi Wizards of the Coast vuonna 1996. Nykyisin sitä julkaisee Pokémon USA. Miltei jokaisesta Pokémonista on oma korttinsa.

Manga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri Pokémon-aiheisia mangasarjoja on lukuisia. Suuri osa perustuu pelisarjan peleihin, mutta myös animesarjaan, siihen liittyviin elokuviin ja keräilykorttipeleihin perustuvia sarjoja on jonkin verran. Animeen perustuvista esimerkkinä The Electric Tale of Pikachu (jap. 電撃!ピカチュウ), joka seuraa Ash Ketchumin matkaa Kanton ja Orangesaarten alueilla. Myös täysin omaperäisiä sarjoja on julkaistu, kuten Miho Asadan Kaitou! Pokémon 7 (jap. 快盗!ポケモン7, Salaperäinen varas! Pokémon 7), joka seuraa nuoren, kaksoiselämää elävän pojan, Hiorin, elämää.

Ensimmäinen Pokémon-aiheinen mangasarja on Kosaku Anakubon käsikirjoittama ja piirtämä pelisarjaan perustuva, ja sen nimeä kantava vuosina 1996-2003 julkaistu slapstick-huumorisarja Pocket Monsters (jap. ポケットモンスター), joka seuraa Red-nimisen kouluttajan matkaa ympäri Pokémon-maailmaa, seuranaan Pikachu ja töykeä Clefairy. Alkuperäinen sarja seuraa kolmikon seikkailuja Kanto- ja Johto-alueilla, ja sitä on seurannut toistaiseksi viisi jatko-osaa: Hoenn-alueelle sijoittuva Pocket Monsters RS (jap. ポケットモンスターR・S), Sinnoh-alueelle sijoittuva Pocket Monsters DP (jap. ポケットモンスターD・P), Johto-alueelle sijoittuva Pocket Monsters HGSS (jap. ポケットモンスターHGSS), Unova-alueelle sijoittuva Pocket Monsters BW (jap. ポケットモンスターBW) ja Kalos-alueelle sijoittuva Pocket Monsters XY (jap. ポケットモンスターXY).

Länsimaissa tunnetuin, ja Japanissa pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut mangasarja on peleihin vahvasti perustuva ja vuonna 1997 alkanut Pokémon Adventures. Kyseinen sarja on ensimmäinen Pokémon-aiheinen mangasarja, jota on julkaistu suomeksi.[6]

Sangatsu Manga on lisensioinut kolme Pokémon-elokuviin perustuvaa mangasovitusta: Makoto Mizobuchin Pokémon Ranger ja meren temppeli (julkaistiin tammikuussa 2016), Makoto Hijiokan Giratina ja sky warrior (maaliskuu 2016) sekä Momota Inouen Zoroark – illuusioiden mestari (toukokuu 2016).[7][8][9]

Evoluutio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useimmat pokémonit pystyvät kehittymään (engl. Evolve) isommiksi ja vahvemmiksi pokémoneiksi. Seuraavia kehitysmuotoja voi olla yksi tai kaksi, kuten vaikka Poochyenalla on vain yksi ja Mudkipillä kaksi. Eevee-nimisellä pokémonilla on jopa kahdeksan vaihtoehtoista kehittynyttä muotoa.[10] Yleensä kehittyneen muodon nimi on samankaltainen. Esimerkiksi Bulbasaurin kehittyneet muodot ovat Ivysaur[11] ja Venusaur[12] ja Igglybuffin[13] on Jigglypuff ja Wigglytuff[14], mutta on myös paljon sellaisia kehitysmuotoja, jossa nimi on erilainen, mutta sen sijaan ulkonäössä voi olla samankaltaisuuksia, kuten Grimerilla ja Mukilla. Kuudennesta sukupolvesta lähtien on ollut myös megakehittymismuotoja, joihin tietyt pokémonit voivat muuttua vain ottelun ajaksi. Esimerkki megakehittymiskykyisestä Pokémonista on Charizard.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémonit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Luettelo Pokémoneista

Pokémon-lajeja on yli 1000 yhdeksässä sukupolvessa. Lajit luokitellaan myös useisiin tyyppeihin.

Kulttuurillinen vaikutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

All Nippon Airways Boeing 747-400 Pokémon värityksessä, nimitetty Pokémon Jet.

Pelin hahmoista on tullut populaarikulttuurin ikoneja, esimerkkinä maalaus Pokémon Jet-lentokoneessa.

Pokémon Go -pelin julkaisun jälkeen 231 miljoonaa ihmistä otti osaa 1,1 miljardiin interaktioon Facebookissa ja Instagramissa huhtikuun aikana, joissa peli mainittiin.[15]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Galbraith, Patrick W.: The Otaku Encyclopedia. Hakusana ”Pokémon”. Kodansha International, 2009. ISBN 978-4-7700-3101-3. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Galbraith, 2009.
  2. http://www.gamereactor.fi/uutiset/346573/Nintendon+osake+kyykkasi/
  3. http://www.pokemon.com/us/legal/
  4. Megan Peters: 'One Piece' Total Franchise Gross Finally Surpasses 'Lord of the Rings' 26.3.2019. Comibook. Viitattu 6.7.2019. (englanniksi)
  5. Kempas, Karla: Hittipeli Pokémon Go on nyt saatavilla myös Suomessa – pelaajat varoittavat sovelluskaupan ruuhkautuneen Nyt-liite. 16.7.2016. Sanoma. Viitattu 17.7.2016.
  6. "[1] (Arkistoitu – Internet Archive)
  7. Pokémon - Giratina ja sky warrior (manga) | Tokio.fi tokio.fi. Viitattu 25.3.2016.
  8. Pokémon - Ranger ja meren temppeli (manga) | Tokio.fi tokio.fi. Viitattu 25.3.2016.
  9. Pokémon - Zoroark illuusioiden mestari (manga) | Tokio.fi tokio.fi. Viitattu 25.3.2016.
  10. Eevee | Pokédex www.pokemon.com. Viitattu 19.9.2016.
  11. Ivysaur | Pokédex www.pokemon.com. Viitattu 19.9.2016.
  12. Venusaur | Pokédex www.pokemon.com. Viitattu 19.9.2016.
  13. Jigglypuff | Pokédex www.pokemon.com. Viitattu 19.9.2016.
  14. Wigglytuff | Pokédex www.pokemon.com. Viitattu 19.9.2016.
  15. Johnson, Lauren. "231 Million People Talked About Pokemon Go on Facebook and Instagram in July", Adweek, August 9, 2016. 

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Pokémon.