Pokémon Adventures

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pokémon Adventures
ポケットモンスター SPECIAL
(Poketto Monsutā SPECIAL)
Genre shonen, seikkailu
Manga
Tekijä Hidenori Kusaka
Mato, Satoshi Yamamoto
Julkaisija Japani Shogakukan
Yhdysvallat Kanada Yhdistynyt kuningaskunta VIZ Media
Singapore Chuang Yi, Shogakukan Asia
Ranska Kurokawa
Suomi Pauna Media
Sarjajulkaisulehti CoroCoro Ichiban!, Pokémon Fan

Shōgaku Yonensei, Shōgaku Gonensei, Shōgaku Rokunensei

Ensimmäinen painatus 1997 – jatkuu
Kirjojen lukumäärä 53

Pokémon Adventures (ポケットモンスター SPECIAL, Pocket Monsters SPECIAL) on Pokémon-sarjan peleihin perustuva manga, jota käsikirjoittaa Hidenori Kusaka ja jota on kirjasta 10 lähtien piirtänyt Satoshi Yamamoto. Ensimmäiset yhdeksän kirjaa piirsi Mato-niminen taiteilija, mutta hän joutui lopettamaan työn sairastuttuaan. Pokémon Adventures on pisimpään yhtäjaksoisesti jatkunut Pokémon-aiheinen mangasarjakuva.

Sarjaa julkaisee Japanissa Shokagukan, ja suomenkielinen julkaisija on Pauna Media, joka julkaisi ensimmäisen kirjan heinäkuussa 2014. Pauna Media on ilmoittanut julkaisevansa kaksi ensimmäistä lukua yhteisnimellä Pokémon Adventures: Red, Blue & Green ja suunnittelee koko sarjan julkaisemista suomeksi.[1] Toistaiseksi viisi ensimmäistä kirjaa on julkaistu suomeksi, viimeisin elokuussa 2015. Pokémon Adventures on ensimmäinen suomeksi julkaistu Pokémon-aiheinen mangasarja. Englanninkielisiä julkaisijoita on kolme, VIZ Media Yhdysvalloissa ja Kanadassa, sekä Singaporessa Chuang Yi, jonka lopetettua toimintansa uusi yritys, Shogakukan Asia, on ottanut sarjan julkaistavakseen. Sarjaa on julkaistu myös muun muassa espanjaksi, kiinaksi, koreaksi, ranskaksi sekä puolaksi.

Pokémonin luonut Satoshi Tajiri on kommentoinut Pokémon Adventuresin muistuttavan hänen luomaansa maailmaa kaikista eniten.[2]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon Adventures seuraa lukuisten nuorten henkilöiden, "Pokédex-haltijoiden" (jap. ポケモン図鑑所有者), seikkailuja ja kokemuksia ympäri Pokémon-maailman eri alueita. Usein lukujen aikana niissä esiintyvät henkilöt tavoittelevat erilaisia asioita, esimerkiksi keräävät salimerkkejä, ja lähes jokaisessa luvussa he päihittävät jonkin pelisarjan peleissä esiintyvistä vihollisryhmistä. Manga jakautuu toistaiseksi neljääntoista pääpelisarjan eri pelien mukaan nimettyyn (ja niiden tarinoita osin seuraavaan) laajempaan päälukuun, jotka jakautuvat pienempiin lukuihin, kappaleisiin, kunkin pääluvun seuratessa tarinan osalta edellistä; tästä poikkeuksena ovat HeartGold & SoulSilver ja Omega Ruby & Alpha Sapphire, joiden tapahtumat sijoittuvat sarjan aikajärjestyksessä kolme vuotta luvun Emerald jälkeen ja kolme vuotta ennen lukua Diamond & Pearl.

Luvuista kymmenen ensimmäistä on saatettu loppuun ja koottu kokonaisuudessaan kirjoiksi. Luvut 11:stä 14:teen ovat vielä keskeneräisiä. Joitakin lukuja on myös julkaistu omina kirjasarjoinaan ennen varsinaista kirjajulkaisua.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ensimmäinen luku: Red, Green & Blue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Red ja Blue ovat kotoisin Pallet Townista Kanton alueelta. He saavat Pokédexit professori Oakilta ja aloittavat matkansa ympäri Kanton aluetta. He tapaavat Greenin ja yhdessä he kokevat seikkailuja, päihittäen salipäälliköitä ja taistellen Rakettiryhmää vastaan. Luvun lopulla Red, Green ja Blue osallistuvat Pokémon-liigaan, jonka Red voittaa Bluen jäädessä toiseksi. Kolmikko lähtee kukin omille teilleen.

Tämä luku käsittää kirjat 1-3 ja kappaleet 1-40.

Toinen luku: Yellow[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi vuotta kuluu. Salaperäinen poika saapuu Pallet Towniin. Hän paljastuu Redin tutuksi ja vannoo etsivänsä hänet Pikan, Redin Pikachun, avulla. Pikachun kanssa Yellowksi paljastuva poika taistelee Greenin, Bluen, Redin sekä Kanto-alueen salipäälliköiden kanssa Elite Fouria vastaan, sillä ryhmän jäsenten suunnitelmalla saattaa olla tuhoisat seuraukset. Rakettiryhmän johtaja hajottaa ryhmän ja kukin jäsen lähtee omille teilleen.

Tämä luku käsittää kirjat 4-7 ja kappaleet 41-90.

Kolmas luku: Gold, Silver & Crystal[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosi kuluu ja rauha on palaamassa Kanton alueelle. Viridian Cityn salipäälliköksi pyrkivä Red tekee salipäällikkökokeen, mutta antaa paikkansa Bluelle. Kanto-alueen naapurissa Johtossa alkaa kuitenkin tapahtua. Gold kadottaa reppunsa eräänä päivänä, mikä johtaa hänet matkalle salaperäisen Silverin perään ympäri Johtoa. Molemmat katoavat jälkiä jättämättä. Hiukan myöhemmin Professori Oak lähettää Crystalin, nuoren Pokémon-nappausekspertin matkaan täyttämään Pokédexiä. Pokédexin täyttämisen lomassa Crystal jahtaa Suicunea ympäri Johton aluetta. Samaan aikaan Pokémon-yhdistys ( ポケモン協会), joka vastaa muun muassa salipäälliköiden nimittämisestä eri alueilla, päättää järjestää kilpailun Kanto- ja Johto-alueiden salipäälliköiden kesken. Asiaa varjostaa kuitenkin Uusrakettiryhmä johtajineen, joka kylvää pelkoa ympäri Johtoa; Naamioitu mies tavoittelee jotakin, ja käyttää häikäilemättömiä keinoja saavuttaakseen sen. Seitsemän Pokédex-haltijan tehtävänä on estää tämän suunnitelman toteutuminen.

Tämä luku käsittää kirjat 8-14, sekä yhden kappaleen kirjassa 15, ja kappaleet 91-180.

Neljäs luku: Ruby & Sapphire[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noin puoli vuotta edellisen luvun tapahtumien jälkeen Ruby muuttaa perheineen Johton Goldenrod Citystä Littleroot Towniin Hoenn-alueelle hänen isänsä saatua paikan Petalburg Cityn salipäällikkönä. Koska Rubyn isä ei hyväksy poikansa Pokémon-kilpailuharrastusta, tämä karkaa kotoa osallistuakseen alueen Pokémon-kilpailuihin. Ruby tapaa Sapphiren, joka haluaa lähteä haastamaan Hoenn-alueen Pokémon-saleja. He päättävät järjestää yhdessä Sapphiren ideoiman vedon: molemmat yrittävät toteuttaa omat unelmansa, Ruby voittaa kaikki Hoenn-alueen kilpailunauhat ja Sapphire voittaa kaikki Hoenn-alueen salimerkit, 80 päivän sisällä. Matkansa aikana molemmat taistelevat Magmaryhmää ja Aquaryhmää vastaan, sekä estävät koko Hoenn-aluetta uhkaavan taistelun kahden legendaarisen Pokémonin, Groudonin ja Kyogren, välillä.

Tämä luku käsittää kirjat 15-22 ja kappaleet 181-267.

Viides luku: FireRed & LeafGreen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puoli vuotta Hoennin tapahtumien jälkeen Red ja Blue saapuvat Pallet Towniin, sillä Professori Oak haluaa parannella heidän Pokédexejään. Red ja Blue huomaavat professorin kadonneen ja lähtevät kohti Sevii-saaria, jonne jäljet johtavat. Samaan aikaan Green on tapaamassa vanhempiaan, joita ei ole nähnyt pitkään aikaan. Juuri kun he ovat tapaamassa, mystinen varjo nappaa Greenin vanhemmat. Blue ja Green etsivät kadotettuja sukulaisiaan, ja Greenin ja Silverin menneisyys ja perhesuhteet paljastuvat. Mystisen varjon salaisuus paljastuu, ja koko Kanton alue on vaarassa.

Tämä luku käsittää kirjat 22-26 ja kappaleet 268-302.

Kuudes luku: Emerald[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muutama kuukausi Kanton tapahtumien jälkeen Hoenn-alueella juhlitaan alueellisen Taistelurintaman avajaisia. Emerald saapuu tehtävänään napata mystinen Jirachi, joka pystyy täyttämään minkä tahansa toiveen ja joka on hereillä vain seitsemän päivää vuosituhannessa. Jirachin herääminen osuu yksiin Taistelurintaman avajaisten kanssa. Emeraldin kuokkiessa vahingossa avajaisia rintamapäälliköt haastavat hänet keräämään kaikki seitsemän rintamasymbolia seitsemän päivän aikana. Emerald joutuu suorittamaan kahta tehtävää samaan aikaan, ja hämäräperäinen Guile Hideout haluaa napata Jirachin täyttääkseen oman, pahaenteisen suunnitelmansa. Aiemmat Pokédex-haltijat lyöttäytyvät Emeraldin avuksi taistossa aikaa vastaan.

Tämä luku käsittää kirjat 26-29 ja kappaleet 303-337.

Seitsemäs luku: Diamond & Pearl[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sinnoh-alueella Berlitzin suvun perinteisiin kuuluu, että jokaisen perheenjäsenen on itse haettava ainekset suvun tunnuksena toimivaan koruun alueen keskellä kohoavan Coronet-vuoren huipulta. Platinumin on aika noudattaa suvun perinnettä ja tehdä oma sukutunnuksensa. Tätä tehtävää varten hänen isänsä palkkaa hänen turvakseen kaksi henkivartijaa, ja professori Rowan haluaisi Platinumin henkivartijoineen täyttävän Pokédexiä Sinnoh-alueen Pokémoneilla. Samaan aikaan ystävykset Diamond ja Pearl ottavat osaa Jubilife Cityssä järjestettävään komediakilpailuun. Pieleen menneen esiintymisen jälkeen he saavat kuitenkin lohdutuspalkinnon, joka menee sekaisin Platinumin isän palkkaamille henkivartijoille tarkoittaman kuoren kanssa. Tästä erehdyksestä johtuen Diamond ja Pearl päätyvät Platinumin matkakumppaneiksi ympäri Sinnohia, Platinumin haastaessa alueen salipäälliköitä. Platinumin suojaksi tarkoitetut henkivartijat katoavat Galactic-tiimin käsissä. Matkan aikana erehdys lopulta paljastuu, mutta kolmikko päättää yhdessä päihittää Galactic-tiimin. Cyruksella, joka johtaa Galactic-tiimiä, on suunnitelma, jonka toteutukseen hän tarvitsee kaksi legendaarista Pokémonia, Dialgan ja Palkian, mikä uhkaa koko universumia.

Tämä luku käsittää kirjat 30-38 ja kappaleet 338-416.

Kahdeksas luku: Platinum[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jonkin aikaa edellisen luvun jälkeen Platinum suuntaa kohti Battle Zonea, ja siellä odottavaa Sinnoh-alueen Taistelurintamaa tarkoituksenaan tutkia alkuperäisten henkivartijoidensa katoamista. Kansainväliseen poliisiin kuuluvan Lookerin ja Platinumin tutkiessa tapausta Platinumin haastaessa samalla rintamapäälliköitä mahdollisten tietojen saamiseksi, Diamond ja Pearl tutkivat Sinnohin legendaarisia Pokémoneja Charon-nimisen Galactic-tiimin jäsenen päiväkirjan avulla. Charon ja Distortion Worldia hallitseva Giratina uhkaavat koko Sinnoh-aluetta, ja Diamondin, Pearlin ja Platinumin on taas lyöttäydyttävä yhteen estääkseen Charonia toteuttamasta suunnitelmaansa.

Tämä luku käsittää kirjat 38-40 ja kappaleet 417-441.

Yhdeksäs luku: HeartGold & SoulSilver[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudennen luvun tapahtumista on kulunut noin kolme vuotta. Gold saapuu juuri avattuun Pokéathlon Domeen tavatakseen Lancen, jolla on tietoja Rakettiryhmän uusista suunnitelmista. Lance ei kuitenkaan saavu paikalle, ja Gold lähtee Ecruteak Cityyn Mortyn, kaupungin salipäällikön, luokse selvittämään asiaa tämän selvänäkijäkyvyn avulla. Silver saapuu Johton alueen vasta-avatulle Safarivyöhykkeelle, missä hän kohtaa Rakettiryhmän jäsenen, saaden tietää salaperäisistä laatoista. Hän tapaa Crystalin ja he matkaavat yhdessä Ecruteak Cityä kohti. Yhdessä kolmikko päätyy myöhemmin Sinjohin raunioille, missä Rakettiryhmän pahaa enteilevä suunnitelma paljastuu kokonaisuudessaan.

Tämä luku käsittää kirjat 41-43 ja kappaleet 442-460.

Kymmenes luku: Black & White[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Unova-alueella Black odottaa malttamattomana päivää, jolloin saa professori Juniperilta Pokémonin ja Pokédexin yhdessä ystäviensä, Biancan ja Cherenin, kanssa. Hän kuitenkin innostuksissaan rikkoo kaksi Pokédexiä ja lähtee matkalleen, unelmanaan Pokémon-liigan voittaminen. White tapaa Blackin työskennellessään mainoskuvauksissa, jotka tämä keskeyttää. Whiten unelmana on pestata tähti-Pokémonnäyttelijä ja hänen omistamansa BW Agency korvaa Blackin aiheuttamat vauriot vastineeksi oikeudesta käyttää tämän Tepigiä kuvauksissa. Black ja White kohtaavat matkalla Team Plasman jäseniä ja taistelevat ryhmää sekä salaperäistä N:iä vastaan samalla tavoitellen unelmiaan. Black katoaa lopputaistelun tiimellyksessä.

Tämä luku käsittää kirjat 43-51 ja kappaleet 461-526.

Yhdestoista luku: Black 2 & White 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisi vuotta ennen luvun alkua Unovan lounaisosassa sijaitsevassa Aspertia Cityssä Hugh-nimisen pojan pikkusiskolla on syntymäpäivä, ja Hugh haluaa antaa tälle Purrloinin lahjaksi. Kaksi Team Plasman jäsentä kuitenkin varastaa Purrloinin ja Hugh vannoo kostavansa Team Plasmalle.

Kaksi vuotta kymmenennen luvun jälkeen Whi-Two muuttaa Aspertia Cityyn. Mennessään kaupungissa sijaitsevaan kouluun hän tapaa kaksi nuorta poikaa, Hugh'n ja Lack-Twon. Whi-Twon ja Hugh'n tietämättä Lack-Two on kansainvälisen poliisin jäsen, joka jahtaa Team Plasman entisiä jäseniä. Whi-Twolla on oma salaisuutensa, jonka vuoksi hän muutti äitinsä kanssa Aspertia Cityyn: hän sattuu olemaan Team Plasman entinen jäsen.

Tämä luku käsittää toistaiseksi kirjat 52 ja 53 sekä kappaleet 525-540.

Kahdestoista luku: X & Y[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ollessaan pieni X voitti Pokémoneineen Kalos-alueen junioriturnauksen, mutta nykyään hän sulkeutuu yksin huoneeseensa. Hänen ystävänsä, Y, entinen nuori Rhyhorn-ratsastaja, joka nykyisin pyrkii Sky Trainer -kouluttajaksi, Shauna, Tierno ja Trevor ovat huolissaan hänestä. Eräänä päivänä heidän kotikaupunkinsa, Vaniville Town, päätyy kahden legendaarisen Pokémonin taistelukentäksi. Taistelun laannuttua joukkio päättää lähteä matkalle tuhoutuneesta kaupungista tavoittelemiensa asioiden perään. Team Flare -järjestö suunnitelmineen kuitenkin varjostaa heidän matkaansa.

Tämä luku käsittää erikoiskirjojen osat 1-6 ja kappaleet 1-39.

Kolmastoista luku: Omega Ruby & Alpha Sapphire[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuudennen luvun tapahtumista on kulunut noin kolme vuotta. Steven Stone on kutsunut Rubyn, Sapphiren ja Emeraldin suorittamaan kiireellistä lisäkoulutusta, sillä uusi vaara on uhkaamassa Hoenn-aluetta; asteroidi, jossa on jotain epätavallista, on matkalla kohti maata ja iskeytyy todennäköisimmin Hoenn-alueelle kymmenen päivän kuluttua, uhaten koko maailmaa. Stevenin tutkiessa muinaista luolamaalausta kolmikko yrittää selvittää Megakehittymisen saloja. Ruby ilmoittaa kahdelle reportterille lopettavansa Pokémon-kilpailut. Myöhemmin Ruby tapaa Zinnian, salaperäisen nuoren naisen, joka tietää jotain tärkeää tulevaan uhkaan liittyvää. Toisaalla Aqua- ja Magmaryhmien jäsenet suunnittelevat ryhmiensä elvyttämistä.

Tämä luku käsittää erikoiskirjojen osat 1-3 ja kappaleet 1-22.

Neljästoista luku: Sun & Moon[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luvun alussa päähenkilö Sun on lapsi, joka päättää jonain päivänä matkustaa Alola-alueelle nähtyään alueelta kotoisin olevia Meowtheja.

Vuosia myöhemmin Moon, apteekkari ja ammattimainen jousiampuja, on juuri saapunut Alola-alueelle mutta ei pidä siellä olemisesta. Hän törmää paikallisella rannalla Suniin, jonka tavoitteena on kerätä 100 miljoonaa jeniä erilaisia hanttihommia tekemällä.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon Adventures perustuu vahvasti Pokémon-peleihin. Sarjan päähenkilöistä, Pokédex-haltijoista, kaikki kahta, Yellowia ja Emeraldia, lukuun ottamatta perustuvat ulkonäöltään, ja joissain tapauksissa myös luonteiltaan, pelien pelaaja- ja kilpailijahahmoihin. Uuden luvun alkaessa usein esitellään uudet päähenkilöt, joita seurataan luvun aikana. Aiemminkin mukana olleita hahmoja saattaa esiintyä uudemmissa luvuissa (esimerkiksi luvussa Gold, Silver & Crystal) pääpainon kuitenkin ollessa uudemmissa hahmoissa, ellei luvun tarkoitus ole keskittyä näihin vanhempiin hahmoihin (kuten esimerkiksi luvussa HeartGold & SoulSilver). Kaikki Pokédex-haltijat on Biancaa, Chereniä ja Wallya lukuun ottamatta nimetty Pokémonin pääpelisarjan eri versioiden mukaan (Lack-Twon ja Whi-Twon nimet ovat väännöksiä Pokémon Black 2 ja White 2 -pelien japaninkielisistä äänneasuista). Lisäksi monet peleissä esiintyvät henkilöt, kuten salijohtajat ja vastustajaryhmien tärkeät jäsenet, esiintyvät sarjassa. Joissain tapauksissa hahmo on otettu suoraan peleistä ulkonäöllisesti, mutta hänen tekemisiään tai luonnettaan on muutettu, mistä hyvänä esimerkkinä toimivat Kanto-alueen salipäälliköt, joista puolet kuuluu Pokémon Adventuresissa Rakettiryhmään. Näiden lisäksi sarjassa on muutamia omaperäisiä hahmoja, kuten kolmannen luvun päävastustaja, Jäinen naamio, viidennessä luvussa esiteltävät Kolme petosoturia, sekä Paka ja Ūji, Platinumin oikeat henkivartijat.

Sarjan julkaiseminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon Adventuresia on julkaistu useassa Shogakukan-kustantamon mangalehdessä vuodesta 1997 lähtien, usein yhtä lukua samanaikaisesti, jolloin lehtijulkaisun kappalejärjestys voi erota kirjoissa olevasta. Tällä hetkellä sarjaa julkaistaan kahdessa lehdessä: CoroCoro Ichiban! -lehti ilmestyy kuukausittain, kun taas toinen, Pokémon Fan -lehti, ilmestyy epätasaisin väliajoin.[3]

Kesäkuussa 2013 julkaistiin Pokémon the Comic -kirjanen (jap. ポケモン ザ コミック), jossa on asiaa eri Pokémon-aiheisista mangasarjoista. Kirjanen muun muassa sisältää tietoa ensimmäisestä 15:stä Pokédex-haltijasta sekä muutaman kappaleen Black & White -lukua. Kirjasessa julkaistiin myös kaksi erityistä lukua, jotka kertovat Goldin ja Redin ajasta Hopeavuorella toisen luvun tapahtumien jälkeen. Kirjan 50 kanssa julkaistiin sarjaa käsittelevä 64-sivuinen taidekirja.[4]

Kun sarjaa kerätään kirjoiksi, on varsin tavallista, että kappaleita yhdistellään, niissä olevia yksityiskohtia muutellaan tai niihin lisätään uusia kohtauksia; esimerkiksi seitsemännessä luvussa Galactic-tiimin jäsen Mars käytti Electivirea kirjoissa, mutta lehtijulkaisuissa hänellä oli sen sijasta Luxray. Kappaleet myös (viidennen luvun kappaleita lukuun ottamatta) nimetään uudelleen: lehtijulkaisuissa nimi liittyy kappaleen tapahtumiin (esimerkiksi kappaleen 311 alkuperäinen nimi on ふるさとの土,"Synnyinpaikan maaperä"), mutta kirjajulkaisuissa nimi noudattaa yleensä kaavaa, jossa lyhenne VS yhdistyy jonkin kappaleessa esiintyvän Pokémon-lajin nimeen (esimerkiksi kappaleen 311 nimi on VSサマヨール, "VS Dusclops"). Viidennen luvun kappaleilla ei tuntemattomasta syystä ole japanilaisissa kirjajulkaisuissa nimiä. Myös kokonaisia kappaleita, joita ei ole julkaistu lehdissä, saatetaan lisätä kirjoihin esimerkiksi nopeuttamaan sarjan lehtijulkaisua.

11. luvun julkaisu lehdissä loppui varhaisessa vaiheessa muutaman kappaleen jälkeen, mutta lehtijulkaisu on myöhemmin alkanut uudestaan. 12. luvun kappaleita on julkaistu erikseen omina pokkareinaan, kunnes sarjan kirjajulkaisu saavuttaa kyseisen luvun. Ensimmäinen erikoispokkari julkaistiin huhtikuun 2014 lopulla. Myös 13. lukua on julkaistu erillisinä kirjoina ennen varsinaista kirjajulkaisua.

Juhlistaakseen Pokémon Omega Ruby ja Alpha Sapphire -pelien ilmestymistä Shogakukan julkaisi loka-joulukuussa 2014 neljännen luvun uudestaan neljässä erikoiskirjassa, jotka sisältävät kappaleiden lisäksi tietoa muun muassa luvun suunnittelusta.[5][6][7][8]

Sarjaa on sensuroitu jonkin verran VIZ Median käännöksessä; esimerkiksi ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa on poistettu piirroksista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]