Pokémon Go

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pokémon Go
Pokemon Go.png
Kehittäjä Niantic
Julkaisija Niantic
Jakelija Google Play ja App Store
Suunnittelija Dennis Hwang
Säveltäjä Junichi Masuda
Pelisarja Pokémon
Pelimoottori Unity
Julkaistu
 • AUS 6. heinäkuuta 2016
 • NA 6. heinäkuuta 2016
 • EU 13. heinäkuuta 2016
 • JP 22. heinäkuuta 2016
Lajityyppi lisätty todellisuus
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus USK 6
Alusta Android, iOS
Hinnoittelutapa ilmaispeli
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Pokémon Gon pelaajia Järvenperän kartanossa Espoossa.

Pokémon Go on ilmaiseksi pelattavissa oleva lisätyn todellisuuden mobiilipeli, jonka on kehittänyt Niantic Labs. Se julkaistiin heinäkuussa 2016 Android- ja iOS-käyttöjärjestelmille aluksi Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja myöhemmin laajasti Euroopassa sekä muutamassa muussa maassa. Pelissä pelaaja voi pyydystää ja kouluttaa virtuaalisia Pokémon-hahmoja sekä taistella niitä vastaan. Pokémonit esiintyvät eri paikoissa oikeassa maailmassa, ja pelaajan liikkuessa paikasta toiseen hänen puhelimensa värisee pokémonin läheisyydessä.[1] Pokémonit pyydystetään puhelimen kameran avulla poké-palloon.[2]

Peli sai hyvän vastaanoton, ja se nousi Yhdysvalloissa App Storen kärkeen[3] ja säilytti ykköspaikkansa 74 päivän ajan, kunnes Supercellin Clash Royale -peli sivuutti sen.[4]

Nintendon kurssi nousi Tokion pörssissä kahden pörssipäivän aikana 36 prosenttia ja yrityksen markkina-arvo noin 6,4 miljardia dollaria.[5] Financial Timesin mukaan peli ei välttämättä tuota paljoa, mutta sijoittajat näkevät paljon potentiaalia Nintendolle mobiilijulkaisuissa.[6]

Nintendo omistaa Pokémon-hahmoja lisensoivasta The Pokémon Companysta 33 prosenttia ja myös osuuden Nianticista.[2]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja yrittää pyydystää Meowth’n poképallolla lisätty todellisuus -tilassa.

Liikkuminen pelissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja luo pelin alussa itselleen avatar-hahmon, jolle hän voi valita mieleisensä ulkoasun. Hahmon valinnan jälkeen pelaaja voi valita itselleen aloituspokémonin. Hahmo näkyy kartalla pelaajan sen hetkisessä sijainnissa sekä pelaajan profiilisivulla. Lisäksi jos pelaaja hallitsee jotakin pokémon-salia (engl. Gym), muut pelaajat näkevät hänen hahmonsa siellä. Ympäristön kiinnekohdissa sijaitsee myös PokéStop-paikkoja, joista pelaaja voi saada poképalloja ja muita esineitä.[7] Jos pelaaja asettaa PokéStopille houkuttelumoduulin (Lure module), myös muut pelaajat näkevät sen kartalla.

Pelaajan liikkuessa oikeassa maailmassa pelaajan avatar-hahmo liikkuu pelin kartalla. Eri pokémon-lajit majailevat eri paikoissa maailmaa: esimerkiksi vesityypin pokémonit ovat yleensä vesistöjen läheisyydessä.[7] Pokémonin voi näyttää matkapuhelimen näytöllä joko lisätyn todellisuuden tilassa tai esirenderöidyllä taustalla. Lisätyn todellisuuden tilassa pokémon näytetään kännykän ruudulla kuin se olisi oikeassa maailmassa.

Pokémonien pyydystäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon Gossa pelaajan ei tarvitse taistella Pokémoneja vastaan pyydystääkseen niitä. Kun pokémon on pelaajan lähellä, se ilmestyy pelikartalle. Silloin pelaaja voi painaa hahmoa, jolloin peli siirtyy taistelutilaan ja pelaaja voi yrittää pyydystää pokémonin pyyhkäisemällä poképallon hahmoa kohti. Jos pyydystys onnistuu, pokémon siirtyy pelaajan omistukseen.

Pyydystämisen onnistumiseen vaikuttavat oikea voimankäyttö, ajoitus ja poképallon tyyppi. Pyydystämisestä saa palkinnoksi kahta eri pelinsisäistä valuuttaa pokékolikoita (engl. PokéCoins), tähtipölyä (engl. Stardust) ja makeisia (engl. Candies). Niillä voi kasvattaa pokémonien taisteluvoimaa (engl. Combat Power), CP), mutta vain makeisia tarvitaan pokémonin kehittämiseen seuraavalle kehityspuun tasolle.[8] Poképallon heittämistäkin voi harjoitella; kierrepallon osaamiseen ja Excellent-heiton onnistumiseen vaaditaan enemmän taitoa, mutta tämä auttaa Pokémonin nappaamista. Pokémon voi myös karata, jolloin hahmo ei siirry pelaajan omistukseen.

Pelaaja voi saada avukseen Silver Pinap-, Golden Razz- ,Razz-, Pinap- ja Nanab-marjoja sekä muita nappaamista auttavia esineitä. Razz-marjan avulla pokémonin pyydystäminen muuttuu helpommaksi. Jos pokémon karkaa poképallosta, Razz-marjan vaikutus katoaa. Pinap-marjan avulla pokémonin pyydystäminen tuottaa kaksinkertaisen määrän karkkia, jota tarvitaan pokemonin kehittämiseen seuraavalle evoluutiotasolle. Nanab-marjan avulla pokémonit pysyvät pyydystämistilanteessa paikallaan, mikä helpottaa poképallolla osumista.[9] Houkutinmoduulilla (engl. Lure Module) pelaaja voi lisätä lähiympäristössä ilmestyvien pokémonien määrää 30 minuutin ajaksi.

Kokemuspisteiden (XP) kerääminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaja saa kokemuspisteitä seuraavista pelinsisäisistä tapahtumista: PokéStop-käynnit, pokémonien kerääminen, salitaisteluiden voittaminen, pokémon-munien hauduttaminen ja pokémonin kehittäminen seuraavalle kehitystasolle.[10] Pisteiden avulla pelaaja nousee seuraavalle tasolle ja saa palkintoja kehittymisestä. Kun pelaaja pääsee tasolle viisi, hän voi taistella pokémon-saleilla ja liittyä yhteen kolmesta joukkueesta (Valor, Mystic ja Instinct), jotka ovat laajempia pelaajien ryhmittymiä Pokémon Gon maailmassa. Jos pelaaja tulee toisen ryhmittymän hallinnoimalle salille, hän voi haastaa salin johtajan salin arvon laskemiseksi. Kun arvo on nollassa, sali siirtyy pelaajan haltuun ja hän voi jättää salille yhden pokémoneistaan puolustamaan sitä. Aiemmin ryhmittymä pystyi kehittämään salin arvoa taistelemalla hallitsemansa salin johtajaa vastaan,[7] mutta päivityksen myötä tämä ominaisuus poistettiin. Nykyisisin oman joukkueen hallitsemaa salia voi puolustaa syöttämällä salilla oleville pokémoneille marjoja.

Pokémonien munia voi saada PokéStopeilta. Ne avautuvat, kun niiden hautomisen aloittamisen jälkeen on munan tyypistä riippuen kävellyt 2, 5, 7 tai 10 kilometriä. Suurempi kilometrimäärä munassa antaa yleensä parempia Pokémoneja. Pelissä voi myös valita yhden pokémoneistaan kumppanikseen (engl. Buddy). Kun pokémon on valittu kumppaniksi, se näkyy pelaajan avatarin vieressä ja pelaajan kävellessä pokémonista riippuen yhdestä viiteen kilometriä pelaaja saa kyseiselle pokémonille yhden makeisen, jonka voi käyttää pokémonin kehittämiseen ja tehostamiseen.

Pelissä pystyy ostamaan pokékolikoita, joilla voi ostaa pelin etenemistä hyödyttäviä asioita. Sisäistä rahaa saa myös valtaamalla pokémon-saleja.

Pelissä on myös ”pääsiäismunia” eli piilotettuja yllätyksiä. Niitä ovat muun muassa Pikachun valitseminen aloituspokémoniksi sekä Eeveen tietyn evoluution valitseminen nimeä muuttamalla.[11]

Go Battle League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliin lisättiin "GO Battle League" -toiminto alkuvuodesta 2020. Toiminnossa pelaajat taistelevat toisia vastaan Pokémon-asetelmilla. Palkintoina on pokémoneja, tähtipölyä, makeisia ja teknisiä laitteita (engl. Technical Machines, TM), joilla voi vaihtaa pokémonien liikkeitä.

Päivitykset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helmikuussa 2017 peliin lisättiin muun muassa suuri määrä toisen sukupolven pokémoneja ja uusia marjoja[12].

Heinäkuussa 2017 peliin tulivat Raid-ottelut. Raid-otteluissa saleilla voi jopa useiden enintään 20 pelaajan kanssa taistella erittäin voimakkaita pokémoneja, eli Raid-pomovastuksia vastaan. Raid-pomovastuksen voitettuaan pelaaja voi yrittää napata sen poképallolla. Raid-pomovastukset on luokiteltu vaikeustason mukaan, jossa 1 on helpoin ja 5 on vaikein vastus, 5. tason pomon ollessa joko legendaarinen tai myyttinen pokémon.

Pelin vuosipäivän kunniaksi heinäkuussa 2017 julkaistiin ensimmäiset legendaariset pokémonit: Lugia ja Articuno

2018 vuoden kesänä peliin tuli uusi päivitys, jossa tuli vaihtokauppa (engl. Trade), missä voi vaihtaa omia pokemonejaan toisen kanssa, ystävät ja lahjat. Vaihtokauppa maksaa tähtipölyä ja hinta riippuu kaveruuden tasosta ja siitä onko kyseessä puuttuva, legendaarinen tai myyttinen pokémon-laji tai harvinainen erivärinen (engl. Shiny) yksilö.[13]

Pokémon Go Plus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pokémon Go Plus

Pokémon Go Plus on Nintendon kehittämä[14] Bluetooth low energy -älylaite Pokémon Go:n pelaamiseen. Laitteessa on värinähälytin ja LED-valo, joiden avulla pelaaja saa tietoa lisätyn todellisuuden ympäristöstä ilman älypuhelimen käyttöä. Laitteen valo syttyy palamaan, jos lähellä on pokémon, jolloin sen voi yrittää pyydystää nappia painamalla. PokéStopin lähellä laite värisee.[15] Myöhemmin älypuhelinta käyttäessään pelaaja voi tarkistaa, mitä hän sai pyydystettyä.[14] Laitteen alkuperäiseksi ilmestymispäiväksi suunniteltiin vuoden 2016 heinäkuun loppua, mutta ilmestymistä lykättiin syyskuulle 2016.[15]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin Kaisaniemenpuistoon tehty kotikutoinen liikennemerkki, joka varoittaa Pokémon Go -pelaajista.[16]
”Tästä löytyy Magmar!” Muille Pokémon Go -pelaajille post-it-lapulla roska-astiaan jätetty vinkki Tampereen Hämeenpuistossa elokuussa 2016.

Suosio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä tuli lyhyessä ajassa erittäin suosittu.[17] Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median professori Frans Mäyrän mukaan suosiossa on kyse paitsi paikkatietoisen pelaamisen uutuudenviehätyksestä, myös kulttuurisesta ja sosiaalisesta ilmiöstä. Hänen mukaansa paikkatietoiseen pelaamiseen on onnistuttu yhdistämään populaarikulttuuri-ilmiö niin, että se lisää motivaatiota lähteä ulos liikkumaan ja tutustumaan uusiin ihmisiin. Riittävän moni ihminen tuntee pokémonit ja ymmärtää pelin peruspelimekaniikan. Kulttuurisen ja sosiaalisen ilmiön yhteentörmäys ruokkii kumpaakin ilmiötä ja synnyttää keskustelunaiheen. Toisaalta teknologia on tarpeeksi kehittynyttä ja laajalle levinnyttä, että paikkatietoisen pelaaminen läpimurto on mahdollista.[18]

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on voittanut useita palkintoja eri kategorioissa.

British Academy Games Awards -palkinnot
 • Mobile
Golden Joystick Awards -palkinnot
 • Innovation of the Year
 • Handheld/Mobile Game of the Year
The Game Awards -palkinnot
 • Best Mobile/Handheld Game
 • Best Family Game

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Ingress, toinen Nianticin kehittämä lisätyn todellisuuden videopeli
 • Draconius GO, fantasia-aiheinen lisätyn todellisuuden mobiilipeli, joka on ottanut inspiraatiota Pokemon Go:sta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Jeffrey Matulef: Pokémon Go is out now in US, Australia, New Zealand EuroGamer. 13.7.2016. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)
 2. a b Iiro-Matti Nieminen: Uudesta Pokémon-pelistä jättihitti – Nintendon markkina-arvo hyppäsi yli 6 miljardia euroa Yle Uutiset. 11.7.2016. Viitattu 21.1.2017.
 3. Alex Osborn: Pokemon Go Is the Top Grossing App on the US App Store IGN. 7.7.2016. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)
 4. Pokemon Go:n valtakausi päättyi - suomalaispeli nousi ohi Iltalehti. 21.9.2016. Viitattu 21.1.2017.
 5. Myles Udland: Nintendo shares go parabolic as Pokémon Go takes over the world Business Insider. 10.7.2016. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)
 6. Leo Lewis: ‘Pokémon Go’ shows Nintendo the promise of mobile Financial Times. 11.7.2016. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)
 7. a b c Pokémon GO 2016. The Pokémon Company. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)
 8. Phillip Martinez: ‘Pokémon Go’ Tips: How To Level Up And Evolve Your ‘Mon iDigitalTimes. 6.7.2016. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)
 9. How Pinap, Nanab And Razz Berries Work In 'Pokémon GO' Forbes. 20.2.2017. Viitattu 25.7.2017.
 10. Niko Haikala: Näin nostat Pokémon GO -tasoasi hurjaa vauhtia Mobiili.fi. 24.7.2016. Viitattu 21.1.2017.
 11. Easter Eggs and Secrets IGN. 2016. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)
 12. 'Pokemon Go': See New Evolution Items And Pokemon Evolutions The Science Times. 24.2.2017. Viitattu 25.7.2017.
 13. Legendary Raids: How To Find -- And Beat -- Articuno And Lugia In 'Pokémon GO' Forbes. 24.7.2017. Viitattu 25.7.2017.
 14. a b Dean Takahashi: How Pokémon Go will benefit from Niantic’s lessons from Ingress on location-based game design VentureBeat. 16.12.2015. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)
 15. a b Allegra Frank: Pokémon Go Plus: Everything you need to know (update) Polygon. 16.9.2016. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)
 16. Jokinen, Juho: Kotikutoiset ”liikennemerkit” saavat tavallisesti nopeasti lähtöpassit, mutta Kaisaniemenpuiston Pikachu-kolmion suhteen virasto teki poikkeuksen Helsingin Sanomat. 8.9.2016. Viitattu 14.10.2016.
 17. Heidi Huotilainen: Pokémon Go todennäköisesti syrjäyttää Supercellin pelit parhaiten tuottavien pelien listalla Helsingin Sanomat. 24.7.2016. Viitattu 21.1.2017.
 18. Ida Vahtera: Pokémon Go antaa esimakua tulevaisuudesta 1.8.2016. Tampereen yliopisto. Viitattu 21.1.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]