Keräilykorttipeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelaajia Magic: The Gatheringin Saksan-mestaruuskilpailuissa 2008.

Keräilykorttipeli tarkoittaa keräilykorteilla pelattavaa korttipeliä. Pelaamista varten kortteja keräillään ostamalla tai vaihtamalla ja niistä muodostetaan erilaisia pelipakkoja. Kaupoissa keräilykortteja myydään usein noin 5–60 kortin pakkauksissa 1–20 euron hintaan.

Keräilykorttipeleissä on erilaisia sääntöjä. Kaupasta ostetuissa pakkauksissa on eriarvoisia kortteja; tyypillisesti parhaat voittajakortit ovat hyvin harvinaisia. Korteille on myös jälkimyyntimarkkinoita sekä pelikaupoissa että internetissä.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keräilykorttipelien edeltäjinä voidaan pitää jo 1900-luvun alussa Yhdysvalloissa julkaistuja baseball-pelaajista tehtyjä keräilykortteja. Vasta 1950-luvulla Toppsin julkaisemilla keräilykorteilla oli mahdollista "pelata" simuloiden baseball-peliä yksinpelinä.

Ensimmäisenä ja menestyksekkäimpänä keräilykorttipelinä pidetään Richard Garfieldin suunnittelemaa Magic: The Gathering -peliä, joka julkaistiin 1993. Peli houkutteli etenkin roolipeleistä kiinnostuneita pelaajia. Julkaisija Wizards of the Coast myös patentoi pelissä käytettyjä mekaniikkoja.

Patenteista huolimatta Magic toimi esikuvana uusille keräilykorttipeleille. Vuonna 1994 julkaistiin yhdeksän uutta keräilykorttipeliä ja vuonna 1995 38 lisää. Boomi jatkui myös 1996, mutta pääosa uusista tulokkaista epäonnistui. Vuonna 1997 julkaistiin enää kuusi uutta peliä.lähde?

Vuonna 1999 Wizards julkaisi Pokémon Trading Card Game -pelin, josta tuli ensimmäinen, joka ylitti myynnissä Magic: The Gatheringin. Vuonna 2003 Wizards ja Nintendo sopivat oikeuden ulkopuolella patenttioikeudenkäynnin peliä koskien.

Keräilykorttipelejä yritettiin myös siirtää verkkopeleiksi. Magic: The Gathering Online avattiin 2002. Peli ei saavuttanut suurta suosiota.

Blizzard Entertainment julkaisi vuonna 2014 Hearthstone: Heroes of Warcraft -pelin, joka on noussut digitaalisista keräilykorttipeleistä suosituimmaksi. Hearthstonen edeltäjänä voi pitää aiempaa Warcraft-maailman pohjautuvaa World of Warcraft: Trading Card Game -peliä. Hearthstonen suosio poiki uuden digitaalisten keräilykorttipelien aallon, jota edustavat esimerkiksi Duelyst, Faeria, The Elder Scrolls -maailmaan sijoittuva The Elder Scrolls: Legends, Witcher-pelin maailmaan sijoittuva Gwent: The Witcher Card Game sekä Valven Artifact.[1]

Lähinnä Yhdysvalloissa julkaistujen keräilykorttipelien lisäksi genre on suosittu Japanissa, missä Kantai Collection saavutti suurta suosiota. Myös lännessä julkaistu japanilainen Shadowverse nousi myös suureen suosioon vuoden 2016 kuluessa.[2]

Esimerkkejä keräilykorttipeleistä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä korttipeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.