Hearthstone

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hearthstone
Hearthstone Logo.png
Kehittäjä Blizzard Entertainment
Julkaisija Blizzard Entertainment
Säveltäjä Peter McConnell (en)
Pelisarja Warcraft
Pelimoottori Unity
Julkaistu Windows, OS X
11. maaliskuuta 2014
iPad
14. huhtikuuta 2014
Windows 8
6. elokuuta 2014
Android-tabletit
15. joulukuuta 2014
iPhone, Android-puhelimet
14. huhtikuuta 2015
Lajityyppi Digitaalinen keräilykorttipeli
Pelimuoto Moninpeli ja yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Teen
GSRR: 6+
PEGI 7
Alusta Windows, OS X, iOS, Android, Windows 8
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Hearthstone (aikaisemmin Hearthstone: Heroes of Warcraft[1]) on Blizzard Entertainmentin kehittämä ilmaiseksi pelattava, mikromaksuilla rahoitettava digitaalinen keräilykorttipeli. Tieto pelin ilmestymisestä julkaistiin vuoden 2013 Penny Arcade Expoon -tapahtumassa. Pelin avoin beta-testaus alkoi tammikuussa 2014, ja se julkaistiin 11. maaliskuuta 2014.[2] Peli julkaistiin aluksi Windowsille ja OS X:lle. Se julkaistiin huhtikuussa myös iPadille ja elokuussa Windows 8:lle. Se ilmestyi myös joulukuussa Android-tableteille sekä huhtikuussa 2015 iPhonelle ja Android-puhelimille. [3][4]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kaksi pelaajaa, joilla molemmilla on 30 elämäpistettä. Tavoitteena on saada vastustajan elämäpisteet nollaan eri korteilla. Peli päättyy kun toisen pelaajan elämäpisteet ovat loppu. Pelin on mahdollista päättyä myös tasapeliin, jos molempien pelaajien elämäpisteet loppuvat samalla vuorolla. Eri korttityyppejä ovat käskyläiset, aseet ja loitsut.

Pelaaja saa pelin alkaessa 3 korttia ja jokaisen vuoron alussa yhden lisää. Kortin pelaaminen maksaa siihen merkityn määrän manaa. Manaa on käytettävissä ensimmäisellä vuorolla yksi kristalli, seuraavalla kaksi jne. Manamittari täyttyy jokaisen vuoron alussa ja pelaaja saa pakasta myös satunnaisen kortin.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on yhdeksän hahmoluokkaa, joilla kullakin on omat korttinsa neutraalien lisäksi. Sekä hahmot että luokat ovat Warcraft III:sta ja World of Warcraftista tuttuja:

Jokaisella hahmolla on myös erikoisvoimansa, jonka käyttäminen maksaa normaalisti 2 manaa.

Kortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen hahmo aloittaa viidellä peruskortilla (basic), joita saa viisi lisää kun hahmon pelaa tasolle kymmenen asti. Kaikki neutraalit (kaikkien hahmojen käytettävissä) peruskortit ovat aina käytettävissä alusta lähtien. Peruskortteja on 150 erilaista.

Suurin korttisetti on classic, jossa on 15 korttia joka luokalle ja 110 neutraalia korttia. Kortit on jaettu yleisyyden, monimutkaisuuden ja hinnan perusteella common, rare, epic ja legendary -harvinaisuuksiin. Näitä kortteja voi saada ostamalla kullalla (gold) tai oikealla rahalla korttipakkoja, joissa on viisi satunnaista korttia, tai hajottamalla olemassa olevia kortteja pölyksi (arcane dust), josta voi luoda toisia kortteja. Kullan ansaitseminen tapahtuu tekemällä päivittäisiä tehtäviä (quest), joista saa palkkion (esim. voita kolme peliä, tee 100 vahinkoa vastustajan sankareille, tapa 30 käskyläistä).

Käskyläiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käskyläisillä (engl. Minion) on tietty määrä elämäpisteitä ja tietty hyökkäysarvo. Kun käskyläinen lyö toista käskyläistä tai vihollisen sankaria, se tekee hyökkäysarvonsa verran vahinkoa kohteeseensa. Jos esim. 5/4 käskyläinen (5 hyökkäysarvoa, 4 elämäpistettä) lyö vihollisen hahmoa, jolla on 30 elämää, viholliselle jää 25 elämäpistettä. Jos taas sama käskyläinen lyö 2/5 käskyläistä (2 hyökkäysarvoa, 5 elämäpistettä) 2/5 käskyläiselle jää 0 elämää jolloin se kuolee, mutta samalla se tekee hyökänneeseen käskyläiseen 2 vahinkoa, jolloin 5/4 käskyläiselle jää 2 elämäpistettä, ja siitä tulee 5/2.

Käskyläisillä voi olla erikoiskykyjä: charge-kyvyllä voi hyökätä samalla vuorolla kun kortti pelataan pöydälle, taunt-kyky estää hyökkäykset muita käskyläisiä tai pelaajan hahmoa vastaan, windfury mahdollistaa hyökkäyksen kaksi kertaa vuorossa, enrage antaa lisäbonuksia kun käskyläinen haavoittuu, deathrattle tekee jotain kun käskyläinen kuolee, jne.

Käskyläisiä on sekä neutraaleja, että vain tietylle hahmolle kuuluvia.

Laajennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstone on saanut lisää sisältöä laajennusten myötä joita on julkaistu kolme vuodessa. Vuoteen 2017 asti laajennukset jaettiin seikkailuihin (adventure) ja varsinaisiin laajennuksiin (expansion). Seikkailut sisältävät yksinpelikampanjan tietokoneen ohjaamia vastustajia vastaan, jotka voitettuaan saa uusia kortteja käyttöönsä. Seikkailuissa oli tyypillisesti muutamankymmentä uutta korttia. Varsinaiset laajennukset taas sisältävät yli sata korttia ja niitä kerätään samalla tavalla kuin classic-setin kortteja.

Ensimmäinen heinäkuussa 2014 julkaistu seikkailu Curse of Naxxramas (Naxx) lisäsi 30 korttia. Ensimmäinen loppuvuoden laajennus Goblins vs Gnomes (GvG) lisäsi 123 korttia.

Vuonna 2015 julkaistu toinen seikkailu Blackrock Mountain (BRM) lisäsi 31 korttia, toinen laajennus The Grand Tournament (TGT) 132 korttia, ja kolmas seikkailu League of Explorers (LoE) 45 uutta korttia.

Vuoden 2016 huhtikuussa julkaistu kolmas laajennus Whispers of the Old Gods (WotOG, OG, joskus myös WOG) lisäsi 134 korttia, neljäs seikkailu One Night in Karazhan (ONiK, Kara) 45 uutta korttia ja neljäs laajennus Mean Streets of Gadgetzan (MSG) 132 korttia.

Old Godsin myötä Hearthstone jaettiin kahteen formaattiin: Standard-pelimuodossa käytettävissä ovat vain kuluvana ja edellisenä vuonna julkaistut kortit sekä basic- ja classic-sarjat. Lisäksi Standard-pelimuotoon kuulumattomat laajennukset eivät ole ostettavissa. Wild-pelimuodossa on käytettävissä kaikki koskaan julkaistut kortit.

Vuodesta 2017 eteenpäin adventure-laajennuksia ei enää julkaista[5][6]. Vuoden 2017 ensimmäinen laajennus Journey to Un'Goro (JUG, UNG) julkaistiin huhtikuussa ja sisälsi 135 korttia[7]. Elokuussa julkaistiin pelin kuudes laajennus, Knights of the Frozen Throne (KFT).

Kaikkien yhden laajennoksen 135 kortin saamisen käyttöönsä on arvioitu vaativan keskimäärin 316 pakan ostamista (214–437), mikä maksaisi oikealla rahalla hankittuna noin 400 US-dollaria. Adventure-laajennokset maksoivat tyypillisesti 25 dollaria.[8]

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstonen peruspelimuodosta käytetään termiä Constructed. Tämä tarkoittaa sitä että pelaaja valitsee kokoelmastaan 30 korttia, joista muodosteltulla pakalla pelataan toisia pelaajia vastaan. Näin voi pelata satunnaisesti valittuja vastustajia vastaan, kavereita haastamalla, harjoitusotteluita tietokonevastustajaa vastaan tai kilpailullisesti joka kuun lopussa nollattavasta sijoituksesta.

Pelimuotoja jossa korttejaan ei voi valita vapaasti itse ovat Arena ja Tavern Brawl.

Arena on maksullinen pelimuoto (kullalla tai rahalla). Pelaaja saa valita sankarinsa kolmesta vaihtoehdosta ja sen jälkeen pakan yksi kortti kerrallaan kolmesta vaihtoehdosta. Areena päättyy pelaajan hävittyä kolme peliä tai voitettua enintään 12, jonka jälkeen hän saa palkkion voittojensa mukaan.

Tavern Brawl on hassuttelupelimuoto, jossa on joka viikko vaihtuvat säännöt. Peli avautuu keskiviikkoiltana ja kestää maanantaihin. Tässä pelimuodossa esim. korttien mana-hinta voi olla sekoitettu ja joka vuorolla muuttuva, kortin pelaamiseen tai minionin kuolemaan liittyy jonkin satunnainen loitsu tai efekti, joskus pelaaja pelaa yksinään tai yhdessä tietokonevastustajaa vastaan. Tavern Brawlissa voi joskus valita omat korttinsa, tai ne ovat ennalta annetut. Joskus pelaaja saa valita vain esim. 2 korttia joista 30 kortin pakka muodostetaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]