Warcraft-universumin rodut ja ryhmittymät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä artikkeli käsittelee kuvitteellisia rotuja, jotka esiintyvät Warcraft-tietokonepelisarjan universumissa.

Liittouma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liittouma (engl. Alliance) on ihmisten perustama ryhmittymä, joka on esiintynyt tavalla tai toisella kaikissa Warcraft-peleissä. Kahdessa ensimmäisessä Warcraft-pelissä he esiintyvät oman kampanjansa sankareina ja World of Warcraftissa Liittouma on toinen kahdesta sankarillisesta ryhmittymästä. Toinen ryhmittymä, Lauma, on kuitenkin heidän vihollisensa. Ihmisten lisäksi Liittoumaan kuuluivat alun perin korkeahaltiat (suurin osa erosi myöhemmin Liittoumasta), kääpiöt, maahiset. World of Warcraftissa Liittoumaan liittyvät myös yöhaltiat, draeneit, worgenit sekä Tushuin pandareenit.

Ihmiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset (engl. Humans) ovat kaikissa Warcraft-peleissä esiintyvä rotu. Heidän kulttuurinsa muistuttaa keskiajan eurooppalaisia valtioita. Peleissä Warcraft: Orcs & Humans sekä Warcraft II: Tides of Darkness he ovat ihmisten kampanjassa sankareita ja örkkien kampanjassa vihollisia. Näissä peleissä ihmisten sanottiin taistelevan Taivaan nimissä ja örkit Helvetin nimissä. Mutta tämä idea hylättiin pelistä Warcraft III: Reign of Chaos alkaen.

Ihmiset ovat yksi Azerothin nuorimmista roduista. He polveutuvat paimentolaisheimosta nimeltä Arathi, joka alisti valtaansa muut ihmisheimot ja perusti Arathorin valtakunnan. Arathin itse uskotaan olevan vrykuleiden mutatoituneita lapsia. Ennen ensimmäisen Warcraft-pelin tapahtumia Arathorin maille oli muodostunut seitsemän uutta valtakuntaa, mutta tässä pelissä niistä esiteltiin vain Azerothin valtakunta (tunnettu World of Warcraftista alkaen nimellä Stormwind (suom. Myrskytuuli). Warcraft II:ssa nähtiin ensi kertaa ihmisten muut valtakunnat, jotka oli perustettu Itäisten kuningaskuntien pohjoisosiin: Lordaeron (Liittouman perustaja), Gilneas, Stromgarde (Arathorin entinen pääkaupunki), Dalaran (perustajina Arathin velhot, joista tuli myöhemmin Kirin Tor), Kul Tiras ja Alterac. Ihmiset puhuvat yleiskieltä (engl. Common language), mikä ei ole välttämättä heidän itse luomansa. Sitä ymmärtävät monet Azerothin ja Draenorin rodut.

World of Warcraftissa ihmisille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: maagi, paladiini, pappi, roisto, manaajavelho, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), metsästäjä (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Heitä johti aluksi Stormwindin kuningas Varian Wrynn, joka oli myös koko Liittouman korkea kuningas, jonka kuoltua valtaistuimen peri hänen poikansa Anduin Wrynn. Ihmisten ominaisratsuina toimivat hevoset.

Korkeahaltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korkeahaltiat (engl. High Elves) ovat Kalimdorista karkotettuja Korkeasyntyisten (engl. Highborne) jälkeläisiä. He asettuivat Eastern Kingdomsin koillisosiin. Mutta sitten Amani-heimon peikot uhkasivat heitä. Arathorin ihmisten avulla he torjuivat uhan ja vastapalveluksena korkeahaltiat opettivat nämä käyttämään magiaa. Tämän jälkeen korkeahaltiat perustivat valtakunnan nimeltä Quel'Thalas ja nimesivät sen pääkaupungin Silvermoon Cityksi. He myös loivat magiansa lähteeksi Auringon kaivon (engl. Sunwell), jossa virtasi Ikuisuuden kaivosta mukaan otettua vettä.

Toisen sodan aikana Zul'jinin joukot varastivat korkeahaltioilta riimuja käyttäen niitä uusien jättimaagien (engl. Ogre Mages) kasvattamiseen, jolloin haltiat liittyivät täysin haluin kääpiöiden ja maahisten tavoin osaksi Liittoumaa. Kolmannen sodan aikana Kalmoruton epäkuolleet kuitenkin hyökkäsivät Quel'Thalasiin. Auringon kaivo korruptoitui ja suuri osa korkeahaltioista sai surmansa. Heitä nostettiin kuolleista bansheeksi ja ghouleiksi muutettuina. Suurin osa selvitytyjistä liittyi prinssi Kael'thas Sunstriderin seuraan kutsuen itseään nimellä sin'dorei eli "veren lapset", tunnettu myös verihaltioina. Selvityjistä vain kymmenesosa säilytti vanhan nimensä ja oleskeli Kirin Torin suojeluksessa Dalaranissa.

Korkeahaltiat ovat nykyään osa Silver Covenantia, joka vastustaa Lauman jäsenten hyväksymistä osaksi Kirin Toria. Heitä johtaa vartija-kenraali Vereesa Windrunner, jonka aviomies Rhonin oli eläessään Kirin Torin johtaja. Korkeahaltiat ovat World of Warcraftissa ei-pelattava rotu.

Lisäosassa Legion paljastui, että Alleria Windrunner oli löytänyt korkeahaltioiden alalajin nimeltä tyhjiöhaltiat (engl. Void Elves), joka oli hyödyntänyt korruptoivaa varjotaikuutta. Alleria itsekin muutti itsensä tyhjiöhaltiaksi ja huomasi pystyvänsä hallitsemaan varjotaikuutta. Tämän jälkeen hänestä tuli tyhjiöhaltioiden johtaja. Lisäosassa Battle for Azeroth tyhjiöhaltiat ovat yksi Liittouman liittolaisroduista.

Kääpiöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kääpiöt (engl. Dwarves) ovat pienikokoisia, lähes ihmisten kaltaisia olentoja. Kääpiöt ovat hyvin kiintyneitä kiveen, ja he olivat alun perin kaivostoimintaa. Heidät haudataankin yleensä kiveen, jossa onkin jo muitakin kivihautoja, ne taas sijaitsevat luolassa joka sattuu myös olemaan kiveä. Vaikka kääpiöt ovatkin niin kiintyneitä kiveen, he rakastavat myös luontoa, eivätkä tuhoa sitä, koska käyttävät rakennusaineena kiveä.

Kääpiöt syntyivät, kun suurin osa kivestä koostuvasta ja titaanien luomasta maallisten (engl. Earthen) rodun edustajista altistui Vanhojen Jumalten langettamalle Lihan kiroukselle (engl. Curse of Flesh), ja parannuskeinon löytymistä odottaneet kiroukselle altistuneet maalliset heräsivät 10 000 vuotta sitten, Muinaisten sodan jälkeen, muuttuneina lihallisiksi ja kuolevaisiksi kääpiöiksi.

Kääpiöillä on nykyään kolme klaania: Bronzebeard (suom. Pronssiparta), Dark Iron (suom. Hämyrauta) ja Wildhammer (suom. Villivasara). Ja kaikki nämä kaalnit asustavat Khaz Modanin maanosassa, Itäisissä kuningaskunnissa. Bronzebeardin ja Wildhammerin kääpiöiden iho on samanvärinen kuin ihmisillä. Dark Ironin kääpiöillä on tummanharmaa iho ja punaiset silmät. Bronzebeardin kääpiöt kuuluvat Liittoumaan ja heidän pääkaupunkinsa on Ironforge (suom. Rauta-ahjo). Wildhammerit eivät varsinaisesti kuulu siihen, mutta tekevät yhteistyötä siihen kuuluvien rotujen kanssa. Heidän pääkaupunkinsa on Aerie Peak. Dark Ironin kääpiöt puolestaan ovat sekä Liittouman että Lauman vihollisia ja he palvelevat tulielementtaalien johtajaa, Ragnarosia. Bronzebeardit vihaavat heitä eniten, koska keisari Dagran Thaurissan oli vietellyt kuningas Magni Bronzebeardin tyttären, Moiran. Dagranin kuoltua Moirasta tuli Dark Ironin johtaja ja liitti isänsä kuoleman jälkeen heidät osaksi Liittoumaa.

World of Warcraftissa kääpiöille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, paladiini, pappi, roisto, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), maagi (lisäosasta Cataclysm alkaen), shamaani (lisäosasta Cataclysm alkaen), manaajavelho (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Kääpiöiden ominaisratsuina toimivat pässit (engl. Rams).

Kuningas Magni Bronzebeard hallitsi alun perin Ironforgea, mutta hänen sulauduttuaan yhteen sen timanttiytimen kanssa ennen Catclysmin tapahtumia, johtajiksi nousi Kolmen vasaran neuvosto (engl. Council of Three Hammers), joka koostuu kaikkien kolmen klaanin johtajista. Willhammer-klaania johti Falstad Wildhammer. Dagranin kuoltua, Moirasta oli tullut Dark Ironin johtaja ja Bronzebeardin johtajaksi nousi Magnin aiemmin kuolleeksi luultu veli, Muradin. Neuvosto johtaisi Ironforgea siihen asti, kunnes Dagranin ja Moiran poika, Dagran Thaurissan II, olisi tarpeeksi vanha valtaistuimelle.

Maahiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maahiset (engl. Gnomes, esiintyneet Suomessa myös nimellä tontut) ovat kääpiöitäkin lyhyempiä, mutta älykäs rotu, joka on lahjakas sekä taikuuden että teknologian käsittelyssä. He olivat alun perin kotoisin Ironforgen naapurikaupungista nimeltä Gnomeregan, joka oli hyvin kehittynyt. Mutta taistelussa troggeja vastaan he tulivat vapauttaneeksi suuren määrän ydinjätettä. Ne, jotka altistuivat säteilylle, muuttuivat "pitalisiksi maahisiksi" (engl. Leper Gnomes), jotka olivat vainoharhaisia ja väkivaltaisia. Ne hyökkäsivät jokaisen muuta rotua olevan olennon kimppuun. Säteilyltä selvinneet maahiset asettuivat Ironforgeen.

Maahisista tuli osa Liittoumaa Warcraft II:ssa. He asustivat vielä sen tapahtumien jälkeen Ironforgessa, kunnes lisäosan Cataclysm tapahtumien aikaan he alkoivat tuntea itsensä ulkopuolisiksi ja alkoivat valmistella paluuta Gnomereganiin.

World of Warcraftissa maahisille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: maagi, roisto, manaajavelho, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), pappi (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Maahisten ominaisratsuina toimivat Mechanostriderit, mekaaniset kasuaarien näköiset olennot. Heitä johtaa kuningas ja ylinikkari Gelbin Mekkatorque.

Yöhaltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yöhaltiat (engl. Night Elves, tai kal'dorei eli "tähtien lapset" heidän omalla kielellään) ovat Azerothin vanhimpia inhimillisiä rotuja. Yöhaltiat esiintyivät ensi kerran Warcraft III:ssa. 10 000 vuotta sitten normaalien yöhaltioiden sekä Korkeasyntyisten välille syntyi erimielisyyksiä. Lordi Xaviusin johdolla Korkeasyntyiset käyttivät ikiaikaisen magiansa lähdettä, Ikuisuuden kaivoa (engl. Well of Eternity), tuodakseen pahaksi kääntyneen titaani Sargeraksen Azerothiin, joka lähetti Palava Legioonaksi kutsumansa demoniarmeijan Kalimdoriin pyrkien hävittämään Azerothista kaiken elämän. Muut titaanit olivat kuitenkin asettaneet lohikäärmeaspektit suojelemaan maailmaa erilaisilta uhilta ja auttoivat yöhaltioita estämään Korkeasyntyisten aikeet. Taistelun seurauksena kuitenkin Ikuisuuden kaivo tuhoutui ja Kalimdor hajosi useiksi eri mantereiksi. Eastern Kingdoms, Northrend ja Pandaria irtautuivat Kalimdorista ja keskelle muodostui Maelstrom.

Yöhaltiat rakensivat uuden Ikuisuuden kaivon, joka sijaitsi maailmapuu Nordrassilin alla. Vihreän lohikäärmeaspekti Yseran siunaamana se antoi yöhaltioille kuolemattomuuden. 10 000 vuotta yöhaltiat saivat elää rauhassa, kunnes Palava Legioona palasi Azerothiin. Liittouman ja Lauman rodut saapuivat Kalimdoriin ja liittoutuivat yöhaltioiden kanssa käydäkseen viimeiseen taisteluun Legioonaa vastaan Hyjal-vuoren huipulla. Demonilordi Archimonden saadessa surmansa Palava Legioona voitettiin taas kerran, mutta Nordrassil tuhoutui ja yöhaltiat menettivät kuolemattomuutensa. He pystyttivät uuden maailmanpuun, Teldrassilin, ja rakensivat sen oksille uuden pääkaupunkinsa, Darnassuksen. Mutta Teldrassil ei saanut lohikäärmeiltä siunausta, joten yöhaltiat jäivät kuolevaisiksi.

Yöhaltioilla on suipot korvat. Heidän ihonsa väri vaihtelee liilasta vaaleaan. Heillä ovat pitkät korvat ja he ovat pitkiä ja vahvarakenteisia. Yöhaltiamiehet ovat vielä lihaksikkaampia kuin naiset ja joillakin heistä kasvaa päähän sarvet. Heidän silmänsä hohtavat joko sinisinä tai valkoisina kuin kuun valo. Mutta yöhaltioilla, joilla uskottiin olevan suuri kohtalo, on pihkankeltaiset silmät. Yöhaltioiden hiukset ovat siniset tai vihreät.

World of Warcraftissa yöhaltioille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: druidi, metsästäjä, pappi, roisto, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), maagi (lisäosasta Cataclysm alkaen), munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen) ja demoninmetsästäjä (lisäosasta Legion alkaen). Yöhaltioita ovat jo 10 000 vuoden ajan johtaneet arkkidruidi Malfurion Stormrage (joka kuitenkin vietti suuren osan ajastaan Smaragdiunessa) sekä Elunen papitar Tyrande Whisperwind (josta tuli ennen Cataclysmin tapahtumia Malfurionin puoliso). Yöhaltioiden ominaisratsuina toimivat sapelihammaskissat (engl. Saber cat).

Draeneit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draeneit ovat osa vanhaa eredarien rotua. Toisin kuin muut eredarit, nämä pakenivat 25 000 vuotta sitten kotiplaneetaltaan, Argusilta, Pimeyden titaani Sargaksen korruptiota. Nimi "draenei" [ˈdɹænɑɪ] tarkoittaa "karkotettuja". He matkustivat ulottuvuuksienvälisen rodun, naarujen, avaruusaluksella Genedarilla läpi Kieppuvan tuonen. Yli 200 vuotta ennen ihmisten ja örkkien ensimmäistä sotaa, he saapuivat örkkien kotiplaneetalle ja nimesivät sen Draenoriksi. Genedar jäi planeetalle vuorenmuotoiseksi kappaleeksi, jonka örkit nimesivät Oshu'guniksi. Palava Legioona kuitenkin seurasi heitä ja korruptoi örkit hyökkäämään draeneita vastaan. Draenorin murskautuessa palasiksi Toisen sodan aikana, osa draeneista alistui Palavan Legioonan alaisuuteen muuttuen "Kadonneiksi" (engl. Lost Ones) tai "Murtuneiksi" (engl. Broken). Vuosia myöhemmin Kael'thas Sunstriderin johtamien verihaltioiden vallattua naarujen leijuvan tukikohdan, Tempest Keepin, draeneit pakenivat yhdellä sen siivistä, Exodarilla, Azerothiin. Exodar teki pakkolaskun Azuremystin saarelle. He liittyivät osaksi Liittoumaa havaittuaan ihmisten olevan heidän tavoin Pyhän Valon (engl. Holy Light) kunnioittajia.

Draeneiden ihonväri vaihtelee sinisestä ja purppuraan. Miespuoliset draeneit ovat taureenien kokoisia ja naispuoliset taas yöhaltioiden kokoisia. Heillä on samanlaiset hännät kuin liskoilla sekä jaloissa kaviot kuin hevosilla. Heiltä lähtee päistään myös lonkeroita. Varmaa tietoa siitä, ovatko draeneit kuolemattomia vai eivät, ei ole. Mutta he kykenevät elämään kymmeniätuhansia vuosia.

Draeneit mainittiin ensi kerran Warcraft II:ssa ja Warcraft III:ssa tekivät ensiesiintymisen "Kadonneet", demonisen magian mutatoimat draeneit. Vähemmän mutatoituneita draeneita taas kutsutaan "Murtuneiksi". Täysin korruptoitumattomat draeneit tekevät ensiesiintymisen vasta World of Warcraftin lisäosassa The Burning Crusade.

Draeneit ovat The Burning Crusadessa Liittouman uusi pelattava rotu. Draeneille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, maagi, paladiini, pappi, shamaani, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Draeneiden johtajana jo heidän lähdöstään Argusilta alkaen on toiminut profeetta Velen. Heidän ominaisratsuina toimivat elekkit, norsua muistuttavat olennot.

Worgenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Worgenit ovat ihmissusia muistuttava rotu. He esiintyivät ensi kerran World of Warcraftissa. Alkuperäiset worgenit olivat yöhaltioita, jotka oli muutettu susihirviöiksi puolijumala Goldrinnin hampaasta tehdyn "Elunen viikatteen" avulla. Heidät karkotettiin Samaragdiuneen, josta arkkimaagi Arugal on vapautti heidät taistelemaan hänen rinnallaan, mutta worgenit eivät suostuneet ja alkoivat levittää kirousta, joka muutti Gilneasin ihmisiä myös worgeneiksi. He ovat erittäin julmia, vaarallisia ja älykkäitä olentoja, jotka eivät käytä muita aseita kuin omia kynsiään ja hampaitaan.

Worgeniksi muuttava kirous on saavuttanut pandemian kaltaisen tason, ja viimeiset taistelevat ihmisyydestään. Gilneas eristäytyi ulkomaailmasta Toisen sodan jälkeen eroten näin Liittoumasta. Tämä ansiosta he myös säästyivät Kolmannen sodan aikana Lich-kuninkaan hyökkäyksiltä. Mutta Deathwingin paluun tuhotessa Greymane Wallin ja Hylättyjen aloitettua maihinnousun aikomuksenaan vallata heidän maansa. Lisäosassa Cataclysm he liittyivät Liittoumaan saadakseen maansa takaisin ja päästäkseen eroon kirouksesta.[1]

Worgenit ovat Cataclysmissä Liittouman uusi pelattava rotu. Worgeneille on rakennettu oma kaupunginosa yöhaltioiden pääkaupunkiin Darnassukseen (lisäosan alkuperäinen suunnitelma oli se, että kaupunginosa oltaisiin rakennettu Stormwindiin). Worgenien aloitusalue kuitenkin katosi ajan myötä. Pelaaja voi valita esiintyykö worgenin vai ihmisen muodossa, mutta taistelussa hän muuttuu worgeniksi. Worgeneille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: druidi, metsästäjä, maagi, pappi, roisto, manaajavelho, soturi ja kuolonritari. Worgeneilla ei ole ominaisratsua, vaan he juoksevat mieluummin itse omilla käpälillään. Heitä johtaa Gilneasin kuningas, Genn Greymane.

Tushuin pandareenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tushuin filosofiaa seuraavat pandareenit ovat liittyneet osaksi Liittoumaa. Kyseinen filosofia perustuu rauhalliseen harkintaan sekä meditointiin, tiukkaan harjoitteluun ja moraaliseen ymmärrykseen. Tätä filosofiaa noudattavia pandareenejä johtaa Aysa Cloudsinger.

Lauma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lauma (engl. Horde) oli alun perin örkkien ja jättien ryhmittymä, joka kahdessa ensimmäisessä Warcraft-pelissä oli Palavan Legioonan korruptoima. Tällöin he yrittivät vallata ihmisten kuningaskunnat. He olivat saaneet väliaikaisiksi liittolaisikeen myös metsäpeikot sekä hiidet Warcraft III:ssa nuori sotapäällikkö Thrall vapauttaa orjuutetut örkit ja liittoutuu Darkspear-heimon peikkojen sekä Mulgoren tasangoilla elävien taureenien kanssa. Örkit olivat vähällä korruptoitua taas, kunnes siitä vastuussa ollut demoni sai surmansa. World of Warcraftissa Lauma on yksi kahdesta sankarillisesta ryhmittymästä. Toinen ryhmittymä, Liittouma, on kuitenkin heidän vihollisensa. World of Warcraftissa örkkien, peikkojen ja taureenien lisäksi Laumaan liittyvät myös Kalmoruton vallasta vapautunut Hylätyiksi kutsuttu epäkuolleiden ryhmittymä, verihaltiat, Kezanin hiidet sekä Huojinin pandareenit.

Örkit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Örkit (engl. Orcs) olivat kahden ensimmäisen Warcraft-pelin vihollisia. Warcraft III:sta alkaen örkit ovat kuitenkin esiintyneet myös sankarillisina. Örkit ovat pääosin klaaneiksi jakautuneita vihreäihoisia ja lihaksikkaita humanoideja, joilla on lyhyet syöksyhampaiden kaltaiset torahampaat. Heillä oli alun perin ruskea tai punainen iho. Heidän ihonsa väri vaihtui, koska fel-energia korruptoi heidät. Kunnia on örkeille henkilökohtaisesti hyvin tärkeä asia. Ennen sotia shamanismilla oli heidän kulttuurissan merkittävin osa.

Kun Palava Legioona seurasi draeneita planeetta Draenorille, he korruptoivat örkit jouttamalla näille annihilanien johtajan, Mannorothin, verta. Legioonan alkeellista sotakoneistoa käyttäen he tunkeutuivat Dark Portalin läpi Azerothiin. He onnistuivat tuhoamaan Stormwindin kuningaskunnan, mutta sen kansalaiset ajoivat Lordaeronin ihmisten avustuksella örkit takaisin Dreanoeriin.

Azerothiin jääneet örkit vietiin vankileireille. Tämän aikana verenhimoisuus alkoi kadota örkeistä ja lopulta nuori Frostwolf-klaanin örkki nimeltä Thrall pakeni Durnholden linnoituksesta ja yhdessä vapaana säilyneen Warsong-klaanin johtajan, Grommash "Grom" Hellscreamin, avulla, he muodostivat uuden Lauman ja pakenivat laivoilla Eastern Kingdomsista Kalmoruton hyökkäyksiä. Matkan aikana he rantautuivat saarille, joilla asuvat Darkspear-heimon peikot liittyivät heihin Kul Tirasin ja murloceiden uhattua heitä. Saapuessaan Kalimdoriin, Thrall sai liitolaisikseen myös Cairne Bloodhoofin johtamat taureenit.

Mutta sitten Mannoroth ilmestyi, ja korruptoi jälleen Grommash Hellscreamin ja tämän örkkijoukon. Korruption alla örkit surmasivat yöhaltioita suojelleen puolijumala Cenariuksen. Mutta Grommash vapautui korruptiosta ja auttoi Thrallia surmaamaan Mannorothin, vaikka se maksoi Grommashin hengen. Autettuaan vielä ihmisiä ja yöhaltioita kukistamaan Palavan Legioonan Hyjal-vuoren taistelussa, örkit vaelsivat autiomaahan nimeten sen Durotariksi (Thrallin isän, Durotanin, mukaan) ja perustaen sinne kaupungin nimeltä Orgrimmar (nimeten sen entisen sotapäällikön, Orgrim Doomhammerin mukaan).

Cataclysmin aikoihin Thrallin oli keskityttävä enemmän shamaanivoimiensa kehittämiseen suojellakseen Azerothia Deathwingiltä, joten hän nimitti Gromin pojan, Garrosh Hellscreamin, Lauman uudeksi sotapäälliköksi. Mutta toisin kuin Thrallin diplomaattinen johtamistapa, Garroshin tapa oli väkivaltaisempi ja aggressiivisempi. Hänestä tuli lopulta niin hullu ja vallanhimoinen, että suurin osa muusta Laumasta kääntyi häntä vastaan ja Liittouman kanssa syöksivät hänet vallasta. Thrall palasi örkkien johtoon, mutta nimitti peikkojen päällikön, Vol'jinin, Lauman uudeksi sotapäälliköksi.

Warlords of Draenorissa Garrosh pakenee pronssinen lohikääme Kairozdormun avulla 35 vuoden takaisin Draenoeriin, missä hän estää isäänsä Grommashia ja muita örkkejä juomasta Mannorothin verta estääkseen näiden korruption sekä Palavan Legioonan orjiksi joutumisen. Sitten he perustavat uuden Rautalauman (engl. Iron Horde), joka koostuu puhdasverisistä ja korruptoimattomista örkeistä. Garrosh myös varustaa Rautalauman nykyajasta tuomallaan teknologialla.

Battle for Azrothissa mag'harit, Palavan Legioonan korruptiolta säästyneet ruskeaihoiset örkit liittyivät Laumaan liittolaisroduksi. Samassa lisäosassa, Vol'jinin kuoltua ja Sylvanas Windrunnerin hylättyä Lauman, Thrall palasi örkkien johtajaksi ja edustajaksi neuvostoon, joka nyt johti Laumaa sotapäällikön sijasta.

Örkeille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, roisto, shamaani, manaajavelho, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), maagi (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Heidän ominaisratsuina toimivat sudet.

Jätit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jätit (engl. Ogre) ovat örkkien tavoin klaaneissa elävä rotu. Heitä hallitsevat yleensä klaanien fyysisesti vahvimmat yksilöt. Mutta toisinaan maageiksi ryhtyneet jätit usein kontrolloivat klaania johtajansa auktoriteetin ulkopuolella.

Jätit olivat örkkien liittolaisia jo pelissä Warcraft: Orcs & Humans. Heillä on samanlainen rooli myös Warcraft II: Tides of Darkness.

World of Warcraftissa jätit eivät ole pelattava rotu. Alkuperäisen Lauman kukistumisen myötä heidän klaaninsa olivat levittäytyneet eri puolille Azerothia. Heistä ainoastaan Stonemaul-heimon jätit ovat enää Laumalle ystävällisiä, vaikka he eivät suoraan näitä enää tuekkaan.

Peikot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peikot (engl. Trolls) ovat Azerothin vanhimpia rotuja, joka sai alkunsa alueella nimeltä Zandalar. Sen nimen mukaisesti alkuperäinen peikkorotu oli Zandalari. Muita myöhemmin ilmaantuneita peikkorotuja olivat metsä-, viidakko-, pimeä-, jää- ja hiekkapeikot. Peikot palvelevat enimmäkseen eläinhenkiä, mutta voodoo ja shamanismi ovat heidän keskuudessaan myös tunnettuja. Ennen Kalimdorin jakautumista useammaksi mantereeksi, peikot kokivat suuria tappioita haltioita vastaan, eivätkä he siksi pidä näistä. Munaisten sodan jälkeen Zandalar irtautui muiden maanosien ja saarten tavoin Kalimdorista. Peikkojen imperiumi romahti ja kaikki peikkolajit jakautuivat erilleen.

Toisessa sodassa Amani-heimon metsäpeikot liittyivät Laumaan saadakseen tukea Quel'Thalasin tuhoamiseen. Mutta Orgrim Doomhammer epäonnistui tuen antamisessa, jolloin heidän yhteistyönsä raukesi. Warcraft III:ssa Thrallin seilatessa Kalimdoria kohti, hän tutustui Sen'jinin johtamaan viidakkopeikkojen heimoon nimeltä Darkspear. Örkit auttoivat heitä taistelussa murloceja vastaan, mutta Sen'jin sai surmansa. Ennen kuolemaansa hän toivoi peikkojen liittyvän osaksi Laumaa ja Sen'jinin poika, Vol'jin, teki tästä toiveesta totta vieden väkensä örkkien mukana Kalimdoriin.

Vol'jin oli isänsä tavoin Thrallille uskollinen, mutta vastusti avoimesti Garrosh Hellscreamia tämän noustua Lauman sotapäälliköksi. Vol'jin alkoi suunnitella kapinaa sotapäällikköä vastaan. Kun Garrosh oli syösty vallasta, Thrall nimitti Vol'jinin Lauman uudeksi sotapäälliköksi. Vol'jin sai kuitenkin surmansa myrkytetystä nuolesta Palavan Legioonan tehdessä uusi hyökkäys Azerothiin. Sylvanas Windrunnerista tuli Lauman uusi sotapäällikkö, mutta Darkspear-heimon oli pitkään vailla uutta päällikköä. Vasta Sylvanaksen hylättyä Lauman ja sotapäällikön aseman lakkauttamisen jälkeen, Darkspear-heimon uudeksi päälliköksi sekä edustajaksi Laumaa johtavassa neuvostossa nousi Rokhan, heimon taitavin varjometsästäjä ja tiedustelija.

Peikoille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, maagi, pappi, roisto, shamaani, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), druidi (lisäosasta Cataclysm alkaen), manaajavelho (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Heidän ominaisratsuina toimivat raptorit.

Lisäosassa Battle for Azeroth Zandalari-heimon peikot ovat yksi Lauman liittolaisrodusita. Sitä ennen Zandalari oli ollut sekä Liittouman että Lauman yhteinen vihollinen, joka halusivat verisesti vallata takaisin itselleen menettämänsä maat. He tekivät jopa yhteistyötä mogujen ja Lei Kungin kanssa. Zandalarin nykyinen johtaja on kuningas Rastakhan.

Taureenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taureenit (engl. the Tauren, shu'halo heidän omalla kielellään, esiintyneet suomessa myös nimellä taurit) ovat yksi Azerothin vanhimmista roduista. He muistuttavat nautamaisilta piirteiltään Minotaurosta ja heidän kulttuurinsa muistuttaa Amerikan alkuperäisasukkaiden kulttuuria. He ovat opiskelleet sekä druidismia että shamanismia.

Taureenien suurin heimo on Bloodhoof, jotka asustavat kaupungissa nimeltä Thunder Bluff. Heitä johti jo ensiesiintymisensä aikoihin Warcraft III:ssa ylipäällikkö Cairne Bloodhoof. Hänen kuoltuaan ennen Cataclysmin tapahtumia, uudeksi johtajaksi nousi Cairnen poika, Baine. Taureenit liittoutuivat örkkien ja peikkojen kanssa jo pian sen jälkeen, kun tapasivat nämä.

Taureenien nimi tulee mahdollisesti kreikkalaisesta sanasta taurus, joka tarkoittaa härkää. Englanninkielinen nimi tauren on anagrammi sanasta nature (suom. luonto).

Taureeneille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: druidi, metsästäjä, shamaani, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), paladiini (lisäosasta Cataclysm alkaen), pappi (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). Heidän ratsuina toimivat Kodo-nimiset matelijat, joilla oli paksut jalat sekä kuonossa haarautuva sarvi.

Lisäosassa Legion esiteltiin Highmountainin alueella, Broken Islesilla, asuva taureenilaji, jolla häränsarvien sijasta hirvimäiset lapiosarvet. Niiden johtaja on ylipäällikkö Mayla Highmountain ja he ovat yksi Lauman liittolaisroduista lisäosassa Battle for Azeroth.

Hylätyt epäkuolleet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hylätyt epäkuolleet (engl. Forsaken Undead) ovat Warcraft III:n lisäosassa The Frozen Throne esiintyvä epäkuolleiden ryhmittymä, jonka perusti bansheeksi muuttunut vartija-kenraali, Sylvanas Windrunner. Illidan Stormragen sekä hänen käskyläistensä hyökkäykset Northrendiin olivat heikentäneet Lich-kuninkaan voimia, jolloin Sylvanas oli saanut takaisin vapaan tahtonsa ja alkoi kerätä kokoon muita vapaan tahdon säilyttäneitä epäkuolleita nimeten heidät Hylätyiksi ja vallaten Lordaeronin rauniot.

World of Warcraftissa Hylätyt olivat liittyneet Laumaan, vaikka eivät paljon heistä välittäneetkään. Liittoumakin näkee suurimman osan epäkuolleista vain hirviöinä. Lordaeronin maista Hylättyjen vallassa olivat Tirisfal Glades ja Silverpine Forest. Heidän pääkaupunkinaan toimii Arthaksen entinen tukikohta, Undercity. Hylätyt pyrkivät löytämään itsellen paikan maailmasta, jossa suurin heistä vihaa heitä. Cataclysmissä heihin liittyy lisää epäkuolleita, mukaan lukien val'kyrit, joukko epäkuolleita vrykuleja. Sylvanas Windrunner toimi pitkään Hylättyjen johtajana ja nousi Legionin tapahtumien aikana jopa Lauman uudeksi sotapäälliköksi. Mutta Battle for Azerothissa Sylvanas kävi avoimeen sotaan Liittoumaa vastaan ja lopulta hylkäsi Lauman sotapäällikkyydeen surmattuaan Varok Saurfangin. N'Zothin pysäyttämisen jälkeen Lauma luopui sotapäällikön asemasta ja Hylättyjä nousi johtamaan neuvosto, jonka jäseniä Lilian Voss edusti heitä koko Laumaa johtavassa neuvostossa.

Epäkuolleille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: maagi, pappi, roisto, manaajavelho, soturi, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), metsästäjä (lisäosasta Cataclysm alkaen) ja munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen). heidän ominaisratsunaan toimii tasosta 20 lähtien luurankohevonen (engl. Skeletal Horse) ja myöhemmin tasolla 40 sotaluurankohevonen (engl. Skeletal Warhorse).

Verihaltiat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verihaltiat (engl. Blood Elves) ovat entisiä korkeahaltioita, jotka vaihtoivat nimensä Warcraft III:n lisäosan The Frozen Throne tapahtumien seurauksena. Kun Kalmorutto tuhosi Quel'Thalasin ja Auringon kaivon, 90 % korkeahaltioista seurasi prinssi Kael'thas Sunstrideriä ja he alkoivat kutsua itseään "verihaltioiksi". Puolustaessaan valtakuntansa raunioita, he tulivat liittoutuneeksi nagojen kanssa. Tästä hyvästä Liittouman kenraali Garithos julisti verihaltiat maanpettureiksi ja toimitti heidät vangeiksi Dalaraniin. Lady Vashjin johtama nagojen joukko kuitenkin vapautti verihaltiat ja he pakenivat uudelleenavatun Synkän portaalin kautta Ulkomaihin, jossa he ryhtyivät Illidanin palvelijoiksi.

World of Warcraftissa Eversongin metsiin jäänyt verihaltioiden joukko palvelee Kael'thasin sijasta väliaikaisruhtinas Lor'themar Theronia. Verihaltioille kehittyneen ja magiaan kohdistuvan riippuvuuden takia, Liittouma on lakannut luottamasta verihaltioihin, joten he liittyivät Laumaan ja jäivät asumaan Quel'Thalasin pääkaupunkiin, Silvermoon Cityyn.

Verihaltiat jakautuvat kolmeen ryhmään: thalassialaiset haltiat (Lauman verihaltiat), Illidari (Illidanille ja Kael'thasille uskolliset verihaltiat) sekä Scryerit, jotka kapinoivat Kael'thasia vastaan ja pakenivat Shattrathiin Khadgarin ja naarujen luokse.

Verihaltiat ovat The Burning Crusadessa Lauman uusi pelattava rotu. Verihaltioille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, maagi, paladiini, pappi, roisto, manaajavelho, kuolonritari (lisäosasta Wrath of the Lich King alkaen), soturi (lisäosasta Cataclysm alkaen), munkki (lisäosasta Mists of Pandaria alkaen) ja demoninmetsästäjä (lisäosasta Legion alkaen). Verihaltioiden ominaisratsuina toimivat linnunnäköiset Hawkstriderit.

Hiidet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hiidet (engl. Goblins) ovat yleensä lyhyitä ja vihreitä olentoja. He olivat alun perin vähä-älyisiä ja heitä pidettiin peikkojen orjina Kezanin saarella. Toisen sodan aikoihin he tarjosivat Laumalle teknologista tukea, mitä Liittouma oli saanut kääpiöiltä ja maahisilta. Lauman kukistumisen jälkeen suurin osa hiisistä pysyi neutraaleina.

Warcraft III:ssa ja World of Warcraftissa hiidet olivat perustaneet useita kartelleja kaupankäyntiä varten pääkaupunkinsa, Underminen, ulkopuolelle. Joillakin kauppiasprinsseillä (engl. Trade Princes) on kuitenkin läheisemmät välit Laumaan kuin Liittoumaan.

Hiisille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, maagi, pappi, roisto, shamaani, manaajavelho, soturi ja kuolonritari. Lauman hiisiä johtaa kauppiasprinssi Jastor Gallywix. Hiidet käyttävät ratsujen sijasta yhden henkilön kulkuvälineinä kolmipyöriä (engl. Trikes).

Huojinin pandareenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huojinin filosofiaa seuraavat pandareenit ovat liittyneet osaksi Laumaa. Kyseinen filosofia perustuu impulsiiviseen toimintaan sekä uskoon, jossa kodin puolustaminen on tärkeintä, hinnalla millä hyvänsä. Tätä filosofiaa noudattavia pandareenejä johtaa Ji Firepaw.

Palava Legioona[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palava Legioona (engl. Burning Legion) (esiintynyt joissain Suomessa myös nimellä Tulen Legioona[2][3][4][5]) on demonisten rotujen muodostama maailmojenvälinen järjestö, joka esiintyi ensi kertaa pelissä Warcraft III: Reign of Chaos. Sen perusti pahaksi kääntynyt titaani Sargeras, jonka tavoite oli hävittää kaikki elämä universumista, estääkseen Vanhoja Jumalia korruptoimasta sitä. Legioonan tunnetuimpia rotuja ovat man'ari eredarit (kuten Archimonde ja Kil'jaeden), nathrezimit (kuten Tichondrius) ja annihilanit (kuten Mannoroth). Kukin rotu värvätty tai orjuutettu Legioonaan demonisen veren avulla. Nathrezimit olivat pahoja alun perin, mutta man'ari eredarit ja fel-örkit muuttuivat Legioonan palvelijoiksi voiman antamisen ja korruption kautta.

He olivat vastuussa kahdesta ensimmäisestä sodasta ihmisten ja örkkien välillä korruptoimalla örkkejä. Kolmannessa sodassa he saapuivat itse Azerothiin käyttäen tällä kertaa Kalmoruton luomia epäkuolleita. Huomatessaan Kalmoruton johtajan, Lich-kuninkaan, alkaneen pyrkiä itsenäiseksi, Kil'jaeden lähetti Illidan Stormragen tuhoamaan Lich-kuningas, mutta hän epäonnistui ja hylkäsi Legioonan. Vuosia myöhemmin, Illidanin kuoleman jälkeen, verihaltioiden prinssi Kael'thas yritti kutsua Kil'jaedenin takaisin Azerothiin Auringon kaivon kautta, mutta tämäkin epäonnistui.

Vaihtoehtoisessa menneisyydessä, jonne matkustanut Garrosh Hellscream esti örkkien korruption, vaihtoehtoinen versio Gul'danista sekä todellisen aikajatkumon henkiinherännyt Archimonde onnistuivat korruptoimaan Rautalauman örkit, suuren osan sen johtajista saatua surmansa. Vaikka Archimonde kukistettiin ja Rautalauma solmi rauhan muiden örkkien ja draeneiden kanssa, Gul'dan lähetettiin todelliseen aikajatkumoon auttamaan Palavaa Legioonaa tekemään uusi hyökkäys Azerothiin ja kutsumaan itse Sargeras sinne. Syyksi Archimonden paluuseen paljastui, että Palavaan Legioonaan kuuluvan demonin voi tappaa lopullisesti vain Kieppuvassa tuonessa. Tämä voima oli peräisin Argus-planeetan maailmansielulta Argus the Unmakerilta, jolta demonit olivat väkisin vieneet sen.

Draeneiden profeetta Velenin johdolla, seikkailijat kukistivat lopullisesti Kil'jaedenin ja Arguksen, sekäpuhdistivat korruptiosta titaani Aggramarin, minkä jälkeen titaanit vangitsivat Azerothiin saapumaisillaan olevan Sargeraksen. Tämä teki lopun Palava Legioonan tavoitteesta hävittää kaikki elämä universumista.

Nathrezimit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nathrezimit eli yleiskielellä dreadlords olivat ensimmäinen demonirotu, jonka Sargeras värväsi Palavaan Legioonaan. Ne ovat manipuloivia ja taitavia petkuttajia. Juuri he olivat alun perin vastuussa Sargeraksen muuttumisesta pahaksi uskottelemalla tälle, ettei pahuutta voi ikinä tuhota. Tunnetuimpia rodun edustajia ovat mm. Tichondrius, Anetheron, Mephistroth, Mal'Ganis, Balnazzar, Kathra'Natir ja Varimathras. Shadowlandsissä paljastui, että nathrezimit olivat alun perin kotoisin Varjomailta, missä venthyrien hallitsija, Sire Denathrius, alun perin oli luonut heidät. Lisäksi paljastui, että nathrezimit olivat todellisuudessa olleet koko ajan uskollisia Denathriukselle ja Zovaal the Jailerille.

Dreadlord on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvissa kauhulordiksi ja Warcraft: Legendat -mangassa pelkoherraksi.

Man'ari eredarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Man'ari eredarit ovat eredareja, jotka muuttuivat demoneiksi liittyessään Palavaan Legioonaan. Heidän johtajistaan, Archimondesta ja Kil'jaedenista, tuli myös Sargerasin ylimmät luutnantit. Lisäksi eredarien kielestä, eredunista, tuli lopulta Palavan Legioonan tärkein puhekieli.

Annihilanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Annihilanit eli pit lords ovat Kieppuvassa tuonessa asuva demonirotu, jonka Archimonde värväsi Palavaan Legioonaan. Heidän vertaan käytettiin aikoinaan örkkien korruptoimiseen. Tunnetuimpia pit lordeja ovat Magtheridon, Azgalor sekä heidän alkuperäinen johtajansa, Mannoroth.

Kalmorutto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalmorutto (engl. Undead Scourge, joskus vain Scourge) oli alun perin Palavaa Legioonaa palveleva tahdottomien epäkuolleiden ryhmittymä, joka esiintyi ensi kerran pelissä Warcraft III: Reign of Chaos. Sen perusti alun perin entinen örkkien suuri shamaani Ner'zhul, josta Kil'jaeden oli tehnyt ensimmäisen Lich-kuninkaan. Lich-kuninkaan koti, Icecrown Citadel, pystytettiin Northrendiin ja hän aloitti Kolmannen sodan.

Kalmoruton epäkuolleet hyökkäsivät ensin Lordaeroniin ja houkuttelivat prinssi Arthas Menethilin Northrendiin, jossa hänestä tuli Lich-kuninkaan ensimmäinen kuolonritari. Vaikka Ner'zhul ensin totteli Legioonan demoneita, hän pyrki tekemään Kalmorutosta itsenäisen ja Archimonden kuoleman jälkeen he lopulta alkoivat vastustaa näitä. Lopulta Arthas vapautti Jäätyneen valtaistuimen (engl. Frozen Throne) sisältä haarniskan, jonka sisällä Ner'zhulin sielu oli. Arthas asetti sen kypärän päähänsä ja tuli uudeksi Lich-kuninkaaksi.

Neljä vuotta Kolmannen sodan jälkeen Lich-kuningas aloitti uudet hyökkäykset Azerothiin. Tirion Fordringin johdolla seikkailijat surmasivat Arthaksen. Mutta Kalmorutolla oli aina oltava hallitsija, koska ilman hallintaa levottomat epäkuolleet olivat huomattavasti suurempi uhka. Arthaksen vankina ollut ja lohikäärmeiden tulen polttama Stormwindin suurlordi, Bolvar Fordragon, otti tämän paikan Lich-kuninkaana pitääkseen Kalmoruton aisoissa.

Tyhjyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tyhjyys (engl. Void) tai Varjoenergia (engl. Shadow Energy) ovat void lordeiksi kutsutun lajin ruumiillistumia. Ainoastaan lajin senhetkisesti vahvin edustaja pystyy vain hetkeksi ilmestymään fyysiseen maailmankaikkeuteen imemään materiaa ja energiaa sisäänsä.

Saadakseen maailmankaikkeuden hallintaansa, he loivat Vanhat Jumalat pyrkimyksenään tartuttaa heillä vastamuodostuneiden planeettojen ytimessä nukkuvia maailmansieluja, eli orastavia henkiä, jotka olivat titaanien elinkaaren ensimmäinen vaihe. Tällöin Vanhat Jumalat voisivat korruptoida ne ja manipuloida nämä korruptoimaan kaiken muunkin sekä tuhoamaan toiset titaanit. Sargeras oli ensimmäinen, joka havaitsi heidän olemassaolonsa ja tuhosi yhden korruptoitumassa olevan maailmansielun, mikä johti Sargerasin karkotukseen Pantheonista sekä Palavan Legioonan muodostumiseen.

Tyhjyyden edustajina Azerothissa ovat sen tartuttaneet neljä Vanhaa Jumalaa: C'Thun, Yogg-Saron, N'Zoth ja Y'Shraaj. Nämä eivät kuitenkaan ehtineet korruptoida Azerothin maailmansielua ennen titaanien saapumista.

Vanhat Jumalat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanhat Jumalat (engl. Old Gods) ovat void lordien luomia loismaisia olentoja, joiden tehtävä oli korruptoida maailmansielut, kasvattaakseen näistä heidän tahtonsa mukaisesti toimivia pahoja titaaneja. Azerothiin oli asettunut neljä Vanhaa Jumalaa: C'Thun, Yogg-Saron, N'Zoth ja Y'Shaarj. He hallitsivat Azerothin alkuperäistä siviilisaatiota, Mustaa Imperiumia (engl. Black Empire), kunnes titaanit, tavoitteenaan tuoda laki ja järjestys universumiin, saapuivat. Vanhat Jumalat vastustivat titaaneja, mutta titaanit kukistivat helposti heidän elementtaaliluutnanttinsa Ragnaroksen, Neptulonin, Therazanen ja Al'Akirin karkottamalla heidät Elementaalitasoon. Lopulta he tappoivat Y'Shaarjin ja vangitsivat muut Azerothin maankuoren alle.

Vangitut Vanhat Jumalat loivat Lihan kirouksen (engl. Curse of Flesh), jolle ei ole vielä löydetty turvallista poistamiskeinoa ja joka tappaisi kaikki Azerothin lihalliset rodut, jos Vanhat Jumalat tuhottaisiin kokonaan. Niinpä titaanit päättivät varmistaa, että Vanhat Jumalat pysyvät vain vangittuina. Vanhat Jumalat ovat keränneet itselleen käskyläisiä päästäkseen taas levittämään pahuuttaan Azerothin. He turmelivat mustan lohikäärmeen, Neltharion the Earth-Warderin ja tekivät tästä Deathwingin, koska tämän voimat edustivat voimaa, jolla heidät oli alun perin vangittu. Lisäksi Vanhoja Jumalia palveli myös Twilight's Hammer -niminen kultti, joita johtavaan neuvostoon kuuluivat mm. Gul'danin entinen oppilas jättimanaajavelho Cho'gall ja Twilight Prophet, joka paljastui arkkipiispa Benedictusiksi, Pyhän Valon kirkon (engl. Church of the Holy Light) johtajaksi.

Ajan myötä Vanhat Jumalat kävivät aktiivisemmiksi, ja C'Thun vapautui ilmestyen luomansa rodun qirajien kaupunkiin, Ahn'Qirajiin, kunnes seikkailijat tappoivat hänen fyysisen kehonsa. Wrath of the Lich Kingin tapahtumien aikana, yksi titaanien entisistä valvojista, Loken, yritti herättää Yogg-Saronin, jonka fyysinen olomuoto oleskeli Ulduarissa. N'Zoth oli vastuussa Smaragdiunta korruptoivasta Smaragdipainajaisesta, jota valvoi satyyri nimeltä Xavius. Liittouman ja Lauman välisen sodan levittyä Pandariaan, paljastui, että vaikka Y'Shaarj oli kuollut, hänen sydämensä löi yhä, ollen vastuussa Sha-nimisen rodun olemassaolosta. Vallanhimoinen sotapäällikkö Garrosh Hellscream löysi Y'Shaarjin sydämen ja vei sen mukanaan Orgrimmariin. Orgrimmarin piirityksen aikana, Garrosh imi itseensä kaiken voiman sydmestä, jolloin viimeinenkin jäänne Y'Shaarjista lakkasi olemasta.

Sargerasin vangitsemisen ja Palavan Legioonan hajoamisen jälkeen paljastui, että titaanit olivat aikoinaan tehneet Vanhoilla Jumalilla kokeita, joilla keksiä keino tappaa ne turvallisesti. Kokeiden seurauksena oli syntynyt uusi heikompi mutta silti vaarallinen Vanha Jumala nimeltä G'huun. Nazmirin veripeikot olivat palvoneet nimellä Verijumala ja aikoivat särkeä viimeisen kolmesta sinetistä, jotka estivät G'huunia nousemasta maan pinnalle. Lisäksi nagojen kuningatar Azshara käytti Liittouman ja Lauman keräämää azeriittia herättääkseen N'Zothin. N'Zoth lähetti näkyjä manipuloidakseen Azerothin asukkaita, kunnes seikkalijat kävivät taisteluun häntä vastaan. Lopulta saatuaan riittävästi azeriittia Azerothin sydämeksi kutsuttuun medaljonkiin, Azerothin maailmansielu itse tuhosi N'Zothin.

Elementtaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elementtaalit (engl. Elementals) ovat elementtien kaoottisia ruumiillistumia, jotka syntyivät kun paljon henki-elementin voimaa imeytyi Azerothiin ja loi heidät sotimaan jatkuvasti toisiaan vastaan. Kun Vanhat Jumalat ilmaantuivat ensimmäistä kertaa Azerothiin, he orjuuttivat nämä palvelijoikseen Mustan Imperiumin sivilisaationsa avulla. Elementteihin, joista elementaalit itse koostuivat, lukeutuvat maa, ilma, tuli, vesi, mana, varjo ja elämä. Heidät karkotettiin Elementaalitasoon, kun titaanit kukistivat Vanhat Jumalat.

Shamaanien ja manaajavelhojen avulla elementtaaleja on onnistunut pääsemään takaisin Azerothiin. Elementaalitason ja Azerothin välisen muurin murruttua Deathwingin paluun jälkeen, vesi- ja maaelementtaalit julistautuivat itsenäisiksi, kun taas tuli- ja ilmaelementtaalit palvelivat Vanhoja Jumalia, Deathwingin sekä Twilight's Hammer -kultin jäsenten ohella. Joistakin kultin jäsenistä on jopa tullut itse elementtaaleja. Kuitenkin, Ragnarosin ja Al'Akirin kuoltua, tuli- ja ilmaelementtaalit solmivat myös rauhan Liittouman ja Lauman kanssa. Pandariassa on "muinaisiksi hengiksi" kutsuttuja pienempiä elementtaaleja, joista kukin on suojellut omaa elementtiään eri puolilla mannerta.

Elementtaalien peruslajeihin lukeutuvat:

 • Tulielementtaalit (engl. Fire elementals): Tulesta koostuvia olentoja. Heidän alkuperäinen johtajansa oli Ragnaros. Nykyään heitä johtaa Smolderon.
 • Vesielementtaalit (engl. Water elementals): Vedestä ja muista nesteistä koostuvia olentoja. Heitä johtaa Neptulon.
 • Maaelementtaalit (engl. Earth elementals): Kivestä sekä maa-ainessten ja niiden energioista koostuvia olentoja. Heitä johtaa Therazane.
 • Ilmaelementtaalit (engl. Air elementals): Ilmasta, tuulesta, myrskyistä ja säästä koostuvia olentoja. Heidän alkuperäinen johtajansa oli Al'Akir. Nykyään heitä johtaa Thunderaan.

On olemassa myös elementtaalilajeja, jotka koostuvat useammasta kuin yhdestä elementistä. Näitä ovat:

 • Höyryelementtaalit (engl. Steam elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta ja vedestä.
 • Laavaelementtaalit (engl. Lava elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta ja maasta.
 • Kipinäelementtaalit (engl. Spark elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta ja ilmasta.
 • Mutaelementtaalit (engl. Mud elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat vedestä ja maasta.
 • Jääelementtaalit (engl. Ice elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat vedestä ja ilmasta.
 • Tomuelementtaalit (engl. Dust elementals): Kahden elementin elementtaaleja, jotka koostuvat maasta ja ilmasta.
 • Vulkaaniset elementtaalit (engl. Volcanic elementals): Kolmen elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta, vedestä ja maasta.
 • Geysir-elementtaalit (engl. Geysir elementals): Kolmen elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta, vedestä ja ilmasta.
 • Pyroklastiset elementtaalit (engl. Pyroclastic elementals): Kolmen elementin elementtaaleja, jotka koostuvat tulesta, maasta ja ilmasta.
 • Hiekkamyrskyelementtaalit (engl. Sandstorm elementals): Kolmen elementin elementtaaleja, jotka koostuvat vedestä, maasta ja ilmasta.
 • Alkukantaiset elementtaalit (engl. Primal elementals): Neljän elementin elementtaalieja.
 • Ikiaikaiset elementtaalit (engl. Arcane elementals): Neljän elementin elementtaaleja, jotka edustavat ikiaikaista magiaa (engl. arcane magic).

Varjomaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ikuiset (engl. Eternal Ones) ovat Varjomaita hallitseva rotu, joiden jokainen jäsen hallitsee yhtä Varjomaiden alueista.[6] Niiden johtaja, The Arbiter, hallitsee Varjomaiden pääkaupunkia, Oribosta. Kyrestia the Firstborne hallitsee Bastionia, kyriaanien aluetta. Talvikuningatar (engl. The Winter Queen) hallitsee Ardenwealdia, Night Fae -nimisen liiton aluetta. Sire Denathrius hallitsee Revendrethiä, venthyrien aluetta. Primus hallitsee Maldraxxusia, necrolordien aluetta. Ilkeä Zovaal the Jailer puolestaan vangitsee Maw’ta, jonne päätyvät kaikkein pahantahtoisimmat sielut.

Attendantit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Attendantit ovat Oriboksessa asuvia salaperäisiä olentoja, jotka toimivat suoraan Sovittelijan palvelijoina. Ne jakautuvat kolmeen ryhmään, joista ensimmäinen valvoo Oriboksen vakautta ja Sovittelijan tahdon noudattamista, toinen säilyttävät hallussaan Eternal Cityssä Varjomaiden tietoutta, ja kolmas suojelee Oribosta ulkoisilta uhilta. Sovittelijan vaivuttua horrokseen ja kuolleiden sielujen alkaessa päätyä eri paikkoihin kuin minne heidän todellisuudessa kuuluisi, attendantit ovat yrittäneet turhaan selvittää syytä tapahtuneeseen ja vähitellen alkaneet menettää uskonsa Sovittelijaan.

Kyriaanit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyriaanit ovat Bastionissa asuvia enkelimäisiä olentoja, jotka palvelevat Kyrestia the Firstbornea ja joiden tehtävä on tuoda kuolleiden sieluja Varjomaihin. Hyväntahtoisimmat ja uljaimmat sielut voivat itsekin muuttua kyriaaneiksi. Myös Uther the Lightbringeristä tuli kuoltuaan yksi kyriaaneista.

Night Fae[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Night Fae on Ardenwealdissä toimiva liitto, johon kuuluu kolme rotua: satyyrimainen sylvar-rotu, dryadeja muistuttava vorkai-rotu, sekä keijuja muistuttava faerie-rotu. Heillä on vahva yhteys luontoon ja heillä on kyky auttaa luonnonläheisiä sieluja syntymään uudestaan kuolevaisten maailmaan. Myös yöhaltioiden puolijumala Cenarius sekä vihreä lohikäärmeaspekti Ysera heräsivät aikoinaan takaisin henkiin Night Faen avustuksella.

Venthyrit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Venthyrit ovat Revendrethissä asuva samannimistä liittoa johtava vampyyrimainen rotu, jotka palvelevat omaa luojaansa, Sire Denathriusta, joka oli luonut myös Palavassa Legioonassa palvelleet nathrezimit. Heidän tehtävänsä ottaa vastaan sieluja, joilla on vielä mahdollisuus hyvittää pahat tekonsa. He imevät näistä sieluista animaa voidakseen ylläpitää Revendrethin mahtia. Myös verihaltiaprinssi Kael'thas Sunstrider sekä entinen örkkisotapäällikkö Garrosh Hellscream päätyivät kuoltuaan Revendrethiin venthyrien armoille.

Necrolord[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Necrolord on Maldraxxusissa toimia liitto, johon kuuluvat epäkuolleet olennot toimivat koko Varjomaiden puolustusvoimina. Heidän tehtävänsä on myös kouluttaa muistakin sotaisista sieluista uusia sotilaita riveihinsä. Myös Drakasta (Thrallin äidistä) sekä Hopeakäden ritareihin kuuluneesta Alexandros Mograinesta tuli kuoltuaan osa Necrolordien joukkoja.

Lohikäärmeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohikäärmeet (engl. Dragons) ovat ikivanha rotu, jotka olivat yksi Azerothin voimakkaimmista roduista. Kun titaanit olivat lyöneet Vanhat Jumalat, he jättivät oppilaansa viisi lohikäärmeaspektia (engl. Dragon Aspects) vartioimaan Azerothia. Nämä viisi olivat omien rotujensa ensimmäiset edustajat. Aluksi titaanien uskottiin itse luoneen lohikäärmeet, mutta 5-osaisen e-kirjasarjan Dawn of the Aspects tarinassa selvisi, että ennen oli ollut olemassa esilohikäärmeitä (engl. Proto Dragons), joiden massiivinen johtaja, Galakrond, nieli omia jälkeläisiään muuttaen ne epäkuolleiksi. Aspektit olivat ainoat selvinneet esilohikäärmeet ja myös ne, jotka tuhosivat Galakrondin.

Pronssiset lohikäärmeet hallitsevat aikaa. He muistuttavat kärsivällisyydeltään ja viisaudeltaan sinisiä lohikäärmeitä. Heidän aspektinsa on Nozdormu the Timeless One. Hän on Aikojen luolan (engl. Caverns of Time) kautta varmistanut, että tietyt uhat, joita Azerothin asukkaat eivät itse lainkaan huomanneet vuosia sitten, tulisivat ilmi ajoissa.

Punaiset lohikäärmeet hallitsevat elämää. He ovat kaikkein uskollisimpia lohikäärmeitä maailmassa ja vannovat suojelevansa kaikkea elämää. Punaisten lohikäärmeiden aspekti on kuningatar Alexstrasza the Life-Binder. Hän oli Toisen sodan aikana Deathwingin vankina ja pakotettuna tottelemaan örkkejä. Alexstrasza kuitenkin pakeni ja muiden aspektien avulla heikensi Deathwingiä vangiten hänet Deepholmiin.

Vihreät lohikäärmeet hallitsevat luontoa ja unia. Heitä ei tosin näe muualla kuin Samaragdiunessa, paikassa jonne pääsee vain unien kautta. Vihreiden lohikäärmeiden aspekti oli edesmennyt Ysera the Awakened. Hän toimi puolijumala Cenariuksen kasvattiäitinä ja on aspekteista ainoa, joka ei ole kokenut yhtä kovia traumoja kuin muut Deathwingin aiheuttamista kärsimyksistä kärsineet.

Siniset lohikäärmeet hallitsivat magiaa. Kaikki maagien käyttämä ikiaikainen magia (engl. arcane magic) on peräisin heiltä. Sinisten lohikäärmeiden alkuperäinen aspekti oli edesmennyt Malygos the Spellweaver. Deathwing juonitteli hänet Muinaisten sodan aikana auttamaan häntä. Ja karkottamaan kaikki pronssiset, punaiset ja vihreät lohikäärmeet. Malygos myöhemmin katui tekojaan ja Wrath of the Lich Kingin tapahtumien aikana hän julisti sodan kaikkia magian käyttäjiä vastaan, uskoen maagien hävittämisen Azerothista olevan ainut keino estää Palava Legioonaa palaamasta Azerothiin. Dalaranin maagit ja punaiset lohirkäämeet päättivät, että Malygos oli surmattava. Malygosin kuoleman jälkeen sinisten lohikäärmeiden tulevaisuus jäi Azuregosin ja Kalecgosin (josta tuli myöhemmin uusi sininen aspekti) vastuulle.

Mustat lohikäärmeet hallitsevat maata, kiveä ja laavaa. He ovat yksi harvoista Azerothin lohikäärmeroduista, jotka ovat, Wrathionia lukuun ottamatta, läpensä pahoja. Vanhat Jumalat saivat kuiskauksillaan heidän aspektinsa, Neltharion the Earth-Warder (nykyään Deathwing the Destroyer), kääntymään pahaksi. Vanhat Jumalat kuiskauksillaan houkuttelivat hänet kääntymään pahaksi ja luomaan riipuksen nimeltä Dragon Soul, joka myöhemmin sai uuden nimen: Demon Soul. Deathwing juonitteli Malygosin auttamaan häntä suunnitelmissaan. Mutta Muinaisten sodan jälkeen muut aspektit varastivat riipuksen ja piilottivat sen suojaten sen loitsulla, jonka ansiosta Deathwing ei koskaan voisi itse käyttää sitä. Tuhansia vuosia myöhemmin Toisen sodan jälkeen Demon Soul tuhottiin ja muut lohikäärmeaspektit haastoivat Deathwingin heikentäen häntä. Deathwing vetäytyi Deepholmiin. Ja niin mustien lohikäämeiden johtajuus jäi hänen vanhimman poikansa, Nefarianin, ja vanhimman tyttärensä, Onyxian, käsiin. Vaikka Nefarian ja Onyxia surmattiin, kolme vuotta entisen Lich-kuninkaan, Arthas Menethilin, kuoleman jälkeen Deathwing palasi ja herätti heidät ja puolisonsa, Sintharian, henkiin epäkuolleina. Deathwing sai avukseen myös tulielementtaalien johtajan, Ragnarosin, sekä ilmaelementtaalien johtajan, Al'Akirin.

Lopulta Lauman entinen johtaja, Thrall, sai vihiä sitä, että Dragon Soul olisi ainut keino tuhota Deathwing ja että hänen velvollisuutensa olisi tuhota Deathwing yhdistämällä sen muiden lohikäärmeaspektien voimiin. Ensin Thrallin piti kuitenkin käydä Aikojen luolan kautta Muinaisten sodassa etsimässä se. Kun Deathwing lopulta surmattiin, aspektit menettivät voimansa ja kuolemattomuutensa. He kuitenkin uskoivat, ettei Azeroth enää tarvinnut heidän apuaan.

Muut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Furbolgit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Furbolgit ovat humanoidimaisia karhuja, jotka asuvat samoissa metsissä yöhaltioiden kanssa ja kunnioittavat suuresti myös taureeneja. Northrendissä asuu jääfurbolgeja, jotka ovat humanoidimaisia jääkarhuja.

Furbolgit eivät juurikaan ole osallisina Liittouman ja Lauman sodassa, mutta seitsemän heidän heimoistaan ovat vihamielisiä Palavan Legioonan tai Kalmoruton aiheuttaman korruption takia.

Hozenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hozenit (engl. Hozen) ovat ilkikurinen apinamainen Pandariasta kotoisin oleva rotu. Lyhyen elinkaaren omaavana ja intohimoisena rotuna, hozenit rakastavat mitä tahansa tuntemaansa tunteena, kunhan tuntevat ne vahvoina. Leikkisinä ja epäkypsinä, he ovat jinyu-rodun pitkäaikaisia vihollisia.

Jinyut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jinyut (engl. Jinyu) ovat kalahumanoidimainen Pandariasta kotoisin oleva rotu, jotka asuvat lumotuissa vesilammikoissa. Viisas ja hengellinen rotu, joka on syvästi yhteydessä laakson vesistöihin ja on sodassa hozenien rodun kanssa.

Kasvottomat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kasvottomat (engl. Faceless ones) ovat salaperäinen rotu, jonka jäsenet sotivat toisiaan vastaan osana C'Thunin, Yogg-Saronin ja N'Zothin joukkoja. Jopa Vanhojen Jumalten vangiksi joutumisen jälkeen, kasvottomat pysyivät näille uskollisina.

Kentaurit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kentaurit (engl. Centaur) ovat barbaarimainen rotu, jonka yksilöt ovat puoliksi ihmisen ja puoliksi hevosen näköisiä. He ovat puolijumala Cenariuksen esikoispojan, Zaetanin, sekä maaelementtaalien prinsessa Theradrasin jälkeläisiä. Kentaurit tappoivat oman isänsä ja jonkin ajan kuluttua he ajoivat taureenit näiden kotiseuduilta, Mulgoresta. Kolmannen sodan aikana taureenit saivat örkkien ja peikkojen avulla kotimaansa takaisin.

Mogut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mogut ovat kiinalaisia leijonakoiria muistuttavia humanoideja, jotka ovat kotoisin Pandariasta. He olivat alun perin titaanien palvelijoita, kunnes päättivät orjuuttaa kotimantereensa muut rodut. Vuosituhansien vallan jälkeen muut rodut pandareenien johtamina syöksivät heidät vallasta 12 000 vuotta sitten. Kukistamisestaan huolimatta mogut yrittivät vielä saada valtansa takaisin, muun muassa herättämällä kuolleista ensimmäisen keisarinsa, Lei Shenin.

Murlocit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murlocit ovat sammakkomainen humanoidirotu, joka elävät merten rannoilla ja vesistöissä. Ne ovat olleet Azerohtissa jo kauan, vaikka Eastern Kingdomsin roduille ne ovat aivan uusi laji. Brann Bronzebeardin tutkimusten mukaan ne kehittyivät Northrendissä eläneistä gorloceista. Mutta muinaiset yksilöt elivät meressä eivätkä olleet varhaisille maalla eläneille roduille tunnettuja.

Murloceiden alalajeihin kuuluvat muun muassa kuningatar Azsharan orjuuttamat mur'gulit sekä Pandarian lumottujen vesien älyllistämä kalamainen rotu, jinyu.

Naarut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naarut ovat ulottuvuuksien välillä kulkeva energiaperäinen rotu.

Kun Sargeras hyökkäsi Argusiin, he ilmestyivät ja auttoivat avaruusaluksella nimeltä Genedar profeetta Velenin johtamat eredarit, jotka kutsuivat itseään dreaneiksi, pakoon örkkien kotiplaneetalle, jonka draeneit nimesivät Draenoriksi. Naarut antoivat myös draeneille kyvyn käyttää Pyhää Valoa. Genedar jäi vuorennäköiseksi kappaleeksi planeetan pinnalle ja örkit nimesivät sen Oshu'guniksi. Draenorin tuhouduttua ja sen ainoan sirpaleen, Ulkomaihin, tultua osaksi Kieppuvaa tuonea, naarut tarkkailivat tätä paikkaa leijuvasta kristallitukikohdasta nimeltä Tempest Keep. Kolmannessa sodassa draeneit pakenivat yhdellä sen siivistä, Exodarilla, Azerothiin. Muut siivet jäivät verihaltioiden valloittamiksi ja yksi naarujen ryhmittymistä, Sha'tar, pakeni Shattrathiin, jossa heitä ryhtyivät palvelemaan Khadgar ja muut Toisessa sodassa Draenoriin jääneet Liittouman sankarit.

Nagat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nagat ovat käärmemäisiä olentoja, jotka ovat kuolemattomia haltijoiden tapaan. Nagoilla on viisi metriä pitkä häntä. He olivat ennen osa Korkeasyntyisiä (engl. Highborne), yöhaltiakuningatar Azsharan valittuja, jotka siirtyivät (nykyään tuhottuun) Azsharan palatsiin. Palatsissa oli Ikuisuuden kaivo, joka korruptoi Azsharan ja muita Korkeasyntyisiä. Kaivon vahvistamana he yrittivät tuoda Sargerasin Azerothiin. Mutta he epäonnistuivat ja tuhosivat Ikuisuuden kaivon. Kun kaivo tuhoutui, he muuttuivat yöhaltioista nagoiksi, paeten heti merten syvyyksiin nukkumaan ja odottamaan oikeaa aikaa. Vuosituhansia myöhemmin nagat heräsivät ja paljastivat olemassaolonsa muulle maailmalle. Yksi heidän ryhmittymistään, jota johti Lady Vashj, liittoutui Illidanin kanssa ja houkuttelivat Kael'thas Sunstriderin johtaman verihaltiajoukon tekemään saman. Azshara itse liittoutui Vanhoihin Jumaliin kuuluvan N'Zothin kanssa.

Nerubialaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nerubialaiset ovat muinainen hämähäkkimäinen rotu, joka polveutuu C'Thunin luoman aqir-rodun Northrendiin vaeltaneista edustajista. Ne perustivat valtakunnan nimeltä Azjol-Nerub.

Lich-kuningas Ner'zhulin alkaessa vallata Northrendiä, nerubialaiset vastustivat häntä. Ne olivat immuuneja epäkuolleeksi muuttavalle rutolle sekä Ner'zhulin telepaattiselle äänelle. Kolmannen sodan aikan ollessaan vielä Palavan Legioonan vallassa, Ner'zhul kuitenkin lopulta tuhosi suuren osan Azjol-Nerubista ja oppi herättämään kuolleita nerubialaisia oman tahtonsa vallassa oleviksi palvelijoiksi. Näiden joukossa oli myös nerubialaisten viimeinen kuningas, Anub'arak.

Pandareenit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pandareenit (engl. Pandaren) ovat pandaa muistuttavia humanoideja kaukaiselta Pandarian mantereelta, jossa ulkopuoliset rodut eivät olleet käyneet ennen lisäosan Mists of Pandaria tapahtumia. He tekivät ensiesiintymisensä Warcraft III:n lisäosassa The Frozen Throne, jossa panimomestari Chen Stormstout esiintyy sivuhahmona.

Pandareenit nousivat mantereensa hallitsevaksi roduksi 12 000 vuotta sitten syöstyään vallasta mogut. Muinaisten sodan aikana Pandarian viimeinen keisari, Shaohao, käytti Pandarian pyhien vesien voimaa ja peitti maansa sumuun kätkien sen muulta maailmalta, kunnes Deathwingin kukistuttua sumu alkoi hälvetä.[7] Pandareenit kuitenkin vierailivat muilla mantereilla The Wandering Islen päällä matkustamalla.

Mists of Pandariassa pandareenit liittyvät uudeksi roduksi sekä Liittoumaan että Laumaan. Pelaaja aloittaa pandareenillä pelatessa neutraalina, mutta valitsee puolen tasolla 10. Pandareeneille on saatavilla seuraavat hahmoluokat: metsästäjä, maagi, pappi, roisto, shamaani, soturi ja munkki. Pandareenien ominaisratsuja ovat lohikäärmekonnat (engl. Dragon Turtles).

Sikaniskat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sikaniskat[8] (engl. Quilboars) ovat Kalimdorissa asuvia villisikahumanoideja. He ovat väkivaltaisia ja ovat Kolmannen sodan lopusta asti kamppailleet örkkien kanssa Durotarin aavikon hallinnasta.

Vrykulit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vrykulit ovat suurikokoisia ihmisten kaltaisia olentoja, jotka muistuttavat viikinkejä ja joilla on pitkät parrat sekä eläinten turkeista tehdyt vaatteet. He olivat alun perin rautavrykuleita (engl. Iron vrykul), raudasta koostuvasta ja titaanien luoma rotu, joka altistui Vanhojen Jumalten langettamalle Lihan kiroukselle (engl. Curse of Flesh). Kirouksen vaikutuksesta, osa vrykuleista syntyi fyysisesti heikompina ja epämuodostuneina. Kyseisistä vrykuleista syntyi ihmisten ortu. Kalimdorin jakaannuttua useammaksi mantereeksi, Northrendiin jääneet vrykulit vaipuivat kuninkaansa Ymironin johdolla uneen tuhansiksi vuosiksi, toivoen voivansa päästä siten kirouksesta eroon. Kun Lich-kuningas aloitti sodan Liittoumaa ja Laumaa vastaan, vrykulit heräsivät ja alkoivat palvoa Lich-kuningasta ”kuoleman jumalana”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Worgen - Game Guide - World of Warcraft
 2. Knaak, Richard A. Knaak & Kim, Jae-Hwan: Warcraft: Auringon kaivo I: Lohikäärmeen jäljillä. Tokyopop, 2005.
 3. Knaak, Richard A. Knaak & Kim, Jae-Hwan: Warcraft: Auringon kaivo II: Jäiset varjot. Tokyopop, 2006.
 4. Knaak, Richard A. Knaak & Kim, Jae-Hwan: Warcraft: Auringon kaivo III: Aavemaat. Tokyopop, 2007.
 5. Warcraft: Legendat #5, tarina 3: Ensimmäinen Suojelija
 6. Wowhead - Shadowlands Lore Interview with Lead Narrative Designer Steve Danuser - Elune, Sylvanas, Calia
 7. Bestiary - Game Guide - World of Warcraft
 8. World of Warcraft #23: Tapaaminen

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]