Hearthstone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hearthstone
Kehittäjä Blizzard Entertainment
Julkaisija Blizzard Entertainment
Jakelija Google Play ja App Store
Säveltäjä Peter McConnell
Pelisarja Warcraft
Pelimoottori Unity
Julkaistu Windows, macOS
11. maaliskuuta 2014
iPad
14. huhtikuuta 2014
Windows 8
6. elokuuta 2014
Android-tabletit
15. joulukuuta 2014
iPhone, Android-puhelimet
14. huhtikuuta 2015
Lajityyppi Digitaalinen keräilykorttipeli
Pelimuoto moninpeli ja yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Teini-ikäisille
GSRR: 6+
PEGI 7
USK 0
Alusta Android, Microsoft Windows, macOS, iPadOS ja iOS
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu ja digitaalinen lataus
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Hearthstone (aikaisemmin Hearthstone: Heroes of Warcraft[1]) on Blizzard Entertainmentin kehittämä ilmaiseksi pelattava, mikrotransaktioilla rahoitettava digitaalinen keräilykorttipeli. Tieto pelin ilmestymisestä julkaistiin vuoden 2013 Penny Arcade Expoon -tapahtumassa. Pelin avoin beta-testaus alkoi tammikuussa 2014, ja se julkaistiin 11. maaliskuuta 2014.[2] Peli julkaistiin aluksi Windowsille ja OS X:lle (nykyinen macOS). Se julkaistiin huhtikuussa myös iPadille ja elokuussa Windows 8:lle. Se ilmestyi myös joulukuussa Android-tableteille sekä huhtikuussa 2015 iPhonelle ja Android-puhelimille. [3][4]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstone on kahden pelaajan vuoroperusteinen korttipeli. Korttien kerääminen ja pakkojen rakentaminen niistä ovat yksi pelin perusosista. Kortteja pakkaan (engl. deck) saa ostamalla booster-pakkoja (engl. pack) kullalla, jota saa esimerkiksi voittamalla pelejä, tai rahalla; peli rahoitetaan näillä mikrotransaktioilla. Täten rakennetuilla pakoilla pelataan yksittäisiä otteluita usein satunnaisia vastustajia vastaan.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummallakin pelaajalla on pelin alkaessa 30 elämäpistettä sekä pakkansa. Tavoitteena on saada vastustajan elämäpisteet nollaan korteillaan. Peli päättyy kun toisen pelaajan elämäpisteet loppuvat. Pelin on mahdollista päättyä myös tasapeliin, jos molempien pelaajien elämäpisteet loppuvat samalla vuorolla, mikä tosin on erittäin harvinaista.

Pelaaja saa pelin alkaessa 3 korttia. Lisäksi pelaaja vetää jokaisen vuoron alussa kortin pakastaan, ja jotkin kortit antavat pelaajan vetää lisää kortteja. Kortin pelaaminen maksaa siihen merkityn määrän manaa, jonka kulloinkin käytettävissä olevaa määrää kuvaavat manakristallit joita saa yhden lisää kunkin vuoron alussa.

Pakan rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin voittamiseen on useita strategioita, ja kukin pelaajan korttipakka tukee tiettyä strategiaa ja pelityyliä. Korttipakat ja niiden tavat voittaa on usein tarkasti optimisoituja ja viimeisteltyjä, ja korkealla tasolla pelaajat käyttävätkin vain tiettyjä, usein samanlaisia pakkoja. Tietyt pakat voittavat tietyt muut pakat muita todennäköisemmin, mikä myös vaikuttaa siihen mitä pelityylejä kannattaa käyttää. Tästä alati muuttuvasta suosituimpien pakkojen kokonaisuudesta käytetään termiä meta, jonka tunteminen on äärimmäisen tärkeää voittamiselle. Suurin osa pakoista voittaa joko saamalla pelikentän haltuunsa käskyläisillä tai tietyllä combolla eli korttien yhdistelmällä joka voittaa pelin samalla vuorolla kun se pelataan.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kymmenen hahmoluokkaa. Kullakin luokalla on omat korttinsa neutraalien lisäksi, jotka tukevat eri luokkien erilaisia pelityylejä ja strategioita. Kaikki luokat sekä useimmat hahmot ovat Warcraft III:sta ja World of Warcraftista tuttuja[5]:

Jokaisella hahmolla on myös erikoisvoimansa, jonka käyttäminen maksaa 2 manaa. Poikkeuksena tähän on kuitenkin Demonien metsästäjä, jonka erikoisvoima maksaa yhden manan.

Kortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokaiselle pelaajalle on ilmaiseksi käytettävissä core-set, jossa olevat kortit vaihtuvat joka vuosi. Kaikki kortit eivät kuitenkaan ole saatavilla uusille pelaajille, vaan niitä saa lisää käyttöönsä pelatessaan kunkin hahmon tasolle 10 asti.

Kortit on jaettu yleisyyden, monimutkaisuuden ja hinnan perusteella common, rare, epic ja legendary -harvinaisuuksiin. Näitä kortteja voi saada ostamalla kullalla (gold) tai oikealla rahalla korttipakkoja (pack), joissa on viisi satunnaista korttia, tai hajottamalla olemassa olevia kortteja pölyksi (arcane dust), josta voi luoda toisia kortteja. Kullan ansaitseminen tapahtuu tekemällä päivittäisiä tehtäviä, jotka voivat sisältää mm. korttien pelaamista tai pelien pelaamista tai voittamista.

Korttityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstonen neljä korttityyppiä ovat käskyläiset (engl. minion), loitsut (engl. spell), aseet (engl. weapon) ja hahmokortit (engl. hero card).

Käskyläiset ovat Hearthstonen korttityypeistä yleisin. Käskyläisillä on tietty määrä elämäpisteitä ja tietty hyökkäysarvo. Kun käskyläinen lyö toista käskyläistä tai vihollisen sankaria, taistelun osapuolet tekevät toisiinsa hyökkäysarvonsa verran vahinkoa (tavallisesti pelaajien hyökkäysarvo on 0). Hyökkäys- ja elämäpisteiden lisäksi käskyläisillä voi olla erikoiskykyjä: taunt-kyky estää hyökkäykset muita käskyläisiä tai pelaajan hahmoa vastaan, deathrattle tapahtuu käskyläisen kuollessa, jne.

Käskyläisten jälkeen yleisin korttityyppi ovat loitsut. Siinä missä käskyläiset yleisesti ottaen ovat pelikentällä pysyvästi kuolemaansa asti, loitsuilla on yleensä vain välitön vaikutus. Loitsut voivat mm. vetää kortteja tai tehdä vahinkoa.

Käskyläisiä on sekä neutraaleja että vain tietylle luokalle kuuluvia, kun taas loitsut, aseet ja hahmokortit kuuluvat tietylle luokalle harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta.

Laajennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstone on saanut lisää sisältöä laajennusten myötä joita on julkaistu kolme vuodessa. Toisinaan on näiden lisäksi julkaistu mini-expansioneja erillisenä ajankohtana, mutta osana aiempaa laajennusta.

Vuosi Laajennus[6] Julkaisupäivämäärä[6] Korttien määrä[6] Muuta
2014 Curse of Naxxramas 22.7 30
Goblins vs Gnomes 8.12 123
2015 Blackrock Mountain 2.4 31
The Grand Tournament 24.8 132
League of Explorers 12.11 45 Äänestetty useasti parhaaksi Hearthstone-laajennukseksilähde?
2016 Whispers of the Old Gods 24.4 134 Erilliset Standard- ja Wild-formaatit; Naxx ja GvG pysyvästi ulos Standardista
One Night in Karazhan 11.8 45 Viimeinen seikkailumuotoinen laajennus
Mean Streets of Gadgetzan 1.12 132
2017 Journey to Un'Goro 6.4 135
Knights of the Frozen Throne 10.8 135 Ensimmäinen yksinpelisisältöä sisältävä varsinainen laajennus
Kobolds and Catacombs 7.12 135
2018 The Witchwood 12.4 135
The Boomsday Project 7.8 135
Rastakhan's Rumble 4.12 135
2019 Rise of Shadows 5.4 135
Saviors of Uldum 6.8 135
Descent of Dragons 10.12 140
2020 Galakrond's Awakening 21.1 35
Demon Hunter Initiate 2.4 20
Ashes of Outland 7.4 135 Hearthstonen ensimmäinen uusi hahmoluokka, Demon Hunter
Scholomance Academy 6.8 135
Madness at the Darkmoon Faire 17.11 135
Darkmoon Races 21.1.2021 35
2021 Forged in the Barrens 30.3 135
Wailing Caverns 3.6 35
United in Stormwind 3.8 135
Deadmines 2.10 35
Fractured in Alterac Valley 7.12 135
Onyxia's Lair 15.2 35

Vuoteen 2017 asti laajennukset jaettiin seikkailuihin (adventure) ja varsinaisiin laajennuksiin (expansion). Seikkailut sisältävät yksinpelikampanjan tietokoneen ohjaamia vastustajia vastaan, jotka voitettuaan saa uusia kortteja käyttöönsä. Seikkailuissa oli tyypillisesti muutamakymmentä uutta korttia. Varsinaiset laajennukset taas sisältävät yli sata korttia ja niitä kerätään ostamalla booster-pakkoja.

Seikkailujen asema on sittemmin vaihdellut. Vuonna 2017 ilmoitettiin ettei seikkailuja enää julkaista[7][8]. Sen sijaan Frozen Thronesta eteenpäin laajennukset sisältävät myös yksinpelikampanjan. Kuitenkin myöhemmin siirryttiin mini-expansion-malliin, jossa laajennusten välissä julkaistaan seikkailu osana aiempaa laajennusta. Termi mini-expansion otettiin käyttöön Darkmoon Fairen myötä, mutta samoja elementtejä on Galakrond's Awakening ja Ashes of Outland laajennuksissa.

Formaatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Old Godsin myötä Hearthstone jaettiin kahteen formaattiin; Standard ja Wild. Barrensin myötä julkaistiin myös Classic.

Standard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Standard-pelimuodossa käytettävissä ovat vain kuluvana ja edellisenä vuonna julkaistut kortit sekä core-sarja. Joka vuoden ensimmäisen laajennuksen myötä Standardista siis poistuvat kolme vanhinta siihen kuuluvaa laajennusta.

Syitä erillisen Standard-formaatin luomiselle olivat power creepin – ilmiön jossa uuden sisällön on oltava aina edellistä parempaa ollakseen relevanttia – hidastaminen, useammin ja dynaamisemmin muuttuva pelikokemus, sekä pelistrategioiden helpompi pitäminen tasapainossa keskenään[9].

Wild[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wild-pelimuodossa ovat käytettävissä kaikki kortit, lukuun ottamatta Classic-pelimuodon vuoden 2014 muotoon palautettuja kortteja.

Classic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Classic-pelimuodossa ovat käytettävissä vain aiempien basic- ja classic-sarjojen kortit sellaisina kuin ne olivat 2014.

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstonen peruspelimuodoista käytetään termiä Constructed. Tämä tarkoittaa sitä, että pelaaja valitsee kokoelmastaan 30 korttia, joista muodostetulla pakalla pelataan toisia pelaajia vastaan. Näin voi pelata satunnaisesti valittuja vastustajia vastaan, kavereita haastamalla tai harjoitusotteluita tietokonevastustajaa vastaan.

Pelimuotoja jossa korttejaan ei voi valita vapaasti itse ovat Arena ja Tavern Brawl.

Arena on maksullinen pelimuoto (kullalla tai rahalla). Pelaaja saa valita sankarinsa kolmesta vaihtoehdosta ja sen jälkeen pakan yksi kortti kerrallaan kolmesta vaihtoehdosta. Areena päättyy pelaajan hävittyä kolme peliä tai voitettua enintään 12, jonka jälkeen hän saa palkkion voittojensa mukaan.

Tavern Brawl on hassuttelupelimuoto, jonka säännöt vaihtuvat viikoittain. Peli avautuu keskiviikkoiltana ja kestää maanantaihin. Tässä pelimuodossa esimerkiksi korttien mana-hinta voi olla sekoitettu ja joka vuorolla muuttuva, tai kortin pelaamiseen tai minionin kuolemaan liittyy jonkin satunnainen loitsu tai efekti. Pääosin Tavern Brawlissa pelataan toista pelaajaa vastaan, mutta toisinaan pelaaja pelaa yksinään tai yhdessä tietokonevastustajaa vastaan. Useimmiten Tavern Brawlissa voi valita omat korttinsa, mutta toisinaan ne ovat joko ennalta annetut tai satunnaiset.

Kehittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä kehittää Blizzardin vuonna 2008 muodostama "Team 5". Alkuvuodesta 2014 pelin pääsuunnittelijänä oli Eric Dodds ja tiimissä oli 20 henkeä.[10]

Ben Brode toimi pelin kehityksen johtajana (Game Director) ja kasvona pelin promovideoissa ja julkistuksissa. Hän lähti Blizzardilta huhtikuussa 2018 perustamaan omaa Second Dinner -pelistudiotaan.[11][12] Myös pelin entiset tuottajat Yong Woo ja Hamilton Chu ja muita Team 5:n työntekijöitä liittyivät Broden firmaan.[13]

Witchwood-julkistuksen aikaan uusia ominaisuuksia esittelevät pääsuunnittelijat Dean "Iksar" Ayala ja Mike Donais.[14] Boomsday-julkistuksen aikaan pelin promovideoilla esiintyi pelisuunnittelija Dave Kosak.

eSport ja streaming-skene[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstonesta alettiin heti rakentaa eSports-peliä. Ensimmäinen turnaus järjestettiin Blizzcon-tapahtumassa 2013, ennen pelin virallista julkaisua. Turnauksen voitti Daniel "Artosis" Stemkoski. Virallisen julkaisun jälkeen pelissä kilpailtiin EGX Rezzed ja DreamHack -tapahtumissa. Blizzcon 2014 -tapahtumassa palkintojen yhteissummana oli 250 000 dollaria. International e-Sports Federation on järjestänyt kilpailuja esim. Assemblyillä.

Vuoden 2014 aikana järjestettiin 52 kilpailua, joissa jaettiin yhteensä lähes miljoonan dollarin palkinnot. 15 pelaajaa tienasivat voittorahoilla enemmän kuin Yhdysvaltain minimipalkan verran. eSportsin lisäksi muutamat ammattimaiset Hearthstonen pelaajat tienaavat elantonsa streamaamalla peliä.[15]

Peli on ollut vuosia yksi suosituimpia pelejä Twitch-palvelussa.

Tunnetuin suomalainen ammattilaispelaaja ja streamaaja on Janne “Savjz” Mikkonen (s. 1988).[16][17]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]