Hearthstone

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hearthstone
Hearthstone Logo.png
Kehittäjä Blizzard Entertainment
Julkaisija Blizzard Entertainment
Säveltäjä Peter McConnell
Pelisarja Warcraft
Pelimoottori Unity
Julkaistu Windows, macOS
11. maaliskuuta 2014
iPad
14. huhtikuuta 2014
Windows 8
6. elokuuta 2014
Android-tabletit
15. joulukuuta 2014
iPhone, Android-puhelimet
14. huhtikuuta 2015
Lajityyppi Digitaalinen keräilykorttipeli
Pelimuoto moninpeli ja yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Teini-ikäisille
GSRR: 6+
PEGI 7
USK 0
Alusta Android, Microsoft Windows, macOS, iPad ja iOS
Jakelumuoto Digitaalinen jakelu
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Hearthstone (aikaisemmin Hearthstone: Heroes of Warcraft[1]) on Blizzard Entertainmentin kehittämä ilmaiseksi pelattava, mikrotransaktioilla rahoitettava digitaalinen keräilykorttipeli. Tieto pelin ilmestymisestä julkaistiin vuoden 2013 Penny Arcade Expoon -tapahtumassa. Pelin avoin beta-testaus alkoi tammikuussa 2014, ja se julkaistiin 11. maaliskuuta 2014.[2] Peli julkaistiin aluksi Windowsille ja OS X:lle (nykyinen macOS). Se julkaistiin huhtikuussa myös iPadille ja elokuussa Windows 8:lle. Se ilmestyi myös joulukuussa Android-tableteille sekä huhtikuussa 2015 iPhonelle ja Android-puhelimille. [3][4]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstone on kahden pelaajan vuoroperusteinen korttipeli. Korttien kerääminen ja pakkojen rakentaminen niistä ovat yksi pelin perusosista. Kortteja pakkaan (engl. deck) saa ostamalla booster-pakkoja (engl. pack) kullalla, jota saa esimerkiksi voittamalla pelejä, tai rahalla; peli rahoitetaan näillä mikrotransaktioilla. Täten rakennetuilla pakoilla pelataan yksittäisiä otteluita usein satunnaisia vastustajia vastaan.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummallakin pelaajalla on pelin alkaessa 30 elämäpistettä sekä pakkansa. Tavoitteena on saada vastustajan elämäpisteet nollaan korteillaan. Peli päättyy kun toisen pelaajan elämäpisteet loppuvat. Pelin on mahdollista päättyä myös tasapeliin, jos molempien pelaajien elämäpisteet loppuvat samalla vuorolla, mikä tosin on erittäin harvinaista.

Pelaaja saa pelin alkaessa 3 korttia. Lisäksi pelaaja vetää jokaisen vuoron alussa kortin pakastaan, ja jotkin kortit antavat pelaajan vetää lisää kortteja. Kortin pelaaminen maksaa siihen merkityn määrän manaa, jonka kulloinkin käytettävissä olevaa määrää kuvaavat manakristallit joita saa yhden lisää kunkin vuoron alussa.

Eri korttityyppejä ovat käskyläiset, loitsut, aseet ja hahmokortit, jotka kaikki vaikuttavat peliin ja muihin kortteihin eri tavoin.

Pakan rakentaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin voittamiseen on useita strategioita, ja kukin pelaajan korttipakka tukee tiettyä strategiaa ja pelityyliä. Korttipakat ja niiden tavat voittaa on usein tarkasti optimisoituja ja viimeisteltyjä, ja korkealla tasolla pelaajat käyttävätkin vain tiettyjä, usein samanlaisia pakkoja. Tietyt pakat voittavat tietyt muut pakat muita todennäköisemmin, mikä myös vaikuttaa siihen mitä pelityylejä kannattaa käyttää. Tästä alati muuttuvasta suosituimpien pakkojen kokonaisuudesta käytetään termiä meta, jonka tunteminen on äärimmäisen tärkeää voittamiselle. Suurin osa pakoista voittaa joko saamalla pelikentän haltuunsa käskyläisillä tai tietyllä combolla eli korttien yhdistelmällä joka voittaa pelin samalla vuorolla kun se pelataan.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä on kymmenen hahmoluokkaa. Kullakin luokalla on omat korttinsa neutraalien lisäksi, jotka tukevat eri luokkien erilaisia pelityylejä ja strategioita. Kaikki luokat sekä useimmat hahmot ovat Warcraft III:sta ja World of Warcraftista tuttuja[5]:

Jokaisella hahmolla on myös erikoisvoimansa, jonka käyttäminen maksaa 2 manaa. Poikkeuksena tähän on kuitenkin Demonien metsästäjä, jonka erikoisvoima maksaa yhden manan.

Kortit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen hahmo aloittaa viidellä peruskortilla (basic), joita saa viisi lisää kun hahmon pelaa tasolle kymmenen asti. Kaikki neutraalit (kaikkien hahmojen käytettävissä) peruskortit ovat aina käytettävissä alusta lähtien. Peruskortteja on 150 erilaista.

Suurin korttisetti on classic, jossa on 15 korttia joka luokalle ja 110 neutraalia korttia. Kortit on jaettu yleisyyden, monimutkaisuuden ja hinnan perusteella common, rare, epic ja legendary -harvinaisuuksiin. Näitä kortteja voi saada ostamalla kullalla (gold) tai oikealla rahalla korttipakkoja (pack), joissa on viisi satunnaista korttia, tai hajottamalla olemassa olevia kortteja pölyksi (arcane dust), josta voi luoda toisia kortteja. Kullan ansaitseminen tapahtuu tekemällä päivittäisiä tehtäviä, jotka voivat sisältää mm. korttien pelaamista tai pelien pelaamista tai voittamista.

Korttityypit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstonen neljä korttityyppiä ovat käskyläiset (engl. minion), loitsut (engl. spell), aseet (engl. weapon) ja hahmokortit (engl. hero card).

Käskyläiset ovat Hearthstonen korttityypeistä yleisin. Käskyläisillä on tietty määrä elämäpisteitä ja tietty hyökkäysarvo. Kun käskyläinen lyö toista käskyläistä tai vihollisen sankaria, taistelun osapuolet tekevät toisiinsa hyökkäysarvonsa verran vahinkoa (tavallisesti pelaajien hyökkäysarvo on 0). Hyökkäys- ja elämäpisteiden lisäksi käskyläisillä voi olla erikoiskykyjä: charge-kyvyllä voi hyökätä samalla vuorolla kun kortti pelataan pöydälle, taunt-kyky estää hyökkäykset muita käskyläisiä tai pelaajan hahmoa vastaan, windfury mahdollistaa hyökkäyksen kaksi kertaa vuorossa, jne.

Käskyläisten jälkeen yleisin korttityyppi ovat loitsut. Siinä missä käskyläiset yleisesti ottaen ovat pelikentällä pysyvästi kuolemaansa asti, loitsuilla on yleensä vain välitön vaikutus. Loitsut voivat mm. vetää kortteja tai tehdä vahinkoa.

Käskyläisiä on sekä neutraaleja että vain tietylle luokalle kuuluvia, kun taas loitsut, aseet ja hahmokortit kuuluvat aina tietylle luokalle.

Laajennukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstone on saanut lisää sisältöä laajennusten myötä joita on julkaistu kolme vuodessa. Vuoteen 2017 asti laajennukset jaettiin seikkailuihin (adventure) ja varsinaisiin laajennuksiin (expansion). Seikkailut sisältävät yksinpelikampanjan tietokoneen ohjaamia vastustajia vastaan, jotka voitettuaan saa uusia kortteja käyttöönsä. Seikkailuissa oli tyypillisesti muutamakymmentä uutta korttia. Varsinaiset laajennukset taas sisältävät yli sata korttia ja niitä kerätään samalla tavalla kuin classic-setin kortteja.

Vuosi Laajennus[6] Lyhenne Julkaisupäivämäärä[6] Korttien määrä[6] Muuta
2014 Curse of Naxxramas Naxx 22.7 30
Goblins vs Gnomes GvG 8.12 123
2015 Blackrock Mountain BRM 2.4 31
The Grand Tournament TGT 24.8 132
League of Explorers LoE 12.11 45 Äänestetty useasti parhaaksi Hearthstone-laajennukseksilähde?
2016 Whispers of the Old Gods WotOG, OG 24.4 134 Erilliset Standard- ja Wild-formaatit; Naxx ja GvG pysyvästi ulos Standardista
One Night in Karazhan ONiK, Kara 11.8 45 Viimeinen seikkailumuotoinen laajennus
Mean Streets of Gadgetzan MSG, Gadgetzan 1.12 132
2017 Journey to Un'Goro UNG, Ungoro 6.4 135 Standard-vuosi vaihtuu
Knights of the Frozen Throne KFT, FT, Frozen Throne 10.8 135 Ensimmäinen yksinpelisisältöä sisältävä varsinainen laajennus
Kobolds and Catacombs KnC, Kobolds 7.12 135
2018 The Witchwood WW 12.4 135 Standard-vuosi vaihtuu
The Boomsday Project Boomsday 7.8 135
Rastakhan's Rumble RR, Rastakhan 4.12 135
2019 Rise of Shadows RoS 5.4 135 Standard-vuosi vaihtuu; seikkailupelimuoto takaisin varsinaisen laajennuksen rinnalle[7]
Saviors of Uldum SoU 6.8 135
Descent of Dragons DD 10.12 140
2020 Galakrond's Awakening 21.1 35 Seikkailupelimuotoinen osa Descent of Dragons -laajennusta, mutta julkaistiin erikseen ja sisälsi uusia kortteja
Demon Hunter Initiate 2.4 20
Ashes of Outland 7.4 135 Standard-vuosi vaihtuu; Hearthstonen ensimmäinen uusi hahmoluokka, Demon Hunter
Scholomance Academy 6.8 135
Madness at the Darkmoon Faire 17.11 135
??? ??? Ensimmäinen mini-expansion

Old Godsin myötä Hearthstone jaettiin kahteen formaattiin: Standard-pelimuodossa käytettävissä ovat vain kuluvana ja edellisenä vuonna julkaistut kortit sekä basic- ja classic-sarjat. Joka vuoden ensimmäisen laajennuksen myötä Standardista siis poistuvat kolme vanhinta siihen kuuluvaa laajennusta. Lisäksi Standard-pelimuotoon kuulumattomat laajennukset eivät ole ostettavissa. Wild-pelimuodossa on käytettävissä kaikki koskaan julkaistut kortit. Syitä erillisen Standard-formaatin luomiselle olivat power creepin – ilmiön jossa uuden sisällön on oltava aina edellistä parempaa ollakseen relevanttia – hidastaminen, useammin ja dynaamisemmin muuttuva pelikokemus sekä pelistrategioiden helpompi pitäminen tasapainossa keskenään[8].

Vuodesta 2017 eteenpäin adventure-laajennuksia ei enää julkaista[9][10]. Sen sijaan Frozen Thronesta eteenpäin laajennukset sisältävät myös yksinpelikampanjan.

Kaikkien yhden laajennoksen 135 kortin saamisen käyttöönsä on arvioitu vaativan keskimäärin 316 pakan ostamista (214–437), mikä maksaisi oikealla rahalla hankittuna noin 400 US-dollaria. Adventure-laajennokset maksoivat tyypillisesti 25 dollaria.[11]

Madness at the Darkmoon Faire -laajennuksesta alkaen kunkin laajennuksen yhteydessä julkaistaan noin kaksi kuukautta varsinaisen julkaisupäivän jälkeen lisää kortteja (mini-expansion).

Pelimuodot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstonen peruspelimuodoista käytetään termiä Constructed. Tämä tarkoittaa sitä että pelaaja valitsee kokoelmastaan 30 korttia, joista muodosteltulla pakalla pelataan toisia pelaajia vastaan. Näin voi pelata satunnaisesti valittuja vastustajia vastaan, kavereita haastamalla tai harjoitusotteluita tietokonevastustajaa vastaan.

Pelimuotoja jossa korttejaan ei voi valita vapaasti itse ovat Arena ja Tavern Brawl.

Arena on maksullinen pelimuoto (kullalla tai rahalla). Pelaaja saa valita sankarinsa kolmesta vaihtoehdosta ja sen jälkeen pakan yksi kortti kerrallaan kolmesta vaihtoehdosta. Areena päättyy pelaajan hävittyä kolme peliä tai voitettua enintään 12, jonka jälkeen hän saa palkkion voittojensa mukaan.

Tavern Brawl on hassuttelupelimuoto, jonka säännöt vaihtuvat viikoittain. Peli avautuu keskiviikkoiltana ja kestää maanantaihin. Tässä pelimuodossa esimerkiksi korttien mana-hinta voi olla sekoitettu ja joka vuorolla muuttuva, tai kortin pelaamiseen tai minionin kuolemaan liittyy jonkin satunnainen loitsu tai efekti. Pääosin Tavern Brawlissa pelataan toista pelaajaa vastaan, mutta toisinaan pelaaja pelaa yksinään tai yhdessä tietokonevastustajaa vastaan. Useimmiten Tavern Brawlissa voi valita omat korttinsa, mutta toisinaan ne ovat joko ennalta annetut tai satunnaiset.

Kehittäjät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peliä kehittää Blizzardin vuonna 2008 muodostama "Team 5". Alkuvuodesta 2014 pelin pääsuunnittelijänä oli Eric Dodds ja tiimissä oli 20 henkeä.[12]

Ben Brode toimi pelin kehityksen johtajana (Game Director) ja kasvona pelin promovideoissa ja julkistuksissa. Hän lähti Blizzardilta huhtikuussa 2018 perustamaan omaa Second Dinner -pelistudiotaan.[13][14] Myös pelin entiset tuottajat Yong Woo ja Hamilton Chu ja muita Team 5:n työntekijöitä liittyivät Broden firmaan.[15]

Witchwood-julkistuksen aikaan uusia ominaisuuksia esittelevät pääsuunnittelijat Dean "Iksar" Ayala ja Mike Donais.[16] Boomsday-julkistuksen aikaan pelin promovideoilla esiintyi pelisuunnittelija Dave Kosak.

eSport ja streaming-skene[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hearthstonesta alettiin heti rakentaa eSports-peliä. Ensimmäinen turnaus järjestettiin Blizzcon-tapahtumassa 2013, ennen pelin virallista julkaisua. Turnauksen voitti Daniel "Artosis" Stemkoski. Virallisen julkaisun jälkeen pelissä kilpailtiin EGX Rezzed ja DreamHack -tapahtumissa. Blizzcon 2014 -tapahtumassa palkintojen yhteissummana oli 250 000 dollaria. International e-Sports Federation on järjestänyt kilpailuja esim. Assemblyillä.

Vuoden 2014 aikana järjestettiin 52 kilpailua, joissa jaettiin yhteensä lähes miljoonan dollarin palkinnot. 15 pelaajaa tienasivat voittorahoilla enemmän kuin Yhdysvaltain minimipalkan verran. eSportsin lisäksi muutamat ammattimaiset Hearthstonen pelaajat tienaavat elantonsa streamaamalla peliä.[17]

Peli on ollut vuosia yksi suosituimpia pelejä Twitch.tv-palvelussa.

Tunnetuin suomalainen ammattilaispelaaja ja streamaaja on Janne “Savjz” Mikkonen (s. 1988).[18][19]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Blizzardin julkaisema artikkeli blizzardwatch.com.
 2. Welcome to the Hearthstone Launch! 11.3.2014. Blizzard Entertainment. Viitattu 14.3.2014. (englanniksi)
 3. Hearthstone: Heroes of Warcraft Announced, Official Press Release, FAQ, and Artwork - Wowhead News
 4. Hearthstone now available on iPad, Android and Windows tablet versions in the works - Gameplanet Australia
 5. Hearthstone Wiki hearthstone.gamepedia.com. Viitattu 10.5.2019.
 6. a b c Hearthstone Wiki hearthstone.gamepedia.com. Viitattu 10.5.2019.
 7. Hearthpwn hearthpwn.com. 28.2.2019. Viitattu 2.3.2019.
 8. Standard format - Hearthstone Wiki hearthstone.gamepedia.com.
 9. Eurogamerin artikkeli eurogamer.net.
 10. Venturebeatin artikkeli venturebeat.com.
 11. It Costs $400 For A Full Un'goro Expansion Card Set In 'Hearthstone'. Paul Tassi, Forbes, 14. huhtikuuta 2017.
 12. http://www.gamasutra.com/view/news/212630/QA_Hearthstones_smallteam_success_at_bigtime_Blizzard.php
 13. https://www.hearthpwn.com/news/5513-ben-brode-leaves-blizzard-entertainment
 14. https://hearthstone.gamepedia.com/Ben_Brode
 15. https://www.hearthpwn.com/news/5904-yong-woo-leaves-blizzard-joins-ben-brode-at-second
 16. https://www.pcgamer.com/hearthstone-designer-reveals-new-the-witchwood-cards-for-even-and-odd-decks/
 17. https://web.archive.org/web/20160509164056/http://www.dailydot.com/esports/hearthstone-2014-prize-totals/
 18. https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/257936-tyokseen-pelaava-savjz-on-ilmaispelin-maailmanhuippu-voitot-ilmoitan-verottajalle
 19. https://www.is.fi/digitoday/esports/art-2000000968885.html