Arthas Menethil

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arthas Menethil
Pelisarja Warcraft
Ensimmäinen peli Warcraft III: Reign of Chaos
Ääninäyttelijä
(englanti)
Justin Gross (Warcraft III),
Patrick Seitz (WotLK)
Michael McConnohie (Lich-kuningas, WotLK)
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Arthas Menethil on kuvitteellinen hahmo Warcraft-pelisarjassa. Ensimmäistä kertaa hän esiintyi pelissä Warcraft III: Reign of Chaos, heti ihmisten kampanjan alussa.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arthas oli kuningas Terenas Menethil II:n ja kuningatar Lianne Menethilin poika ja sekä Lordaeronin kruununprinssi. Hänellä oli myös sisar, Calia Menethil. Hän opiskeli soturiksi ja paladiiniksi Hopeakäden ritareiden (engl. Knights of the Silver Hand) perustajajäseniin kuuluvalta Uther the Lightbringeriltä. Hän muodosti erittäin vahvan siteen hevosensa Invinciblen kanssa. Mutta eräänä talvena Voittamaton liukastui eräällä jääjyrkänteellä ja sai surmansa. Tämän vuoksi Arthas vannoi että tekisi mitä tahansa suojellakseen muita rakkaitaan.

Arthaksen rakastuessa Jaina Proudmooreen, Kul Tirasin suuramiraalin tyttäreen, Quel'Thalasin korkeahaltioiden kruununprinssi Kael'thas Sunstrider alkoi tuntea mustasukkaisuutta. Mutta Arthas ei ollut valmis avioliittoon Jainan kanssa. Jainan keskittyessä magian opintoihin, Arthas liittyi yhdeksi Hopeakäden ritareista.

Arthas paladiinina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Juuri ennen Kolmatta sotaa Arthas on lähetetty suojelemaan örkkien hyökkäyksen kohteeksi joutunutta Strahnbradin kylää, mutta heidän saapuessaan paikalle suurin osa asukkaista on jo tapettu. Tapettuaan heidän johtajansa ja suuren osan Blackrock-klaanin örkeistä Arthas saa uuden tehtävän tutkia Lordaeronin pohjoisosissa leviävää ruttoa, joka muuttaa tappamansa ihmiset epäkuolleiksi. Matkan varrella hän tapaa taas Jaina Proudmooren ja he alkavat yhdessä selvittää salaperäisen ruton arvoitusta. Paljastuu, että sitä levittää pahaenteinen Cult of the Damned, joka on Lich-kuninkaan komennossa. Arthas tappaa heidän johtajansa Kel'Thuzadin ja alkaa jahdata toista ruton levittäjää, dreadlordia nimeltä Mal'Ganis. Arthas löytää hänet Stratholmen kaupungista, jossa hän on tartuttanut kaikkiin asukkaisiin ruton ja he ovat muuttumassa epäkuolleiksi. Arthas raivostuu tästä ja tappaa kaikki asukkaat ja polttaa Stratholmen kaupungin estääkseen ruttoa leviämästä, samalla kun Mal'ganis yrittää varastaa näiden sieluja onnistumatta siinä. Mal'Ganis pakenee paikalta ja haastaa Arthasia seuraamaan häntä Northrendiin.

Utherin ja Jainan saapuessa paikalle he kauhistuvat nähdessään Arthasin jälkeen jättämät ruumisläjät, mutta hänen ainoa pakkomielteensä on enää tappaa Mal'Ganis eikä hän kuuntele heitä. Arthas lähtee pienen sotajoukon kanssa laivoilla Northrendiin ja tapaa jälleen Muradin Bronzebeardin, joka etsi sieltä salaperäistä miekkaa nimeltä Frostmourne. Yhdessä he taistelevat epäkuolleita vastaan ja saavuttavat suuria voittoja, mutta pian Arthasin joukot saavat käskyn kuningas Terenakselta (Utherin kehotuksesta) palata takaisin Lordaeroniin. Arthas raivostuu tästä ja käyttää löytämiään palkkasotureita polttamaan heidän matkaan käyttämänsä laivat. Sitten hän vierittää syyn yksin palkkasotureiden niskoille ja hänen omat raivostuneet sotilaansa tappavat heidät kaikki. Niin heidän ainoaksi vaihtoehdokseen jää taistella Mal'Ganista vastaan, koska pakotie on suljettu. Arthasin joukot valmistautuvat taisteluun sillä välin, kun hän ja Muradin lähtevät etsimään Frostmournea auttamaan heitä taistelussa. Heidän löydettyään kiveen kiinnitetyn miekan ja nujerrettua jäiset vartijat, Muradin huomaa miekan olevan kirottu ja kieltää ehdottomasti Arthasia koskemasta siihen.

Arthas kuitenkin ottaa miekan kivestä tottelematta Muradinia. Hänen ottaessaan miekan sitä seuraa räjähdys josta linkoutunut jäälohkare surmaa heti Muradinin (tai niin luultiin), mutta miekka myös varastaa Arthasin sielun Lich-kuningas Ner'zhulin valvontaan. Arthas palaa joukkojensa luokse ja käynnistää viimeisen hyökkäyksen Mal'Ganista vastaan. Kun Mal'Ganis viimein on nujerrettu, hän näkee Hallansurun ja kertoo, että Lich-kuningas on hänen mestareidensa, Palavan Legioonan liittolainen, joten he ovat oikeastaan nyt samalla puolella.

Arthas kuolonritarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pian surmattuaan Mal'Ganiksen, Arthas palaa Lordaeroniin isänsä, Terenasin, luokse juhlaparaatissa. Arthas lävistää isänsä Hallansurulla ja ohjaa epäkuolleiden armeijat tuhoamaan koko Lordaeronin historiallisen pääkaupungin. Hetken päästä hän saa tehtäväkseen herättää aikaisemmin tappamansa Kel'Thuzad uudestaan henkiin, ja hän ilmestyy Arthasille aaveena. Kel'Thuzad kertoo, että Lich-kuninkaan suunnitelma oli koko ajan tapattaa hänet vain, jotta Arthas ohjautuisi Hallansurun luokse. Seuraavaksi Arthas valmistautuu tehtäväänsä ensin surmaamalla entisen opettajansa Utherin ja ryöstää tältä isänsä tuhkat sisältävän astian. Sitten hän aloittaa massiivisen hyökkäyksen korkeahaltioiden valtakuntaa, Quel'Thalasia vastaan, tuhoaa näiden pääkaupungin Silvermoon Cityyn (suom. Hopeakuu) ja herättää Kel'Thuzadin henkiin Auringon kaivon (engl. Sunwell) energian avulla Lichiksi.

Sen jälkeen hän ja Kel'Thuzad auttavat Archimonden ja muun Palavan Legioonan tulemaan Azerothiin, mutta Kel'Thuzad varoittaa häntä, että pian heidän on aika pettää Legioona. Arthas matkustaa Kalimdoriin ja suostuttelee Illidan Stormragen ottamaan käyttöön Gul'danin kallon voimat, jolloin hän kykenee tuhoamaan Legioonan hyökkäyksen strategisen kenraalin, Tichrondiuksen, ja tämä myöhemmin johtaa Archimonden kuolemaan ja Legioonan tappioon. Tavallaan siis Lich-kuningas aiheutti toiminnallaan Legioonan heikkenemisen, joten hänen oli itse mahdollista itsenäistyä sen vallasta ja muuttua myöhemmin heidän vihollisekseen.

Kun Arthas palaa Lordaeroniin, Legioonan kauhuherrat ovat yrittäneet ottaa valtaansa hänen joukkojaan. Arthas ja Kel'Thuzad onnistuvat kuitenkin ajamaan heidät pois paikalta. Sen jälkeen pelkoherrat, Palavan Legioonan kätyrit, yrittävät väijyttää Arthasin Lordaeronin pääkaupungissa. Kel'Thuzadin kuitenkin onnistuu pelastaa hänet. Arthas saattaa tuntea heikkenevänsä itsekin, koska Illidan on hyökännyt Northrendiin ja yrittää tuhota Lich-kuninkaan. Hän siis lähtee kohti Northrendia ja jättää Kel'thuzadin pitämään huolta Lordaeronista. Northrendissa Arthas kohtaa Illidanin, Kael'thasin ja leidi Vashjin joukot, mutta hän saa avukseen taistelussa epäkuolleiden lisäksi myös epäkuolleena herätetyn Anub'arakin, Azjol'Nerubin viimeisen kuninkaan sekä kryptapaholaisten (engl. Crypt Fiends) rodun. Nämä hämähäkkiolennot ovat entisen Azjol'Nerubin maanalaisen valtakunnan edellisiä asukkeja.

Tuleminen Lich-kuninkaaksi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arthas onnistuu voittamaan Illidanin kokoaman armeijan Kalmoruton yhdistetyillä voimilla, mutta lopuksi he vielä kohtaavat viimeisessä kaksintaistelussa Lich-kuninkaan Icecrown Citadelin muurien lähellä. Ankaran taistelun jälkeen Arthas lävistää Illidanin kyljen Frostmournella ja Illidan kaatuu vakavasti haavoittuneena lumihankeen. Arthas ei kuitenkaan viimeistele vastustajaansa, vaan kääntää selkänsä ja kävelee ylös Jääkruunun Jäätikköä. Matkan aikana hän kuulee ääniä menneestä elämästään paladiinina ja kauhistuneita syytöksiä hulluudestaan Muradinin ja Utherin suusta, mutta hän ei välitä niistä vaan jatkaa matkaansa. Kerrotaan, että Arthas kykeni vielä tässä vaiheessa tekemään omat päätöksensä, mutta kerrotaan myös, että hän oli ollut Lich-kuninkaan kätyri jo siitä asti, kun hän otti Hallansurun. Vuoren huipulla hän näkee Lich-kuninkaan, joka on vangittuna jäisen valtaistuimensa, Jäätyneen valtaistuimen (engl. Frozen Throne) sisällä. Lich-kuningas pyytää vapauttamaan hänet vankilastaan, ja Arthas lyö mahtavalla Hallansurun lyönnillä valtaistuimen ympärillä olevan jään palasiksi. Sitten hän asettaa päähänsä Lich-kuninkaan kypärän, jolloin Lich-kuningas kertoo heidän olevan viimein yhtä. Uusi Lich-kuningas istuu jäiselle valtaistuimelleen ja katsoo alas maailmaan, joka on vielä valloittamatta.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arthas kuoli Jääkruunun linnakkeella, kun Tirion Fordring heikensi häntä tuhoamalla Hallansurun miekallaan, Tuhkantuojalla (engl. Ashbringer), ja antaen seikkailijoiden tuhota hänet. Tämä tapahtui lisäpäivityksessä 3.3, "Fall of the Lich King".

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]