Warcraft-universumin maailmat ja paikat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Blizzard Entertainmentin kehittämän Warcraft-universumin tapahtumapaikoista. Niihin lukeutuu saaria, mantereita, planeettoja ja ulottuvuuksia.

Planeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azeroth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Battle for Azerothin versio koko Azerothin kartasta.

Azeroth on Warcraft-pelien tärkein tapahtumapaikka. Se jakautuu viiteen maanosaan, jotka ovat Itäiset kuningaskunnat, Kalimdor, Northrend, Pandaria ja Broken Isles. Maanosien välillä sijaitsee Suuri meri (engl. Great sea). Suurella merellä sijaitsee muutamia saaria - näistä saarista merkittävimmät ovat Kul Tiras, suuren laivaston omaava ihmisten saarivaltakunta, sekä Zandalar, peikkojen alkuperäinen koti. Suuren meren keskellä sijaitsee ikuinen pyörre nimeltä Maelstrom, joka toimii kulkureittinä Nazjatariin, nagojen kaupunkiin. Azerothia kiertää kaksi kuuta: Blue Child ja White Lady.

Planeetan uumenissa lepäsi voimakas maailmansielu, jonka vaikutukset hengen elementtiin loi elementtaalit. Myöhemmin Vanhat Jumalat saastuttivat planeetan, loivat hyönteisrodut aqir ja n'raqi sekä orjuuttivat elementtaalit valtaansa. Lopulta titaanit syöksivät heidät vallasta ja vangitsivat maan sisään. Titaanit olivat myös luoneet kääpiöiden, maahisten, vrykuleiden ja jättiläisten esi-isät, jotka koostuivat kivestä ja metallista, mutta muuttuivat lihallisiksi Vanhojen Jumalten kirouksen vaikutuksesta. Titaanit jättivät myös lohikäärmeet suojelemaan planeettaa. Alun perin Kalimdor oli ainut manner koko planeetalla ja siellä sijaitseva järvi nimeltä Ikuisuuden kaivo (engl. Well of Eternity) toimi ikiaikaisen magian lähteenä. Kaivo nopeutti evoluutiota ja peikot nousivat ensimmäiseksi hallitsevaksi sivilisaatioksi, Zandalari-heimon perustaessa oman imperiuminsa. Aqirit perustivat länteen Azj'Aqirin, mutta jakaantuivat sodassa peikkoja vastaan kolmeksi ryhmittymäksi: qirajit, nerubialaiset ja mantidit. Osa peikoista etääntyi sotaisista sisarroduistaan ja kehittyi Ikuisuuden kaivon voimaa ammentamalla yöhaltioiksi. 10 000 vuotta sitten alkoi Muinaisten sota, jossa Palava Legioona hyökkäsi ensimmäistä kertaa Azerothiin. Sodan lopuksi Ikuisuuden kaivo tuhoutui ja Kalimdor jakautui nykyisiksi mantereiksi. Kaivon jäänteille istutettiin maailmanpuu Nordrassil.

Itäiset kuningaskunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itäiset kuningaskunnat[1] (engl. Eastern Kingdoms) olivat ennen lähes ainoastaan ihmisten hallitsema maanosa, mutta nykyään se ei ole yksinomaan ihmisten ja heidän liittolaistensa hallussa. Ihmisten, kääpiöiden ja maahisten lisäksi merkittäviä voimia mantereella on muun muassa epäkuolleilla, örkeillä, peikoilla.

Maantieteellisesti Itäiset kuningaskunnat koostuvat kolmesta mantereesta, jotka ovat Khaz Modan, Lordaeron (jonka pohjoisosissa sijaitsee korkeahaltioiden valtakunnan, Quel'Thalasin, rauniot) ja Azeroth. Moninpeliverkkoroolipelissä World of Warcraft mantereella aloittavat pelattavat rodut ovat ihmiset, kääpiöt, maahiset, worgenit, Hylätyt sekä verihaltiat.

Kalimdor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalimdor on yöhaltioiden muinainen manner, jossa sijaitsee myös maailmanpuu. Nykyään kuitenkin myös muita rotuja on alkanut asuttaa mannerta, kuten örkit, taureenit, peikot ja ihmiset.

Pelissä World of Warcraft mantereelta aloittavat rodut ovat yöhaltiat, draeneit, örkit, peikot, taureenit ja hiidet.

Northrend[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Northrend on Azerothin pohjoisin manner, jolla vallitsee ikuinen talvi. Siellä asuavt myös Kalmoruttoon kuuluvat epäkuolleet ja heitä hallitseva Lich-kuningas.

World of Warcraftissa Northrendille tuli rooli, kun se avautui pelin toisessa lisäosassa, Wrath of the Lich Kingissä.

Lisäosassa Northrendista tuli pelin päätoiminen keskittymispiste. Kooltaan sen arvioidaan olevan noin edellisen lisäosan mukana tulleiden Outlandin kokoinen. Northrend-alueelle tulee noin yksitoista pienempää vyöhykettä, joissa pelaajat voivat kehittää hahmoaan noin tasolta 68 ylöspäin. Alueelle matkustaminen onnistuu tosin hahmoilta tasosta huolimatta.

Liittouma pääsee matkustamaan alueelle laivalla, kun taas Lauma zeppeliinillä.

Pandaria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pandaria on Azerothin eteläisin manner ja pandareenien koti. Pandareenit rakensivat imperiuminsa sinne 12 000 voitettuaan sodassa mannerta aiemmin hallinneet mogut ja näiden viimeisen keisarin Lei Shenin Pandarian lähellä uiskentelee Shen-zin Su-niminen jättiläiskilpikonna, joka poistui Pandariasta 10 000 vuotta sitten. Sen selässä pandareenejä alun perin pääsi matkustaja Liu Langin johdolla matkustelemaan muualle päin Azerothia. Shen-zinin selkään oli kasvanut metsää ja sinne oli myös rakennettu Temple of Five Dawns. Niinpä sitä kutsutaan nyt The Wandering Isle.[2]

Pandaria on ollut sumun peitossa Muinaisten sodasta lähtien ja siten täysin tutkimaton muille Azerothin siviilisaatioille. Sumun loi alun perin pandareenien viimeisen keisarin, Shaohaon, henki Pandarian pyhien vesien avulla mantereen suojaksi. Mutta lisäosassa World of Warcraft: Mists of Pandaria sumu hälveni ja Pandariasta tuli pelattava alue. The Wandering Isle on pelissä pandareenien aloituspaikka.

Broken Isles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Broken Isles on Maelstromin lähellä oleva pieni maanosa ja saariketju. Kauan sitten Tirisfalin vartija Magna Aegwynn sinetöi siellä sijaitseville yöhaltioiden raunioista muodostettuun hautaan Sargerasin avatarin ruumiin pitääkseen sen sisältämät voimat poissa vääristä käsistä. Toisen sodan aikana rauniot herättivät sekä Gul'danin että Hämärän vasaran (engl. Twilight's Hammer) huomion. Kolmannen sodan aikana Illidan Stormrage etsi sieltä Sargerasin silmäksi kutsuttua esinettä.

Lisäosassa World of Warcraft: Legion vaihtoehtoisesta aikajatkumosta lähetetty Gul'dan lähetetään todellisen aikajatkumon Azerothiin mahdollistamaan Palavan Legioonan uusi hyökkäys. Tutkiessaan Särjettyjen saarten raunioita hän herättää Illidanin kuolleista ja nostaa osan raunioista merenpinnan yläpuolelle, jolloin saarista tulee uusi pelattava alue.

Broken Isles on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa nimelle Särjetyt saaret.[3]

Draenor (Outland)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draenor oli kerran keskenään sopusoinnussa elävien örkkien ja siellä piileskelevien draeneiden kaunis maailma, joka kuitenkin alkoi rappeutua Kil'jaedenin kääntäessä juonillaan örkit draeneita vastaan, tuhoten hulluksi tulleiden örkkien avulla melkein koko draeneiden rodun. Myöhemmin örkkien shamaani Ner'zhul (nykyään Lich-kuningas) aiheutti sen että Draenorin maailma räjähti palasiksi avatessaan portaaleja Twisting Netheriin, jonne siirtyi myös ainut siitä jäljelle jäänyt palanen, jota nykyään kutsutaan nimellä Outland.

Ulkomaat on yksi pelisarjan keskeisimmistä maailmoista, ja World of Warcraftin lisäosassa World of Warcraft: The Burning Crusade pelaajille annetaan viimein mahdollisuus vierailla tässä sirpaleisessa maailmassa. Se ei ole muuttunut paljoakaan Warcraft III:n ajoista, vaikka nyt päästäänkin käymään myös Hellfire Peninsulan ulkopuolella. Illidan otti valtaansa suuren osan maailmasta, mutta Liittouman ja Lauman lisäksi myös useita muita voimia (kuten Palava Legioona) on kiinnostunut valtaamaan kyseisen maailman.

World of Warcraftin lisäosassa World of Warcraft: Warlords of Draenor Draenor nähdään ennen tuhoutumistaan. Nykyhetken Outlandin sisäänkäyntinä toiminut Synkkä portaali (engl. Dark Portal) muuttuu sisäänkäynniksi menneisyyden Draenoriin, jossa elävät draeneit ja örkit saavat liittolaisia, kun Liittouman sekä Lauman joukot saapuvat todellisesta aikajatkumosta. Nykyhetken Outlandiin pääsee vastedes Orgrimmarin tai Stormwindin kautta.

Outland on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa nimellä Ulkomaat.[3][4]

Argus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argus oli muinaisten eredarien utopinen kotimaailma, kunnes pahuuteen kääntynyt titaani Sargeras turmeli sen ja tarjosi liittoa kolmelle eredarien johtajalle: Kil'jaedenille, Velenille sekä Archimondelle, mutta Velen näki ennalta Sargerasin aikeet ja häipyi osan eredareista kanssa ja he alkoivat kutsua itseään nimellä draenei eli "karkotetut". Sargeras teki lopuista eredareista demoneita, jotka tunnetaan man'ari eredareina, sekä Argusista dystopisen maailman, joka toimi yhtenä Palavan Legioonan tukikohdista.

Kil'jaeden toimi Palavan Legioonan nykyisenä ylimpänä johtajana mahdollisesti vieläkin sieltä käsin. Sargeraksen korruptiosta selvinneet eredarit pakenivat Velenin johdolla Exodar-nimisellä valtavalla ulottuvuuksien välissä kulkevalla avaruusaluksella, joka teki pakkolaskun Azerothiin, jossa eredarit myöhemmin solmivat liiton Liittouman kanssa. Argusin historiasta ei ole sen jälkeen tarkempia tietoja, mutta todennäköisesti se on yhä yksi Palavan Legioonan tärkeistä tukimaailmoista.

Lisäosassa World of Warcraft: Legion Argusista tuli pelattava alue lisäpäivityksen 7.3 myötä. Kil'jaedenin lopullisen kuoleman jälkeen Illidan käytti sargeriitti-avainkiveä (Sargerite Keystone) avatakseen madonreiän Azerothin taivaalle, jonka kautta oli mahdollista matkustaa Argusiin pysättämään Palava Legioona lopullisesti. Demonit olivat väkisin ammentaneet Argusin maailmansielusta voimaa herättääkseen itsensä henkiin, jos saivat surmansa Twisting Netherin ulkopuolella.

Argus on tällä hetkellä yksi vanhimmista universuminsa maailmoista.

Ulottuvuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emerald Dream[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

The Emerald Dream (tunnettu myös nimillä Dream of Creation Vihreä uni tai vain The Dream) on jatkuvasti muuttuva henkimaailma, joka sijaitsee fyysisen maailman ulkopuolella ja on vihreän lohikäärmeaspektin, Yseran, vartioima. Paikka on suomennettu World of Warcraft -sarjakuvassa Smaragdiuneksi.[5][1]

Twisting Nether[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Twisting Nether on astraalinen tila maailmojen välillä. Se on monien Palavaan Legioonaan liittyneiden demonirotujen kotimaailma. Yleensä, kun joku demoni uhannut Azerothia, hänet on joko karkotettu takaisin Twisting Netheriin, tai hänen henkensä on ruumiillisen olomuotonsa menettäneenä palannut takaisin sinne.

Toisen sodan aikana planeetta Draenorista tuli osa sitä, kun shamaani Ner'zhul avasi oppilaansa, Gul'danin, kallosta sekä Medivhin loitsukirjasta kerätyillä voimilla useita portaaleja, jotka repivät planeetan kappaleiksi. Jäljelle jäänyt osa, Outland, siirtyi tähän tilaan.

World of Warcraft -sarjakuvassa paikan nimi on suomennettu Kieppuvaksi syvyydeksi[4][6] ja Warcraft: Legendat -mangassa Kieppuvaksi tuoneksi.[7]

Elemental Plane[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elemental Plane on ulottuvuus, jonne titaanit karkottivat kauan sitten kaikki elementtaalit, Vanhojen Jumalten palvelijat. Maailma koostuu neljästä osasta: Firelands, Abyssal Maw, Deepholm ja Skywall.

Jotkut shamaanit (engl. shamans) ja manaajavelhot (engl. warlocks) ovat yrittäneet kutsua niitä Azerothiin käyttääkseen niitä aseina vihollisia vastaan, mutta elementtaaleja ei noin vain hallita. Elemental Planen ja Azerothin välinen sinetti murtui, kun mustan lohikäärmeaspektin, Deathwing the Destroyerin, voimat palasivat vuosia sen jälkeen, kun hän oli kukistunut Toisen sodan aikoina.

World of Warcraft -sarjakuvan suomenkielisessä versiossa paikkaa on kutsuttu nimillä Elementaalitaso ja Elementaalimaailma.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b World of Warcraft #6: Verta
  2. Wandering Isle - Wowpedia - Your wiki guide to the World of Warcraft
  3. a b World of Warcraft #22: Kuiskauksia
  4. a b c World of Warcraft #23: Tapaaminen
  5. World of Warcraft #4: Punnusten tasaus
  6. World of Wacraft #25: Maailmanloppu
  7. Warcraft: Legendat #5, tarina 3: Ensimmäinen Suojelija

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]