Warcraft: Orcs & Humans

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Warcraft: Orcs & Humans
Kehittäjä Blizzard Entertainment
Julkaisija Blizzard Entertainment
Jakelija GOG.com
Tuottaja Bill Roper
Ohjelmoija Patrick Wyatt ja Michael Morhaime
Pelisarja Warcraft
Julkaistu 1994
Lajityyppi reaaliaikainen strategiapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: Kaikenikäisille
USK 12
Alusta DOS, Macintosh
Jakelumuoto CD-ROM, CD-levy, levyke, digitaalinen lataus ja digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Warcraft: Orcs & Humans on Blizzard Entertainmentin kehittämä ja julkaisema reaaliaikainen strategiapeli, joka on julkaistu vuonna 1994 MS-DOSille. Peli on Warcraft-sarjan ensimmäinen osa. Blizzard kehitti ja julkaisi vuonna 1996 pelistä Macintosh-version.

Peli oli järjestyksessä toinenlähde? reaaliaikainen strategiapeli, ja se on ottanut perusideansa enimmäkseen genren ensimmäiseltä edustajalta, Dune II:lta. Dune II:n futuristinen grafiikka on korvattu fantasiateemalla.lähde?

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelattavina rotuina ovat ritarilliset ihmiset (humans) ja barbaariset örkit (orcs). Tässä osassa örkit ovat täysin demonien vallassa, toisin kuin Warcraft III:ssa, ja ne kuvataan vielä pahoina olentoina. Peli sisältää 12 tehtävän kampanjan kummallekin rodulle.

Jokaisella rodun yksikölle löytyy vastaavanlainen yksikkö toisesta rodusta ja nämä yksiköt ovat kyvyiltään melkein samanlaisia, mutta pieniä eroja löytyy. Tämä tekee pelistä kohtuullisen tasapainotetun moninpeliä ajatellen.

Ihmisten Peasant (talonpoika) ja örkkien Peon (maaorja) ovat pelin työläisiä, jotka hakkaavat puuta metsistä, louhivat kultaa kaivoksista ja rakentavat ja korjaavat erilaisia rakennuksia. Joutuessaan hyökkäyksen kohteeksi, ne eivät kykene puolustamaan itseään, joten ne yrittävät juosta karkuun lopettaen työnsä. Footman ja Grunt (jalkamies) ovat perustaistelijoita, jotka ovat saatavilla pelin alusta saakka. Siksi ne eivät ole kovinkaan vahvoja, mutta voittavat jousi- ja keihäsmiehet yksi vastaan yksi taisteluissa. Kaukotaistelua varten pelissä on ihmisten Archer (jousimies) ja örkkien Spearman (keihäsmies), jotka ovat heikkoja iskuille, joten ne toimivat parhaiten lähitaistelijoiden takana, josta ne voivat ampua nuolia tai heittää keihäitä turvallisesti. Keihäsmiehet tuottavat hieman enemmän vahinkoa, mutta jousimiehet pystyvät ampumaan kauemmaksi. Muuten nämäkin yksiköt ovat samanlaisia.

Ihmisillä ja örkeillä käytössä oleva Catapult (katapultti) on todella voimakas kaukotaisteluase, joka riittää kaikkien yksiköiden paitsi demonin tappamiseen yhdellä iskulla. Jotta tämä ase ei olisi täysin ylivoimainen, on sillä myös monia heikkouksia. Katapultti on myös pelin kallein yksikkö ja sen tuottaminen kestää pidempään kuin millään muulla yksiköllä.

Ihmisten Knight (ritari) ja örkkien Raider (susiratsastajat) ovat vahvoja ja nopeita ratsailla liikkuvia lähitaistelijoita, jotka ovat joka suhteessa parempia kuin jalkamiehet, mutta kalliimpia. Ihmisten Cleric (pappi) on haavoittuvainen velho, joka pystyy parantamaan yksiköitä (Healing) ja tekemään ne vähäksi aikaa näkymättömäksi (Invisibility). Örkkien vastaava yksikkö on Necrolyte (manaaja), joka pystyy herättämään vastikään taisteluissa kuolleita heikoiksi luurangoiksi pelaajan käyttöön ja tekemään yksiköstä hetkeksi immuunin iskuille. Molemmat yksiköt kykenevät myös heittämään loitsun, jonka avulla pelaaja pystyy paljastamaan maaston ja piilossa olevat yksiköt pieneltä alueelta (Far Seeing ja Dark Vision).

Ihmisten toinen velho on Conjurer (taikuri), joka pystyy heittämään voimakkaan taisteluloitsun, joka vahingoittaa laajalla alueella olevia yksiköitä (Rain of Fire). Örkkien vastaavalla yksiköllä, manaajavelholla (Warlock), on samankaltainen loitsu nimeltään myrkkypilvi (Poison Cloud). Taikuri pystyy myös kutsumaan kerrallaan enimmillään neljä skorpionia , jotka ovat heikkoja ja nopeita yksiköitä. Nopeus tekee niistä erinomaisia tiedustelijoita. Örkkien velho taas pystyy kutsumaan hämähäkkejä (Spider). Taikurin parhaalla loitsulla (joka on käytössä vasta pelin lopussa) voi kutsua voimakkaan vesielementaalin (Water Elemental), joka on pelin paras yksikkö örkkien velhon kutsuman demonin (Deamon) ohella. Vesiolennolla on käytössään kaukohyökkäys, mitä demonilla ei ole. Demonilla taas on voimakkaampi isku ja enemmän kestopisteitä. Yksi vastaan yksi taistelussa demoni voittaa vesiolennon.

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ihmisten asuttamassa Azerothin valtakunnassa Stormwindin ritarit ja Northshiren luostarin papit pitivät yllä kuninkaansa käskyn alla rauhaa ja oikeutta. Draenor-nimisessä maailmassa elävät örkit puolestaan olivat kirveillä ja keihäillä taisteleva ja susilla ratsastava rotu. Eräänä päivänä Gul'danin johtaman Varjoneuvoston manaajavelhot avaavat maailmojenvälisen portaalin, jonka kautta he lähettävät sotapäällikkö Blackhandin ja örkkien laumat Azerothiin.

Molempien kampanjen alussa käydään taisteluita Swamp of Sorrowsilla sekä Grand Hamletissa. Sodan aikana ihmisten suurimpiin sankareihin lukeutuva Anduin Lothar surmaa ilkeän ihmisvelho Medivhin, ja örkkien vakooja, puoliörkki Garona, salamurhaa ihmisten kuninkaan, Llane Wrynn I:n.

Örkkien kampanjan lopetuksessa örkit onnistuvat tuhoamaan Stormwind Keepin. Ihmisten kampanjan lopetuksessa ihmiset puolestaan tuhoavat örkkien tukikohdan Blackrock Spirella.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on listattu Stanfordin yliopiston kymmenen kaikkien aikojen tärkeimmän videopelien listalle vuonna 2007.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Chaplin, Heather: Is That Just Some Game? No, It’s a Cultural Artifact New York Times. Viitattu 12.6.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]