Warcraft (pelisarja)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Warcraft
Kehittäjä Blizzard Entertainment
Julkaisija Blizzard Entertainment
Lajityyppi Reaaliaikainen strategiapeli, MMORPG, keräilykorttipeli
Alusta MS-DOS, DOS, Microsoft Windows, Mac OS, Linux, Macintosh, Sega Saturn, AmigaOS 4, PlayStation, OS X, iOS, Android
Ensijulkaisu Warcraft: Orcs & Humans (1994)
Viimeisin julkaisu World of Warcraft: Shadowlands (2020)
Aiheesta muualla
MobyGames
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Warcraft on Blizzard Entertainmentin menestynein pelisarja. Alun perin Warcraft oli vain kevytstrategiapelien sarja, mutta World of Warcraft -pelin julkaisun jälkeen se on siirtynyt myös roolipelien sarjaan. Sarja on voittanut useita Vuoden peli -palkintoja. Fantasy Flight Games -peliyhtiö on tehnyt pelisarjaan pohjautuvan lautapelin.

Sarjan pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muut julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warcraftista on julkaistu useita novelleja ja sarjakuvia, sarjakuvista tunnetuin lienee mangatrilogia Warcraft: Auringon kaivo, jonka on käsikirjoittanut Richard Knaak ja piirtänyt Jae-Hwan Kim. Sen kaikki kolme osaa ovat ilmestyneet Suomessa, Lohikäärmeen jäljillä, Jäiset varjot ja Aavemaat. Suomessa ovat julkaistu myös 25-osainen World of Warcraft -sarjakuva tiivistettynä 12 lehteen sekä Warcraft: Legendat -mangan kaikki viisi albumia.

Warcraftista tehtiin suuren budjetin elokuva Warcraft: The Beginning. Ohjaajaksi valittiin alun perin Sam Raimi[7], mutta hän vetäytyi myöhemmin hankkeesta. Uudeksi ohjaajaksi nimettiin tammikuussa 2013 Duncan Jones.[8] Elokuvan ensi-ilta oli 10. kesäkuuta 2016.[9]

Universumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Warcraft-pelisarja sijoittuu suurimmalta osin planeetalle nimeltä Azeroth. Muita planeettoja pelisarjassa ovat Draenor (ja sen jäännökset nimeltä Outland (suom. Ulkomaat)), Argus, K'aresh ja Xoroth. Lisäksi pelisarjassa esiintyy metafyysisiä paikkoja, kuten Twisting Nether (suom. Kieppuva tuoni), Emerald Dream (suom. Smaragdiuni), Elemental Plane (suom. Elementaalitaso) ja Shadowlands (suom. Varjomaat).

Rodut ja ryhmittymät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheeseen liittyvät sivustot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WoWWiki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

WoWWiki on wiki-pohjainen englanninkielinen Warcraft-pelisarjan tietosanakirja. Sen perusti "Rustak"-nimimerkillä esiintyvä henkilö 24. marraskuuta 2004,[10] omistaja on kuitenkin vaihtunut, mutta Rustak toimii yhä WoWWikin ylläpitäjänä.[11] WoWWikissä on yli 87 tuhatta artikkelia, jopa enemmän kuin suositussa Wookieepediassa.

WoWWikistä on myös suomenkielinen versio WoWWiki Suomi, tämä on kuitenkin hyvin suppea ja aktiivisen vandalismin alainen, myös kieliasultaan hyvin köyhähkö wiki. Suomen- ja englanninkielisen wikien lisäksi on 25 muuta kielivaihtoehtoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]