Luettelo Pokémon-tyypeistä

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä taulukko näyttää kaikkien 18 Pokémon-tyypin heikkoudet, vahvuudet ja immuniteetit seitsemännen sukupolven tilanteen mukaan. Numero 2 tarkoittaa sitä, että puolustava osapuoli ottaa kaksinkertaisen vahingon, 1/2 tarkoittaa sitä, että vahinkoa tulee vain puolet, ja 0 tarkoittaa sitä, että vahinkoa ei tule.

Pokémon-tyyppi on kuvitteellisten Pokémon-lajien ominaisuus, joka määrittää niiden vahvuudet ja heikkoudet taistelussa toisia Pokémon-lajeja vastaan.[1] Tässä toimii niin sanottu kivi, paperi ja sakset -tekniikka, sillä jokainen on heikko jollekin ja jokainen on jotakin vastaan vahva.[2] Osa Pokémon-tyypeistä on myös täysin immuuneja joillekin tyypeille.

Osa heikkouksista on helppoa päätellä maalaisjärjellä, kuten se, että tulityyppi on heikko vesityyppiä vastaan, tai se, että vesityyppi on heikko sähkötyyppiä vastaan. Jotkut tyypit taas eivät ole niin selviä, kuten hyönteistyypin vahvuus meediotyyppiä vastaan, joka perustuu entomofobiaan eli hyönteiskammoon. Osa Pokémoneista on kahta eri tyyppiä, kuten esimerkiksi Bulbasaur, joka on ruoho- ja myrkkytyyppiä. Silloin näiden tyyppien heikkoudet ja vahvuudet laskemalla yhteen saadaan yhdistelmän heikkoudet ja vahvuudet. Esimerkiksi, kivi- ja maatyyppinen Pokémon ottaa nelinkertaisen vahingon ruohotyypin liikkeistä, sillä sekä kivi- että maatyyppi ovat molemmat heikkoja ruohotyypin liikkeille, eli ne ottavat kaksinkertaista vahinkoa itseensä.[2]

Hyönteistyyppi - (Bug-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyönteistyypin Pokémonit ovat yleensä niveljalkaisen näköisiä Pokémoneja, usein hyönteisiä ja joskus hämähäkkejä. Hyönteistyypin Pokémonit kehittyvät yleensä alhaisilla tasoilla ja niiden on tarkoitus olla pelin aikaisessa vaiheessa, eikä niillä ole suuria määriä osumapisteitä (HP).[3] Ainoa hyönteistyypin Pokémon, joka on joko legendaarinen tai myyttinen, on Genesect. [4]

Alla on lista hyönteistyypin vahvuuksista ja heikkouksista, sekä puolustuksessa että hyökkäyksessä (Eivät tehoa = Vastustajan hyökkäykset eivät tehoa kunnolla, eli tässä osiossa puolustuksen vahvuuksia).

Puolustus

Hyökkäys

Jäätyyppi - (Ice-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäätyypin Pokémonit perustuvat joko arktisen alueen eläimiin tai myyttisiin olentoihin. Ne yhdistetään yleensä kylmiin asioihin ja alueisiin. Jäätyyppejä on vain 33 erilaista, eli niitä on kaikkein vähiten erilaisia kaikista Pokémon-tyypeistä. Niillä on yleensä korkea erikoispuolustus[5] ja matala puolustustaito. Monet jäätyypin iskut voivat jäädyttää vastustajan, mikä estää liikkumisen, kunnes se on sulanut. Jäätyypin Pokémonit eivät voi jäätyä ellei vastustaja käytä Tri Attack -hyökkäystä[6]), eivätkä ne ota vahinkoa "jääsateesta".[7]

Puolustus

Hyökkäys

Keijutyyppi - (Fairy-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Keijutyyppi on uusin tyyppi, joka ilmaantui Pokémon-maailmaan peleissä Pokemon X ja Y.[8] Sen vahvuuksia on erikoishyökkäys- ja puolustus. Keijutyyppi oli ensimmäinen uusi Pokémon-tyyppi 14 vuoteen,[9] ja se lisättiin tasapainottamaan lohikäärmetyypin ylivoimaa, sekä tekemään teräs- ja myrkkytyypeistä parempia. Myös muutama vanhempi Pokemon omaa kuudennesta sukupolvesta lähtien joko kokonaan tai toisena tyyppinä keijutyypin (kuten Jigglypuff, Clefairy ja Marill).[10][11] Tästä huolimatta se on yksi harvinaisimmista Pokémon-tyypeistä. Myös muutama normaalityypin hyökkäys/liike ovat muuttuneet keijutyypiksi, muun muassa Charm[12] ja Moonlight[13].

Puolustus

Hyökkäys

Kivityyppi - (Rock-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kivityypin Pokémonit yhdistetään kiviin ja vuoriin. Niillä on keskimäärin erittäin korkea puolustus. Kivityypin hyökkäykset ovat yleensä kiven heittämistä tai hajottamista. Monet kivityypin Pokémonit ovat sekä kivi- että maatyyppisiä, mikä aiheuttaa niille sen, että ne ottavat nelinkertaisen vahingon ruoho- ja vesityypin liikkeistä. Kivityypit eivät ota vahinkoa hiekkamyrskystä, ja lisäksi niiden erikoispuolustus kasvaa samalla puolella.[14][7]

Puolustus

Hyökkäys

Kummitustyyppi - (Ghost-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kummitus- eli haamutyypin Pokémonit yhdistetään yleensä yliluonnolliseen. Näissä peleissä kummitustyypillä ei ollut vielä heikkouksia.[15] Kummitustyyppiset Pokemonit ovat keiju- ja jäätyyppien ohella kaikkein harvinaisimpia lukumäärältään. Niihin eivät tehoa liikkeet, jotka estäisivät niitä pakenemasta taistelusta.[7]

Puolustus

Hyökkäys

[15]

Hyökkäys Curse käyttäytyy erilaisesti, kun kummitustyyppi käyttää sitä. Puolet kummitustyypin maksimiosumapisteistä (HP) lähtee pois ja vastustajalta lähtee neljännes maksimiosumapisteistä joka vuorolla, vaikka liikettä käyttänyt kummitustyyppi olisi pyörtynyt. Jos jokin muu kuin kummitustyyppinen Pokémon käyttää Curse -hyökkäystä, sen hyökkäys ja puolustus paranevat, mutta nopeus laskee.[16]

Lentotyyppi - (Flying-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lentotyypin Pokémonit ovat Pokémoneja, jotka lentävät, ja jotka keskimäärin kaikkein nopeimpia Pokémoneista. Ne ovat normaalisti linnun tai jonkin myyttisen olennon, kuten lohikäärmeen, näköisiä. Tornadus on ainoa pelkästään lentotyypiä oleva Pokémon. Kaikilla muilla on myös jokin muu tyyppi. Niistä ainoat Pokémonit, joilla lentotyyppi on päätyyppi, ovat Noibat ja Noivern.[17]

Puolustus

Hyökkäys

Lohikäärmetyyppi - (Dragon-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohikäärmetyypin Pokémonit ovat kaikkein voimakkaimpia Pokémoneja, sillä niillä on keskimäärin parhaat HP:t, hyökkäys- erkoishyökkäys- ja erikoispuolustuskyvyt. Tämä osin selittyy sillä, että moni legendaarinen Pokémon on ainakin osin lohikäärmetyyppiä. Kaikki lohikäärmeen näköiset Pokémonit eivät ole välttämättä lohikäärmetyyppiä, esimerkiksi Aerodactyl on kivi/lentotyyppinen ja Gyarados on vesi/lentotyyppinen Pokémon. Kuitenkin jotkut näistä voivat kuulua lohikäärmeiden lisääntymisryhmään (esimerkiksi Charizard ja Gyarados). Monet viimeisen kehitysmuodon lohikäärmetyypin Pokémonit ovat myös lentotyyppisiä, joten ne ovat silloin nelinkertaisesti heikkoja jäätyypin Pokémoneille.[18]

Puolustus

Hyökkäys

Maatyyppi - (Ground-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maatyypin Pokémonit ovat yleensä vahvoja/kestäviä, ja niillä on hyvät hyökkäys- ja puolustuskyvyt. Ne liitetään yleensä maahan/maaperään. Esimerkkejä maatyypin Pokémoneista on Dugtrio, Groudon ja Sandshrew. Monet maatyypin Pokémonit ovat myös kivityyppiä, mikä aiheuttaa sen, että ne ottavat nelinkertaisen vahingon ruoho- ja vesityypin liikkeistä.[19] Maatyypit eivät ota vahinkoa hiekkamyrskystä, eikä liike Thunder Wave (liike, joka halvaannuttaa aina) tehoa niihin.[7]

Puolustus

Hyökkäys

Meediotyyppi - (Psychic-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Psyykkis/meediotyypin Pokémoneilla on yleensä henkisiä ja psyykkisiä kykyjä, kuten psykokinesia, telepatia ja teleportaatio. Psyykkisillä Pokémoneilla on korkeat erikoiskyvyt ja ne ovat aika nopeita. Yleensä jokaisen sukupolven vaikeimmin saatavat legendaariset Pokémonit ovat psyykkistyyppisiä (kuten Lugia). Ensimmäisessä sukupolvessa psyykkistyypit olivat ylivoimaisia, sillä niiden ainoa heikkous oli hyönteistyyppi, ja kovia hyönteistyypin Pokémoneja ei ollut paljoa. Toiseen sukupolveen tilannetta tasoitettiin lisäämällä pimeystyyppi, jota vastaan psyykkistyypin Pokémonit ovat heikkoja. Esimerkkejä psyykkistyypin Pokémoneista on Drowzee, Abra, Kadabra ja Hypno. [20]

Puolustus

Hyökkäys

Myrkkytyyppi - (Poison-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myrkkytyypin Pokémoneilla on laadukasta myrkkyä sisällään. Ennen kuudetta sukupolvea myrkkytyypit aiheuttivat vain ruohotyypeille kaksinkertaista vahinkoa. Kuudennesta sukupolvesta lähtien ne ovat aiheuttaneet myös keijutyypeille kaksinkertaista vahinkoa.[21] Jotkut hyönteistyypit (kuten Ekans), tuottavat myrkkyä, jotkut ovat myrkyllisiä kasveja (kuten Gloom, ruoho- ja myrkkytyyppinen), ja jotkut koostuvat myrkyllisistä aineista (kuten Grimer ja Muk). Monet myrkkytyypin iskut voivat myrkyttää vastustajan, mikä aiheuttaa uhrin menettämään osumapisteitä (HP) jokaisen vuoron jälkeen. Liikkeet Toxic ja Poison Fang voivat aiheuttaa pahan myrkytystilan, missä myrkyn määrä kasvaa joka vuorolla ja vastustaja menettää enemmän osumapisteitä joka kerta.[22][23] Myrkkytyypit eivät voi kuitenkaan itse myrkyttyä, ei normaalisti eikä pahasti.[7]

Puolustus

Hyökkäys

Normaalityyppi - (Normal-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Normaalityypin Pokémonit ovat kaikkein yleisimpiä Pokémon-tyypeistä. Niiden liikkeet perustuvat normaaleihin hyökkäyksiin, kuten taklauksiin ja raapaisuihin. Niiden vahvuuksiin kuuluu korkea kestokyky. Normaalityyppi on kuin oletusarvoinen tyyppi, jonne kuuluvat Pokémonit, jotka eivät sovi muihin tyyppeihin. Normaalityypin Pokémonit ovat yleensä nisäkkäiden näköisiä. Monet niistä ovat myös lentotyyppiä. Normaalityypin Pokémoneilla ei ole vahvuuksia hyökkäyksissään, mutta sillä ei ole myöskään paljoakaan heikkouksia. [24]

Puolustus

Hyökkäys

Pimeystyyppi - (Dark-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pimeystyyppi lisättiin Pokémonin maailmaan toisessa sukupolvessa tasapainottamaan psyykkistyyppien ylivoimaa. Niiden hyökkäysvoima on keskimäärin korkea mutta puolustuskyky on heikko.[25] Japaninkielisessä versiossa tätä tyyppiä kutsutaan pahuustyypiksi (Evil type).[26] Niillä on yleensä myös pahoja liikkeitä, kuten Bite[27] ja Thief, jonka käyttäjä voi varastaa vastustajan esineen.[28]

Puolustus

Hyökkäys

Ruohotyyppi - (Grass-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruohotyypin Pokémonit ovat heikkouksiltaan ja vahvuuksiltaan heikoimpia Pokémoneja ja ne ovat yhdessä tuli- ja vesityypin Pokémonien lisäksi peruselementtejä.[29] Ruohotyypeillä kyvyt ja esiintyminen ovat yhdistyneet kasvielämään ja luontoon. Ne käyttävät monia HP-uusimiskeinoja ja liikkeitä, jotka aiheuttavat erilaisia tiloja heidän hyödykseen, esimerkiksi lamaannuttaminen. Esimerkki tälläisestä liikkeestä on Absorb, joka parantaa liikettä käyttänyttä Pokémonia puolella vastustajalleen aiheutuneesta vahingosta.[30] Kuudennesta sukupolvesta lähtien ruohotyypin Pokémonit ovat olleet immuuneja liikkeille Sleep Powder, Poison Powder ja Stun Spore.[9] Toisen sukupolven aikaan melkein puolet ruohotyypin Pokémoneista oli myös myrkkytyyppisiä. Ensimmäisessä sukupolvessa oli vain yksi puhtaasti ruohotyyppinen Pokémon, Tangela. Esimerkkejä ruohotyypin Pokémoneista ovat Bulbasaur (joka on myös myrkkytyypin Pokémon), Leafeon ja Chespin.[29]

Puolustus

Hyökkäys

Sähkötyyppi - (Electric-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sähkötyypin Pokémoneilla on sähköisyyteen suuntautuneet voimat. Sähkötyypin Pokémonit ovat yleensä todella nopeita ja niiden erikoishyökkäykset ja erikoispuolustus ovat todella hyviä. Sähkötyypin ainoa heikkous on maa. Sähkötyypin Pokémonien hyökkäykset saattavat saada vastustajan Pokémonin lamaantumaan, mikä tarkoittaa, että se ei välttämättä pysty liikkumaan. Siten Thunder Wave -hyökkäys tehoaa näin aina osuessaan. [31] Kuudennesta sukupolvesta lähtien sähkötyypit eivät ole kuitenkaan itse voineet lamaantua lukuunottamatta tilannetta jossa vastustaja käyttää Tri Attack -hyökkäystä[6]).[7][9]

Puolustus

Hyökkäys

Taistelutyyppi - (Fighting-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taistelutyypin Pokémonit ovat vahvoja ja niillä on tehokkaat lihakset. Niiden hyökkäyskyky on keskimäärin toiseksi suurin lohikäärmetyypin jälkeen ja ne ovat usein myös kestäviä ja nopeita. Taistelutyypin Pokémonit liikkeet ovat yleensä potkuja ja lyöntejä. Esimerkkejä taistelutyypin Pokémoneista ovat Machoke, Mankey ja Hariyama. [32]

Puolustus

Hyökkäys

Terästyyppi - (Steel-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Terästyypin Pokémoneilla on kaikista Pokémon-tyypeistä eniten vahvuuksia puolustuksessa, eli kymmenen. Lisäksi terästyypit ovat immuuneja myrkkytyyppiä vastaan. Niillä on keskimäärin korkein puolustuskyky, ja lisäksi niillä on korkeat hyökkäys- ja erikoispuolustuskyvyt. Ne ovat kuitenkin usein hitaita, eikä niillä ole paljoa HP:tä.[33] Ne eivät ota vahinkoa hiekkamyrskystä, eikä niitä voi myrkyttää mitenkään.[7] Terästyypin Pokémonit on tehty tai päällystetty teräksellä tai raudalla.lähde?

Puolustus

Hyökkäys

Tulityyppi - (Fire-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tulityyppi on yksi kolmesta perustyypistä vesi- ja ruohotyypin lisäksi. Niillä on keskimäärin korkea erikoishyökkäyskyky ja ne ovat melko nopeita. Tulityypit ovat yleensä harvinaisia pelin alkupuolella.[34] Tulityypin hyökkäykset voivat aiheuttaa palamisen, joka on tila, missä vastustajalta alenevat hyökkäyspisteet ja osumapisteet (HP) joka vuorolla. Tulityypin Pokémonit eivät voi palaa[7] (ellei vastustaja käytä Tri Attack -hyökkäystä[6]). Tulityypin Pokémoneja ovat esimerkiksi Charmander, Magmar ja Cyndaquil.[34]

Puolustus

Hyökkäys

Vesityyppi - (Water-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vesityyppi on yksi kolmesta perustyypistä ruoho- ja tulityypin lisäksi. Sillä ei ole minkäänlaista erikoisuutta, mutta sen kestokyky, hyökkäykset ja puolustukset sekä nopeus ovat keskimäärin keskitasoa. Vesityypin Pokémonit ovat vesistöissä eläviä, useimmiten kalaa tai muuta vedeneläintä, muistuttavia, ja niiden voimat liittyvät suoraan veteen. Esimerkkejä vesipokémoneista ovat Squirtle, Magikarp ja Tentacruel. Vesityypin liikkeet voimistuvat sateella ja heikentyvät kirkkaassa auringonpaisteessa. [35]

Puolustus

Hyökkäys

Muita tyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavat tyypit alla ovat epävirallisia tyyppejä Pokémoneille. Jotkin esiintyvät käytettäessä ohjelmointivirheitä, muilla on tämän tyypin hyökkäyksiä mutta eivät itse ole sitä.

Lintutyyppi - (Bird-type)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lintutyyppi löytyy pelin koodista, mutta sitä ei ole virallisesti mahdollista saada pelissä millään tavalla. Ainoa tapa saada lintutyyppi näkymään on huijata. Lintutyypeiksi on merkitty 'M, Missingno ja 3trainerpoké.[36] 'M eli Missingno on mahdollista saada peleissä Pokémon Red ja Blue. [37]

???-tyyppi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

???-tyyppi oli Curse -hyökkäyksen tyyppi viidennen sukupolven peleihin saakka, jolloin siitä tuli haamutyypin hyökkäys. Hyökkäys Curse käyttäytyy erilaisesti, kun haamutyyppi käyttää sitä.[16]

???-tyyppi on annettu myös haamujen hyökkäyksille, Colosseumissa ja Pokémon XD:ssä tuntemattomilla Pokémoneilla hyökkäykset olivat ???-tyyppiä, kunnes haamujen sydämet valloitettiin. Pokémon Mystery Dungeonissa liikkeellä Hidden Power ei ollut lainkaan tyyppiä, kun muissa peleissä se on normaalityyppinen. Muita liikkeitä, joilla ei ole tyyppiä Pokémon Mystery Dungeonissa, ovat Wide Slash, Vacuum-Cut, Spin Slash ja Excavate.lähde?

Pokémonien munat ovat ???-tyyppiä, kunnes ne kuoriutuvat.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pokémon Types psypokes.com. Psypoke. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)
  2. a b Pokémon types & type chart (About Pokémon types) pokemondb.com. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  3. a b Bug (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  4. The Top 10 Bug Type Pokémon gamnesia.com. 13.11.2016. Gamnesia. Viitattu 9.3.2017. (englanniksi)
  5. a b Ice (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  6. a b c Tri Attack (Move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  7. a b c d e f g h Type Matchup Chart pokemonxy.com. Viitattu 9.3.2017. (englanniksi)
  8. Pokémon Type! pokemonxy.com. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  9. a b c Type Chart serebii.net. Serebii. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)
  10. a b Fairy (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  11. The All-New Fairy-Type pokemonxy.com. Viitattu 9.3.2017. (englanniksi)
  12. Charm (Move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  13. Moonlight (Move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  14. a b Rock (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  15. a b Ghost (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  16. a b Curse (Move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  17. a b Flying (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  18. a b Dragon (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  19. a b Ground (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  20. a b Psychic (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 7.3.2017. (englanniksi)
  21. a b Poison (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  22. Toxic (move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  23. Poison Fang (move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 12.3.2017. (englanniksi)
  24. a b Normal (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  25. a b Dark (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  26. 15 Fairy Type Pokémon That Are Actually Worth Your Time screenrant.com. 12.10.2016. Viitattu 13.3.2017. (englanniksi)
  27. Bite (move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)
  28. Thief (move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)
  29. a b c Grass (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  30. Absorb (move) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 14.3.2017. (englanniksi)
  31. a b Electric (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  32. a b Fighting (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  33. a b Steel (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  34. a b c Fire (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  35. a b Water (type) pokemondb.net. Pokémon Database. Viitattu 8.3.2017. (englanniksi)
  36. Bird Type glitchcity.info. Glitch City Information. Viitattu 9.3.2017. (englanniksi)
  37. Pokémon's Famous Missingno Glitch, Explained kotaku.com. 4.2.2016. Viitattu 15.3.2017. (englanniksi)