Paul Hermann Müller

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Paul Müller
Paul Müller vuonna 1948
Paul Müller vuonna 1948
Syntynyt 12. tammikuuta 1899
Olten, Sveitsi
Kuollut 12. lokakuuta 1965
Basel, Sveitsi
Kansallisuus Flag of Switzerland.svg sveitsiläinen
Tutkimusala torjunta-aineet, hyönteismyrkyt
Tutkinnot Baselin yliopisto (1925)
Tunnetuimmat työt DDT hyönteismyrkkynä
Tunnustukset Nobel-palkinto Nobelin lääketieteen palkinto (1948)

Paul Hermann Müller (12. tammikuuta 1899 Olten, Solothurn, Sveitsi12. lokakuuta 1965) oli sveitsiläinen kemisti, joka keksi käyttää DDT-yhdistettä hyönteismyrkkynä. Hän sai keksinnöstään Nobelin lääketieteen palkinnon 1948. Hän teki löytönsä työskennellessään Baselissa J.R. Geigy A.G. -nimisessä väriaineiden valmistamiseen keskittyneessä yhtiössä (nyttemmin Novartis).[1]

Müller suoritti tohtorintutkinnon Baselin yliopistossa. Valmistuttuaan 1925 hän meni töihin J.R. Geigy A.G.:lle. Aluksi hän tutki kasveista saatavia väriaineita ja kehitti muun muassa elohopeattoman siementen desinfiointiaineen kauppanimeltään Graminone. Vuonna 1935 hän alkoi tutkia synteettisiä hyönteismyrkkyjä. Neljän vuoden tutkimusten jälkeen hän onnistui syntetisoimaan DDT:tä (dikloori-difenyyli-trikloorietaani), joka osoittautui tehokkaaksi hyönteismyrkyksi. DDT:ä oli syntetisoinut jo aiemmin vuonna 1873 eräs itävaltalainen opiskelija, mutta Paul Müller oli ensimmäinen, joka havaitsi sen tehon hyönteismyrkkynä. DDT:n avulla muun muassa onnistuttiin hävittämään hyttysten levittämä malaria kokonaan joiltain alueilta.[1] Sittemmin on kuitenkin havaittu, että DDT luontoon kerääntyessään vaikuttaa alentavasti eläinten lisääntymiskykyyn ja sen käyttö on nykyään kielletty monissa maissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Paul Müller, The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1948 Nobelprize.org. The Nobel Foundation. Viitattu 3.10.2008. (englanniksi)