Nikolaas Tinbergen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nikolaas Tinbergen
Konrad Lorenz (vasemmalla) ja Nikolaas Tinbergen.
Konrad Lorenz (vasemmalla) ja Nikolaas Tinbergen.
Henkilötiedot
Syntynyt15. huhtikuuta 1907
Haag Alankomaat
Kuollut21. joulukuuta 1988 (81 vuotta)
Oxford
Koulutus ja ura
Oppilaat Richard Dawkins
Tutkimusalue Etologia ja ornitologia
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin lääketieteen palkinto (1973)

Nikolaas Tinbergen (15. huhtikuuta 1907 Haag Alankomaat21. joulukuuta 1988 Oxford) oli hollantilainen etologi ja lintutieteilijä. Vuonna 1973 hän sai tunnustukseksi työstään yhdessä Karl von Frischin ja Konrad Lorenzin kanssa Nobelin lääketieteen palkinnon yksilöiden järjestäytymistä ja esille tuloa sekä eläinten sosiaalisen käyttäytymisen malleja koskevista tutkimuksistaan.

Niko Tinbergenin vanhemmat olivat Dirk C. Tinbergen ja Jeannette van Eek. Perheessä oli viisi lasta. Hänen veljensä Jan Tinbergen sai 1969 ensimmäisen kerran jaetun Ruotsin keskuspankin taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi nimisen tunnustuksen. Heidän nuorin veljensä Luuk Tinbergen oli käyttäytymistieteilijä. Nikolaas opiskeli biologiaa Leidenin yliopistossa ja myöhemmin hän opetti Oxfordin yliopistossa. Hän väitteli filosofian tohtoriksi 12. huhtikuuta 1932.

Tutkimus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tinbergen tunnetaan etologian neljän kysymyksen kehittäjänä. Hänen mukaansa nämä tulee esittää aina, kun tutkitaan mitä tahansa käyttäytymistä. Nämä kysymykset ovat edelleen nykyaikaisen etologian perusteita.

  • Tehtävä: kuinka käyttäytyminen vaikuttaa eläimen selviytymiseen ja lisääntymiseen?
  • Aiheuttaja: mikä ärsyke aiheuttaa käyttäytymisen ja kuinka se on muuttunut oppimisen mukaan?
  • Kehitys: kuinka käyttäytyminen muuttuu iän myötä ja mitkä varhaiset kokemukset ovat tarpeen, jotta käyttäytyminen ilmenisi?
  • Evoluutio: kuinka käyttäytyminen vertautuu muiden läheistä sukua olevien lajien vastaavaan käytökseen ja miten se olisi saattanut kehittyä?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kruuk, Hans: Niko's nature: The life of Niko Tinbergen and his science of animal behaviour. Oxford: Oxford University Press, 2003. ISBN 0198515588. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]