John R. Vane

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
John R. Vane
Henkilötiedot
Syntynyt29. maaliskuuta 1927
Tardebigg, Worcestershire
Kuollut19. marraskuuta 2004 (77 vuotta)
Farnborough
Koulutus ja ura
Väitöstyön ohjaaja Geoffrey S. Dawes
Tutkimusalue Farmakologia
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin lääketieteen palkinto (1982)

John Robert Vane (29. maaliskuuta 1927 Tardebigg, Worcestershire19. marraskuuta 2004 Farnborough) oli brittiläinen Nobelin lääketieteen palkinnolla palkittu biokemisti.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vanen isä, nimeltään Maurice Vane, oli venäläisen maahanmuuttajaperheen lapsi ja hänen äitinsä, Frances Vane, oli rakentajaperheestä. Vane kävi King Edward XIV Highschoolin Birminghamissa. 12-vuotiaana hän sai vanhemmiltaan kemistipaketin, jonka avulla hän suoritti joitain kokeita. Hän opiskeli vuodesta 1944 lähtien Birminghamin yliopistossa, jossa hän pettyi kokeellisten tutkimusten puutokseen. Sen jälkeen hän meni opiskelemaan Oxfordin yliopistoon farmakologiaa.

Vuonna 1982 hänelle myönnettiin Nobelin lääketieteen palkinto yhdessä Sune K. Bergströmin ja Bengt I. Samuelssonin kanssa prostaglandiineihin liittyvistä tutkimuksistaan.[1] Vuonna 1989 hänelle myönnettiin Royal Societyn Royal Medal.

Vane oli naimisissa ja hänellä oli kaksi tytärtä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Nobel Prize in Medicine 1982 (elämäkerta, julkaisuluettelo ja palkinnon myöntämispuhe) The Official Web Site of the Nobel Foundation. Viitattu 21.10.2009. (englanniksi)
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.