Paul Greengard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul Greengard
Henkilötiedot
Syntynyt11. joulukuuta 1925
Kuollut13. huhtikuuta 2019 (93 vuotta)
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Neurobiologia ja molekyylibiologia
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin lääketieteen palkinto (2000)

Paul Greengard (11. joulukuuta 1925 New York, Yhdysvallat13. huhtikuuta 2019[1]) oli yhdysvaltalainen hermostotutkija, joka on tutkinut etenkin hermoston välittäjäaineita.[2] Greengardin löydöksiä on voitu soveltaa esimerkiksi Parkinsonin taudin hoitamisessa[3]. Hän sai vuonna 2000 Nobelin lääketieteen palkinnon[2].

Greengard syntyi New Yorkissa. Toisen maailmansodan aikana hän toimi Massachusetts Institute of Technologyn yksikössä, joka kehitti japanilaisista kamikaze-lentäjistä varoittavaa järjestelmää. Sodan jälkeen hän opiskeli matematiikkaa ja fysiikkaa, mutta luopui fysiikan jatko-opinnoista, koska ei halunnut osallistua ydinaseiden kehittämiseen. Fysiikan sijaan hän suuntasi mielenkiintonsa biofysiikkaan. Hän väitteli 1953 ja jatkoi postdoc-opintoja Lontoossa ja Amsterdamissa[2] ja oli vuodesta Rockefeller-yliopiston professori.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pioneering neuroscientist and Nobel laureate Paul Greengard dies at 93 (englanniksi)
  2. a b c Paul Greengard - Autobiography Nobelprize.org. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)
  3. a b Heads of Laboratories: Paul Greengard, Ph.D., Vincent Astor Professor (Archive.org) The Rockefeller University. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.