Paul Greengard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paul Greengard
Paul Greengard.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 11. joulukuuta 1925
New York
Kuollut 13. huhtikuuta 2019 (93 vuotta)
Manhattan
Koulutus ja ura
Tutkimusalue Neurobiologia ja molekyylibiologia
Palkinnot Nobel-palkinto Nobelin lääketieteen palkinto (2000)

Paul Greengard (11. joulukuuta 1925 New York, Yhdysvallat13. huhtikuuta 2019[1]) oli yhdysvaltalainen hermostotutkija, joka on tutkinut etenkin hermoston välittäjäaineita.[2] Greengardin löydöksiä on voitu soveltaa esimerkiksi Parkinsonin taudin hoitamisessa[3]. Hän sai vuonna 2000 Nobelin lääketieteen palkinnon[2].

Greengard syntyi New Yorkissa. Toisen maailmansodan aikana hän toimi Massachusetts Institute of Technologyn yksikössä, joka kehitti japanilaisista kamikaze-lentäjistä varoittavaa järjestelmää. Sodan jälkeen hän opiskeli matematiikkaa ja fysiikkaa, mutta luopui fysiikan jatko-opinnoista, koska ei halunnut osallistua ydinaseiden kehittämiseen. Fysiikan sijaan hän suuntasi mielenkiintonsa biofysiikkaan. Hän väitteli 1953 ja jatkoi postdoc-opintoja Lontoossa ja Amsterdamissa[2] ja oli vuodesta Rockefeller-yliopiston professori.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pioneering neuroscientist and Nobel laureate Paul Greengard dies at 93 (englanniksi)
  2. a b c Paul Greengard - Autobiography Nobelprize.org. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)
  3. a b Heads of Laboratories: Paul Greengard, Ph.D., Vincent Astor Professor (Archive.org) The Rockefeller University. Viitattu 11.7.2010. (englanniksi)
Tämä tieteilijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.