Maistraatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maistraatti Oulussa.

Maistraatit ovat valtion paikallisia hallintoviranomaisia ja myös viraston nimi, jossa paikallista hallintoa toimitetaan. Nykyisin Suomessa on yhdeksän maistraattia, joilla on yhteensä 36 eri paikkakunnilla toimivaa yksikköä. Ahvenanmaalla maistraatin virkaa hoitaa valtionvirasto.[1]

Suomen maistraatit vastaavat alueensa sekalaisista hallintotehtävistä, kuten väestötietojärjestelmästä ja muista rekistereistä. Maistraateissa voidaan myös siviilivihkiä avioliittoon tai rekisteröityyn parisuhteeseen.

Suomen maistraattien historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Helsingin maistraatin istunto vuonna 1912

Vuoteen 1978 asti maistraatit olivat niin sanottujen vanhojen kaupunkien virastoja, jotka ratkaisivat muun muassa lupa-asioita rakentamisen alalla. Maistraateilla oli toimivaltaa myös niin sanotuissa järjestysasioissa. Maistraatti toimi myös ulosotonhaltijana ja suoritti kiinteistöjen pakkohuutokaupat alueellaan sekä toimi muutoksenhakuelimenä kaupunginvoutien ratkaisuihin. Viraston päällikköä kutsuttiin kunnallispormestariksi. Maistraatin raadin jäsen oli oikeusneuvosmies.

Vuoden 1978 valtiollistamisen jälkeen vanhanmalliset maistraatit oikeushallintoviranomaisina lakkautettiin vuonna 1993, ja perinteikäs nimi annettiin vuonna 1996 ennen rekisteritoimistoiksi kutsutulle valtion paikallishallintoviranomaiselle.

Nykyiset maistraatit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin (2018) Suomessa toimivat Ahvenanmaan valtionviraston lisäksi seuraavat maistraatit ja niiden yksiköt:[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tietoa maistraateista Maistraatit. Viitattu 15.5.2018.
  2. Kaikki maistraatit Maistraatit. Viitattu 15.5.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.