Luettelo videopelin Persona 4 hahmoista

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo videopelin Shin Megami Tensei: Persona 4 hahmoista. Vuonna 2008 Atluksen julkaisema peli keskittyy lähinnä lukio-opiskelijoihin, jotka jahtaavat Inaban maalaiskaupungissa toimivaa sarjamurhaajaa. Persona 4 sijoituu vuoteen 2011 ja tapahtumat ovat yhteydessä televisiomaailmaan, ulottuvuuteen, jossa hahmot käyttävät Persoonia taistellakseen Varjoja vastaan, jotka edustavat ihmisten kätkettyjä ajatuksia ja jotka tappoivat kaksi ensimäistä uhria. Protagonisti, jota pelaaja ohjaa ja jonka tämä itse nimeää (mutta tunnetaan myöhemmissä medioissa nimellä Yu Narukami), on juuri muuttanut kaupunkiin ja hänen lisäkseen Tutkintaryhmään kuuluvat Yosuke Hanamura, paikallisen Junes-kauppakeskuksen johtajan poika; Chie Satonaka, joka pitää itsepuolustuslajeista; Yukiko Amagi, Chien paras ystävä joka on myös sukunsa omistaman majatalon perijätär; Kanji Tatsumi, ongelmanuori jonka on vaikea myöntää feminiiniset harrastuksensa; Rise Kujikawa, taktisena tukijana toimiva tauolle jäänyt suosittu teini-idoli; Teddie, klovnimaista karhupukua yllään pitävä olento televisiomaailmasta; sekä Naoto Shirogane, todellisen sukupuolensa salassa pitävä ja tunnettu lukiolaisikäinen etsivä.

Tutkintaryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin pelattavista hahmoista käytetään nimeä Tutkintaryhmä (engl. Investigation Team). He pyrkivät selvittämään Inabassa tapahtuneita murhia ja kidnappauksia. He pyrkivät pelastamaan uhrit "televisiomaailmasta" ja käyttävät Persooniaan puolustautuakseen siellä uhkaavilta vihollisilta, Varjoilta (Shadows). Pelin lopulla heistä aletaan käyttää nimitystä Totuuden etsijät (engl. Seekers of Truth).

Yu Narukami[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yu Narukami (jap. 鳴上 悠, Narukami Yū) on pelin hiljainen protagonisti. Peliversiossa hän esiintyy nimettömänä ja pelaaja voi itse antaa hänelle nimen, mutta esiintyy aiemmin mainitulla nimellä peliin pohjautuvassa animesarjassa, sekä videopeleissä Persona 4 Arena, Persona 4 Arena Ultimax, Persona Q: Shadow of the Labyrinth ja Persona 4: Dancing All Night. Peliin pohjautuvassa mangassa hän esiintyy nimellä Souji Seta (jap. 瀬多 総司, Seta Sōji). Hänen alkuperäinen Persoonansa on Narrin arkanan (Fool Arcana) Izanangi, mutta pelin todellisessa lopetuksessa se kehittyy Maailman arkanan (World Arcana) Persoonaksi nimeltä Izanagi-no-Okami.

Protagonistin vanhemmat työskentelevät paljon ulkomailla. Tämän vuoksi hän muuttaa vuoden ajaksi enonsa, Ryotaro Dojiman ja serkkunsa Nanako Dojiman luokse Inaban maalaiskaupunkiin. Hän opiskelee toisen vuoden opiskelijana Yasogamin lukiossa. Kun Inabassa alkaa tapahtua sarjamurhia ja ilmenee, että Keskiyön kanava (Midnight Channel) liittyy siihen, Yu ja hänen ystävänsä kulkevat television läpi toiseen maailmaan tutkimaan asiaa. Koska hän herätti oman Persoonansa ensimmäisenä ja ilman oman Varjonsa kohtaamista, hänestä tehdään myös ryhmän johtaja. Protagonistilla on kyky nimeltä Villikortti (Wild Card), joten hän voi vaihtaa Persoonaansa kesken taistelun sekä astua Samettihuoneeseen (Velvet Room), paikkaan, jossa hän voi huoneen haltijan, Igorin, avustuksella yhdistää Persooniaan luodakseen voimakkaampia tilalle. Hän käyttää aseinaan miekkoja. Pelin ajan protagonisti käy koulua, ottaa osaa eri aktiviteetteihin ja viettää aikaa opiskelutovereidensa ja muiden ihmisten kanssa muodostaakseen sosiaalisia linkkejä (Social Links), jotka edistävät vahvempien Persoonien kutsumista.

Pelissä protagonisti muodostaa automaattisesti Tutkintaryhmää johtaessaan Narrin arkanan sosiaalisen linkin, joka symboloi lukemattomia mahdollisuuksia sekä matkan alkua. Vakuuttumalla siitä, ettei kaikki Taro Namatameen kohdistuvat epäilyt täsmää Narrin arkanan linkki nousee maksimitasolle ja protagonisti voi muodostaa Tuomion arkanan (Judgement Arcana) sosiaalisen linkin, joka symboloi matkan loppua sekä tapahtumien kertausta. Animesarjassa Tuomion arkanan linkkiä edusti Persoona Lucifer. Pelin todellisessa lopetuksessa kun todellinen murhaaja on saatu kiinni, protagonisti voi selvittää mistä sai kykynsä kulkea "televisiomaailmaan". Syylliseksi paljastuu jumalatar Izanami, joka pyrki muuttamaan Inaban asukkaat Varjoiksi. Taistellessaan tätä vastaan, hän saa käytöönsä Maailman arkanan.

Peliversiossa protagonistin luonne määräytyy täysin pelaajan tekemien valintojen mukaan. Mangaversion mukaan protagonistin vanhemmat työskentelevät hyvin paljon ulkomailla ja tämän vuoksi hän on joutunut muuttamaan aina toiseen kaupunkiin näiden kuukausien mittaisten työmatkojen ajaksi. Hän on ystävällinen, mutta myös hieman etäinen. Animesarjassa ja Persona 4 Arenassa hän on suorasanainen ja toisinaan vitsailee.

Yun japaninkielinen ääni on Daisuke Namikawa ja englanninkielinen ääni Johnny Yong Bosch. Näytelmäversiossa Yu:ta näyttelee Toru Baba.

Yosuke Hanamura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yosuke Hanamura (jap. 花村 陽介, Hanamura Yōsuke) on protagonistin paras ystävä ja luokkatoveri. Hän muutti Inabaan puoli vuotta ennen protagonistia, kun hänen isänsä sai työkseen johtaa paikallista Junes-tavarataloa. Hän ystävystyy protagonistin kanssa jo pelin alussa ja oli ihastunut kolmannen vuoden opiskelijaan, Saki Konishiin, joka teki Junesissa osa-aikatöitä. Mutta sitten Saki joutui sarjamurhien toiseksi uhriksi ja huomattuaan uhrien näkyvän Keskiyön kanavalla ennen kuolemaansa, hän ja protagonisti lähtevät televisiomaailmaan selvittämään asiaa. Siellä hän saa selville, ettei Saki koskaan välittänyt hänestä, ja kohtaa oman Varjonsa, joka ilmaisee hänen tylsyyttään sekä inhoaan maaseutua kohtaan.

Yosuken hyväksyttyä Varjonsa, se muuttuu Taikurin arkanan (Magician Arcana) Persoonaksi nimeltä Jiraiya. Taisteluissa hän käyttää aseinaan kaksoisteräaseita, kuten kahta veistä tai tikaria. Yosuke edustaa myös Taikurin arkanan sosiaalista linkkiä ja linkin maksimoituessa Jiraiyasta kehittyy Persoona Susano-o. Persona 4 Goldenissa Susanoo voi vielä kehittyä Persoonaksi nimeltä Takehaya Susano-o.

Animesarjassa Yun sosiaalista linkkiä Yosukeen edustaa Persoona Pyro Jack.[1]

Yosuken japaninkielinen ääni on Shōtarō Morikubo ja englanninkielinen ääni Yuri Lowenthal.[2] Näytelmäversiossa Yosukea näyttelee Takahisa Maeyama.[3]

Chie Satonaka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Chie Satonaka (jap. 里中 千枝, Satonaka Chie) on protagonistin luokkatoveri ja kungfusta innostunut tyttö. Hän on alussa vastentahtoinen menemään televisiomaailmaan, kunnes hänen paras ystävänsä Yukiko Amagi joutuu kidnapatuksi. Televisiomaailmassa Chie kohtaa oman Varjonsa, joka ilmaisee hänen kateuttaan Yukikon feminiinisyyteen ja taitoihin sekä pakkomiellettään olla Yukikon lähellä.

Chien hyväksyttyä Varjonsa, se muuttuu Sotavaunun arkanan (Chariot Arcana) Persoonaksi nimeltä Tomoe Gozen. Taisteluissa hän käyttää aseinaan vain kenkiä, jotka vahvistavat hänen kungfu-potkujaan. Chie edustaa myös Sotavaunun arkanan sosiaalista linkkiä ja jos pelaaja tekee oikeat valinnat, Chie rakastuu protagonistiin. Linkin maksimoituessa Tomoesta kehittyy Persoona Suzuka Gongen. Persona 4 Goldenissa Suzuka voi vielä kehittyä Persoonaksi Haraedo-no-Okami.

Animesarjassa Yun sosiaalista linkkiä Chieen edustaa Persoona Ara Mitama.

Chie japaninkielinen ääni on Yui Horie. Englanninkielinen ääni alkuperäisessä pelissä on Tracey Rooney ja myöhemmissä peleissä sekä animesarjassa Erin Fitzgerald.[2][4] Näytelmäversiossa Chietä näyttelee Minami Tsukui.[3]

Yukiko Amagi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yukiko Amagi (jap. 天城 雪子, Amagi Yukiko) on protagonistin luokkatoveri ja yksi koulun suosituimpia tyttöjä. Hänen perheensä omistaa perinteisen ryokanin (japanilainen majatalo) ja koska Yukiko on sen perijä, hänellä on usein kiireitä. Hän on kolmas televisiomaailmaan heitetty uhri ja siellä hän kohtaa Varjonsa, joka ilmaisee hänen ahdistustaan siitä, hänen elämänsä olisi päätetty hänen puolestaan ja halua tulla "pelastetuksi". Pelastumisensa jälkeen ilmenee, että hän on hyvin herkkä nauramaan.

Yukikon hyväksyttyä Varjonsa, se muuttuu Papittaren arkanan (Priestess Arcana) Persoonaksi nimeltä Konohana-Sakuya. Taisteluissa hän käyttää aseinaan viuhkoja. Yukiko edustaa myös Papittaren arkanan sosiaalista linkkiä ja jos pelaaja tekee oikeat valinnat, Yukiko rakastuu protagonistiin. Linkin maksimoituessa Konohanasakuyasta kehittyy Persoona Amaterasu. Persona 4 Goldenissa Amaterasu voi vielä kehittyä Persoonaksi Sume-Omikami.

Animesarjassa Yun sosiaalista linkkiä Yukikoon edustaa Persoona High Pixie.

Yukikon japaninkielinen ääni on Ami Koshimizu ja englanninkielinen ääni Amanda Winn-Lee.[2] Näytelmäversiossa Yukikoa näyttelee Risa Yoshiki.[3]

Kanji Tatsumi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kanji Tatsumi (jap. 巽完 二, Tatsumi Kanji) on ensimmäinen vuoden opiskelija Yasogamin lukiossa, jota on epäilty kiusaajaksi ulkonäkönsä sekä paikallisen moottoripyöräjengin kanssan sattuneen välikohtauksen vuoksi. Hänen äitinsä omistaa tekstiilikaupan ja siksi Kanji on itsekin taitava neuloja, mutta ei uskalla näyttää taitojaan. Hän on neljäs televisiomaailmaan heitetty uhri ja siellä hän kohtaa Varjonsa, joka ilmaisee hänen sekavia tunteitaan sanoen tämän vihaavan tyttöjä näiden kritisoinnin vuoksi ja pitäen poikia mielenkiintoisempina. Hänen seksuualinen suuntautumisensa kuitenkin pysyy epäselvänä, sillä hänellä on tunteita Naoto Shiroganea kohtaan ja uskoo monien muiden tavoin tämän olevan poika. Mutta tunteet säilyvät jopa sen jälkeen, kun Naoto paljastuu tytöksi.

Kanjin hyväksyttyä Varjonsa, se muuttuu Keisarin arkanan (Emperor Arcana) Persoonaksi nimeltä Take-Mizazuchi. Taisteluissa hän käyttää aseinaan tuoleja tai pieniä pöydänkappaleita. Kanji edustaa myös Keisarin arkanan sosiaalista linkkiä. Linkin maksimoituessa Take-Mikazuchista kehittyy Persoona Rokuten Maoh. Persona 4 Goldenissa Rokuten Maoh voi vielä kehittyä Persoonaksi Take-Jizaiten.

Animesarjassa Yun sosiaalista linkkiä Kanjiin edustaa Persoona King Frost.

Kanjin japaninkielinen ääni on Tomokazu Seki. Englanninkielinen ääni Persona 4:ssä, Golden-versiossa, Persona 4 Arenassa sekä animesarjan ensimmäisen puolikkaan ajan on Troy Baker ja animesarjan toisella puolikkaalla sekä peleissä Persona 4 Arena Ultimax, Persona Q: Shadow of the Labyrinth ja Persona 4: Dancing All Night Matthew Mercer. Näytelmäversiossa Kanjia näyttelee Youichirou Oomi.

Rise Kujikawa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rise Kujikawa (jap. 久慈川 りせ, Kujikawa Rise) on pirteä tyttö ja yksi Japanin suosituimmista idoleista, tunnettu nimellä "Risette". Hän kuitenkin kyllästyy ja lopettaa uransa muuttaen Inabaan tofukauppaa pitävänä isoäitinsä luokse. Pian saapumisensa jälkeen Rise joutuu kidnappausten uhriksi ja kohtaa Varjonsa, joka ilmaisee hänen vihaansa pelkkänä poptähtenä tai seksisymbolina olemista kohtaan. Varjo-Rise pystyy skannaamaan Tutkintaryhmän jäsenten Persoonat ja torjui jokaisen hyökkäyksen, kunnes Teddie, jota se ei kyennyt skannaamaan, heikensi sitä. Pelastuttuaan hän menee ensimmäiden vuoden opiskeljaksi Yasogamin lukioon.

Risen hyväksyttyä Varjonsa, se muuttuu Rakastavaisten arkanan (Lovers Arcana) Persoonaksi nimeltä Himiko. Hän korvaa Teddien paikan taktisena tukijana, joka skannaa Varjojen sijainteja ja ominaisuuksia. Rise edustaa myös Rakastavaisten arkanan sosiaalista linkkiä ja hänellä on muista poiketen tunteita protagonistia kohtaan linkin ulkopuolellakin. Linkin maksimoituessa Himikosta kehittyy Persoona Kanzeon. Persona 4 Goldenissa Kanzeon voi vielä kehittyä Persoonaksi Kouzeon.

Animesarjassa Yun sosiaalista linkkiä Riseen edustaa Persoona Leanan Sídhe.

Risen japaninkielinen ääni on Rie Kugimiya ja englanninkielinen ääni Laura Bailey kaikkilla paitsi pelissä Persona 4: Dancing All Night, jossa hänet korvasi Ashly Burch.[2][5][6] Näytelmäversiossa Riseä näyttelee Yuriya Suzuki.

Teddie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teddie (Japanissa "Kuma" クマ) on outo klovnin ja karhun sekoitukselta näyttävään pukuun pukeutunut olento, joka asuu televisiomaailmassa. Huomattuaan jonkun heittäneen ihmisiä maailmaansa, hän pyytää protagonistia ja Yosukea auttaman syyllisen selvittämisessä. Teddie auttaa Tutkintaryhmää antamalla neuvoja Varjojen tuhoamisessa. Hän alkaa myöhemmin osoittaa kiinnostusta omaa olemassaoloaan sekä tyttöjä kohtaan. Hän vetää nimestään myös usein puujalkavitsejä.

Risen Varjoa vastaan taistellessa Teddie onnistuu lyömään sen pelastaakseen ystävänsä ja puristuu samalla litteäksi. Risen hyväksyessä oma Varjonsa Teddielle tulee identiteettikriisi ja hänen pelkonsa siitä, ettei ole mitään ruumiillistuu hänen omaksi Varjokseen. Teddien hyväksyttyä Varjonsa, se muuttuu Tähden arkanan (Star Arcana) Persoonaksi nimeltä Kintoki-Douji. Toivuttuaan Varjonsa kohtaamisesta, Teddie luo onton pukunsa sisälle ihmisruumiin ja alkaa liikkua myös ihmisten maailmassa. Teddie edustaa myös Tähden arkanan sosiaalista linkkiä, joka nousee pelin aikana automaattisesti. Teddie vaipuu syvään masennukseen kun protagonistin serkun, Nanakon, sydän pysähtyy televisiomaailman tapahtumien vuoksi. Kun Nanako herää, Teddie ilmestyy Samettihuoneeseen ja muistaa olleensa alun perin Varjo, joka oli halunnut tulla ihmisten kaltaiseksi. Linkki maksimoituu ja Teddien päättäessä palata ystäviensä avuksi, Kintoki-Doujista kehittyy Persoona Kamui. Persona 4 Goldenissa Kamui voi vielä kehittyä Persoonaksi Kamui Moshiri.

Animesarjassa Yun sosiaalista linkkiä Teddieen edustaa Persoona Saturnus.

Teddien japaninkielinen ääni on Kappei Yamaguchi. Englanninkielinen ääni alkuperäisessä pelissä on Dave Wittenberg ja myöhemmissä peleissä sekä animesarjassa Sam Riegel. [7][8]

Naoto Shirogane[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naoto Shirogane (jap. 白鐘 直斗, Shirogane Naoto) on nuori etsivä, joka muuttaa Inabaan isoisänsä luokse auttamaan poliisia sarjamurhien ja kidnappausten tapauksen tutkinnassa. Vaikka Naoto on tyttö, hän esittää pelin alussa olevansa poika saadakseen muiden poliisien luottamuksen ja esittääkseen miestä, jollaiseksi haluaisi tulla. Kun hän lopulta syötiksi asettumalla joutuu lähetetyksi televisiomaailmaan, hän kohtaa Varjonsa, joka ilmaisee hänen inhoaan siihen, että häntä kohdellaan kuin lasta tai että miehillä on poliisissa enemmän vaikutusvaltaa.

Naoton hyväksyttyä Varjonsa, se muuttuu Kohtalonpyörän arkanan (Fortune Arcana) Persoonaksi nimeltä Sukuna-Hikona. Taisteluissa hän käyttää myös aseinaan pistooleja. Naoto edustaa myös Kohtalonpyörän arkanan sosiaalista linkkiä ja jos pelaaja tekee oikeat valinnat, Naoto rakastuu protagonistiin. Linkin maksimoituessa Sukuna-Hikonasta kehittyy Persoona Yamato Takeru. Persona 4 Goldenissa Yamato Takeru voi vielä kehittyä Persoonaksi Amatsu-Mikaboshi.

Animesarjassa Yun sosiaalista linkkiä Naotoon edustaa Persoona Atropos.

Naoton japaninkielinen ääni on Romi Paku. Hänen englanninkielinen äänensä alkuperäisessä Persona 4:ssä, Golden-versiossa ja Persona 4 Arenassa on Anna Graves. Peleissä Persona 4 Arena Ultimax ja Persona Q: Shadow of the Labyrinth englanninkielinen ääni on Valerie Arem ja animesarjassa Mary Elizabeth McGlynn. Näytelmäversiossa Naotoa näyttelee Juria Kawakami.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitsuo Kubo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mitsuo Kubo (jap. 久保 美津夫, Kubo Mitsuo) on Inaban asukas ja kolmannen vuoden lukio-opiskelija, joka tulee erotetuksi omasta lukiostaan. Pelin alussa hän yrittää pyytää Yukikoa ulos, mutta tulee torjutuksi. Hänestä tulee epäilty sarjamurhatapauksessa, kun hän aiheuttaa Kinshiro Morookan kuoleman.

Tutkintaryhmä löytää hänet televisiomaailmasta, jossa hänen Varjonsa oli vain hiljaa sanoen vain, ettei oikea Mitsuo ollut mitään. Kukistuttuaan Varjo-Mitsuo ei muutukaan Persoonaksi, vaan katoaa. Ja Mitsuo sanoo tehneensä kaiken vain huomion saamiseksi. Mutta koska kidnappaukset yhä jatkuvat, paljastuu, että hän oli vain kopiomurhaaja ja vastuussa ainoastaan Morookan kuolemasta. Myöhemmin paljastuu, että todellinen murhaaja, etsivä Tohru Adachi, oli lähettänyt hänet itse televisiomaailmaan.

Mitsuon japaninkielinen ääni on Tsuyoshi Takahashi ja englanninkielinen ääni Kyle Hebert.

Taro Namatame[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Taro Namatame (jap. 生田目 太郎, Namatame Tarō) on entinen Tokion kaupunginvaltuuston sihteeri, joka oli naimisissa enka-laulaja Misuzu Hiiragin (jap. 柊 みすず, Hiiragi Misuzu) kanssa. Hänet erotettiin valtuustosta, kun paljastui että hänellä oli salasuhde uutisankkuri Mayumi Yamanon kanssa, joka oli sarjamurhien ensimmäinen uhri. Namatame oli sen jälkeen ottanut työn isänsä kuljetusyhtiöstä ja käyttänyt sitä lähettämään ihmisiä televisiomaailmaan autossa kuljetetun plasmatelevision läpi, jotta ei näyttäisi epäilyttävältä. Hän paljastuu, kun Nanako joutuu kidnapatuksi. Kun Tutkintaryhmä kohtaa hänet televisiomaailmassa, hän väittää tappamisen sijaan pyrkineensä pelastamaan uhrit. Mutta hänen Varjonsa imee puoleensa toisia Varjoja ja muodostaa olennon nimeltä Kunino-sagiri. Kunino-sagirin kukistuttua Namatame pidätetään, mutta todisteiden puutteen vuoksi häntä vastaan ei saada nostettua syytettä.

Kun Nanako saa sydämenpysähdyksen, pelaaja voi valita lähettääkö Namatamen televisiomaailmaan kuolemaan tämän Varjon toimesta vai jättääkö tämän henkiin selvittääkseen Namatamen oikean motiivin. Jos jälkimmäinen valitaan, ilmenee, ettei Namatame tappanut Mayumia ja Sakia. Hän oli yrittänyt Mayumin kuoleman jälkeen varoittaa Sakia, joka ei kuunnellut. Ja Sakin kuoltua hän yritti kertoa poliisille mitä tiesi Keskiyön kanavan yhteydestä murhiin. Mutta puhelinsoittoon vastanneen Tohru Adachin puheiden vakuuttamana hän päätti pelastaa uhrit itse lähettäen nämä televisiomaailmaan uskoen sen olevan heille turvallinen paikka. Mutta vasta Nanako kaappaus oli saanut hänet tajuamaan mitä todella oli tehnyt. Protagonistin ja Adachin tavoin hän oli saanut kykynsä kulkea televisiomaailmaan jumalatar Izanamilta. Persona 4 Goldenin epilogissa paljastuu, että hän vapautui syytteistä ja oli päättänyt pyrkiä Inaban pormestariksi.

Namatamen japaninkielinen ääni on Kōji Haramaki. Englanninkielinen ääni peleissä on Zach Hanks ja animesarjassa Matthew Mercer. Näytelmäversiossa Namatamea näyttelee Yasuhiro Roppongi.

Tohru Adachi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tohru Adachi (jap. 足立 透, Adachi Tōru) on nuori rikosetsivä Inaban poliisissa ja Ryotaro Dojiman nuorempi assistentti. Hän yleensä vahingossa paljastaa sarjamurhatapauksesta yksityiskohtia protagonistille ja Dojima usein hermostuu tästä. Kun Taro Namatame osoittautuu syyttömäksi kahteen ensimmäiseen murhaan, paljastuu, että ne olivat Adachin tekemiä. Hän yritti saada sekä Mayumi Yamanon että Saki Konishin kiinnostumaan hänestä, mutta ei saanut tunteilleen vastakaikua ja siksi heitti heidät television läpi. Tämän jälkeen hän huijasi Namatamen itse pelastamaan tulevat uhrit ja siten sai tämän uskomaan televisiomaailman turvalliseksi paikaksi ja siten heittämään jokaisen Keskiyön kanavalla nähdyn ihmisen sinne.

Adachin ainoat motiivit teoilleen olivat itsensä viihdyttäminen sekä viha ihmisten maailmaa kohtaan. Hän käyttää taisteluissa omaa käsiasettaan ja Persoonaa nimeltä Magatsu-Izanagi, joka muistuttaa protagonistin alkuperäistä Persoonaa. Hänen häviönsä jälkeen, olento nimeltä Ameno-sagiri valtaa hänen ruumiinsa ja paljastaa käyttäneensä koko sarjamurhatapausta nähdäkseen arvostivatko ihmiset enemmän totuutta ja siten levittäneensä sumuaan televisiomaailman lisäksi myös ihmisten maailmaan. Mutta Ameno-sagirin kukistuttua Adachi saatetaan ihmisten maailmaan ja hänet pidätetään. Viimeisenä päivänään Inabassa, jos pelaaja jatkaa todelliseen lopetukseen, protagonisti saa Adachilta kirjeen, jossa tämä kertoo epäilevänsä, että on vielä joku, joka levitti huhun Keskiyön kanavasta sekä antoi hänelle, Namatamelle ja protagonistille kyvyn kulkea television läpi. Syylliseksi tähän sekä Ameno-sagirin tekoihin paljastuu jumalatar Izanami.

Persona 4 : Goldenissa Adachi edustaa yhtä pelin uusista sosiaalisista linkeistä, Hovinarria (The Jester). joka Adachin paljastuessa murhaajaksi muuttuu Nälän (The Hunger Arcana) tai Intohimon arkanaksi (The Lust Arcana) Thoth-Tarotista tai pelaaja voi tuhota kaikki todisteet Adachin syyllisdestä ja aiheuttaa sitten rikoskumppanilopetuksen (Accomplice Ending).

Adachin japaninkielinen ääni on Mitsuaki Madono ja englanninkielinen ääni Johnny Yong Bosch.[2] Näytelmäversiossa Adachia näyttelee Masami Ito.[9]

Ameno-sagiri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ameno-sagiri on olento, joka vaikutti Adachin tekoihin. Juuri hän on vastuussa televisiomaailman "sumun" olemassaolosta ja lähetti sitä ihmisten maailmaan sateisina päivinä. Se esiintyy suurena pallona, jolla on kultainen levy silmän värikalvona sekä putkia eri puolilla pintaa. Se uskoo seuraavansa "ihmiskunnan tahtoa", eikä ole pahantahtoinen, sillä se lupaa poistaa sumun ihmisten maailmasta, jos häviää taistelun Tutkintaryhmää vastaan. Hävitettyään se toteutti lupauksensa, mutta sanoi palaavansa jos ihmiset vielä toivoivat sumun paluuta.

Ameno-sagirin ääninäyttelijää peleissä ei tiedetä, mutta hän puhuu Adachin kautta ottaessaan tämän hallintaansa. Animesarjassa Ameno-sagirin japaninkielinen ääni on Ryūsei Nakao.

Izanami[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Izanami on Persona 4:n tapahtumien todellinen päätekijä. Hän pyrkii levittämään sumun ihmisten maailmaan ja muuttamaan heidät Varjoiksi, jolloin nämä näkisivät vain sen minkä uskoivat olevan totta, eivätkä enää kärsisi. Hän esiintyi lähes kokon pelin ajan huoltoasema Moelin työntekijänä ja antoi harvoille ulkopuolisille kuten Tohru Adachille, Taro Namatamelle sekä protagonistille kyvyn kulkea television läpi. Hän loi myös Keskiyön kanavan nähdäkseen kuinka ihmiset käyttäisivät sitä.

Todellisessa lopetuksessa käytävässä taistelussa hän paljastaa jumalattaren ulkomuotonsa. Mutta haavoitettuaan Izanamia tarpeeksi, protagonisti käyttää Igorin antamaa Näön kuulaa (Orb of Sight) paljastaakseen tämän todellisen ulkomuodon: valtava luiseva ja kuolleelta näyttävä olento nimellä Izanami-no-Okami. Protagonisti kutsuu äärimmäisen Persoonansa, Izanagi-no-Okamin, joka tuhoaa Izanamin hyökkäyksellä nimeltä Lukemattomat totuudet (Myriad Truths). Samalla sumu katoaa myös televisiomaailmasta palauttaen sen alkuperäiseen muotoonsa.

Persona 4: Goldenissa paljastui, että Izanami-no-Okami oli vain Izanami-no-Mikoton ohella toinen alkuperäisen Izanamin puolikkaista.

Moelin työntekijän japaninkielinen ääni on Daisuke Namikawa ja Izanamin Romi Paku. Pelin englanninkielisessä versiossa molempien äänenä on Karen Strassman, mutta animesarjassa Moelin työtenkijän englanninkielinen ääni on Derek Stephen Prince. Näytelmäversiossa Izanamia näyttelee Shoutaro Mamiya.

Hi-no-Kagutsuchi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hi-no-Kagutsuchi on pahantahtoinen olento, joka on Persona 4 Arenan sekä Persona 4 Arena Ultimaxin tapahtumien takana. Hän syntyi sumusta, jonka peitossa Inaba oli ollut Persona 4:n tapahtumien aikana ja ihmiskunnan kollektiivisen itsekkyyden ja tyytymättömyyden ruumiillistuma. Hi-no-Kagutsuchi oli lähettänyt Labrysin televisiomaailmaan houkutellakseen sekä Tutkintaryhmän että Shadow Operativesin jäsenet sinne. Koska suunnitelma ei onnistunut täysin, hän manipuloi Sho Minazukin keräämään Persoonien sirpaleita, muistuttaen tätä Shuji Ikutsukin huostassa koetuista kamalista muistoista ja halusta tuhota maailma, sekä käyttäen Shon toista persoonallisuutta, Minazukia, osana tavoitettaan.

Hi-no-Kagutsuchi pystyy naamioimaan itsensä Shadow Operativesin tai Tutkintaryhmän jäsenten Varjoiksi, lukuun otamatta Adachia, Fuukaa, Marieta, ja Samettihuoneen assistentteja. Hänen yleisin valeasunsa on kuitenkin "kenraali Teddie" – Teddien Varjoversio. Kerättyään riittävästi Persoonien sirpaleita, Kagutsuchi yrittää tappaa Yun, mutta Kagutsuchin motiiveja epäilevä Minazuki yritti estää sen. Kagutsuchi kuitenkin tappaa Minazukin ja riivaa Shon kehon, aikoen tuhota mailman, kunnes olisi ainut joka jäisi jäljelle, ja paljastaa todellisen liekehtivän olomuotonsa. "Persona 3:n" tarinaversiossa Labrys tuhoaa hänet, kun taas "Persona 4:n" tarinaversiossa Yu ja Adachi tekevät sen.

Kagutsuchin japaninkielinen ääni on Fumihiko Tachiki ja englanninkielinen ääni Patrick Seitz.

Muut hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryotaro Dojima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ryotaro Dojima (jap. 堂島 遼太郎, Dōjima Ryōtarō) on protagonistin eno, joka työskentelee rikosetsivänä Inaban poliisivoimissa työparinaan alokas nimeltä Tohru Adachi. Dojima on tyttärensä, Nanakon, yksinhuoltajaisä ja viettää suurimman osan ajastaan töissä. Kun hän alkaa huomata protagonistin osallisuuden murhamysteerin selvittämisessä, hän yrittää udella tältä yksityiskohtia, mutta ei haluaisi itse epäillä tätä mistään. Hän kuitenkin hyväksyy hänet perheensä uudeksi jäseneksi.

Dojima edustaa myös Hierofantin arkanan (Hierophant Arcana) sosiaalista linkkiä. Tämän tarinaosuuden aikana paljastuu hänen pakkomielteensä löytää henkilö, joka ajoi hänen vaimonsa, Chisaton, yli ja aiheutti tämän kuoleman. Tämän seurauksena hän kuitenkin välttelee Nanakoa. Lopulta hän tunnustaa Nanakon läsnäolon pelottaneen häntä ja muistuttaneen Chisatosta, mutta päättää olla vastedes enemmän tekemisissä tyttärensä kanssa. Hän jatkaa yhä vaimonsa tappajan etsintää, mutta tällä kertaa työnsä vuoksi.

Animesarjassa Yun sosiaalista linkkiä Dojimaan edustaa Persoona Kohryu.

Dojiman japaninkielinen ääni on Unshō Ishizuka ja englanninkielinen ääni J. B. Blanc.[2] Näytelmäversiossa Dojimaa näyttelee Masashi Taniguchi.[9]

Nanako Dojima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nanako Dojima (jap. 堂島 菜々子, Dōjima Nanako) on protagonistin serkku ja Dojiman ainut tytär. Nanako on vilpitön tyttö, joka on usein yksin kotona isänsä töiden takia. Hän kuitenkin osaa pitää huolta tisestään. Protagonistin alkaessa viettää ikaa hänen kanssaan, Nanako alkaa kutsua häntä "isoveljeksi". Nanako edutsaa myös Oikeuden arkanan (Justice Arcana) sosiaalista linkkiä. Tämän tarinaosuuden aikana hän miettii äitinsä kuolemaa ja sitä, että välittääkö hänen isänsä hänestä todella.

Myöhemmin pelin aikana Nanako joutuu Taro namatamen kidnappaamana televisiomaailmaan. Nanako joutuu pelastamisena jälkeen sairaalaan ja joulukuun alussa hänen sydämensä pysähtyy tuntemattomasta syystä. Protagonisti joutuu valitsemaan Namatamelle kostamisen ja hänen säästämisensä välillä. Jos Namatame kuolee, Nanakon kuolema jää pysyväksi ja peli päättyy. Jos protagonisti säästää Namatamen, Nanakon sydän alkaa jälleen lyödä.

Animesarjassa Yun sosiaalista linkkiä Nanakoon edustaa Persoona Sraosha.

Nanakon japaninkielinen ääni on Akemi Kanda ja englanninkielinen ääni Karen Strassman.

Igor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Igor on pitkänenäinen mies, joka pitää yllä Samettihuonetta ja avustaa pelaajaa Persoonien yhdistämisessä. Pelin alussa hän lukee Tarot-korteista protagonistin tulevaisuuden ja ennustaa "uhkaavaa katastrofia" sekä "selvitettävää mysteeriä". Hänen tehtävänsä on lähes samanlainen kaikissa Persona-peleissä. Hän neuvoo protagonistia muodostamaan sosiaalisia linkkejä, joiden vahvistuminen tekee myös yhdistetyistä Persoonista vahvempia. Pelin todellisessa lopetuksessa hän ana protagonistille "Näon kuulan" (Orb of Sight), jota protagonisti käyttää paljastaakseen Izanamin todellisen muodon. Izanamin kukistuttua hän näyttää protagonistille vielä televisiomaailman todellisen muodon.

Igorin japaninkielinen ääni on Isamu Tanonaka ja englanninkielinen ääni Dan Woren. Huolimatta Tanonakan kuolemasta vuonna 2010, kaikki myöhemmät mediat käyttävät hänen nauhoitettua dialogiaan.

Margaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Margaret on nainen, joka toimii Igorin assistenttina ja istuu hänen vieressään Samettihuoneessa, osallistuen mestarinsa ohella protagonistin avustamiseen. Hän korvaa sisarensa, Elizabethin, joka oli lähtenyt. Kun protagonistin tietämyksen taso on nostettu tarpeeksi korkealle, protagonisti tapaa seuraavalla kerralla Margaretin yksin Samettihuoneessa. Tällöin Margaret alkaa epyytää protagonistia luomaan tiettyjä Persoonia tietyillä kyvyillä. Jokaisen pyynnön suorittaminen nostaa Margaretin edustaman Keisarinnan arkanan (Empress Arcana) sosiaalisen linkin arvoa. Vaikak Margaret näyttää sivistyneeltä, hänellä on oikukas huumorintaju. Toisen läpipeluun aikana hän haastaa protagonistin taisteluun käyttäen itsekin useaa eri Persoonaa. Hän haluaa näin oppia ymmärtämään syyn siihen, miksi hänen sisarensa lähti Samettihuoneesta. Hän paljastaa Elizabethin lähteneen löytämään keinoa pelastaa Persona 3:n protagonisti, ja totetaa, että tekisi Persona 4:n protagonistille itse saman, jos hänelle tapahtuisi jotain.

Animesarjassa Yun sosiaalista linkkiä Margaretiin edustaa Persoona Isis. Margaretin japaninkielinen ääni on Sayaka Ohara. Hänen englanninkielinen äänensä alkuperäisessä Persona 4:ssä, animesarjassa, Golden-versiossa ja Persona 4 Arenassa on Michelle Ann Dunphy. Peleissä Persona 4 Arena Ultimax ja Persona Q: Shadow of the Labyrinth englanninkielinen ääni on Marisha Ray. Näytelmäversiossa Margaretia näyttelee Arisa Nakajima.

Mayumi Yamano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mayumi Yamano (jap. 山野 真由美, Yamano Mayumi) on televisiotoimittaja, josta tulee osa julkista skandaalia hänen salasuhteensa Taro Namatamen kanssa paljastuttua. Hän varaa huoneen Amagin majatalosta ja hänestä tulee murhien ensimmäinen uhri. Adachi sai tietää hänen ja Namatamen salasuhteesta ja heitti hänet mustasukkaisena televisiomaailmaan, aiheuttaen tämän kuoleman. Yamanon japaninkielinen ääni pelissä on Kanae Itō ja animesarjassa hänen äänenään oli Yūko Kaida. Hänen englanninkielistä ääntään ei tunneta.

Kinshiro Morooka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kinshiro Morooka (jap. 諸岡 金四郎, Morooka Kinshirō) on filosofian opettaja Yasogamin lukiossa sekä luokan 2-2 luokanvalvoja. Oppilaat kutsuvat häntä nimellä King Moron (japaninkielisessä versiossa Morokin) hänen hienostelevan ja teinipop-kulttuurin vuoksi. Hän kehottaa oppilaita jatkuvasti opiskelemaan ahkerasti ja menee asiassa jopa solvauksen puolelle. Hän uhkaa jatkuvasti erottaa oppilaita huonon käytöksen takia, ja osa hänen oppilaistaan jopa epäili häntä Mayumi Yamanon murhaajaksi hänen kohdistaessa naisvihaansa tähän. Morooka kuolee Rise Kujikawan pelastumisen jälkeen. Hänen kuolemansa ei kuitenkaan liity televisiomaailmaan, vaan se oli huomiota haluavan Mitsuo Kubon aikaansaannosta. Morookan japaninkielinen ääni on Osamu Ryutani ja englanninkielinen ääni Kirk Thornton.

Saki Konishi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saki Konishi (jap. 小西 早紀, Konishi Saki) on kolmannen vuoden opiskelija Yasogamin lukiossa. Hän on Konishin perheen ainut tytär ja hänen perheensä omistaa alkoholiliikkeen nimeltä Konishi Liquors. Vanhempiensa estoista huolimatta hän otti osa-aikatyön Junes-tavaratalon Inaban toimipisteestä, mutta syytti Junesia oman perheensä toimeentulon hankaloitumisesta. Vaikka Yosuke Hanamura oli kiinnostunut hänestä, Saki piti häntä ärsyttävänä ja esitti ystävällistä vain koska Yosuken isä oli Inaban Junesin johtaja. Hän kuolee televisiomaailman toisena uhrina Adachin kuulustellessa häntä uudestaan nähtyään Namatamen puhumassa hänelle. Sakin japaninkielinen ääni on pelissä Hitomi Murakami ja animesarjassa Hina Nakase.[10] Sakin englanninkielinen ääni on Jessica Straus.[11]

Kou Ichijo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kou Ichijo (jap. 一条 廣, Ichijō Kō) on toisen vuoden opiskleija Yasogamin lukiossa sekä koulun koripallojoukkuuen jäsen ja suhtautuu lajiin intohimoisesti. Hän viettää usein aikaa jalkapallojoukkueeseen kuuluvan Daisuke Nagasen kanssa. Hän on rikkaan perheen adoptiolapsi ja miettii onko hänen elämällään tarkoitusta, jos hän ei tunne oikeita vanhempiaan. Hän kertoo protagonistille ja Daisukelle, että hän tuntee painetta siitä, että hänen on pidettävä yllä perheen mainetta ja tehtävä mitä ikinä nämä tahtovat. Pian hänen isoäitinsä hyväsyi hänen koripalloharrastuksensa, pidettyään lajia aluksi barbaarimaisena. Kou vapautuu myös perhevelvollisuuksistaan, kun hänen adoptiovanhemmilleen syntyy biologinen tytär. Kou alkaa tuntea elämänsä mitättömäksi. Vasta protagonistin ja Daisuken avulla Kou ymmärtää voivansa itse päättää mitä tekee elämällään. Pelin lopussa, Kou päättää lähteä jatko-opsikelemaan ulkomaille, tuodakseen kunniaa perheelleen omalla tavallaan. Hän ja Daisuke edustavat molemmat Voiman arkanan (Strength Arcana) sosiaalista linkkiä. Animesarjassa Kou edustaa tätä linkkiä kuten myös protagonistin kyky käyttää Persoonaa Rakshasa. Koun japaninkielinen ääni pelissä on Kouhei Fukuhara ja animesarjassa Daisuke Ono.[12] Kou englanninkielinen ääni animesarjassa on Vic Mignogna. Näytelmäversiossa Kouta näyttelee Motohiro Ota.

Daisuke Nagase[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Daisuke Nagase (jap. 長瀬 大輔, Nagase Daisuke) on toisen vuoden opiskelija Yasogamin lukiossa sekä koulun jalkapallojoukkueen jäsen. Villistä ulkomuodostaan huolimatta, hän on ystävällinen, mutta on ujo tyttöjä kohtaan. Daisuke koki suuren nöyryytyksen erottuaan yläasteen aikaisesta tyttöystävästään. Tämän vuoksi hän ei ole panostanut kunnolla mihinkään, edes jalkapalloon, peläten tekevänsä kaiken kumminkin turhaan. Koun ja protagonistin kanssa käytyjen riitojen jälkeen, Daisuke ymmärsi antavansa kaikessa periksi liian helposti ja että hän mieluummin lopettaisi kuin myöntäisi tappion. Ymmärrettyään tämän, hän puhuu ex-tyttöystävänsä kanssa ja kokee voivansa jättää Asian lopullisesti taakseen selitettyään tälle miltä hänestä tuntui. Daisuke kiittää Kouta ja protagonistia avustaan. Hän ja Kou edustavat molemmat Voiman arkanan (Strength Arcana) sosiaalista linkkiä. Daisuken japaninkielinen ääni on Tomokazu Sugita ja englanninkielinen ääni David Vincent.[13] Näytelmäversiossa häntä näyttelee Motohiro Ota.[9]

Ai Ebihara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ai Ebihara (jap. 海老原 あい, Ebihara Ai) on toisen vuoden opiskelija Yasogamin lukiossa, josta tulee koulun urheilujoukkueen manageri. Hän on kuitenkin kiinnostuneempi ostoksilla käymisestä ja ystävästyy protagonistin kanssa. Ai tunnusta myöhemmin olevansa ihastunut joukkueen kapteeniin (joko Daisuke Nagase tai Kou Ichijo, riippuen joukkueesta, johon protagonisti liittyy). Ai pljastaa myöhemmin olleensa lapsena ylipainoinen ja kuinka häntä pidettiin rumana. Perheen muutettua Inabaan, hän päätti muuttua opsikelemalla muotitietoisuutta ja laihduttamalla itsensä, kunnes hänestä tuli viehättävä ja suosittu. Kuultuaan joukkuekapteenin olevan kiinnostunut toisesta tytöstä, Ai yrittää tehdä itsemurhan, mutta protagonisti estää sen. Tämä jälkeen Ai joko pyytää protagonistia esittämään hänen poikaystäväkseen tai protagonisti voi taivutella hänet pysymään ystävänä, kunnes Ai alkaa oikeasti rakastua protagonistiin. Ai edustaa Kuun arkanan (Moon Arcana) sosiaalista linkkiä, ja animesarjassa sitä edustaa Yun kyky käyttää Persoonaa Yamata no Orochi. Ain japaninkielinen ääni on Kanae Itō ja englanninkielinen ääni Julie Ann Taylor.[14]

Naoki Konishi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naoki Konishi (jap. 小西 尚紀, Konishi Naoki) on ensimmäisen vuoden opsikelija Yasogamin lukiossa sekä Saki Konishin, sarjamurhien toisen uhrin, pikkuveli. Hänen isänsä omistaa alkoholiliikkeen Konishi Liquors, joka sijaitsee ostosalueella. Hän ei aluksi tule toimeen protagonistin kanssa, koska tämä on Yosuken, Junesin johtajan pojan, ystävä. Ihmiset säälivät Naokia jatkuvasti hänen sisarensa kuoleman takia. Tämän vuoksi Naoki tuntee olonsa rajoitetuksi ja itsensä kyvyttömäksi menemään elämässään eteenpäin, koska häntä muistutettiin Sakin kuolemasta jatkuvasti. Viettäessään aikaa protagonistin kanssa, Naoki ymmärtää todella kaipaavansa Sakia ja päättää viimeinkin mennä elämässään eteenpäin Naoki edustaa Hirtetyn arkanan (Hanged Man Arcana) sosiaalista linkkiä, ja animesarjassa sitä edustaa Yun kyky käyttää Persoonaa Makami. Naokin japaninkielinen ääni on Tsubasa Yonaga ja englanninkielinen ääni Derek Stephen Prince.

Yumi Ozawa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yumi Ozawa (jap. Yumi Ozawa Yumi) on toisen vuoden opiskelija Yasogamin lukiossa sekä koulun näytelmäkerhon jäsen. Yhden kerhotapaamisen aikana hänen äitinsä huijaa hänet tapaamaan sairastunutta isäänsä, joka oli jättänyt Yumin ja tämän äidin hänen ollssa nuorempi. Yumin tuntema viha isäänsä kohtaan asetuu ristiriitaan sen kanssa, että isä haluaisi nähdä tyttärensä vielä kerran ennen kuolemaansa. Yumista tulee entistä etäisempi, eikä hän vanhempiensa vuoksi pysty tekemään ainuttakaan päätöstä elämänsä suhteen. Isänsä kuoleman jälkeen Yumi päättää erota näytelmäkerhosta ja olla syyttämättä vanhempiaan tai ketään muutaan ongelmatilanteistaan. Hän tunnustaa myös rakastuneensa protagonistiin ja tämä voi halutessaan vastata niihin. Hän ja Ayane edustavat molemmat Auringon arkanan (Sun Arcana) sosiaalista linkkiä. Animsarjassa Ayane edustaa kyseistä linkkiä ja Yumi tekee siinä ainoastaan pienen cameoesiintymisen. Yumin japaninkielistä ääninäyttelijää ei tunneta, mutta hänen englanninkielinen ääninäyttelijänsä on Melissa Fahn.

Ayane Matsunaga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ayane Matsunaga (jap. 松永 綾音, Matsunaga Ayane) on ensimmäisen vuoden opiskelija Yasogamn lukiossa sekä koulun musiikkikerhon jäsen. Hän on ujo tyttö, joka jätetään usein kerhon ulkopuolelle heikkojen soittamistaitojensa sekä puhehaluttomuutensa vuoksi. Protagonistin avulla hänen soittotaitonsa paranevat. Kun yksi kerhon trumpetinsoittajista joutuu onnettomuuteen ennen tulevaa konserttia, Ayane nimitetään hänen tilalleen. Mutta konsertin alkaessa alkuperäinen trumpetinsoittaja palaa ja Ayane antaa paikkansa tälle takaisin. Hän myöntää olleensa aijoittain itsekäs seurauksistaan huolimatta. Jos pelaaja tekee oikeat valinnat, Ayane rakastuu protagonistiin. Hän ja Yumi edustavat molemmat Auringon arkanan sosiaalista linkkiä. Animesarjassa Ayane edustaa tätä linkkiä kuten myös Yun kyky käyttää Persoonia Tam Lin ja Suparna. Hänen japaninkielinen äänensä on Tomoka Endo ja englanninkielinen ääni Michelle Ann Dunphy.[15]

Eri Minami ja Yuuta Minami[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Eri Minami (jap. (南 絵里, Minami Eri on Yuutan (jap. 勇太, Yūta) äitipuoli. Yuuta on yksi lapsista, joista protagonisti huolehtii tehdessään osa-aikatöitä päivähoitolassa. Tutuessaan Eriin, tämä paljastaa kuinka hankalaa hänelle on tuntea itsensä osaksi perhettä. Eri ooli ollut naimisissa vasta puoli vuotta ennen kuin tämä lähti työmatkalle Kiinaan. Erillä ja Yuutalla ei ollut mitään yhteistä, joten he ovat vain etääntyneet toisistaan. Molemmat kuitenkin välittävät toisistaan, mutta heidän omat epävarmuutensa pidättelevät heitä. Protagonisti auttaa heitä saamaan välinsä korjatuiksi. Kun he lopultavat päättäävät olla kunnollinen perhe, Eri ja Yuuta jättävät päivähoitolan taakseen ja kiittävät protagonistia tämän avusta. Eri edustaa Kohtuuden arkanan (Temperance Arcana) sosiaalista linkkiä ja animesarjassa sitä edustaa Yun kyky käyttää Persoonaa Genbu. Erin japaninkielinen ääni on Miki Itō ja englanninkielinen ääni Valeria Arem. [16] Yuutan japaninkielinen ääni on Hidemi Anzai ja englanninkielinen ääni Laura Bailey.

Kettu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Salaperäinen kettu toimii Tatsuhimen pyhäkön suojelijana ja avustaa Tutkintaryhmää televisiomaailmassa, täydentäen henkipisteitä (SP) korkeaa maksua vastaan. Protagonisti kohtaa ketun ensimmäistä kertaa lahjoittaessaan rahaa temppeliin, joka on kokenut kovia viime aikoina. Auttaakseen kettua, protagonist toteuttaa toiveita, jotka ihmiset ovat kirjoittaneet ema-aattoihin. Mitä useampi toive toteutuu, sitä enemmän pyhäkön lahjoitukset kasvavat ja ketun henkipistetäydennykset tulevat halvemmiksi. Kun kaikki toiveet on toteutettu, pyhäkkö on palautettu entiseen loistoonsa. Epilogissa paljastuu, että kettu on synnyttänyt pentuja. Kettu edustaa Erakon arkanan (Hermit Arcana) sosiaalista linkkiä ja animesarjassa sitä edustaa Yun kyky käyttää Persoonaa Arahabaki.[1]

Sayoko Uehara[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sayoko Uehara jap. 上原 小夜子, Uehara Sayoko työskentelee hoitajana sairaalassa, jossa protagonist tekee osaaikatöitä siivoojana. Protagonistille selviää, että Sayokolla on kyyninen asenne työhönsä, koska hänen potilaansa lähtevät joko kuolemalla tai toipumalla ja lähtemällä sairaalasta. Hän yrittää myös usein vietellä protagonistin. Hänen asenteensa muuttuu kun paljastuu, että yksi hänen aiemmista potilaistaan kuolee. Kuultuaan tästä hän alkaa ottaa työnsä liiankin vakavasti. Eräänä iltana, Sayoko pyörtyy ja ymmärtää työskennelleensä liian kovasti tuntemansa yksinäisyyden ja menetyksen vuoksi. Hän päättää lähteä sairaalasta selvittääkseen todellisen syyn siihen miksi ryhtyi hoitajaksi. Myöhemmin paljastuu, että hän on lähtenyt vapaaehtoistyöntekijäksi Afrikkaan. Sayoko edustaa Paholaisen arkanan (Devil Arcana) sosiaalista linkkiä ja animesarjassa sitä edustaa Yun kyky käyttää Persoonaa Beelzebub.[1] Sayokon japaninkielinen ääni on Natsuko Kuwatani ja englanninkielinen ääni Wendee Lee.[17][18]

Hisano Kuroda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hisano Kuroda (jap. 黒田 ひさ乃, Kuroda Hisano) on vanha surupukuun pukeutuva nainen, joka ystävystyy protagonistin kanssa. Protagonisti tapaa tämän ollessaan osaaikatöissä sairaalassa siivoojana. Tutustuessaan häneen, protagonisti saa tietää tämän syyttävän itseään aviomiehensä kuolemasta, koska toivoi sitä. Hän rakasti miestään todella paljon, kunnes Hisanon aviomiehestä tuli muistisairas ja hän menetti kaikki muistonsa vaimostaan. Yksinäisenä ja surullisena hän toivoi tämän kuolemaa, jotta he molemmat pääsisivät pakoon tuskaansa. Protagonistin avulla Hisano kuitenkin ymmärtää, että menetetyistä muistoista huolimatta, kaikki yhteinen aika hänen aviomiehensä kanssa oli todellista. Lopulta hän menee elämässään eteenpäin, muuttaessaan pois Inabasta lastensa kanssa. Hisano edustaa Kuoleman arkanan (Death Arcana) sosiaalista linkkiä ja animesarjassa sitä edustaa Yun kyky käyttää Persoonaa Mot. Hänen japaninkielinen äänensä on Ikuko Tani ja englanninkielinen ääni Mary Elizabeth McGlynn. [19]

Shu Nakajima[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Shu Nakajima (jap. 中島 秀, Nakajima Shū) on nuori yläasteen opsikelija, jonka tuutorina toimiminen on yksi protagonistin osaaikatöistä. Vietäessään aikaa Shun kanssa, protagonisti saa selville tämän olevan masentunut, koska hän tuntee painetta olla kaikessa paras saadakseen ylistystä äidiltään. Hän mainitsee myös kadehtivansa erästä siirto-opiskelijaa, koska tämän on Shuta parempi kaikessa. Pitääkseen yllä äitinsä odotuksia, hän päättää huijata kokeessa, mutta hänen äitinsä harmiksi hänen erotetaan väliaikaisesti koulusta. Protagonistin avulla Shu ymmärtää, että hänellä on oltava elämässään muutakin merkitystä kuin olla aina paras kaikessa. Pelin lopussa hän mainitsee ystävystyneensä siirto-opiskelijan kanssa ja tulleensa samalla itsekin entistä suositummaksi. Shu edustaa Tornin arkanan (Tower Arcana) sosiaalista linkkiä ja animesarjassa sitä edustaa Yun kyky käyttää Persoonaa Abaddon. Hänen japaninkielinen äänensä on Mitsuhiro Ichiki ja engäanninkielinen ääni Sam Riegel.[20]

Noriko Kashiwagi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noriko Kashiwagi (jap. 柏木 典子, Kashiwagi Noriko) on biologian opettaja Yasogamin lukiossa sekä luokan 2-2 uusi luokanvalvoja Morookan kuoleman jälkeen. Hänellä on tapana flirttailla oppilaille. Vaikka hän ei ole ankara kuten Morooka, oppilaat vihaavat häntä tätäkin enemmän. Kashiwagi teki cameoesiintymisen myös Persona 3 Portablessa, protagonistin, Junpein ja Akihikon yrittäesä vaikutusta Yakushimassa lomaileviin naisiin.[21] Kashiwagin japaninkielinen ääni pelissä on Sayaka Ohara ja animesarjassa Hitomi Nabatame.[22] Englanninkielinen ääni on Mary Elizabeth McGlynn.

Hanako Ohtani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hanako Ohtani (jap. 大谷 花子, Ōtani Hanako) on protagonistin ylipainoinen luokkatoveri, joka ystävystyy Kashiwagin kanssa. Hänellä oli salainen ihastus protagonistiin ja vasta pelin lopussa paljastui, että hän ose, joka oli laittanut tavaroita tämän kaappiin. Hanakon japaninkielinen ääni on Ryō Agawa[23] ja englaninkielinen ääni Jessica Straus.[11]

Marie[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marie on teini-ikäinen tyttö, joka esiintyy Persona 4 Goldenissa.[24] Hän on menettänyt muistinsa, eikä muista edes oikeaa nimeään. Margaret on se, joka antoi hänelle nimen "Marie". Yu tapaa Marien ensimmäistä kertaa heti saavuttuaan Inabaan ja saa myöhemmin tältä pyynnön auttaa löytämään tietoa hänen menneisyydestään. Marie edustaa myös Maailmankauden arkanan (Aeon Arcana) sosiaalista linkkiä,[25], jossa protagonisti esittelee hänelle Inabaa ja Maria tutustuu protagonistin ystäviin. Persona 4: The Golden Animationissa tätä edustaa Yu Narukamin kyky käyttää Persoonaa Kaguya Hime. Ainoa jäänne Marien menneisyydestä on hänen mukanaan kantama bambusta tehty kampa. Marien japaninkielinen ääni on Kana Hanazawa ja englanninkielinen ääni Eden Riegel.[26]

Protagonistin ja hänen ystäviensä voitettua Ameno-sagiri, Marie kaoaa todellisesta maailmasta. Jos pelaaja ei löydä häntä ajoissa, hän katoaa kaikkien muistoista. Inaban lähellä olevan laskettelukeskuksen alueella sijaitsevassa vanhassa mökissä, Margaret vetää kaikki Tutkintaryhmän jäsenet television läpi Onttoon metsään (Hollow Forest), muusta televisiomaailmasta eristäytyneeseen paikkaan. Margaret selittää Marien tulleen sinne omata tahdostaan ja aikovan pelastaa ihmiskunnan tuhoamlla itsensä Onton metsän mukana. Protagonistin ystävät vannovat pelastavansa Marien ennen kuin hän ehtii toteuttaa aikeensa.

Kun ryhmä lopulta kohtaa Marien, hän paljastaa olevansa Kusumi-no-Okami, jonka tehtävä oli vakoilla todellista maailmaa Ameno-sagirin puolesta ja joka imi televisiomaailman sumu itseensä Kunino-sagirin ja Ameno-sagirin hävittyä Tutkintaryhmälle. Tutkintaryhmä vapauttaa hänet sumusta voittamalla taistelussa Kusumi-no-Okamin hirviömäisen olomuodon, minkä jälkeen Marie saa kyvyn elää ihmisten maailmassa pysyvästi. Izanami-no-Okamin kukistuttua, paljastuu, että hän olikin Izanami-no-Mikoto, toinen Izanamin puolikkaista. Izanami-no-Okami oli puolikas, joka halusi täyttää ihmisten toiveet, ja Izanami-no-Mikoto on se, joka todella ajatteli ihmisten parasta. Ajan myötä Izanami-no-Okamin suunnitelmat alkoivat erkaantua Izanami-no-Mikoton suunnitelmista, jolloin jälkimmäinen menetti suuren osan voimistaan ja muistoistaan.

Kun Yu kohtaa Izanamin, joka on naamioitunut Moel-huoltoaseman työntekijäksi, ja on onnistunut pelastamaan Marien, Izanami mainitsee hänet lyhyesti ja sanoo hänen olleen säälittävä, koska oli säilyttänyt bambukamman (kampoja pidettiin erkaantumisen symboleina). Izanamin kukistuttua, Marie katoaa hänen mukanaan eikä ole edes paikalla kun protagonisti joutuu palaamaan takaisin kotikaupunkiinsa. Mutta kun protagonisti palaa kesälomalla takaisin Inabaan, paljastuu että Marie on ryhtynyt uutisankkuriksi nimellä Mariko Kusumi (jap. 久須美 鞠子, Kusumi Mariko). Riippuen pelaajan valinnoista, hän myös tunnustaa protagonistille rakastavansa tätä, mikä saa Risen ärsyyntymään ja toiset hämmästyneiksi. Lopputekstien jälkeen hänet nähdään valokuvassa muiden päähenkilöiden kanssa.

Marie on saatavilla pelattavaksi hahmoksi Persona 4 Arena Ultimaxiin ladattavan lisäsisällön kautta. Hän tapaa Yun ennen muita Tutkintaryhmän jäseniä. Kun Hi-no-Kagutsuchi peittää Inaban punaiseen sumuun, Marie auttaa Tutkintaryhmän ja Shadow Operativesin jäseniä pysäyttämään tämän.[27]

Labrys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Labrys on androidi, joka mainittiin ensi kerran Persona 3:n CD-draamassa Moonlight, mutta teki virallisen ensiesiintymisensä Persona 4 Arenassa. Kirijo Ergonomics rakensi Labryksen vuonna 1999 ja hänen kehittymiseensä panostettiin lähinnä pakottamalla hänet taistelemaan muita saman androideja vastaan. Hänestä tuli läheinen yhden sisarensa, #024:n, kanssa, mutta hänet pakotettiin tuhoamaan tämäkin. Kadottuaan Mitsuru Kirijon lentokoneesta, hän löytyy televisiomaailmasta, jossa Persoonan-käyttäjät olivat pakotettu taistlemaan toisiaan vastaan P-1 Grand Prix -turnauksessa. Labrys on pukeutunut Yasogamin lukion univormuun ja kutsuu itseään "neiti presidentiksi". Hän kantaa mukanaan suurta kyberneettistä kaksiteräistä kirvestä (labrys). Mangaversiossa Aigis kohtelee häntä isosiskonaan.

Tarinatilassa paljastuu, että turnauksen isäntänä toiminut "kenraali Teddie" olikin Varjo-Labrys valeasussa. Pelaaja suostuttelee Labrysin kohtaamaan todellisen minänsä, joka haluaa vain elää normaalin ihmisen elämää ja käydä koulua. Kun Labrys kieltäytyy hyväksymästään Varjoaan, se hyökkää hänen kimppuunsa mukanaan Persoonan tavoin kutsuttava Varjo nimeltä Asterius. Pelaajan voitettua Varjo-Labrys, Labrys hyväksyy toisen minänsä, joka muuttuu Kohtalonpyörän arkanan Persoonaksi nimeltä Ariadne. Tämän jälkeen hän liittyy Mitsurun ryhmään etsiäksen käsiinsä P-1 Grand Prixin järjestäjän. Labrysin japaninkielinen ääni on Ayana Taketatsu ja englanninkielinen ääni Cindy Robinson.[28]

Pelihalliversiossa hän esiintyi alun perin pelkkänä pomovastuksena. Kun peli toteutettiin PlayStation 3:lle, hänet oli mahdollista avata pelattavaksi hahmoksi: omana itsenään, joka käytti Ariadnea, että Varjo-Labrysin muodossa joka käytti Asteriusta. Labrys lisättiin pelihalliversioon pelattavaksi hahmoksi 22. maaliskuuta 2012.[29]

Persona 4 Arena Ultimaxissa, Labrys on Persona 3:n hahmojen näkökulmaa seuraavan kampanjan protagonisti.

Sho Minazuki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sho Minazuki (jap. 皆月 翔, Minazuki Shō) tekee ensiesiintymisensä Persona 4 Arenan jatko-osassa Persona 4 Arena Ultimax. Hänellä vyötäröitynä Yasogamin lukion univormu ja hän kantaa kahta katanan kaltaista miekkaa, joissa on liipaisimet. Stregan jäsenten tavoin, hänkin oli yksi Shuji Ikutsukin koekappaleista. Sho oli Ikutsukin suosikki nopean edistymisensä vuoksi ja osana kokeita. Hän myös piti Ikutsukia "isänään" ja omaksui tämän tavan kertoa tylsiä vitsejä. Erään kokeen kautta, Ikutsuki yritti herättää hänen Persoonansa käyttämällä Iltahyöhentä (Plume of Dusk), mutta sen kautta syntyikin toinen persoonallisuus nimeltä Minazuki. Minazuki yritti sujelta Shota tappamalla Ikutsukin, jolloin Ikutsuki hyökäsi Shon.

Hän oli Labrysin kidnappauksen sekä P-1 Grand Prix ja P-1 Climax -turnausten järjestäjä, joka työskenteli pahansuovan olennon, Hi-no-Kagutsuchin, kanssa. Minazuki suostui auttamaan keräämään Persoonien sirpaleita Kagutsuchin ruumiillisen olomuodon palauttamiseksi. Vastineeksi Kagutsuchi tuhoaisi kaikki muut ihmiset paitsi Shon. Kun Persoonan sirpaleet olivat kerätty ja Kagutsuchin todellinen ruumis kutsuttu esiin, Kagutsuchi petti Shon ja asettui tämän kehoon. Kagutsuchin kukistuttua, Sho ei enää aistinut Minazukia ja sai kyvyn käyttää itse tämän Persoonaa. Hävittyään vielä yhden taistelun Yu Narukamia vastaan, hän lähtee aloittamaan omaa matkaansa, mutta vannoo palaavansa tappamaan Yun.

Sholla ja Minazukilla on aivan erilaiset persoonallisuudet. Sho on nenäkäs, temperamenttinen, ahdistunut ja kieroutunut nuori mies, kun taas Minazuki on kylmäverinen ja laskelmoiva, eikä hän välitä kenenkään muun kuin Shon hyvinvoinnista. Menneisyytensä vuoksi Sho pitää ystävyyssiteitä merkityksettöminä ja pelkkänä toisten ihmisten haavojen nuolemisena. Myöhemmin paljastuu, että hän oli vain yksinäinen ja uskoi ymärtävänsä ihmisiä vain taistelemalla näitä vastaan.

Sholla ei alun perin ole omaa Personaa, mutta hänellä on Auringon arkanan Persoonan-käyttäjää vastaavat yli-inhimilliset fyysiset voimat. Minazukilla puolestaan on Kuun arkanan Persoona nimeltä Tsukiyomi ja on pelihallitilassa myös viimeinen pomovastus. Hänen japaninkielinen äänensä on Kenichi Suzumura ja englanninkielinen ääni Todd Haberkorn.[30][31][32]

Yasogamin lukion henkilökunta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimiko Sofue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Historian opettaja, joka pitää päässään egyptiläispäähinettä. Hänen veljensä, herra Ono, oli historian opettaja Gekkoukanin lukiossa Persona 3:ssa.

Herra Hosoi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klassisen kirjallisuuden opettaja ja kantaa mukanaan minikokoista nukkea itsestään, käyttäen sitä toisinaan vatsastapuhumiseen.

Herra Kondo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Englannin ja liikunnan opettaja. Hän toimii myös urheilukerhojen opinto-ohjaajana.

Herra Yamada[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maantiedon opettaja, joka silloin tällöin tekee asiattomia kommentteja naispuolisista opiskelijoista.

Rouva Nakayama[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matematiikan opettaja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b c ペルソナ4アニメーション 公式サイト | ペルソナ p4a.jp. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 2. a b c d e f Sentai Filmworks Licenses Persona 4: The Animation Anime News Network. 27.9.2011. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 3. a b c Persona 4 Stage Play's Cast Photographed in Costume Anime News Network. 22.3.2017. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 4. Erin Fitzgerald's History of Work Erinfitzvo. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 5. The Video Games Laura Bailey. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 6. Resume - Ashly Burch Ashly Burch. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 7. den Ouden, Auron: Persona 4 - Staff Review RPGamer. ”The best example of this is Dave Wittenberg's performance as Teddie, whose over-the-top ham acting suits the character perfectly, but also manages to sound genuine and even heartfelt when necessary.” Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 8. Sam Riegel Twitterissä twitter.com. Viitattu 22.3.2017.
 9. a b c VISUALIVE『ペルソナ 4』 2012年3/15(木)~3/20(火・祝) サンシャイン劇場(東京)にて上演! Index Corporation. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 10. ja:小西 早紀 P4a. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 11. a b Jessica's voice over credits Jessicastraus.com. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 12. ja:一条 廣 P4a. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 13. ja:長瀬 大輔 P4a. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 14. ja:海老原 あい P4a. (japaniksi)
 15. ja:松永 綾音 P4a. (japaniksi)
 16. ja:南 絵里 P4a. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 17. ja:上原 小夜子 P4a. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 18. Behind The Voice Actors - Persona 4: The Animation Behind The Voice Actors. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 19. ja:黒田 ひさ乃 P4a. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 20. ja:中島 秀 P4a. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 21. 【動画配信】『ペルソナ3ポータブル』最新動画を先行配信 Famitsu. 7.9.2009. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 22. ja:柏木 典子 P4a. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 23. ja:大谷 花子 P4a. Viitattu 22.3.2017. (japaniksi)
 24. Ishaan: Yukiko Has A New Maid Costume In Persona 4: The Golden Siliconera. 14.12.2011. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 25. Spencer: Persona 4: The Golden Has New And Old Battle Music [Update] Siliconera. 14.3.2012. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 26. North, Dale: Persona 4 Vita changes and additions detailed Destructoid. 31.8.2011. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 27. Crunchyroll - "Persona 4 Arena Ultimax" DLC Adds Marie into the Mix Crunchyroll. Viitattu 22.3.2017. (englanniksi)
 28. 『ペルソナ4 ジ・アルティメット イン マヨナカアリーナ』新たな"機械の乙女"!? famitsu.com. 1.3.2012. Viitattu 23.3.2017. (japaniksi)
 29. Spencer: Persona 4: Arena Adds Elizabeth And Playable Shadow Labrys To The Roster siliconera.com. 20.3.2012. Viitattu 23.3.2017. (englanniksi)
 30. 電撃 - AC『P4U』の続編に鈴村健一さん演じる新キャラ・皆月翔が参戦! 強力なスキルを放てる"Sホールドシステム"など新バトルシステムも判明 Dengekionline.com. 26.9.2013. Viitattu 24.3.2017. (japaniksi)
 31. 『ペルソナ4 ジ・アルティマックス ウルトラスープレックスホールド』特別捜査隊とシャドウワーカーの熱戦再び! - ファミ通.com Famitsu. 26.9.2013. Viitattu 24.3.2017. (japaniksi)
 32. 新たなキャラクターの参戦か? 「P4U2」に"皆月によく似た謎のペルソナ使い"と,足立 透の登場が明らかに 4Gamers.com. 28.11.2013. Viitattu 24.3.2017. (japaniksi)