Persona 5 Strikers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Persona 5 Strikers
Persona 5 Strikers-kansi.jpg
Kehittäjä
Julkaisija Atlus
Ohjaaja
 • Mumon Usuda
 • Daisuke Kaneda
Tuottaja
 • Daisuke Kaneda
 • Kenichi Ogasawara
Käsikirjoittaja
 • Takaaki Ogata
 • Toru Yorogi
 • Yusuke Nitta
Taiteilija Shigenori Soejima
Säveltäjä
 • Atsushi Kitajoh
 • Gota Masuoka
 • Ayana Hira
Pelisarja
Julkaistu Switch, PlayStation 4
JP 20. helmikuuta 2020
NA EU 23. helmikuuta 2021
Windows
23. helmikuuta 2021
Lajityyppi
Pelimuoto yksinpeli
Alusta
Jakelumuoto Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Persona 5 Strikers, ilmestyi Japanissa nimellä Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers (jap. ペルソナ5スクランブルザ ファントムストライカーズ, Perusona Faibu Sukuranburu: Za Fantomu Sutoraikāzu), on Atluksen Shin Megami Tensei: Persona -pelisarjaan kuuluva hack and slash -peli, joka julkaistiin Nintendo Switchille ja PlayStation 4:lle Japanissa vuonna 2020.[1] Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa peli julkaistiin 23. helmikuuta 2021, jolloin se julkaistiin myös Microsoft Windowsille.[2] Pelin tapahtumat alkavat neljä kuukautta Persona 5:n tapahtumien jälkeen.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persona 5 Strikers sisältää elementtejä sekä Koei Tecmon hack and slash -pelisarjasta Dynasty Warriors että Atluksen Persona -roolipelisarjasta, yhdistäen reaaliaikaisen taistelun ja vuoropohjaisten toimintojen käytön.[3]

Persona 5:n tavoin protagonisti voi tässäkin pelissä käyttää useita eri Persoonia, keräten niitä joko Varjoja (Shadows) vastaan käydyistä taisteluista pudonneista hyödykkeistä tai voittamalla välipomovastuksia. Persoonia voi myös yhdistää toisiinsa Samettihuoneessa (Velvet Room). Persona 5:n luottamussuhteita (Confidant relationships) pelissä ei ole. Sen sijaan pelissä on BAND-järjestelmä, jossa muut Persoonan-käyttäjät saavat uusia ominaisuuksia tai tehosteita käyttöönsä, jos protagonisti keskustelee heidän kanssaan, suorittaa heidän pyyntöjensä mukaisia tehtäviä, voittaa taisteluita tai saavuttaa pelissä tiettyjä vaiheita.

Pelin luolastoina toimivat palatsien sijasta vankilat (Jails), joiden tutkimiseksi pelaaja voi koota neljän Persoonan-käyttäjän ryhmän (Party), protagonistin ollessa ainut pakollinen jäsen ja ainut, jolla pelaaja voi liikkua oikeassa maailmassa. Ryhmän jäseniä voi vaihtaa taisteluiden ulkopuolella. Vankiloiden tutkiminen on samanlaista kuin palatsien tutkiminen Persona 5:ssä. Navigoidessaan vankiloissa ryhmä käyttää hiiviskelyä, jotta Varjot eivät huomaisi heitä, ja joillakin alueilla on pulmapelejä, joita on ratkaistava kyvyllä nimeltä ”kolmas silmä” (Third Eye). Palatsien tavoin vankiloissa on myös ”turvallisuustaso” (security level), joka kasvaa aina kun vankilaa hallitseva Varjominä (Shadow Self) tulee yhä tietoisemmaksi pelaajan läsnäolosta. Jos turvallisuustaso nousee liian korkeaksi, ryhmä joutuu poistumaan vankilasta. Turvallisuustasoa voi laskea joko yllätyshyökkäyksillä tai Varjojen voittamisella taistelussa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Neljä kuukautta Persona 5:n tapahtumien jälkeen protagonisti ja Morgana palaavat Tokioon viettääkseen kesälomaa muiden Sydänten haamuvarkaiden (Phantom Thieves of Hearts) kanssa, jonka he aikovat viettää matkustaen ympäri Japania. Valmistautuessaan matkaan, he kokeilevat suosittua virtuaalista avustajasovellusta nimeltä EMMA. Sovellusta käyttää myös västikään kuuluisaksi tullut muotisuunnittelija Alice Hiiragi. Saatuaan Shibuyassa Alicelta käyntikortin ja syötettyään EMMA:an siinä mainitun tunnusanan ”Wonderland”, protagonisti, Ryuji ja Morgana päätyvät metaversumiin, jossa tällä kertaa sijaitsee palatsien sijasta ”vankiloita”. Shibuyan vankilaa hallitsee Alicen oman Varjominä ja protagonisti löytää tekoälyn nimeltä Sophia, joka liittyy Haamuvarkaiden rinnalle taistelemaan omalla Persoonaan muistuttavalla voimallaan nimeltä Pithos. Toisin kuin palatsit, joista oli varastettava niiden hallitsijoiden omat halut, vankiloiden ”monarkeilta” oli varastettava ”halut” (Desires), jotka nämä olivat vieneet toisten ihmisten omilta Varjoilta muuttaakseen näiden sydämet ja aivopestäkseen heidät oikeassa maailmassa kannattajikseen. Ainut keino palauttaa halut oikeille omistajilleen oli avata niitä suojaava häkki, jonka lukon sai auki voittamalla ”lukonpitäjän” (Lock Keeper), vankilan ”monarkin” henkilökohtaista traumaa symboloivalta Varjolta, sekä halut palautettua omistajilleen voittamalla monarkin Varjominän taistelussa käyntikortin jättämisen jälkeen.

Kiotosta tuleva poliisin julkisen sektorin komisario Zenkichi Hasegawa kertoo, että vastaavia tapauksia on ympäri Japania ja että Haamuvarkaat ovat pääepäilty. Zenkichi kuitenkin lupaa auttaa Haamuvarkaita saamaan tietoa kohteistaan, jos nämä puhdistavat maineensa ja pysäyttävät todelliset syylliset. Muutettuaan Alicen sydämen, Haamuvarkaat löytää lisää vankiloita Sendaista, jossa kirjailija Ango Natsume oli aivopessyt ihmiset ostamaan lukuisia kappaleita hänen esikoisteoksestaan, sekä Sapporosta, jossa pormestari Mariko Hyodo oli aivopessyt ihmiset kannattamaan häntä, vaikka hän pakotti omat alaisensa raatamaan itsensä väsyksiin. Matkan aikana Haamuvarkaat tapaavat myös Kuon Ichinosen, Touhoun yliopiston työntekijän, joka oli aikoinaan kehittänyt EMMA:n alkuperäisen lähdekoodin. He saavat myös tietää, että EMMA:n nykyinen kehittäjä ja julkaisija oli tietotekniikkayhtiö Madiccen toimitusjohtaja Akira Konoe. Seuraava vankila löytyy Okinawasta, jonka monarkki, Shuzo Ubukata, Madiccen paikallisen tutkimuslaboratorion johtaja, oli tehnyt itsemurhan. Zenkichi saa selville, että Japanin kabinettipäällikkö Jyun Owada, Masayoshi Shidon entinen kannattaja, pyrki Konoen ja EMMA:n avustuksella nostamaan omaa suosiotaan. Konoe ja Owada olivat myös aivopesseet Japanin poliisiviraston merkkihenkilöt sekä väittäneet Haamuvarkaiden tappaneen Ubukatan ja hakkeroineen EMMA:n. Poliisiviraston johtaja ja Owada yrittävät lahjoa poliisipäällikkö Miyako Kaburagin pidättämään Haamuvarkaat, mutta Zenkichi estää tämän ja joutuu itse pidätetyksi.

EMMA houkuttelee Zenkichin tyttären, Akanen, luomaan Kiotolle oman vankilan ja vangitsemaan Haamuvarkaat sinne viritettyyn ansaan. Futaba onnistuu välttämään ansan ja Sae Niijima järjestää Zenkichin vapaaksi kuulusteluista. Akane paljastaa olevansa vihainen poliiseille ja isälleen siitä, ettei Owadaa ole pidätetty, vaikka Owada oli kaksi vuotta sitten ajanut humalassa Aoi Hasegawan, Akanen äidin ja Zenkichin vaimon, päälle ja lavastanut syylliseksi oman sihteerinsä. Akane oli alun perin Haamuvarkaiden suuri fani, mutta Konoen syytökset olivat saaneet Akanen menettämään myös uskonsa näihin. Zenkichi ja Futaba saapuvat Kioton vankilaan, jossa Zenkichi myöntää totuuden sekä vihansa maailman pahuutta kostan, ja herättää oman Persoonansa, Valjeanin. Haamuvarkaiden voitettua Varjo-Akanen luomat kongitiiviset kopiot, Zenkichi ja Akane tekevät sovinnon. Haamuvarkaat selvittävät tiensä Osakaan, jossa Madiccen pääkonttori ja Konoen oma vankila sijaitsevat. Heille paljastuu, että Konoe oli 20 vuotta sitten tappanut väkivaltaisen isänsä, joka itse oli tappanut oman vaimonsa ja aikonut tappaa myös poikansa. Hän oli nyt käyttänyt EMMA:n luomia vankiloita tullakseen sankariksi ja tuhotakseen kaiken rikollisuuden, mukaan lukien Owadan ja Haamuvarkaat.

Haamuvarkaiden voitettua Varjo-Konoen, oikea Konoe tunnustaa lehdistötilaisuudessa totuuden EMMA:sta ja rikoksistaan ennen kuin poliisi pidättää hänet ja sammuttaa EMMA:n keskuspalvelimen. Mutta Haamuvarkaiden palattua Tokioon, EMMA käynnistää itsensä uudelleen ja luo jatkuvasti kasvavaa uuden vankilan Tokyo Towerista käsin koko Japanin laajuiseksi. He kohtaavat EMMA:sta kehittyneen esineen, Liitonarkin (The Ark of Covenant), Ichinose ilmestyy myös vankilaan ja paljastaa, että oli vakoillut EMMA:n käyttäjiä selvittääkseen ihmiskunnan sisimmän toiveen. Hän paljastaa myös luoneensa Sophian aikoinaan EMMA:n entisenä prototyyppinä, mutta hylänneensä hänet myöhemmin. Ichinose yrittää käskeä Sophian hyökkäämään Haamuvarkaita vastaan, mutta muistot yhteisestä ajasta Haamuvarkaiden kanssa saavat hänet lopulta kääntymään Ichinosea vastaan ja muuttamaan Pithoksen oikeaksi Persoonaksi nimeltä Pandora. Suostuteltuaan Ichinosen luopumaan suunnitelmistaan, EMMA alkaa yhdistää oikeaa maailmaa ja metaversumia toisiinsa, mutta Haamuvarkaat lähettävät käyntikortin kaikille Tokion ihmisille ja kohtaavat taistelussa EMMA:n ja Liitonarkin todellisen olomuodon, valejumalan nimeltä Demiurgi (Demiurge).

Haamuvarkaat käyvät pitkän taistelun Demiurgia vastaan, kunnes tuhoavat kaikki hänen suojauksensa tuhotakseen hänet. Demiurgin tuhoutuminen sammuttaa EMMA:n palvelimen lopullisesti ja sekä vankilat että metaversumi katoavat. Päivänä, jona protagonistin on tarkoitus palata kotikaupunkiinsa Morganan kanssa, Kaburagi, Zenkichi ja muut poliisit pidättävät Owadan ja alkavat avoimesti tutkia muita korruptoiduiksi epäiltyjä poliitikkoja. Ichinose päättää lähteä kiertämään maailmaa Sophia mukanaan ja Haamuvarkaat lupaavat tavata jälleen toisensa ensi talvena.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jun Fukuyama  … protagonisti  
 Ikue Ōtani  … Morgana  
 Mamoru Miyano  … Ryuji Sakamoto  
 Nana Mizuki  … Ann Takamaki  
 Tomokazu Sugita  … Yusuke Kitagawa  
 Rina Satō  … Makoto Niijima  
 Aoi Yūki  … Futaba Sakura  
 Haruka Tomatsu  … Haru Okumura  
 Misaki Kuno  … Sophia  
 Shin’ichirō Miki  … Zenkichi Hasegawa  
 Yōko Hikasa  … Kuon Ichinose  
 Misa Watanabe  … EMMA/Demiurgi  
 Ayane Sakura  … Alice Hiiragi  
 Daisuke Kishio  … Ango Natsume  
 Kyōko Terase  … Mariko Hyodo  
 Naomi Ōzora  … Akane Hasegawa  
 Tōru Ōkawa  … Akira Konoe  
 Jōji Nakata  … Sojiro Sakura  
 Yūko Kaida  … Sae Niijima  
 Aki Toyosaki  … Lavenza  
 Kazue Ikura  … Miyako Kaburagi  
 Ikuya Sawaki  … Jyun Owada  

Englanninkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Xander Mobus  … protagonisti  
 Cassandra Lee Morris  … Morgana  
 Max Mittelman  … Ryuji Sakamoto  
 Erika Harlacher  … Ann Takamaki  
 Matt Mercer  … Yusuke Kitagawa  
 Cherami Leigh  … Makoto Niijima  
 Erica Lindbeck  … Futaba Sakura  
 Xanthe Huynh  … Haru Okumura  
 Megan Harvey  … Sophia  
 Tom Taylorson  … Zenkichi Hasegawa  
 Kira Buckland  … Kuon Ichinose  
 Susan Bennett  … EMMA/Demiurgi  
 Melanie Minichino  … Alice Hiiragi  
 Zach Aguilar  … Ango Natsume  
 Kim Rhodes  … Mariko Hyodo  
 Colleen O’Shaughnessey  … Akane Hasegawa  
 George Ackles  … Akira Konoe  
 Jamieson Price  … Sojiro Sakura  
 Elizabeth Maxwell  … Sae Niijima  
 Carrie Keranen  … Lavenza  
 Mara Junot  … Miyako Kaburagi  
 Andrew Morgado  … Jyun Owada  
 Darin de Paul  … poliisiviraston pääjohtaja, sivuäänet  
 Valerie Arem  … sivuäänet  
 Dawn Bennett  … sivuäänet  
 SungWon Cho  … sivuäänet  
 Greg Chun  … sivuäänet  
 Ben Diskin  … sivuäänet  
 David Forseth  … sivuäänet  
 Alexander Gross  … sivuäänet  
 Todd Haberkorn  … sivuäänet  
 Julie Nathanson  … sivuäänet  
 Eden Riegel  … sivuäänet  
 Alejandro Saab  … sivuäänet  
 Sarah Williams  … sivuäänet  
 Debra Wilson  … sivuäänet  
 Joe Zieja  … sivuäänet  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Vitale, Adam & Stenbuck, Kite: Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers launches in Japan on February 20, 2020; New Gameplay Trailer RPG Site. Arkistoitu . Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
 2. Romano, Sal: Persona 5 Strikers coming west for PS4, Switch, and PC on February 23, 2021 Gematsu. Viitattu 7.12.2020. (englanniksi)
 3. Romano, Sal: Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers first gameplay, new details Gematsu. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)