Persona 5 Strikers

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Persona 5 Strikers
Kehittäjä
Julkaisija Atlus
Jakelija Steam, Nintendo eShop ja PlayStation Store
Ohjaaja
  • Mumon Usuda
  • Daisuke Kaneda
Tuottaja
  • Daisuke Kaneda
  • Kenichi Ogasawara
Käsikirjoittaja
  • Takaaki Ogata
  • Toru Yorogi
  • Yusuke Nitta
Taiteilija Shigenori Soejima
Säveltäjä
  • Atsushi Kitajoh
  • Gota Masuoka
  • Ayana Hira
Pelisarja
Julkaistu Switch, PlayStation 4
JP 20. helmikuuta 2020
NA EU 23. helmikuuta 2021
Windows
23. helmikuuta 2021
Lajityyppi
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus ESRB: Alkaen 17 vuotta
USK 12 ja USK 12
Alusta
Jakelumuoto Blu-ray
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Persona 5 Strikers, ilmestyi Japanissa nimellä Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers (jap. ペルソナ5スクランブルザ ファントムストライカーズ, Perusona Faibu Sukuranburu: Za Fantomu Sutoraikāzu), on Atluksen Shin Megami Tensei: Persona -pelisarjaan kuuluva hack and slash -peli, joka julkaistiin Nintendo Switchille ja PlayStation 4:lle Japanissa vuonna 2020.[1] Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa peli julkaistiin 23. helmikuuta 2021, jolloin se julkaistiin myös Microsoft Windowsille.[2] Pelin tapahtumat alkavat neljä kuukautta Persona 5:n tapahtumien jälkeen.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persona 5 Strikers sisältää elementtejä sekä Koei Tecmon hack and slash -pelisarjasta Dynasty Warriors että Atluksen Persona -roolipelisarjasta, yhdistäen reaaliaikaisen taistelun ja vuoropohjaisten toimintojen käytön.[3]

Persona 5:n tavoin protagonisti voi tässäkin pelissä käyttää useita eri persoonia, keräten niitä joko varjoja (Shadows) vastaan käydyistä taisteluista pudonneista hyödykkeistä tai voittamalla välipomovastuksia. Persoonia voi myös yhdistää toisiinsa Samettihuoneessa (Velvet Room). Persona 5:n luottamussuhteita (Confidant relationships) pelissä ei ole. Sen sijaan pelissä on BAND-järjestelmä, jossa muut persoonankäyttäjät saavat uusia ominaisuuksia tai tehosteita käyttöönsä, jos protagonisti keskustelee heidän kanssaan, suorittaa heidän pyyntöjensä mukaisia tehtäviä, voittaa taisteluita tai saavuttaa pelissä tiettyjä vaiheita.

Pelin luolastoina toimivat palatsien sijasta vankilat (Jails), joiden tutkimiseksi pelaaja voi koota neljän persoonankäyttäjän ryhmän (Party), protagonistin ollessa ainut pakollinen jäsen ja ainut, jolla pelaaja voi liikkua oikeassa maailmassa. Ryhmän jäseniä voi vaihtaa taisteluiden ulkopuolella. Vankiloiden tutkiminen on samanlaista kuin palatsien tutkiminen Persona 5:ssä. Navigoidessaan vankiloissa ryhmä käyttää hiiviskelyä, jotta varjot eivät huomaisi heitä, ja joillakin alueilla on pulmapelejä, joita on ratkaistava kyvyllä nimeltä ”kolmas silmä” (Third Eye). Palatsien tavoin vankiloissa on myös ”turvallisuustaso” (security level), joka kasvaa aina kun vankilaa hallitseva varjominä (Shadow Self) tulee yhä tietoisemmaksi pelaajan läsnäolosta. Jos turvallisuustaso nousee liian korkeaksi, ryhmä joutuu poistumaan vankilasta. Turvallisuustasoa voi laskea joko yllätyshyökkäyksillä tai varjojen voittamisella taistelussa.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Neljä kuukautta Persona 5:n tapahtumien jälkeen protagonisti ja Morgana palaavat Tokioon viettääkseen kesälomaa muiden Sydänten haamuvarkaiden (Phantom Thieves of Hearts) kanssa, jonka he aikovat viettää matkustaen ympäri Japania. Valmistautuessaan matkaan, he kokeilevat suosittua virtuaalista avustajasovellusta nimeltä EMMA. Sovellusta käyttää myös västikään kuuluisaksi tullut muotisuunnittelija Alice Hiiragi. Saatuaan Shibuyassa Alicelta käyntikortin ja syötettyään EMMA:an siinä mainitun tunnusanan ”Wonderland”, protagonisti, Ryuji ja Morgana päätyvät metaversumiin, jossa tällä kertaa sijaitsee palatsien sijasta ”vankiloita”. Shibuyan vankilaa hallitsee Alicen oman varjominä ja protagonisti löytää tekoälyn nimeltä Sophia, joka liittyy Haamuvarkaiden rinnalle taistelemaan omalla persoonaa muistuttavalla voimallaan nimeltä Pithos. Toisin kuin palatsit, joista oli varastettava niiden hallitsijoiden omat halut, vankiloiden ”monarkeilta” oli varastettava ”halut” (Desires), jotka nämä olivat vieneet toisten ihmisten omilta varjoilta muuttaakseen näiden sydämet ja aivopestäkseen heidät oikeassa maailmassa kannattajikseen. Ainut keino palauttaa halut oikeille omistajilleen oli avata niitä suojaava häkki, jonka lukon sai auki voittamalla ”lukonpitäjän” (Lock Keeper), vankilan ”monarkin” henkilökohtaista traumaa symboloivalta varjolta, sekä halut palautettua omistajilleen voittamalla monarkin varjominän taistelussa käyntikortin jättämisen jälkeen.

Kiotosta tuleva poliisin julkisen sektorin komisario Zenkichi Hasegawa kertoo, että vastaavia tapauksia on ympäri Japania ja että Haamuvarkaat ovat pääepäilty. Zenkichi kuitenkin lupaa auttaa Haamuvarkaita saamaan tietoa kohteistaan, jos nämä puhdistavat maineensa ja pysäyttävät todelliset syylliset. Muutettuaan Alicen sydämen, Haamuvarkaat löytävät lisää vankiloita Sendaista, jossa kirjailija Ango Natsume oli aivopessyt ihmiset ostamaan lukuisia kappaleita hänen esikoisteoksestaan, sekä Sapporosta, jossa pormestari Mariko Hyodo oli aivopessyt ihmiset kannattamaan häntä, vaikka hän pakotti omat alaisensa raatamaan itsensä väsyksiin. Matkan aikana Haamuvarkaat tapaavat myös Kuon Ichinosen, Touhoun yliopiston työntekijän, joka oli aikoinaan kehittänyt EMMA:n alkuperäisen lähdekoodin. He saavat myös tietää, että EMMA:n nykyinen kehittäjä ja julkaisija oli tietotekniikkayhtiö Madiccen toimitusjohtaja Akira Konoe. Seuraava vankila löytyy Okinawasta, jonka monarkki, Shuzo Ubukata, Madiccen paikallisen tutkimuslaboratorion johtaja, oli tehnyt itsemurhan. Zenkichi saa selville, että Japanin kabinettipäällikkö Jyun Owada, Masayoshi Shidon entinen kannattaja, pyrki Konoen ja EMMA:n avustuksella nostamaan omaa suosiotaan. Konoe ja Owada olivat myös aivopesseet Japanin poliisiviraston merkkihenkilöt sekä väittäneet Haamuvarkaiden tappaneen Ubukatan ja hakkeroineen EMMA:n. Poliisiviraston johtaja ja Owada yrittävät lahjoa poliisipäällikkö Miyako Kaburagin pidättämään Haamuvarkaat, mutta Zenkichi estää tämän ja joutuu itse pidätetyksi.

EMMA houkuttelee Zenkichin tyttären, Akanen, luomaan Kiotolle oman vankilan ja vangitsemaan Haamuvarkaat sinne viritettyyn ansaan. Futaba onnistuu välttämään ansan ja Sae Niijima järjestää Zenkichin vapaaksi kuulusteluista. Akane paljastaa olevansa vihainen poliiseille ja isälleen siitä, ettei Owadaa ole pidätetty, vaikka Owada oli kaksi vuotta sitten ajanut humalassa Aoi Hasegawan, Akanen äidin ja Zenkichin vaimon, päälle ja lavastanut syylliseksi oman sihteerinsä. Akane oli alun perin Haamuvarkaiden suuri fani, mutta Konoen syytökset olivat saaneet Akanen menettämään myös uskonsa näihin. Zenkichi ja Futaba saapuvat Kioton vankilaan, jossa Zenkichi myöntää totuuden sekä vihansa maailman pahuutta kohtaan, ja herättää oman persoonansa, Valjeanin. Haamuvarkaiden voitettua Varjo-Akanen luomat kongitiiviset kopiot, Zenkichi ja Akane tekevät sovinnon. Haamuvarkaat selvittävät tiensä Osakaan, jossa Madiccen pääkonttori ja Konoen oma vankila sijaitsevat. Heille paljastuu, että Konoe oli 20 vuotta sitten tappanut väkivaltaisen isänsä, joka itse oli tappanut oman vaimonsa ja aikonut tappaa myös poikansa. Hän oli nyt käyttänyt EMMA:n luomia vankiloita tullakseen sankariksi ja tuhotakseen kaiken rikollisuuden, mukaan lukien Owadan ja Haamuvarkaat.

Haamuvarkaiden voitettua Varjo-Konoen, oikea Konoe tunnustaa lehdistötilaisuudessa totuuden EMMA:sta ja rikoksistaan ennen kuin poliisi pidättää hänet ja sammuttaa EMMA:n keskuspalvelimen. Mutta Haamuvarkaiden palattua Tokioon, EMMA käynnistää itsensä uudelleen ja luo Tokyo Towerista käsin uuden vankilan, joka alkaa levitä koko Tokion laajuiseksi. He kohtaavat EMMA:sta kehittyneen esineen, Liitonarkin (The Ark of Covenant). Ichinose ilmestyy myös vankilaan ja paljastaa, että oli vakoillut EMMA:n käyttäjiä selvittääkseen ihmiskunnan sisimmän toiveen, joka EMMA:n mielestä oli maailma ilman pahuutta. Hän paljastaa myös luoneensa Sophian aikoinaan EMMA:n entisenä prototyyppinä, mutta hylänneensä hänet myöhemmin. Ichinose yrittää käskeä Sophian hyökkäämään Haamuvarkaita vastaan, mutta muistot yhteisestä ajasta Haamuvarkaiden kanssa saavat hänet lopulta kääntymään Ichinosea vastaan ja muuttamaan Pithoksen oikeaksi persoonaksi nimeltä Pandora. Haamuvarkaiden suostuteltuaan Ichinosen luopumaan suunnitelmistaan, EMMA alkaa yhdistää oikeaa maailmaa ja metaversumia toisiinsa. Mutta Haamuvarkaat lähettävät käyntikortin kaikille Tokion ihmisille ja kohtaavat taistelussa EMMA:n ja Liitonarkin todellisen olomuodon, valejumalan nimeltä Demiurgi (Demiurge).

Haamuvarkaat käyvät pitkän taistelun Demiurgia vastaan, kunnes tuhoavat kaikki hänen suojauksensa tuhotakseen hänet. Demiurgin tuhoutuminen sammuttaa EMMA:n palvelimen lopullisesti ja sekä vankilat että metaversumi katoavat. Päivänä, jona protagonistin on tarkoitus palata kotikaupunkiinsa Morganan kanssa, Kaburagi, Zenkichi ja muut poliisit pidättävät Owadan ja alkavat avoimesti tutkia muita korruptoiduiksi epäiltyjä poliitikkoja. Ichinose päättää lähteä kiertämään maailmaa Sophia mukanaan ja Haamuvarkaat lupaavat tavata jälleen toisensa ensi talvena.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Äänirooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jun Fukuyama  protagonisti  
 Ikue Ōtani  Morgana  
 Mamoru Miyano  Ryuji Sakamoto  
 Nana Mizuki  Ann Takamaki  
 Tomokazu Sugita  Yusuke Kitagawa  
 Rina Satō  Makoto Niijima  
 Aoi Yūki  Futaba Sakura  
 Haruka Tomatsu  Haru Okumura  
 Misaki Kuno  Sophia  
 Shin’ichirō Miki  Zenkichi Hasegawa  
 Yōko Hikasa  Kuon Ichinose  
 Misa Watanabe  EMMA/Demiurgi  
 Ayane Sakura  Alice Hiiragi  
 Daisuke Kishio  Ango Natsume  
 Kyōko Terase  Mariko Hyodo  
 Naomi Ōzora  Akane Hasegawa  
 Tōru Ōkawa  Akira Konoe  
 Jōji Nakata  Sojiro Sakura  
 Yūko Kaida  Sae Niijima  
 Aki Toyosaki  Lavenza  
 Kazue Ikura  Miyako Kaburagi  
 Ikuya Sawaki  Jyun Owada  

Englanninkieliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Xander Mobus  protagonisti  
 Cassandra Lee Morris  Morgana  
 Max Mittelman  Ryuji Sakamoto  
 Erika Harlacher  Ann Takamaki  
 Matt Mercer  Yusuke Kitagawa  
 Cherami Leigh  Makoto Niijima  
 Erica Lindbeck  Futaba Sakura  
 Xanthe Huynh  Haru Okumura  
 Megan Harvey  Sophia  
 Tom Taylorson  Zenkichi Hasegawa  
 Kira Buckland  Kuon Ichinose  
 Susan Bennett  EMMA/Demiurgi  
 Melanie Minichino  Alice Hiiragi  
 Zach Aguilar  Ango Natsume  
 Kim Rhodes  Mariko Hyodo  
 Colleen O’Shaughnessey  Akane Hasegawa  
 George Ackles  Akira Konoe  
 Jamieson Price  Sojiro Sakura  
 Elizabeth Maxwell  Sae Niijima  
 Carrie Keranen  Lavenza  
 Mara Junot  Miyako Kaburagi  
 Andrew Morgado  Jyun Owada  
 Darin de Paul  poliisiviraston pääjohtaja, sivuäänet  
 Valerie Arem  sivuäänet  
 Dawn Bennett  sivuäänet  
 SungWon Cho  sivuäänet  
 Greg Chun  sivuäänet  
 Ben Diskin  sivuäänet  
 David Forseth  sivuäänet  
 Alexander Gross  sivuäänet  
 Todd Haberkorn  sivuäänet  
 Julie Nathanson  sivuäänet  
 Eden Riegel  sivuäänet  
 Alejandro Saab  sivuäänet  
 Sarah Williams  sivuäänet  
 Debra Wilson  sivuäänet  
 Joe Zieja  sivuäänet  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vitale, Adam & Stenbuck, Kite: Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers launches in Japan on February 20, 2020; New Gameplay Trailer RPG Site. Arkistoitu . Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)
  2. Romano, Sal: Persona 5 Strikers coming west for PS4, Switch, and PC on February 23, 2021 Gematsu. Viitattu 7.12.2020. (englanniksi)
  3. Romano, Sal: Persona 5 Scramble: The Phantom Strikers first gameplay, new details Gematsu. Viitattu 25.5.2020. (englanniksi)