Ariadne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Kreetan prinsessa Ariadnea. Katso muita merkityksiä täsmennyssivusivulta.
Ariadne ja satyyri. Musée National du Moyen Âge (Cluny, Pariisi, Ranska.

Ariadne (m.kreik. Ἀριάδνη) oli kreikkalaisen mytologian mukaan Kreetan prinsessa, kuningas Minoksen ja kuningatar Pasifaeen tytär. Ariadnella oli pikkusisko Faidra, joka oli isän suosikki. Kun Minotauros syntyi, kuningas antoi tämän Ariadnen vastuulle. Myöhemmin kuninkaan arkkitehti Daidalos rakensi labyrintin, jonne Minotauros pantiin.

Sankari nimeltään Theseus saapui Kreetalle suorittaakseen tehtävän; hänen piti mennä labyrinttiin ja surmata Minotauros. Ariadne, joka oli ihastunut häneen, sanoi: "Autan sinut labyrintistä, jos menet kanssani naimisiin". Theseus suostui. Niin Ariadne antoi Theseukselle lankakerän, jota tämä keri koko matkan Minotauroksen luo. Kun Minotauros oli surmattu, löysi Theseus langan avulla tiensä takaisin. Hän meni Ariadnen kanssa naimisiin, mutta kotimatkalla häntä alkoi kaduttaa ja hän jätti Ariadnen yksin vieraalle saarelle.

Toisen version mukaan Ariadne eksyi sumussa eräälle saarelle ja Theseus joutui palaamaan kotiinsa ilman Ariadnea. Hän oli luvannut lähtiessään isälleen laivassaan olevan valkoiset purjeet, mikäli hän selviäisi hengissä retkeltään. Suruissaan Ariadnen menetyksestä Theseus unohti vaihtaa mustat surupurjeet valkoisiin voitonpurjeisiin, ja hänen isänsä Aigeus syöksyi epätoivoissaan aaltoihin luullen poikansa kuolleen labyrintissä Minotaurosta vastaan taistellessaan. Ariadne, joka harhaili yksin sumussa saarella, kohtasi viinin jumala Dionysoksen, joka vei prinsessan kanssaan taivaisiin tehden tästä vaimonsa.

Hermes, Dionysos, Ariadne ja Poseidon. Etruskitaidetta, noin 510 eaa.–500 eaa., löydetty Ateenasta.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Ariadne.
Tämä mytologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.