Tsukuyomi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tsukuyomi
Tsukuyomille omistettu pyhäkkö Kiotossa

Tsukuyomi (jap. 月讀、ツクヨミノミコト, Tsukuyomi-no-mikoto) tai Tsukiyomi (jap. ツクヨミ) on japanilaisessa mytologiassa ja sittemmin šintolaisuudessa esiintyvä kuun jumala. Tsukuyomi on luojajumala Izanakin lapsi, joka on syntynyt Izanakin oikeasta silmästä.[1] Hän asuu taivaassa ja hallitsee kuuta ja yötaivasta. Hän jakaa taivaan siskonsa Amaterasun eli Auringon jumalattaren kanssa.

Amaterasu oli vihoissaan veljellensä, kun Tsukiyomi oli tappanut ruuan jumalatar Ukemochin. Amaterasu oli kerran esittänyt Tsukuyomille kutsun Ukemochin juhliin. Jumalatar oli laittanut ruoan kääntymällä ensin mereen päin ja sylkemällä suustaan kalan, sitten kääntämällä kasvonsa metsään päin ja oksentamalla riistaa sekä lopuksi yskäisten kulhollisen riisiä kulholle. Tsukuyomi piti näkyä vastenmielisenä ja tapa, jolla ruoka oli tehty, oli hänestä huonotapainen, joten Tsukuyomi tappoi Ukemochin.

Amaterasu sai pian tietää, mitä oli tapahtunut, ja muutti toiselle puolelle taivasta, koska ei suostunut enää katsomaan Tsukuyomiin. Tästä syystä päivä ja yö eivät ole koskaan yhtä aikaa.

  1. Japanese mythology | Gods, Legends & Folklore Encyclopædia Britannica. 2023. Viitattu 3.7.2023. (englanniksi)