Revelations: Persona

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Revelations: Persona
Persona PSP logo.svg
Kehittäjä Atlus
Julkaisija Atlus
Jakelija ASCII Corporation
Taiteilija Kazuma Kaneko
Säveltäjä Hidehito Aoki
Kenichi Tsuchiya
Shōji Meguro
Misaki Okibe
Pelisarja Megami Tensei
Shin Megami Tensei: Persona (alasarja)
Julkaistu PlayStation
 • JP 20. syyskuuta 1996
 • NA marraskuu 1996
Windows
 • JP 22. maaliskuuta 1999
PlayStation Portable
 • JP 29. huhtikuuta 2009
 • NA 22. syyskuuta 2009
 • EU 11. elokuuta 2010
Lajityyppi roolipeli
Pelimuoto yksinpeli
Ikäluokitus CERO: B (12 vuotta tai vanhempi)
Alusta PlayStation, Windows, PlayStation Portable
Jakelumuoto Alkuperäinen
CD-ROM
PlayStation Portable
UMD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Revelations: Persona (jap. 女神異聞録ペルソナ, Megami Ibunroku Persona) on japanilainen Atluksen suunnittelemaan Megami Tensei -pelisarjaan kuuluvan Shin Megami Tensei: Persona -pelisarjan ensimmäinen peli. Pelin pääelementit perustuvat jungilaiseen psykologiaan.

Vuonna 2009 pelistä julkaistiin PlayStation Portablelle uusi versio nimellä Shin Megami Tensei: Persona. Tämä versio julkaistiin alkuperäisversiosta poiketen myös Euroopassa. Siinä oli uudelleen suunniteltu käyttöliittymä, uusia välinäytöksiä sekä useampi vaikeusaste. Lisäksi peli sisälsi enemmän ääninäyttelyä, kun alkuperäisversiossa hahmoilla oli pelkkiä ääniefektejä taisteluissa ja Filemon oli ainut, joka puhui.[1]

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Megami Tensei- ja Shin Megami Tensei -peleissä taistellaan kutsumalla demoneita. Mutta Persona-peleissä pelaajilla on käytössä nujakointi- tai tuliaseita. Taikahyökkäysiin käytetään Persoonia (Persona), olentoja, jotka ovat "persoonallisuuden ruumiillistumia". Suurin osa Persoonista perustuu eri tarusankareihin, jumaliin tai demoneihin, ja ne luokitellaan Tarot-korttien isojen arkanoiden (Major Arcana) mukaan.

Pelialueena toimivassa kaupungissa paikasta toiseen siirrytään kaupunkia esittävän karttamaisen näkymän kautta. Kullakin kaupungin alueilla kuljettaessa rakennukset ja sokkelomaiset rakenteet näytetään ensimmäisen persoonan näkökulmasta.

Demonien kohtaaminen tapahtuu pelissä lähinnä sattumanvaraisesti. Kamppailessaan demoneita vastaan pelaaja ohjailee omalla vuorollaan yksitellen jokaista ryhmänsä (Party) jäsentä. Pelaaja voi ohjata hahmoa hyökkäämällä joko aseellaan tai Persoonallaan, tai yrittämällä puhua viholliselle.

Persoonia käyttäessään kukin hahmo voi kantaa mukanaan kolmea Persoonaa. Pelaaja voi saada käyttöönsä vahvempia Persoonia yhdistämällä niitä loitsukorttien kanssa paikassa nimeltä Samettihuone (Velvet Room). Loitsukortteja voi saada vain puhumalla vihollisille, mutta pomovastuksille tai vihamielisille ihmisille pelaaja ei voi puhua.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli sijoittuu Mikage-chon kaupunkiin (amerikkalaisessa PlayStation-versiossa Lunarvale). St. Hermelin lukiossa, missä protagonisti ja hänen luokkatoverinsa Masao "Mark" Inaba, Kei Nanjo, Hidehiko "Brown" Uesugi, Yuka Ayase, Eriko "Elly" Kirishima ja Yukino Mayuzumi kokeilevat peliä nimeltä "Persoona". Pelin aikana heidän eteensä ilmestyy aavemainen tyttö ja opiskelijat menettävät tajuntansa. Protagonisti tapaa olennon nimeltä Filemon.

Opiskelijoiden luokkatoveri, Maki Sonomura, on ollut sairaalassa jo jonkin aikaa. Eräänä päivänä heidän käydessään siellä salaperäisen Reiji Kidon kanssa tapahtuu maanjäristys ja kuolleet potilaat muuttuvat zombeiksi. Nanjon hovimestari, Yamaoka, saa surmansa. Yhtäkkiä opiskelijat herättävät omat Persoona-voimansa ja kutsuvat mytologisia hahmoja taistelemaan zombeja vastaan. Filemon selittää pyhäkön luona mistä on kysymys, mutta tämän jälkeen miehet yhtiöstä nimeltä SEBEC (Saeki Electronics & Biological & Energy Corporation) ampuvat Makin äitiä.

Kaupunki joutuu demonien valtaan ja lukio on ainut turvallinen rakennus. Yhtäkkiä Maki ilmestyy koululle ja herättää oman Persoonansa. Ryhmä vapauttaa myös Kein ja Hidehikon, jotka ovat poliiseiksi naamioituneiden demonien vankeina. He kohtaavat SEBECin johtajiin kuuluvan Takahisa Kandorin, joka oli vastuussa kaikista tapahtumista todellisuuksien rajoja murtavan DEVA (Dimension Variable Accelerator System) -järjestelmän kautta. Laitteen toimintahäiriön seurauksena he päätyvät paikkaan, joka näyttää 6 kuukauden takaiselta Mikage-cholta, mutta toinen maailma, josta Maki väittää "olevansa kotoisin". Tässä maailmassa he kohtaavat kaksi salaperäistä tyttöä nimeltä Aki ja Mai.

Taisteltuaan demoneita vastaan jonkin aikaa opiskelijat suuntaavat kohti SEBECin rakennusta päästäkseen todelliseen maailmaan. Kandori on ehtinyt DEVAn avulla ottaa ihmiset hallintaansa. Yhtäkkiä hän joutuu oman Persoonansa, Nyarlathotepin, valtaan, mutta hänet onnistutaan silti voittamaan. Ennen kuolemaansa Kandori paljasti liittäneensä DEVAn Makin mieleen ja näin luonut hänelle oman maailmansa. Lisäksi paljastuu, että heidän mukanaan kulkenut Maki sekä Aki ja Mai olivat varjoja todellisen Makin sydämestä. Makin todellinen minä oli Sielujen meressä.

Todellisen Makin palattua ryhmä matkaa Avidya-maailmaan, jossa he kohtaavat Pandoran, Makin tyhjän muodon, joka aikoi käyttää DEVAa luodakseen tyhjyyden maailman. Mutta Pandora kukistetaan ja hän yhdistyy takaisin Makiin, minkä jälkeen ryhmä palaa todelliseen maailmaan.

Vaihtoehtoinen tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäisen PlayStation-version japanilaisjulkaisussa, mutta PSP-versiossa myös Pohjois-Amerikan ja Euroopan julkaisuihin sisältyy vaihtoehtoinen tarina nimeltä Lumikuningatar (Snow Queen). Pelaaja voi pelissä valita pelin aikana voi Kandorin ja SEBECin jahtaamisen sijasta selvittää erään St. Hermelin lukiossa olevan naamion mysteeriä.

Luokanvalvoja Takami joutuu Lumikuningatar-naamiossa elävän pahan hengen valtaan ja kyseinen henki alkaa jäädyttää St. Hermelin lukiota ja nostaa esiin kolme tornia asettaen niiden vartijoiksi Naamion kolme edellistä uhria. Filemon antaa Persoonan-käyttäjille tehtäväksi etsiä Demonipeilin palaset, joilla vapauttaa neiti Takami. Henki paljastuu lopulta Tomomi Fujimoriksi, Takamin ystäväksi tämän lukioajoilta, joka puolestaan oli ollut pahan Yön kuningattareksi kutsutun hengen vallassa.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Protagonisti: Pelin päähenkilö on hiljainen protagonisti, jolle pelaaja voi itse antaa nimen. Protagonistin arkana on Keisari. Hänen alkuperäinen Persoonansa on Seimen Kongou ja äärimmäinen Persoona Amon-Ra. Mangaversiossa protagonistin nimi on Naoya Tōdō (jap. 藤堂 尚也, Tōdō Naoya), CD-draamassa Yūya Narumi (jap. 鳴海 優也, Narumi Yūya) sekä romaanissa Shadow Maze Jihei Suzakuin (jap. 朱雀院 慈平, Suzakuin Jihei). PlayStation-versiossa hänen japaninkielinen äänensä on Katashi Ishizuka ja PSP-versiossa englanninkielinen ääni Grant George.
 • Maki Sonomura (jap. 園村 麻希, Sonomura Maki) (Amerikan PlayStation-versiossa Mary): Protagonistin luokkatoveri, joka on sairastellut paljon elämänsä aikana ja on siksi lähes iloton. Makin arkana on Papitar. Hänen alkuperäinen Persoonansa on Maso ja äärimmäinen Persoona Verdandi. PlayStation-versiossa Makin japaninkielinen ääni on Jun Mizusawa ja englanninkielinen ääni Michelle Raymonds. PSP-versiossa englanninkielinen ääni on Melissa Fahn.
 • Masao "Mark" Inaba (jap. 稲葉 正男/マーク, Inaba Masao): Graffiteista ja tanssimisesta pitävä vitsiniekka, joka on ihastunut Makiin, eikä tule toimeen Nanjon kanssa. Amerikkalaisessa PlayStation-versiossa Mark näytetäänkin afroamerikkalaisena ja lisäksi siinä hänen nimensä on vain Mark. Markin arkana on Sotavaunu. Hänen alkuperäinen Persoonansa on Ogun ja äärimmäinen Persoona Susanoo. PlayStation-versiossa Markin japaninkielinen ääni on Katashi Ishizuka ja PSP-versiossa englanninkielinen ääni Sam Riegel.
 • Kei Nanjo (jap. 南条 圭, Nanjō Kei) (Amerikan PlayStation-versiossa Nate Trinity): Ylimielinen Nanjo Groupin (amerikkalaisessa PlayStation-versiossa Trinity Family Trust) perijä, joka käyttää aina vaatteita, joissa lukee "#1". Nanjon arkana on Hierofantti. Hänen alkuperäinen Persoonansa on Aizen Myouou ja äärimmäinen Persoona Yamaoka. PlayStation-versiossa Nanjon japaninkielinen ääni on Jin Yamanoi.
 • Hidehiko "Brown" Uesugi (jap. 上杉 秀彦, ブラウン, Uesugi Hidehiko, Buraun) (Amerikan PlayStation-versiossa Brad): Erittäin huonon huumorintajun omaava opiskelija. Hidehikon arkana on Oikeus. Hänen alkuperäinen Persoonansa on Nemhain ja äärimmäinen Persoona Tyr. PlayStation-versiossa Hidehikon japaninkielinen ääni on Toranori Yoshikawa ja englanninkielinen ääni on Keith Silverstein.
 • Yuka Ayase (jap. 綾瀬 優香, Ayase Yuka) (Amerikan PlayStation-versiossa Alana): Pirteäluonteinen tyttö. Yukan arkana on Taikuri. Hänen alkuperäinen Persoonansa on Huuri ja äärimmäinen Persoona Freyr. PlayStation-versiossa Makin japaninkielinen ääni on Masayo Kurata ja englanninkielinen ääni Michelle Raymonds.
 • Eriko "Elly" Kirishima (jap. 桐島 英理子, エリー, Kirishima Eriko, Erī) (Amerikan PlayStation-versiossa Ellen): Kunnianhimoinen muotisuunnittelemisesta innostunut tyttö. Erikon arkana on Tuomio. Hänen alkuperäinen Persoonansa on Nike ja äärimmäinen Persoona Mikael. PlayStation-versiossa Erikon japaninkielinen ääni on Tomoe Hanba ja englanninkielinen ääni Michelle Raymonds. PSP-versiossa Erikon englanninkielinen ääni on Stephanie Sheh.
 • Yukino Mazuyumi (jap. 黛ゆ きの, Mazuyumi Yukino) (Amerikan PlayStation-versiossa Yuki): Protagonistin ja tämän ryhmän keskuudessa äidillinen hahmo. Yukinon arkana on Keisarinna. Hänen alkuperäinen Persoonansa on Vesta ja äärimmäinen Persoona Durga. PlayStation-versiossa Yukinon japaninkielinen ääni on Tomoe Hanba ja englanninkielinen ääni Michelle Raymonds. PSP-versiossa Yukinon englanninkielinen ääni on Kristen Potter.
 • Reiji Kido (jap. 城戸 玲司, Kido Reiji) (Amerikan PlayStation-versiossa Chris): Salaperäinen opiskelija, jolla on X:n muotoinen arpi. Reijin arkanat ovat Paholainen ja Kuolema. Hänen alkuperäinen Persoonansa on Bres ja äärimmäinen Persoona Mot. PlayStation-versiossa Reijin japaninkielinen ääni on Jin Yamanoi ja PSP-versiossa englanninkielinen ääni Christopher Sabat.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Takahisa Kandori (jap. 神取 鷹久, Kandori Takahisa) (Amerikan PlayStation-versiossa Guido Sardenia): Johtaa SEBEC-yhtiön haaraa Mikage-chossa. Johti DEVA-järjestelmän (Dimension Variable Accelerator System) kehittämistä ja piti Makin mieltä kytkettynä siihen. Paljastuu myöhemmin Reijin velipuoleksi. Kandorin arkana on Torni. Hänen Persoonansa on Nyarlathotep (amerikkalaisessa PlayStation-versiossa Massacre), joka myöhemmin valtasi hänen ruumiinsa. Kandorin japaninkielinen ääni on Jūrōta Kosugi.
 • Kumi Hirose (jap. 広瀬 久美, Hirose Kumi): Esiintyy vain Lumikuningatar-tehtävässä. Surullinen tyttö, joka halusi paeta todellisuutta omaan maailmaansa. Lumikuningatar teki hänestä Hypnos-tornin vartijan ja hänen Persoonansa on Hypnos.
 • Michiko Matsudaira (jap. 松平美 智子, Matsudaira Michiko): Esiintyy vain Lumikuningatar-tehtävässä. Sadistinen tyttö, josta Lumikuningatar teki Nemesis-tornin vartijan ja hänen Persoonansa on Nemesis.
 • Yuriko Yamamoto (jap. 山本百 合子, Yamamoto Yuriko): Esiintyy vain Lumikuningatar-tehtävässä. Tekopirteä tyttö, joka pelkäsi ajautuvansa elämässään kohti alamäkeä lukiosta valmistumisen jälkeen. Lumikuningatar teki hänestä Thanatos-tornin vartijan ja hänen Persoonansa on Thanatos.
 • Tomomi Fujimori (jap. 藤森 知美, Fujimori Tomomi): Esiintyy vain Lumikuningatar-tehtävässä. Hän oli lukiovuosinaan Saeko Takamin ohella St. Hermelin lukion näytelmäkerhon jäsen. Hän sai pääosan näytelmästä Yön kuningatar, mutta rooliasuun kuuluneessa naamiossa oleva henki valtasi hänet. Yön kuningatar (alias Nyks) esiintyy aluksi hänen Persoonanaan, mutta aikookin todellisuudessa tuoda maailmaan ikuisen yön.

Sivuhenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Filemon (engl. Philemon): Hän on pitkä mies, jolla on poninhäntä sekä perhoskuviolla varustettu naamio. Hän on hyväntahtoinen henki, joka elää "tajunnan ja alitajunnan välissä" sekä antoi protagonistille ja tämän luokkatovereille näiden Persoonat. Filemonin japaninkielinen ääni on Kenyū Horiuchi ja PSP-versiossa englanninkielinen ääni Travis Willingham.
 • Igor: Pitkänenäinen vanha mies, joka on Filemonin palvelija sekä Samettihuoneen, maailmojen välissä sijaitsevan astraalisen tilan, haltija. Seuranaan hänellä Samettihuoneessa ovat pianonsoittaja Nimetön (Nameless) ja sopraano Belladonna, jotka esittävät "Sielun aariaa" (Aria of the Soul).
 • Saeko Takami (jap. 高見 冴子, Takami Saeko): Protagonistin luokanvalvoja. Amerikkalaisessa PlayStation-versiossa hänen nimensä on neiti Smith.
 • Rehtori Ooishi (jap. 大石, Ōishi): St. Hermelin lukion rehtori. Hän on ollut virassaan jo siitä asti, kun neiti Takami oli opiskelija. Amerikkalaisessa PlayStation-versiossa hänen nimensä on rehtori Kotter.
 • Vararehtori Takashi Hanya (jap. 反谷 孝志, Hanya Takashi): St. Hermelin lukion vararehtori, joka on luonteeltaan neiti Takamin vastakohta ja on erittäin ankara sääntöjen noudattamisessa. Amerikkalaisessa PlayStation-versiossa hänen nimensä on Dean "Darth Harding" Harding.
 • Yamaoka (jap. 山岡, Yamaoka): Nanjon hovimestari, joka uhraa itsensä sairaalaan kuolleiden potilaiden muuttuessa zombeiksi. Pelin aikana hän palaa myöhemmin muuttuneena Nanjon äärimmäiseksi Persoonaksi. Amerikkalaisessa PlayStation-versiossa hänen nimensä on Alfred.
 • Yosuke Naito (jap. 内藤 陽介, Naitō Yōsuke): Makin ihastus, joka jo kuitenkin tapailee tämän parasta ystävää, Chisato Kasaita. Yosuke ja Chisato katosivat kaksi kuukautta ennen pelin tapahtumia ja olivat vankina Makin unimaailmassa. Amerikkalaisessa PlayStation-versiossa hänen nimensä on Bruce.
 • Chisato Kasai (jap. 香西 千里, Kasai Chisato): Makin paras ystävä, jolla oli suhde Yosuke Naiton kanssa. Tämä paljastui lopulta vain yritykseksi tehdä Maki mustasukkaiseksi. Amerikkalaisessa PlayStation-versiossa hänen nimensä on Selina.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]