Luettelo Suomen jätinkirkoista

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Näytä koordinaatit OSM-kartalla
Näytä koordinaatit Google-kartalla
Vie koordinaatit KML-muodossa

Tämä on luettelo Suomen jätinkirkoista, joka perustuu jätinkirkkojen varsin epämääräiseen määritelmään. Niiden rakentamisen tarkoituksesta ei olla vielä päästy yksimielisyyteen. Siksi voi olla, ettei kaikkia jätinkirkkoja ole tunnistettu tai luokiteltu oikein, ja ne puuttuvat siksi alla olevasta luettelosta. Osa jätinkirkoiksi tulkituista rakennelmista on luokiteltu jätinkirkoiksi pienin varauksin, mutta sisältyvät silti tähän luetteloon.[1][2]

Jätinkirkot ovat joissakin tapauksissa olleet kivikautisen kylän keskuksia ja niiden ympärillä on löydetty monipuolisia rakenteita.[1][2]

Taulukoissa on ilmoitettu kohteen karttanimi tai todennäköinen kutsumanimi. Jätinkirkon ajoitus saattaa puuttua tutkimuksien keskeneräisyyden vuoksi. Kuntaan on lisätty sulkuihin myös entisen kunnan nimi. Osa kohteista sisältää useita jätinkirkkoja ja ne kuvaillaan samassa artikkelissa. Kohteet on lueteltu maakunnittain: ensimmäisenä on Pohjois-Karjalan ainoa kohde ja sen jälkeen etelästä pohjoiseen Pohjanmaan maakuntien ja Lapin jätinkirkot.

Pohjois-Karjala[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Arvioitu aikakausi Kunta Koordinaatit
Ison Mahosaaren jätinkirkko pronssikausi Lieksa (Pielisjärvi) 63.26590478°N, 29.86846224°E

Etelä-Pohjanmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Arvioitu aikakausi Kunta Koordinaatit
Korkeamäen jätinkirkko kivikausi Kauhava (Alahärmä) 63.25007553°N, 22.9880347°E
Storbackenin jätinkirkot kivikausi Evijärvi 63.47642094°N, 23.3083119°E

Pohjanmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Arvioitu aikakausi Kunta Koordinaatit
Bäckeshällornan jätinkirkko pronssikausi Vöyri (Oravainen) 63.27022574°N, 22.4632404°E
Hembackenin jätinkirkko esihistoria Pedersören kunta (Ähtävä) 63.57278431°N, 23.15578221°E
Honkobackharjun jätinkirkko esihistoria Kruunupyy (Alaveteli) 63.71442404°N, 23.50278050°E
Högryggenin jätinkirkko esihistoria Kruunupyy 63.64987020°N, 23.2966221°E
Höysälänjärven jätinkirkko Vöyri 63.11311806°N, 22.4357273°E
Jäknabackenin jätinkirkko kivikausi, pronssikausi Pedersören kunta (Purmo) 63.47382895°N, 23.11416970°E
Kejsmolandsbackenin jätinkirkko kivikausi, pronssikausi Pedersören kunta (Purmo) 63.43456187°N, 23.03657239°E
Kåtabackenin jätinkirkko kivikausi Kruunupyy (Alaveteli) 63.67821342°N, 23.4125839°E
Racklen jätinkirkko kivikausi Närpiö (Pirttikylä) 62.67226913°N, 21.58644350°E
Snårbackenin jätinkirkko kivikausi Kruunupyy 63.58221987°N, 23.4019773°E
Svedjebackenin jätinkirkko kivikausi, pronssikausi Pedersören kunta (Ähtävä) 63.51118357°N, 23.14957165°E
Tallbackharjun jätinkirkot kivikausi, pronssikausi Pedersören kunta (Ähtävä) 63.54038725°N, 23.2383817°E
Tavoman jätinkirkko Vöyri 63.15699536°N, 22.4591235°E

Keski-Pohjanmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Arvioitu aikakausi Kunta Koordinaatit
Hangaskankaan jätinkirkko Kannus 64.06544650°N, 24.0248559°E
Honkiperän Hautakankaan jätinkirkko Kokkola (Kälviä) 63.82688344°N, 23.7221940°E
Kiimanevan Hautakankaan jätinkirkko Kokkola (Kälviä) 63.72912702°N, 23.6514953°E
Kirkkoharjun jätinkirkko kivikausi, pronssikausi Kokkola (Kälviä) 63.80259228°N, 23.58239234°E
Korven jätinkirkko kivikausi Kannus 63.98234302°N, 23.9668478°E
Kämppäkankaan jätinkirkot kivikausi Kokkola (Kälviä) 63.78319944°N, 23.4938524°E
Pahikaisharjun jätinkirkko pronssikausi Kannus 63.96774947°N, 23.87267038°E
Pikku Hautakankaan jätinkirkko kivikausi, pronssikausi Kokkola (Kälviä) 63.77691769°N, 23.68052715°E
Rahkalampinkankaan jätinkirkot Kokkola (Kälviä) 63.77818736°N, 23.4976024°E
Tressunharjun jätinkirkot Kokkola (Kälviä) 63.72758928°N, 23.6122537°E

Pohjois-Pohjanmaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Arvioitu aikakausi Kunta Koordinaatit
Hiidenlinna kivikausi Kalajoki (Himanka) 63.97554087°N, 23.84176467°E
Jätinlinna Haapajärvi 63.65250994°N, 25.3893478°E
Jättiläissaaren jätinkirkko esihistoria Muhos 64.92888380°N, 26.1281877°E
Kehäkankaan jätinkirkko esihistoria Raahe (Pattijoki) 64.61609335°N, 24.70641639°E
Keskimmäisenkankaan jätinkirkko pronssikausi, kivikausi Oulu (Ylikiiminki) 65.15976517°N, 26.07935228°E
Kettukankaan jätinkirkko kivikausi Raahe (Saloinen) 64.58233593°N, 24.63248268°E
Kivilammen jätinkirkko kivikausi Oulu (Haukipudas) 65.25074155°N, 25.77536463°E
Kiviojakankaan jätinkirkko esihistoria Raahe (Pattijoki) 64.62364796°N, 24.70033937°E
Kotakankaan jätinkirkko esihistoria Tyrnävä 64.71269200°N, 25.81329116°E
Käyräkankaan jätinkirkot esihistoria Tyrnävä 64.70936823°N, 25.82413705°E
Laivakankaan jätinkirkko esihistoria Oulu (Kiiminki) 65.18045354°N, 25.7627451°E
Linnamaan jätinkirkko esihistoria Liminka 64.64341865°N, 25.73535759°E
Linnakankaan jätinkirkko esihistoria Tyrnävä 64.71300365°N, 25.7963014°E
Linnankankaan jätinkirkko esihistoria Siikajoki (Paavola) 64.62834011°N, 25.3160235°E
Linnansaaren jätinlinna esihistoria Oulu (Kiiminki) 65.05705135°N, 25.7659210°E
Luola-ahon jätinkirkko esihistoria Oulu (Ylikiiminki) 65.08633155°N, 26.02616757°E
Metelinkankaan jätinkirkko kivikausi Tyrnävä 64.731653321°N, 25.89916163°E
Metelinkirkko kivikausi Oulu (Yli-Ii) 65.36460271°N, 25.7225444°E
Miehennevan jätinkirkko kivikausi Alavieska 64.26534801°N, 24.32625036°E
Mustosenkankaan jätinkirkko esihistoria Liminka 64.74522394°N, 25.22174017°E
Mäntyselän jätinkirkko pronssikausi, kivikausi Oulu (Haukipudas) 65.26457281°N, 25.72911771°E
Pattijoen Kastelli kivikausi Raahe (Pattijoki) 64.63149319°N, 24.7118144°E
Pesuankankaan jätinkirkko kivikausi Siikajoki (Paavola) 64.61824778°N, 25.35063278°E
Pikku Jakenaron jätinkirkko esihistoria Raahe (Saloinen) 64.58563819°N, 24.6565582°E
Pikku Liekokankaan jätinkirkot kivikausi Raahe (Pattijoki) 64.63746901°N, 24.7366615°E
Pirttihaudankankaan jätinkirkko esihistoria Raahe (Saloinen) 64.53984564°N, 24.5769067°E
Pirttivaaran jätinkirkot esihistoria Raahe (Saloinen) 64.54814349°N, 24.5710160°E
Rajakankaan kirkko pronssikausi, kivikausi Oulu (Haukipudas) 65.23128557°N, 25.70562075°E
Tyrnävän Hautakankaan jätinkirkko Tyrnävä 64.69602092°N, 25.95802486°E

Lappi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimi Arvioitu aikakausi Kunta Koordinaatit
Jatulinlehdon jätinkirkko Keminmaa 65.89908612°N, 25.1243586°E

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavissa lähteissä on luetteloita jätinkirkoista, jotka on lueteltu tässä artikkelissa.

  1. a b Museovirasto: Muinaisjäännösrekisteri, viitattu 12.11.2016
  2. a b Ridderstad, Marianna: Orientations and other features of the Neolithic 'giants' churches' of Finland from on-site and lidar observations, Journal of Astronomical History and Heritage, s. 135–150, 2015

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]