Kulmamies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kulmamies (eng. Angle Man) oikealta nimeltään Angelo Bend on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hahmon Maa 2 versio esiintyi ensimmäisen kerran Wonder Woman #62 numerossa marraskuussa 1953 ja hänet loivat Robert Kanigher ja Harry G. Peter. Hahmon Maa 1 versio esiintyi ensimmäisen kerran Wonder Woman #70 tarinassa marraskuussa 1954 ja hänet loivat Robert Kanigher ja Harry G. Peter. Hahmo on tullut tunnetuksi Ihmenaisen vihollisena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angelo Bend, joka käytti itsestään nimeä Kulmamies oli Italialaissyntyinen epäonnistunut rikollinen, jolle tuli pakkomielle rikoksiin, joihin liittyi lyömättömiä "kulmia". Hän vaivasi Ihmenaista useilla yhä älykkäämmillä suunnitelmilla, joihin liittyi "kulmia". Hahmon Maa 2 versio, joka tunnettiin nimellä "Angles" Andrews oli gangsteripäällikkö, joka oli päättänyt löytää "kulman", jonka avulla hän saattoi paljastaa Ihmenaisen henkilöllisyyden ja tappaa hänet. Kulmamies esiintyi Ihmenaisen toistuvana vihollisena 1950-60 luvulla[1]. Hahmon Maa 2 versio esiintyi viimeisen kerran Wonder Woman #96 numerossa helmikuussa 1958. Myöhemmin tarinassa Wonder Woman #164 esiteltiin Maa 40 versio Kulmamiehestä, jonka historia oli samanlainen, kuin Maa 2 universumin Kulmamiehellä[2].

Myöhemmin Kulmamies ilmestyi uudelleen Wonder Woman #115 numerossa mestarivarkaana ja Darkseidin perustaman Superrikollisten Salainen Yhteisö -seuran jäsenenä pukeutuneena vihreään pukuun, jossa oli keltaisia raitoja ja hänellä oli aseenaan Angler, Penrose-kolmio, joka kykeni vääristämään aikaa ja tilaa monin eri tavoin ja antoi tälle mahdollisuuden muuttaa tilaa, painovoimaa ja havaintoja ja telesiirtymään paikasta toiseen. Myöhemmin paljastui, että Darkseid oli värvännyt Kulmamiehen ryhmäänsä vain käyttääkseen Angleria vääntyäkseen ajassa eteenpäin pisteeseen sen jälkeen, kun Darkseid oli paljastettu ja syrjäytetty Seuran salaisena johtajana[3]. Kulmamies esiintyi myöhemmin useissa Ihmenainen-tarinoissa ja yhdessä vaiheessa hän taisteli Ihmenaisen ystävän Etta Candyn kanssa[4]. Kulmamies myöhemmin kuoli vuoden 1985 12-osaisen Crisis on Infinite Earths-sarjan aikana hänen yrittäessään käyttää Angleriaan kriisin aiheuttamien tapahtumien massiivisten ulottovuuksien mullistusten aikana[5]. Alkuperäinen pukeutumaton Kulmamies nähtiin myöhemmin Flash-sarjakuvasarjassa yhtenä useista roistoista, joiden käyttämiä varusteita aseita imevä Replikantti käytti hyödykseen[6].

Myöhemmin Kulmamies esiintyi Phil Jimenezin luomama Ihmenainen sarjakuvissa, joissa hänen kerrottiin olevan Angelo Bend, italialainen mestarillinen herrasmiesvaras, joka käytti erikoisia voimia omaavaa Angleriaan paetakseen viranomaisia[7]. Donna Troy onnistui saamaan hänet kiinni hänen yrittäessä varastaa muinaista esinettä museosta. Kulmamies ihastui Donnaan, joka käytti itsestään Troia-nimeä ja hän ihastui häneen niin paljon, että hän myöhemmin vaistomaisesti matkusti Themysciraan etsimään tältä apua, kun raivon vallassa ollut Barbara Ann Minerva oli hyökännyt hänen kimppuunsa. Myöhemmin selvisi, että Barbara, edellinen Gepardi oli menettänyt voimansa Sebastian Ballesterosille ja oli palkannut Kulmamiehen hankkimaan hänelle varastetut esineet, joita hän tarvitsi saadakseen voimansa takaisin. Kulmamies nähtiin myöhemmin Donna Troyn hautajaisissa suremassa tämän kuolemaa hänen kuoltua väliaikaisesti Teräsmies-robotin tappamana[8]. Kulmamies liittyi myöhemmin uudistetun Superrikollisten Salainen Yhteisö seuran jäseneksi. Ei ole tiedossa olivatko hän ja Barbara selvittäneet välinsä ja haudanneet sotakirveensä.

Kulmamies nähtiin myöhemmin Cassie Sandmarksin vihollisen Devastationin muodostaman superroistoryhmän jäsenenä[9]. Ryhmä perustettiin taistelemaan hajonnutta Young Justice ryhmää vastaan.

Kulmamies esiintyi myöhemmin Infinite Crisis tarinassa Gotham Cityn East Endissä toimineen superroistoryhmän jäsenenä, johon kuuluivat hänen lisäkseen mm Hugo Strange ja Black Mask. Kissanainen soluttautui tiimin jäseneksi teeskennellen olevansa jälleen konna päästäkseen lähelle Seuraa. Kulmamies kuuli tämän keskustelun suunnitelmasta seuran pettämiseksi ja hyökkäsi hänen kimppuunsa ampuen tätä vatsaan ja puukottaen tätä päähän kolmion muotoisella teräaseella. Paljastui, että Kissanainen olikin todellisuudessa uusi Savinaama, joka oli naamioitunut Kissanaiseksi kun oikea Kissanainen oli tavannut hänet ja pyytänyt tämän apua. Oikean Kissanaisen ilmestyttyä paikalle hän hyökkäsi roistoja vastaan ja löi Kulmamiehen tajuttomaksi pesäpallomailalla[10].

One Year later tarinassa Selina Kyle on luopunut identiteetistään Kissanaisena lapsen saamisen ja äidiksi tulonsa jälkeen. Hänen kumppanistaan ja ystävästään Holly Robinsonista oli tullut uusi Kissanainen. Kulmamies oli tullut pakkomielteiseksi Selinasta ja pyrkii kostamaan hänelle ottaen Hollyn kohteekseen ymmärtämättä, että hän jahtaa väärää henkilöä. Holly onnistui kerran voittamaan hänet (raaka tappelu tallentui nauhalle), jonka jälkeen uusi konna, joka kutsui itseään nimellä Film Freak, joka paljastui edesmenneen Batmanin vastustajan seuraajaksi lähestyi Kulmamiestä tarjoten tälle apuaan. Film Freak onnistui päättelemään elokuvatietämyksensä avulla Selinan henkilöllisyyden Irena Dubrovnana ja kaksi roistoa hyökkäsivät hänen asuntoonsa. Tilanteen eskaloituessa Kulmamies uhkasi tappaa Selinan lapsen ja paljastaa tämän henkilöllisyyden Kissanaisena muille superroistoille. Selina kutsui Zatannan paikalle, joka kukisti heidät ja pyyhki heidän muistinsa, mikä johti siihen, että Kulmamies pakotettuna tunnusti rikoksensa Gothamin poliiseille muisteltuaan loistokkaimpia päiviään superroistona[11].

Kulmamies nähttin myöhemmin Circen liittolaisena, joka oli koonnut suuren joukon muita roistoja hyökkäämään Ihmenaista vastaan[12]. Hän kertoi Dianalle Circen vahvistaneensa tämän voimia ja käyttävän tämän Angleria kopioidakseen itsensä ammuttavaksi puukotustyökaluksi. Kulmamies onnistuu alistamaan Ihmenaisen joukkuetovereidensa avulla, kunnes tämän liittolaiset onnistuvat pelastamaan hänet. Robin onnistuu iskemään Kulmamiehen tajuttomaksi käsitaistelun aikana, minkä jälkeen hänet pidätetään Metahuman Affairs -ministeriön alaisuudessa. Kun Kulmamiehen vangitseminen on käsitelty, Nemesis otti hänen Anglerinsa haltuunsa ja asetti sen hallituksen käyttöön.

Vuonna 2011 The New 52 käynnisti DC-universumin uudelleen. Kulmamies nähtiin ensimmäisen kerran baarissa todistamassa uutisia Teräsmiehen ja Ihmenaisen romanttisesta parisuhteesta[13]. Kulmamies osallistui myös useiden superroistojen tapaamiseen Forever Evil -tarinan aikana[14]. Myöhemmin paljastui, että Kulmamies on Vandal Savagen biologinen poika. Epäonnistuttuaan juonessaan Teräsmiestä ja Ihmenaista vastaan, Savage vangitsi Kulmamiehen ja silminnähden tappoi hänet myöhemmin tottelemattomuutensa vuoksi repimällä tämän kielen irti[15].

DC Rebirtin tapahtumien jälkeen Ihmenainen mainitsi Kulmamiehen keskustellessaan kamppailusta uuden Anglette nimisen vihollisen kanssa, joka myös käytti Angleria aseenaan[16]. Kulmamies nähtiin myöhemmin Zandiassa, pukeutuneiden superroistojen poliittisessa paratiisissa, mikä paljasti hänen selvinneen hengissä[17].

"The New Golden Age" -tarinan sivuilla Kulmamies hyökkäsi toisesta ulottovuudesta keräämänsä Bizarro-armeijansa avulla. Justice Society of America taisteli häntä ja Bizarroja vastaan pelastaen samalla sivullisia. Metsästäjätär (Helena Wayne) mahdollisesta tulevaisuudesta ilmestyi Tohtori Kohtalon kanssa ja ampui nuolellaan Kulmamiestä käteen häiriten häntä niin paljon, että onnistui kukistamaan tämän, mikä sai Bizarrot katoamaan[18].

Kulmamiehen käyttämä Angler nähtiin väliaikaisesti Jokerin ja Avaimen hallussa, jotka käyttivät sitä osana suurempaa suunnitelmaansa. He olivat ilmeisesti ottaneet sen väkisin häneltä haltuunsa.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kulmamies esiintyi Justice League Unlimited sarjassa, jossa häntä ääninäytteli Phil Lamarr jaksossa "The Great Brain Robbery". Sarjassa Kulmamies nähtiin Gorilla Groddin johtaman Salaisen Yhteiskunnan jäsen. Myöhemmin jaksossa "Alive!" Kulmamies siirtyi Groddin puolelle ja taisteli Helleaaltoa vastaan Lex Luthorin otettua ryhmän hallintaansa. Myöhemmin henkiinherätetty Darkseid tappoi Kulmamiehen.
  • Kulmamies esiintyi cameo-roolissa Batman: The Brave and the Bold -sarjan jaksossa "Joker: The Vile and the Villainous!".

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cowsill, Alan; Irvine, Alex; Korte, Steve; Manning, Matt; Wiacek, Win; Wilson, Sven (2016). The DC Comics Encyclopedia: The Definitive Guide to the Characters of the DC Universe. DK Publishing. p. 340
  2. Wonder Woman #164
  3. The Secret Society of Super Villains Special #1
  4. Wonder Woman #323
  5. Crisis on Infinite Earths #11
  6. The Flash (vol. 2) #154
  7. Wonder Woman (vol. 2) #178-187
  8. Titans/Young Justice: Graduation Day #3
  9. Young Justice #47–51
  10. Catwoman (vol. 3) #46-49
  11. Catwoman (vol. 3) #53-58
  12. Wonder Woman (vol. 3) Annual #1
  13. Superman/Wonder Woman #4
  14. Forever Evil #1
  15. Superman/Wonder Woman #24
  16. Wonder Woman (vol. 5) #41 (2018)
  17. The Flash (vol. 5) #61 (2019)
  18. Justice Society of America (vol. 4) #3