Honkarakenne

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Honkarakenne Oyj

Honkarakenne.svg

Tunnuslause Home of Premium Living
Yritysmuoto Julkinen osakeyhtiö (Oyj)
Osake OMXH: HONBS
Perustettu 1958
Toimitusjohtaja Marko Saarelainen
Kotipaikka Tuusula, Suomi
Toimiala rakennustuoteteollisuus
Tuotteet hirsitalot ja -mökit
Liikevaihto 45,5 milj. € (2014)[1]
Liikevoitto -2,2 milj. € (2014)
Henkilökuntaa 161 (2014)
Tytäryhtiöt Honka Blockhaus GmbH
Honkarakenne Sarl
Honka Japan Inc.
Finwood Oy
Kotisivu www.honka.com
www.honka.fi

Honkarakenne Oyj eli Honka on suomalainen hirsitalovalmistaja. Honka on myös yhtiön rekisteröimä tavaramerkki.

Yhtiön tuotekehityksen kärkituote on vuonna 2008 julkistettu painumaton hirsi, joka mahdollistaa energiatehokkaan rakentamisen ja hirren monipuolisen yhdistelyn muihin rakennusmateriaaleihin.[2] Honkarakenteen kohde Hyvinkään asuntomessuilla 2013 oli kivitaloalueelle rakennettu, ulkoapäin rapattu hirsitalo.[3]

Yhtiön päämarkkina-alueita ovat Suomi, Saksa, Ranska, Venäjä ja Japani. Liikevaihdosta 55 % tulee viennistä (2012). Honkarakenteella oli tuotantolaitokset Karstulassa ja Alajärvellä, mutta Alajärven tehdas suljettiin 2013 aikana.[4]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Honkarakenne aloitti toimintansa Lieksan Hattuvaaralla Honkatuote-nimellä vuonna 1958. Yrityksen perustivat viisi veljestä: Viljo, Nestori, Arvo, Eino ja Reino Saarelainen. Heidän liikeideansa oli kehittää hirsimökkien teollista valmistusta, jota ei Suomessa käytännössä vielä harjoitettu. Osa työstökoneistakin kehitettiin itse, kuten esimerkiksi pyöröhirsi- ja nurkkalukkokoneet.

Vuonna 1966 perustettiin Tuusulaan Suomen ensimmäinen pysyvä hirsimökkinäyttely. Yrityksen pääkonttori toimii yhä samalla paikalla.

Vuonna 1967 myynti eriytettiin uuteen Honkarakenne Oy -yhtiöön, ja Saarelaiset menettivät määräysvaltansa Honkatuote Oy:ssä. Saarelaiset saivat määräysvaltansa Honkatuotteessa takaisin vuoden 1972 menestyksekkään Japanin-kaupan ansiosta ja yhtiöt yhdistettiin nykyiseksi Honkarakenne Oy:ksi.

1970-luvulta alkaen yrityksen kasvu oli nopeaa: vuosituhannen vaihteeseen mennessä yrityksen liikevaihto yli 25-kertaistui. 2000-luvulla liikevaihdon kasvu on tasoittunut. Yhtiö on vahvasti kansainvälistynyt ja enimmillään noin 2/3 sen liikevaihdosta tuli viennistä. Honkarakenne on toimittanut noin 80 000 hirsitaloa yli 50 eri maahan.

Alajärven tehdas fuusioitiin Honkarakenne-konserniin vuonna 1994. Tehtaalla valmistettiin lamellihirsirungot ja siellä oli korkealaatuinen puuaihioiden liimauslinja. Tehdas suljettiin vuonna 2013 ja kaikki tuotanto keskitettiin Karstulaan.

Honkarakenteen toimitusjohtajana elokuusta 2012 lähtien toiminut Mikko Kilpeläinen irtisanottiin maaliskuussa 2015, koska yhtiön hallitus oli tyytymätön myyntilukuihin.[5]

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Honkarakenteen tuotanto on keskitetty Karstulaan, jossa yhtiön päätehdas on toiminut vuodesta 1971 saakka. Logistiikkakeskus on myös Karstulassa, ja kaikki lähetykset johdetaan keskitetysti sieltä. Oman tuotannon lisäksi Honkarakenteella on laaja alihankkijaverkosto, joka tuottaa esimerkiksi ovet ja ikkunat.

Honkarakenne käyttää sekä arkkitehti- että tuotantosuunnittelussaan ArchiCAD-suunnittelujärjestelmää.

Markkinat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Honkarakenteen päämarkkina-alue on Suomi. Yhtiö on jo pitkään ollut hirsirakenteisten vapaa-ajanasuntojen markkinajohtaja.lähde?

Honkarakenteella on edustajat lähes kaikissa Keski-, Etelä- ja Itä-Euroopan maissa. Suomen lähialueista kasvu on ollut suurinta Virossa. Vienti Manner-Eurooppaan; Ranskaan, Espanjaan, Britanniaan, Sveitsiin, Kreikkaan on kasvussa. Saksassa rakentamisen volyymi on kaiken kaikkiaan romahtanutlähde? ja se on vaikuttanut myös hirsitalomarkkinoihin.

Ylivoimaisesti suurimmat hirsirakennukset Honkarakenteelta tilataan Venäjälle. Rakentajia ovat pääasiassa uusrikkaat ja varakkaat yritykset, mutta viime aikoina myös vaurastunut keskiluokka. Lisäksi Ukrainassa ja Kazakstanissa Hongalla on useita laajoja projektihankkeita. Liikevaihto IVY-maissa on kasvussa.

Kaukoidässä vienti painottuu Japaniin ja Etelä-Koreaan, vaikkakin yrityksellä on edustaja mm. Mongoliassa. Hongan tytäryhtiö Japanissa oli vuosia voitollinen, mutta epäsuotuisa jenin kurssi on aiheuttanut ongelmia.milloin? Samoin dollarin alamäki on aiheuttanut samankaltaista kehitystä Yhdysvaltain markkinoilla.

Honkarakenne vietti vuonna 2008 50-vuotisjuhlaansa. Sen kunniaksi vuoden teemaksi oli valittu Tarinat Vuosien Varrelta, jonka puitteissa julkaistaan tarinoita kaikkialle maailmaan toimitetuista Hongan mökeistä, saunoista ja kodeista.

Osake[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Honkarakenne on ollut pörssiyhtiö vuodesta 1987 lähtien ja sen B-osakkeet ovat nykyään Helsingin pörssin Small Cap -listalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]