Claudette Colbert

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Claudette Colbert
Julkisuuskuva 1940-luvulta
Julkisuuskuva 1940-luvulta
Syntymäaika 13. syyskuuta 1903
Syntymäpaikka Saint-Mandé, Ranska
Aktiivisena 1919–1987
Kuolinaika 30. heinäkuuta 1996 (92 vuotta)
Kuolinpaikka Speightstown, Barbados
Oikea nimi Émilie Chauchoin
Muut nimet Lily Chauchoin
Ammatti näyttelijä
Merkittävät roolit
Puoliso Norman Foster (1928–1935)
tohtori Joel Pressman (1935–1968†)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie
Svensk Filmdatabas
Palkinnot
Ehdokkuudet

Claudette Colbert (oik. Émilie ”Lily” Chauchoin; 13. syyskuuta 1903 Saint-Mandé[1], Ranska30. heinäkuuta 1996 Speightstown, Barbados) oli ranskalais-yhdysvaltalainen näyttelijä ja yksi Hollywoodin kuuluisimpia filmitähtiä. Hän oli kaksivuotias, kun hänen perheensä muutti siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin New Yorkiin 1906.

Colbert aloitti uransa Broadwaylla 1920-luvulla, josta hän siirtyi filmiin äänielokuvien adventtiaikaan. Alkuun hän työskenteli sopimusyhtiölleen Paramount Picturesille, myöhemmin hän siirtyi freelanceriksi. "Omenanpyöreillä" kasvoillaan Colbert tunnettiin erityisesti lahjakkaana screwball-komediennena, mutta hän laajensi skaalaansa myös draamaelokuviin ja film noireihin, joissa esitti rooleja aina vampeista kotiäiteihin. Komediaelokuvissaan Colbertin tulkitsemat hahmot olivat yleensä älykkäitä ja itsetietoisia nuoria naisia. Uransa aikana Colbert esiintyi yli 60:ssä elokuvassa. Hän oli alan suurin kassamagneetti vuosina 1938–1942. Colbert sai parhaan naispääosan Oscar-palkinnon roolistaan elokuvassa Tapahtui eräänä yönä (1934). Lisäksi Colbert näytteli teatterissa ja radiossa.

Suureen suosioon Colbertin nostivat niin sanotut ”vilautuskohtaukset”, jotka olivat tähden elokuville ominaisia hänen uransa alkuaikoina. Klassikkoelokuvissa Ristin merkki ja Tapahtui eräänä yönä Colbert paljasti rintaa ja säärtä, mutta myöhemmin kieltäytyi kokonaan seksuaalisesti latautuneista rooleista. Valtaosa Colbertin elokuvaurasta rakentuikin tyttöroolien varaan. Ulkonäkönsä takia hänen oli vielä keski-ikäisenäkin vaikea päästä eroon imagostaan ”ikinuorena tyttönä”.

Yhdysvaltain elokuvainstituutti nimesi Colbertin kaikkien aikojen 12. suosituimmaksi naisnäyttelijäksi vuonna 1999. Hänellä on elokuvaurastaan tähti Hollywoodin Walk of Famella osoitteessa 6812 Hollywood Blvd.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Émilie Chauchoin (lausutaan ”šoo-šuan”) syntyi Saint-Mandéssa, Pariisin itäisessä kaupunginosassa Ranskassa 13. syyskuuta 1903. Hänen vanhempansa olivat Georges Claude (1867–1925) ja Jeanne Marie Chauchoin (o.s. Loew, 1877–1970). Hänen ristimänimensä oli Émilie (Emily ranskalaisittain), mutta häntä kutsuttiin lapsena ja nuorena nimellä Lily, sillä hänen tätinsä käytti jo nimeä Émilie. Täti oli Colbertin äidin äidin adoptiolapsi Emilie Loew, joka ei ollut verisukulainen, työskenteli ompelijana eikä koskaan avioitunut. Émilien lempinimi "Lily" viittasi englantilaiseen näyttelijään Lillie Langtryyn. Hänen äitinsä ja isoäitinsä olivat syntyisin Kanaalisaarilta ja Englannista. Siksi he osasivat englantia erinomaisesti jo ennen muuttoa Yhdysvaltoihin, vaikka perhepiirissä puhuttiin ranskaa. Lilyn isoveli Charles (1898–1971) oli syntynyt Jerseyn saarella. Isä Georges oli menettänyt näön oikeasta silmästään eikä soveltunut ammatteihin, mutta omisti konditorian Pariisissa. Hänen äitinsä tuki häntä taloudellisesti, mutta kannusti myös koettamaan onneaan USA:ssa. Koettuaan takaiskuja työelämässä perhe päätti muuttaa siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin.

Lilyn isoäiti Marie Loew oli jo Yhdysvalloissa, kun hänen perheensä muutti maahan vuonna 1906 paremman työllisyyden perässä. Lily Chauchoin kasvoi New York Cityssä 53rd Streetillä sijaitsevan talon viidennessä kerroksessa. Colbert kertoi myöhemmin, että hissittömän talon portaita aina viidenteen kerrokseen juokseminen teki hänen säärensä kauniiksi. Hän juoksi portaat päivittäin aina vuoteen 1922 asti.[2] Lilyn vanhemmat muuttivat hänen nimensä muodollisesti Lily Emilie Chauchoiniksi. Englannin kielen tyttö oppi nopeasti isoäidiltään ennen kuin aloitti julkisen koulun. Myös hänen ranskankielentaitonsa säilyi sujuvana.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Claudette Colbert Broadway-näytelmän La Gringa promokuvassa 1928.

Uran alku Broadwaylla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lapsena Colbert haaveili taidemaalarin ammatista. Hänen perheestään tuli Yhdysvaltain kansalaisia vuonna 1912. Äiti Jeanne suosi ilmiselvästi poikaansa Charlesia tyttärensä ohi.[2] Lily Chauchoin opiskeli taidepainotteisessa Washington Irving High Schoolissa. Siellä hänen puhetaidon opettajansa neuvoi häntä hakemaan näytelmäroolia. Lily teki teatteridebyyttinsä 15-vuotiaana näytelmässä The Widow’s Veil Provincetown Playhousessa vuonna 1919. Tuolloin hän oli kuitenkin yhä kiinnostunut kuvataiteista ja aikoi opiskella muotisuunnittelijaksi. Jo lukioaikana hän alkoi käyttää Claudettea etunimenään Lilyn sijaan, joka oli peräisin hänen isänsä etunimestä Claude, ja otti taiteilijanimekseen isoäitinsä tyttönimen Colbert.

Valmistuttuaan high schoolista Colbert opiskeli Art Students League of New York-taidekoulussa. Hän rahoitti opintonsa työskentelemällä mekkoliikkeessä. Samalla hänelle tarjottiin pientä roolia Anne Morrisonin Broadway-näytelmässä The Wild Westcotts vuonna 1923. Hän myös muutti oikean nimensä muodollisesti Lily Claudette Chauchoiniksi. Colbertin isä Georges menehtyi vuonna 1925 ja isoäiti Marie Loew New Yorkissa 1930.

Allekirjoitettuaan viisivuotisen sopimuksen tuottaja Al Woodsin kanssa Colbert esiintyi monissa tyttörooleissa Broadwaylla vuosina 1925–1929. Hän oli tyytymätön siihen, että häntä pidettiin teatterissa ennen kaikkea "Ranskanneitona" ja hänelle tarjottiin aluksi vain ranskankielisiä rooleja. Colbert sai kriittistä suosiota roolisuorituksestaan näytelmässä The Barker (1927), jossa hän esitti karnevaalin käärmeenlumoajaa. Hän näytteli saman roolin näytelmän uusintaesityksessä Lontoon West Endissä. [3] Yhdysvalloissa tuottaja Leland Hayward huomasi Colbertin ja valitsi hänet sankarittaren rooliin mykkäelokuvaan Onnen kultapoika vuonna 1927. Sen kaupallinen menestys oli huono, eikä elokuvan tiedetä säilyneen.

Läpimurto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Claudette Colbert elokuvassa I Cover the Waterfront vuonna 1933.

Elokuvadebyyttinsä jälkeen Colbert allekirjoitti sopimuksen tuotantoyhtiö Paramount Picturesin kanssa, jonka merkeissä hän muutti perheineen New Yorkista Los Angelesiin, joka oli yhdysvaltalaisen elokuvateollisuuden keskus. Äänielokuvat olivat ajan mullistava uutuus, ja yhtiö etsi niihin sopivia näyttelijöitä, jotka hallitsivat puheen ja äänenkäytön. Colbert oli näyttelijänä täysi luonnonlahjakkuus. Hänen replikointitaitonsa oli yksi hänen parhaista ominaisuuksistaan, vaikka hän ei aluksi pitänytkään filmityöstä. Muutaman ensimmäisen elokuvansa myötä Colbertista tuli nopeasti yksi aikansa kassamagneeteista. Hän näytteli romanttisessa menestyselokuvassa Young Man of Manhattan tulevan aviomiehensä Norman Fosterin sekä Ginger Rogersin kanssa. Vuonna 1930 Colbert tähditti Maurice Chevalierin kanssa elokuvaa Hänen newyorkilainen morsiamensa, joka kuvattiin sekä englanniksi että ranskaksi. He myös lauloivat yhdessä Ernst Lubitschin musikaalissa Hymyilevä luutnantti vuonna 1931. Colbert ja Ginger Rogers näyttelivät jälleen yhdessä samana vuonna valmistuneessa elokuvassa Honor Among Lovers. Molemmat edellä mainitut olivat kaupallisia menestyksiä. Colbertin laulua kuultiin myös vuoden 1933 elokuvassa Yön kuningatar.

Useiden komediaroolien jälkeen Colbert sai kokeilla siipiään femme fatalena. Historiallisessa epookkielokuvassa Ristin merkki (1932) hän näytteli Fredric Marchia vastaan Rooman keisarinna Poppaeaa. Elokuva on kuuluisa kohtauksestaan, jossa Colbertin esittämä hahmo on vaahtokylvyssä niin että hänen rintansa vilahtavat paljaina. Colbertin roolia Kleopatrana vuoden 1934 samannimisessä elokuvassa on pidetty hänen tosiasiallisena läpimurtonaan. Siinä roolin seksuaalinen lataus tuli selvästi esille. Colbertin vastanäyttelijöitä olivat Warren William ja Henry Wilcoxon. Elokuva oli vuoden suurimpia hittejä ja teki Colbertista maailmanluokan filmitähden sekä Paramount Picturesin parhaan kassamagneetin. Colbert ei itse enää tämän elokuvan jälkeen suostunut avoimesti seksuaalisiin rooleihin. Hän myös neuvotteli Paramount Picturesin kanssa sopimuksen, joka salli hänen näytellä myös muiden yhtiöiden elokuvissa.

Vuonna 1934 Colbert sai parhaan naispääosan Oscar-palkinnon elokuvasta Tapahtui eräänä yönä, jossa hän näytteli Clark Gablen kanssa. Aluksi Colbert oli haluton näyttelemään "karkuriperijätär" Ellie Andrewsin roolin. Ollessaan aikataulusta jäljessä studio suostui maksamaan roolista Colbertille tämän vaatiman 50 000 dollarin palkkion. Frank Capran ohjaaman elokuvan kuvaukset suoritettiin neljässä viikossa ja Colbert sai pitää kaavailemansa loman. Hän oli pitänyt elokuvan käsikirjoitusta heikkona ja sanoi kuvausten päätyttyä ystävälleen: ”Sain juuri valmiiksi maailman surkeimman elokuvan.”[4] Ilmestyttyään elokuva oli valtava menestys, ja se on Columbia Picturesin suurimpia klassikkoelokuvia. Se loi lippukassaennätyksen katsojalukujen noustessa 2,5 miljoonaan 325 000 dollarin budjettia vastaan. Elokuva kahmi myös kaikkiaan viisi Oscaria.[5]

Colbert ei uskonut voittavansa eikä aluksi aikonut osallistua koko gaalaan. Hän oli lähdössä junalla maaseutumatkalle, kun studiopäällikkö riensi asemalle ja toi tiedon Colbertin voitosta. Juna ei ollut ehtinyt lähteä asemalta, kun päällikkö ”puoliksi raahasi” Colbertin mukanaan tilaisuuteen ottamaan palkinnon vastaan. Gaalassa Oscar-patsaan Colbertille ojensi lapsinäyttelijä Shirley Temple.[6]

Vuodet huipulla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Claudette Colbert ja Clark Gable elokuvan Tapahtui eräänä yönä kuuluisassa kohtauksessa vuonna 1934.
Claudette Colbert Kleopatrana vuonna 1934.

Kleopatra ja Tapahtui eräänä yönä tekivät Colbertista maailmanlaajuisesti tunnetun tähden. Hänen menestyksensä salli hänen neuvotella sopimusten uusimisesta ja palkankorotuksista. Vuosina 1935 ja 1936 hän oli kymmenen parhaan eniten ansaitsevan elokuvatähden joukossa. Colbert oli jälleen Oscar-ehdokkaana roolistaan sairaaladraamassa Kätketty maailma (1935).

Vuonna 1936 Colbert uusi sopimuksensa Paramount Picturesin kanssa, ja tämä sopimus teki hänestä Hollywoodin parhaiten ansaitsevan näyttelijän. Hänen palkkansa oli suurimmillaan 426 924 dollaria. Ollessaan suosionsa huipulla 1930-luvulla, Colbert ansaitsi 150 000 dollaria jokaisesta tekemästään elokuvasta. 1930-luvun loppupuoliskolla Colbert esiintyi niin draama- kuin komediaelokuvissa. Hän menestyi molemman genren tuotannoissa, joita olivat muiden muassa Naimisiin johtajan kanssa (1935), Kultainen lilja (1935), Verenpunainen usva (1937), Iloiset kilpakosijat (1937), Eri lippujen alla (1936), Zaza, can-can-tyttö (1938) ja Keskiyö (1939). Hänen vastanäyttelijöitään olivat muun muassa Melvyn Douglas, Fred MacMurray, Herbert Marshall ja James Stewart.

Claudette Colbert ei sallinut itsestään otettavan lähikuvia kasvojensa oikealta puolelta, sillä hän pelkäsi ettei sitä osata valaista tai kuvata oikein. Colbert oli saanut lapsena sattuneen nenäluun murtuman seurauksena pienen kuhmun nenänsä varteen, eikä halunnut näyttää oikeaa puolta kasvoistaan kameralle. Elokuvateknikot kuvailivat Colbertin kasvojen oikeaa puolta ”kuin Kuun pimeäksi puoleksi”.[7] Tovarich-elokuvassa vuonna 1937 Colbert näytteli venäläistä herttuatarta. Kuvausten aikana hän vaati saada palkata oman kuvaajan, kun hänen suosimansa elokuvaaja erotettiin. Vuonna 1938 Colbert esiintyi Gary Cooperin kanssa komediaelokuvassa Siniparran kahdeksas vaimo ja vuonna 1939 ensimmäisessä värielokuvassaan Liekehtivä erämaa. Siinä hänen vastanäyttelijänään oli Henry Fonda. Colbert oli sangen epäuskoinen uuden Technicolor-väritekniikan suhteen ja pelkäsi epäonnistuvansa värikuvassa. Sen jälkeen hän suosi lähes poikkeuksetta vain mustavalkofilmejä.

Elokuvien ohessa Colbert oli tunnettu radioääni. Hän esiintyi suositussa radio-ohjelmassa Lux Radio Theater sekä The Screen Guild Theater. Ensin mainitussa hänen äänensä kuultiin 22 jaksossa vuosina 1935–1954 ja jälkimmäisessä hän teki 13 jaksoa vuosina 1939–1952.

Vuonna 1940 Colbert kieltäytyi seitsemän vuoden sopimuksesta joka olisi taannut 200 000 dollarin vuosipalkan, ja päätti jatkaa freelancerina. Tänä aikana hän tienasi eniten koko urallaan. Managerinsa avulla hän onnistui saamaan rooleja useista arvostetuista tuotannoista. Colbert on maininnut Lentävä reportterimme-elokuvan omaksi suosikikseen.[8]

Vuonna 1943 Colbert näytteli elokuvassa Me tervehdimme elämää Paulette Goddardin kanssa. Naisille tuli kuvausten aikaan välirikko. Ohjaaja David O. Selznick vaikuttui Colbertin roolisuorituksesta elokuvassa ja halusi hänet sotaelokuvan Kunnes palaat pääosaan. Colbert kieltäytyi aluksi esittämästä teini-ikäisten lasten äitiä, mutta Selznick sai hänet lopulta suostuteltua. Elokuva oli yleisömenestys, ja myös Colbertin roolisuoritusta kehuttiin. Hän sai tästä osasta myös kolmannen Oscar-ehdokkuutensa.[9]

Toisen maailmansodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Claudette Colbert elokuvassa Salainen sydän vuonna 1946.

Vuodesta 1945 lähtien Colbert jatkoi työtään elokuvissa freelance-näyttelijänä. Häneltä ilmestyivät muun muassa suuren suosion saavuttaneet Häväistysjuttu yöpikajunassa (1946), jossa hän näytteli John Waynen kanssa sekä Rakasta huomenna ja ikuisesti, jota varten hänelle suunniteltiin 18 eri rooliasua. Muita 1940-luvun jälkipuoliskon Colbert-menestyksiä olivat komedia Muna ja minä (1947), jännityselokuva Pisara myrkkyä (1948) ja romanttinen komedia Morsian myytävänä (1949). Jälkimmäinen oli erityisesti sekä kriitikoiden että yleisön suosikki. Colbertin suoritus sotaelokuvassa Kolme palasi kotiin (1950) sai kriitikoilta kiitosta. Negatiivisemmat arviot sai mysteerimelodraama Salaista väkivaltaa. Kuvatessaan välillä jopa kahta elokuvaa samanaikaisesti Colbert uupui kiireisten kuvausten ja nopean työtahdin seurauksena. Lopulta Colbert ei lääkärin määräyksestä saanut enää työskennellä kello 17:ää pidemmälle. Kun Colbert vielä keski-ikään tullessa näytti paljon ikäistään nuoremmalta, hänellä oli vaikeuksia karistaa tätä leimaa harteiltaan. Elokuvastudiot luokittelivat hänet edelleen nuoreksi tytöksi. Siksi Colbertin oli vielä nelikymppisenäkin hankala siirtyä ingenue-rooleista kypsempiin naisrooleihin. Hän sanoi: ”Olen erittäin hyvä komedienne, mutta aina myös taistelin sitä imagoa vastaan.”[10]

Colbert vähensi elokuvatöitään 1950-luvun puoliväliin tultaessa. Hän muutti verosyistä vähäksi aikaa Eurooppaan, jossa esiintyi Orson Wellesin kanssa elokuvassa Kevytmielinen Versailles. Vuonna 1954 Colbertille tarjottiin miljoonan dollarin sopimusta televisioyhtiö NBC:n kanssa, mutta hän kieltäytyi. Colbert näytteli kuitenkin muutamissa televisiotuotannoissa, kuten Vaimoni kummittelee ja Pyhän Maarian kellot. Hän vieraili myös parissa tositelevisiosarjassa.

Vuonna 1958 Colbert teki paluun Broadwaylle Charles Boyerin kanssa ja oli ehdolla Tony-palkinnon saajaksi. Hän teki viimeisen elokuvansa vuonna 1961 ja esiintyi sen jälkeen vielä pari kertaa menestyksekkäästi Broadway-näytelmissä Rakkauden epäsäännöllinen verbi (1963) ja Kuningaskalastaja (1978). Vuonna 1987 hän näytteli minisarjassa Grenvillen kaksi naista, josta hän sai Emmy-ehdokkuuden ja voitti Golden Globen.

Nykyajan kriitikot ovat korostaneet Colbertin ainutlaatuisia fyysisiä ominaisuuksia, joiden ansiosta hän oli kuin luotu elokuvaan (omenanpyöreät kasvot, suuret siniset silmät, tummat ja kiharat hiukset, siro ruumiinrakenne) sekä hänen eleganttia ääntään, aristokraattisia maneerejaan, hienostunutta esiintymistään ja nokkelaa huumorintajuaan. Näin hän erottui 1930-luvun muista screwball-komedienneista, joita olivat Jean Arthur ja Irene Dunne – hän ei niinkään harjoittanut ”fyysistä komediaa”.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Claudette Colbert oli lapseton ja naimisissa kaksi kertaa. Avioliitto Norman Fosterin kanssa (1928–1935) päättyi eroon, mutta liitto lääkäri Joel Pressmanin kanssa (1935–1968) kesti aina miehen kuolemaan asti.

Colbertin ja Fosterin avioliitto oli pitkään salaisuus, sillä he asuivat monta vuotta eri asunnoissa. Colbert asui alkuun Los Angelesissa samassa asunnossa äitinsä Jeannen kanssa. Määräilevä äiti ei pitänyt tyttärensä aviomiehestä eikä huolinut tätä heidän kotiinsa. Colbert ja Foster ottivat avioeron Meksikossa vuonna 1935. Kirjailija Robert Shaw, joka oli Colbertin läheinen ystävä tämän myöhemmässä elämässä, väitti Colbertilla olleen tuohon aikaan suhde näyttelijä Marlene Dietrichin kanssa. Naiset oli kuvattu yhdessä huvipuistossa Venice Beachilla.[11] Neljä kuukautta avioeronsa jälkeen Colbert meni naimisiin kurkkulääkäri ja kirurgi Joel Pressmanin kanssa. Liitto kesti 33 vuotta ja Pressmanin kuoltua syöpään vuonna 1968 Colbert jäi leskeksi.

Jeanne Chauchoin oli kateellinen tyttärensä monilahjakkuudesta eikä koskaan antanut hänelle tunnustusta. Vielä uransa urettuakin Colbert haki pitkään äitinsä hyväksyntää.[2] Jeanne kuitenkin antoi Colbertin veljen toimia silloin tällöin sisarensa agenttina.

Colbert oli koko elämänsä ajan erittäin muotitietoinen ja hänen tyylitajunsa sai paljon kehuja Hollywood-piireissä. Hän oli tarkka ulkonäöstään eikä koskaan lähtenyt ulos pitämättä huolta että oli viimeisen päälle meikannut ja pukeutunut. Colbertin on arveltu olleen biseksuaali, sillä hän oli läheinen ystävä taiteilija Verna Hullin kanssa, jonka tiedettiin olevan homoseksuaali. Colbert sekä hänen lähimmät ystävänsä ovat kuitenkin kumonneet kyseisen väitteen.[2] Jäätyään eläkkeelle elokuvista Colbert asui miehensä kanssa Beverly Hillsissä tämän kuolemaan asti ja vietti viikonloppuja maalaistalossaan Palm Springsissä. Hän rakennutti myös oman huvilan Cap Ferratiin, Etelä-Ranskaan. Myöhemmin elämässään Colbert tunnettiin konservatiivisena republikaanina.

Taiteilijan uransa päätyttyä Colbert asui talvet asunnossaan Manhattanilla ja kesät lomahuvilassaan Barbadosilla, jossa häntä palvelivat taloudenhoitaja ja kaksi kokkia. Hänen äitinsä Jeanne kuoli vuonna 1970 ja veli Charles 1971. Tällöin Colbertin ainoa elossa oleva sukulainen oli veljentytär Coco Lewis, joka sai oman osuutensa tätinsä perinnöstä.[2] Claudette Colbert kuoli kotonaan Barbadosilla 30. heinäkuuta 1996 92-vuotiaana useiden aivohalvausten jälkeen. Hänet tuhkattiin ja uurna haudattiin hautausmaalle Speightstowniin, Barbadokselle hänen äitinsä ja toisen aviomiehensä viereen. Paikka sijaitsee lähellä Colbertin pitkään omistamaa huvilaa. Colbert jätti suurimman osan omaisuudestaan pitkäaikaiselle parhaalle ystävälleen.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Claudette Colbert julkisuuskuvassa 1940.
Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1930 Young Man of Manhattan Young Man of Manhattan Ann Vaughn
1932 Ristin merkki The Sign of the Cross keisarinna Poppaea
1934 Tapahtui eräänä yönä It Happened One Night Ellie Andrews
Kleopatra Cleopatra Kleopatra
1935 Kätketty maailma Private Worlds tohtori Jane Everest
1944 Kunnes palaat Since You Went Away rouva Anne Hilton
1946 Salainen sydän The Secret Heart Leola ”Lee” Addams
1951 Haluan vaimoni takaisin Let’s Make It Legal Miriam Halsworth
1954 Kevytmielinen Versailles Si Versailles m’était conté madame de Montespan
1955 Revolverihurjimus Texas Lady Prudence Webb
1961 Unohtumaton kesä Parrish Ellen McLean

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Claudette Colbert Internet Movie Databasessa (IMDb.com) (englanniksi)
 2. a b c d e Collins, Amy Fine: A Perfect Star Vanity Fair. huhtikuu 2000. Condé Nast. Viitattu 11.12.2014. (englanniksi)
 3. Basinger, Jeanine: Claudette Colbert – Actors and Actresses (Kupferberg, Audrey E. päivitys) Film Reference. Advameg, Inc.. Viitattu 13.12.2014. (englanniksi)
 4. Pace, Eric: Claudette Colbert, Unflappable Heroine of Screwball Comedies, Is Dead at 92 The New York Times. 31.7.1996. New York: The New York Times Company. Viitattu 12.12.2014. (englanniksi)
 5. All About Oscar Encyclopædia Britannica. Encyclopædia Britannica, Inc.. Viitattu 12.12.2014. (englanniksi)
 6. Fink, Sharon: ”Oscars: The Evolution of Fashion”. St. Petersburg Times, 24.2.2007. (englanniksi)
 7. Shipman, David (1988): Movie Talk, s. 126. St. Martin’s Press. ISBN 031-20340-3-2. (englanniksi)
 8. Leonard, Meredith: Claudette Colbert’s Biography 12.12.2014. Meredy. (englanniksi)
 9. Soares, Andre: Claudette Colbert: Author James Robert Parish Discusses the Paramount Star 12.8.2011. Alt Film Guide. Viitattu 12.12.2014 (englanniksi).
 10. Oscar-Winner Claudette Colbert Dead at 92 Tributes, Inc.. Legacy.com. Viitattu 12.12.2014. (englanniksi)
 11. Mann, William J. (2001): Behind the Screen: How Gays and Lesbians Shaped Hollywood, 1910–1969, s. 81–82. New York: Viking. ISBN 067-00301-7-1. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]