Melvyn Douglas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Douglas elokuvassa Ninotchka (1939).

Melvyn Edouard Hesselberg (5. huhtikuuta 1901 Macon, Georgia4. elokuuta 1981 New York), tunnetaan paremmin nimellä Melvyn Douglas, oli yhdysvaltalainen elokuva-, televisio- ja teatterinäyttelijä. Hän sai urallaan kunkin alan arvostetuimman palkinnon, eli Oscarin (kahdesti), Emmyn ja Tonyn.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Douglas teki pitkän uran valkokankaalla, televisiossa ja teatterissa. Hän esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1928 Broadwayllä William Mackin näytelmässä A Free Soul, joka menestyi suhteellisen hyvin. Parin heikomman näytelmän jälkeen Douglas näytteli 232 kertaa esitetyssä näytelmässä Tonight or Never, jota tehdessä hän tapasi myös toisen vaimonsa näyttelijä Helen Gahaganin.[1]

Ensimmäisen kerran Douglas nähtiin elokuvissa 1930-luvulla. Hän esiintyi muun muassa kolmesti Greta Garbon kanssa elokuvissa Sinun tahtosi mukaan, Ninotchka ja Kaksoset.

Toisen maailmansodan aikana Douglas toimi ensin siviilipuolustustoimistossa ja sitten Yhdysvaltain maavoimissa. Sodan jälkeen hän palasi sekä valkokankaalle että teatteriin. Hän otti jatkossa kypsempiä rooleja, kuten elokuvassa Sekamelskahuvila. Douglasin saatua lisää ikää hän teki monia mainittavia isärooleja elokuvissa Sodassa ja rakkaudessa, Hud – lännen kapinallinen, josta hän sai myös ensimmäisen Oscarinsa, Valtapeli ja I Never Sang for My Father, josta hän oli Oscar-ehdokkaana. Vuonna 1959 Douglas esiintyi ensimmäistä kertaa Broadwayllä musikaalissa (Juno). Toisen Oscarinsa hän sai 1970-luvun lopulla elokuvasta Tervetuloa, Mr. Chance!. Tony-palkinnon Douglas sai roolistaan näytelmässä The Best Man ja Emmyn CBS Playhousen osasta Do Not Go Gentle into That Good Night.

Broadwayllä Douglas esiintyi viimeisen kerran 1960-luvun lopulla näytelmässä Spofford. Hänen viimeinen suurehko elokuvaroolinsa oli vuoden 1981 elokuva Kummitusjuttu, jossa esiintyivät myös viimeistä kertaa valkokankaalla Fred Astaire ja Douglas Fairbanks Jr.[2] Douglasilla on kaksi tähteä Walk of Famella elokuva- ja televisioansioistaan.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Douglas oli kahdesti naimisissa. Rosalind Hightowerin kanssa hän sai kaksi lasta. Toisen kerran Douglas meni naimisiin vuonna 1931 näyttelijä/poliitikko Helen Gahaganin kanssa. Pari oli yhdessä lähes 50 vuotta ja heidät erotti vasta Gahaganin kuolema. He saivat yhteensä kaksi lasta.

Douglas kuoli vuonna 1981 New Yorkissa keuhkokuumeeseen ja sydänsairauden jälkitauteihin.

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Melvyn Douglas elokuvan We Were Dancing (1942) trailerissa.

[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Melvyn Douglas.