James Stewart

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvanäyttelijää. Muita James Stewart -nimisiä henkilöitä on lueteltu täsmennyssivulla.
James Stewart
James Stewart
James Stewart
Syntymäaika 20. toukokuuta 1908
Syntymäpaikka Indiana, Pennsylvania, Yhdysvallat
Aktiivisena 1935–1991
Kuolinaika 2. heinäkuuta 1997 (89 vuotta)
Kuolinpaikka Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat
Muut nimet Jimmy Stewart
Merkittävät roolit Macaulay Connor (Skandaalihäät)
George Bailey (Ihmeellinen on elämä)
L. B. Jefferies (Takaikkuna)
John ”Scottie” Ferguson (Vertigo – punainen kyynel)
Ransom Stoddard (Mies joka ampui Liberty Valancen)
Puoliso Gloria Hatrick (1949–1994)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

James Maitland Stewart (20. toukokuuta 1908 Indiana, Pennsylvania, Yhdysvallat2. heinäkuuta 1997 Los Angeles, Kalifornia, Yhdysvallat) oli yhdysvaltalainen Oscar-palkittu elokuvanäyttelijä.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Stewart elokuvan Teräskannus trailerissa (1953).

Stewart oli lahjakas ja persoonallinen näyttelijä. Häntä pidettiin amerikkalaisen miehen perikuvana. Stewart aloitti elokuvauransa 1930-luvulla. Hän esiintyi useissa Frank Capran elokuvissa, muun muassa Herra Smith lähtee Washingtoniin (1938) ja Ihmeellinen on elämä (1946), josta on tullut osa anglosaksista jouluperinnettä. Elokuvasta Skandaalihäät (1940) Stewart sai Oscar-palkinnon.

Stewartin uran katkaisi toinen maailmansota. Hän haki Yhdysvaltain maavoimien lentojoukkoihin lentosotamiehenä jo vuonna 1940. Hän toimi pommituslentäjänä Euroopassa yleten everstiksi ja laivueenkomentajaksi, ja oli ehdolla rykmentinkomentajaksi, mutta sota loppui juuri ennen hänen nimittämistään. Hänen pääsyään lentäjäksi vaikeutti aluksi alipaino. Hän lensi B-24 Liberator -pommikoneita sodan aikana. Myöhemmin hän näytteli useissa ilmailuaiheisissa elokuvissa. Hän yleni lopulta prikaatinkenraalin arvoon reservissä ollessaan.

Hän oli Alfred Hitchcockin luottonäyttelijä ja esiintyi neljässä ohjaajan elokuvassa: Köysi (1948), Takaikkuna (1954), Mies joka tiesi liikaa (1956) ja Vertigo (1958). Hän teki muitakin jännityselokuvia ja lännenfilmejä kuten Mies joka ampui Liberty Valancen (1962).

Stewart esiintyi aktiivisesti radiossa koko uransa ajan. Vuosina 1953–1954 hänellä oli myös oma lännensarjansa The Six Shooter.[1]

Stewartille myönnettiin Yhdysvaltain elokuvainstituutin elämäntyöpalkinto vuonna 1980 ja hänet palkittiin Kunnia-Oscarilla 1985. Vuonna 1999 American Film Institute valitsi Stewartin vuosisadan kolmanneksi merkittävimmäksi miesnäyttelijäksi. Hän on saanut elokuvaurastaan tähden Hollywood Walk of Famelle ja hänen käden- ja jalanjälkensä on ikuistettu Grauman's Chinese Theatren edustalla olevaan betonilaattaan vuonna 1948 tapahtuneessa seremoniassa.

James Stewart oli näyttelijänä ja ihmisenä erittäin pidetty; Markku Tuuli totesi eräässä arvostelussaan, että Stewartia katseli elokuvassa mielellään, vaikka tämä olisi vain istuskellut ongella ilman ensimmäistäkään repliikkiä.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Stewart vuonna 1981

Politiikassa Stewart kuului republikaanisen puolueen tukijoihin[2] ja kampanjoi aktiivisesti Richard Nixonin ja Ronald Reaganin puolesta. Hän tuki myös vahvasti kommunismin vastaista liikettä ja huhujen mukaan hän toimi vakoojana J. Edgar Hooverille kommunismin vastaisessa toiminnassa.[3]

Vuonna 1949 Stewart meni naimisiin Gloria Hatrick McLeanin kanssa. Avioliitto kesti vaimon kuolemaan asti 1994. Vuonna 1951 he saivat kaksostyttäret Judyn ja Kellyn. Stewart myös adoptoi vaimonsa aiemmassa avioliitossaan saamat kaksi poikaa. James Stewart kuoli sydänvaivoihin 89-vuotiaana.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta James Stewart.