Consolidated B-24 Liberator

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta B-24 Liberator)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Consolidated B-24 Liberator
Maxwell B-24.jpg
Tyyppi raskas pommikone, kuljetuskone, tiedustelu, sukellusvenetorjunta (ASV)
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Valmistaja Consolidated-Vultee, Ford Motor co. (FoMoCo)
Ensilento 29. joulukuuta 1939
Esitelty 1941
Valmistusvuodet 1940–1945

Consolidated B-24 Liberator oli raskas nelimoottorinen yhdysvaltalainen pommikone, jota käytettiin toisessa maailmansodassa. Vuonna 1941 palveluskäyttöön otettu Liberator suunniteltiin syrjäyttämään vanhempi, mutta ei kuitenkaan vanhentunut B-17 Flying Fortress, johon verrattuna Liberatorin toimintasäde oli pidempi ja pommikuorma suurempi. Vastaavasti Liberator oli haastavampi kone lentää johtuen siiven profiilista. Kone vaati jatkuvaa ohjaamista ja tehon säätöä, mikä vaikeutti tiiviissä muodostelmassa lentämistä. Liberatorin massatuotannon aloitti Ford Motor Company, jolle se oli taloudellinen pettymys.lähde?

Liberatoria käytettiin pommikoneroolin lisäksi pitkän toimintasäteen takia myös monissa muissa tehtävissä kuten kuljetuskoneena ja erityisesti meripartiokoneena Tyynellämerellä.

Merkittävimmät mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

B-24A/Liberator I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa ensimmäisistä koneista toimitettiin Yhdistyneen kuningaskunnan ilmavoimille. Nämä koneet modifioitiin sukellusveneidentorjuntaan sopiviksi, niihin mm. asennettiin ASV Mk.II -tutka, jolla voitiin havaita pinnalla akkujaan lataavia sukellusveneitä, sekä 4 suoraan eteenpäin ampuvaa 20 millimetrin tykkiä.

Puolustusaseistuksena olivat brittien asentamat kuusi kevyttä konekivääriä: kaksi nokassa, kaksi pyrstössä ja yksi molemmissa kyljissä.

Liberator II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraavassa mallissa koneen puolustusaseistusta lisättiin selvästi; pyrstön kaksi konekivääriä vaihdettiin neljä konekivääriä sisältäneeseen konekivääritorniin, ja koneen yläpuolelle lisättiin neljä konekivääriä sisältänyt torni. Myös pohjaan lisättiin konekivääri, ja toinen nokkakonekivääreistä poistettiin. Konetta myös pidennettiin hiukan ja potkurit vaihdettiin uudempiin.

B-24D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

B-24D oli ensimmäinen suurissa määrissä valmistettu versio, ja se otettiin käyttöön alkuvuodesta 1943. Aseistuksena oli kymmenen raskasta konekivääriä: kaksi perätornissa, kaksi yläpuolisessa tornissa, yhdet molemmilla puolilla sivuikkunoissa, kolme nokassa sekä yksi pohjassa. Joissain myöhemmissä tuotantosarjoissa pohjassa ollut konekivääri vaihdettiin kaksi konekivääriä sisältäneeseen konekivääritorniin.

E-malli oli miltei identtinen D-mallin kanssa.

B-24G/H/J[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseistusta parannettiin vaihtamalla nokassa olleet kolme erillistä konekivääriä kaksi konekivääriä sisältävään kääntyvään konekivääritorniin. Malli tuli käyttöön loppuvuodesta 1943. Eri tehtailla rakennetut koneet merkittiin eri kirjaimella.

Myöhemmissä tuotantosarjoissa otettiin käyttöön tehokkaampi moottori sekä parempi pommitähtäin.

B-24L[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L-mallissa oli keskitytty suorituskyvyn parantamiseen keventämällä konetta. Perän ja nokan konekivääritornit vaihdettiin kevyempiin malleihin, ja pohjan konekivääritorni korvattiin kahdella konekiväärillä. Malli oli yli 400 kiloa edeltävää versiota kevyempi, ja se otettiin käyttöön heinäkuussa 1944.

C-87 Liberator Express[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

D-malliin pohjautuva kuljetuskoneversio. Aseistus oli poistettu, ja pommikuilun tilalle oli sijoitettu matkustamo, jossa oli 25 istuinta.

C-109[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nimitys polttoaineen kuljettamiseen muunnetuille erikoismalleille. Nämä koneet olivat muunnettuja J- ja L-version koneita, joista puolustusaseistus oli poistettu ja pommikuilut tilalle asennettu iso polttoainesäiliö.

PB4Y-1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivastolle valmistettiin meripartiotoimintaa varten omia versioita, joita kaikkia kutsuttiin nimellä PB4Y-1. Ensimmäiset koneet pohjautuivat D-versioon, myöhemmät myöhempiin versioihin. Moniin koneisiin asennettiin tutka pinnalla akkujaan lataavien sukellusveneiden havaitsemiseksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Consolidated B-24 Liberator.