Battlefield 3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Battlefield 3
Kehittäjä EA Digital Illusions CE
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija Origin
Ohjaaja Tom Keegan
Tuottaja Patrick Bach [1]
Lo Wallmo
Käsikirjoittaja Adrian Vershinin
Mikael Säker
Säveltäjä Johan Skugge
Jukka Rintamäki
Pelisarja Battlefield
Pelimoottori Frostbite 2 (DirectX 11)
Julkaistu
 • NA 25. lokakuuta 2011
 • AUS 27. lokakuuta 2011
 • FI 27. lokakuuta 2011
 • EU 28. lokakuuta 2011
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus PEGI: 16
ESRB: M Virheellinen ESRB-arvo
OFLC: 15+
USK: 18
Alusta Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Jakelumuoto DVD, Digitaalinen, Blu-ray (PS3)
Vaatimukset
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla
Kuvakaappaus pelin moninpelistä.

Battlefield 3 on DICE:n kehittämä ja Electronic Artsin vuonna 2011 julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle.[3]

Battlefield 3:ssa käytetään DICE:n Frostbite 2.0 -pelimoottoria. DICE kehitti peliin elementtejä, jotka puuttuivat Battlefield: Bad Companysta ja sen jatko-osasta: muun muassa mahdollisuuden ryömiä ja lentää hävittäjillä. Battlefield 3 keskittyy enimmäkseen lähi-itään kuten mm. Irakiin sekä avoimiin ympäristöihin kuten metsään, aavikkoon, vuoristoon ja jopa trooppisille saarille jossa on mahdollisuus käydä taisteluita merellä, ilmassa ja maalla kuten panssarivaunulla.[4] Battlefield 3:n mukana esiteltiin myös Battlelog, kaikille alustoille ilmainen palvelu, joka sisältää äänikommunikoinnin, pelitilastoja sekä mahdollisuuden liittyä peliin, jossa ystävä on jo (molempien pelaajien pitää olla samalla alustalla).[5]

Battlefield 3:n yhteistyöpelitila (engl. co-op mode) ei sisällä jaettua ruutua.[6] Uusi Battlelog-palvelu on kytketty kaksinpeliin. Pelaajat voivat yrittää päihittää omia ja ystäviensä parhaita aikoja.[7] Pelaajat voivat myös käyttää kaksinpelistä ansaittuja palkintoja moninpelissä.

Battlefield 3:n moninpeli tukee Windowsilla 64 yhtäaikaista pelaajaa ja konsoleilla 24 yhtäaikaista pelaajaa, vaikka DICE:n toimitusjohtajan Patrick Soderlundin mukaan he pystyisivät lisäämään peliin jopa 256 pelaajan yhtäaikaisen tuen. Moninpelin osapuolina on Venäjä ja Yhdysvaltain merijalkaväki. Moninpelissä on myös monista Battlefield-pelisarjan peleistä tuttu mahdollisuus kustomoida pelaajan aseita ja taitoja. Moninpelissä on yhdeksän tasoa, joissa kussakin on mahdollista pelata mitä tahansa viittä pelimuotoa.[8][9] Windows-versiosta tuttu Server Browser eli palvelimien selaus on mahdollista myös konsoleilla.

Moninpelissä on neljä pelaajatyyppiä: Assault, Engineer, Support ja Recon (suom. Rynnäkkösotilas, pioneeri, tulitukimies ja tiedustelija). Sotilaalla on pääasiassa rynnäkkökiväärejä ja siinä on toisten pelaajien auttamiseen soveltuvia apuvälineitä, kuten defibrillaattori ja hoitopakkauksia. Insinööri pystyy taas erilaisilla välineillä korjaamaan ja tuhoamaan ajoneuvoja, tulitukimiehillä on puolestaan käytössä laaja valikoima konekivääreitä ja he voivat jakaa ammuslaatikoita, joista kuka tahansa saa ammusvarastonsa kerättyä täyteen. Isommilla aseilla kuten RPG kestää pidempään ladata ammukset kuin normaalilla aseella. Tarkka-ampuja taas nimensä mukaisesti omaa tarkkuuskiväärin, ja hänellä on tarkkailuun ja viestintään käytettäviä välineitä. Tarkka-ampuja voi myös pystyttää tukiaseman (spawn beacon), johon kuollut saman ryhmän pelaaja voi ”syntyä ” (tai ilmestyä, ilmentyä, spawn) uudelleen.

Pelissä valmiiksi olevia pelitiloja ovat Conquest, Rush, Squad Deathmatch, Squad Rush ja ensimmäistä kertaa Battlefield 1942:n jälkeen, Team Deathmatch (suom. Lipunvaltaus, Rynnäkkö, Ryhmätappomatsi, Ryhmärynnäkkö ja Joukkuetappomatsi). Lisäpakettien myötä on tullut uusia pelimuotoja, kuten Close Quarters ja Conquest Domination. Viimeisimmässä pelimuodossa, Capture The Flagissa, on käytössä Pelissä on mukana yhdeksän moninpelikarttaa[10], joita jokaista voi pelata kaikissa moninpelitiloissa.

Yksinpelissä Yhdysvaltain merijalkaväki taistelee PLR:ää (People’s Liberation and Resistance, suom. Kansallinen vapautus- ja vastarintaliike) vastaan. PLR on kaapannut vallan sekä Iranissa että Irakissa. Lähes kaikki tehtävät ovat pelin päähenkilö Blackburnin kuulustelussa kertomia takaumia. Pelin edetessä tapahtumat siirtyvät Pohjois-Iraniin, lisäksi yksi tehtävä on Pariisin kaduilla ja viimeinen New Yorkin metro- ja viemäriverkossa. Yksinpelissä on mukana ajoneuvoja, mutta niiden käyttö on rajoitettua.[11][12]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

On vuosi 2014. Merijalkaväen kersantti Blackburn johtaa viiden hengen ryhmää, jonka tehtävänä on etsiä merijalkaväen partio, joka oli tarkistamassa tienvarsipommiepäilyä. Partioon kadotettiin yhteys Sulaymaniyahissa Irakissa. Alue on kuitenkin pahamaineisen terroristijärjestö PLR:n hallinnassa. Kesken Blackburnin ryhmän ja PLR:n välisen taistelun alueelle iskee kaupungin tuhoava maanjäristys. Blackburn onnistuu Montesin ja muiden eloonjääneiden kanssa pakenemaan raunioista. Muutaman viikon päästä merijalkaväen joukot siirretään Iraniin. Luutnantti Hawkins osallistuu ilmatorjuntaoperaatioon, jonka tavoitteena on tuhota Mehrabadin lentoasema. Ilmaiskun jälkeen Blackburn ryhmineen lähetetään Teheraniin arvioimaan taistelujen aiheuttamia vahinkoja sekä pidättämään PLR:n johtaja Faruk Al-Bashir. Kun miehet tutkivat paikallisen pankin alla olevaa pankkiholvia, heille selviää, että PLR:llä on ollut hallussaan kolme venäläistä kannettavaa ydinkärkeä, joista kaksi PLR:n joukot onnistui ottamaan mukaansa paetessaan holvista. Kersantti Johnny Millerin johtama M1 Abrams -saattue tulee turvaamaan kolmannen ydinkärjen ja Blackburnin ryhmän pois hakevan helikopterin laskeutumista. Helikopteri pääsee turvallisesti matkaan, mutta PLR:n joukot kaappaavat yksin jääneen Millerin ryhmän. Solomon ja Al-Bashir kuvaavat kaappaamastaan Milleristä videon, jolla he vaativat Yhdysvaltoja vetämään joukkonsa pois maasta ja surmaavat lopuksi Millerin.

Myöhemmin Blackburnin ryhmä onnistuu pidättämään Al-Bashirin, joka ehtii kertoa Solomonin pettäneen hänet ja paljastaneen juonensa. Solomon aikoo räjäyttää ydinpommit Pariisissa ja New Yorkissa. Al-Bashir kuolee helikopterissa taistelussa saamiinsa vammoihin. Blackburnin ryhmä saa myös tietää kolmannesta avainhenkilöstä, Kaffarovista, joka toimittaa Solomonin joukoille aseita. Kun yhdysvaltalaiset yrittävät etsiä Kaffarovia Azerbaidžanissa, he törmäävät venäläisiin, jotka ovat myös Kaffarovin jäljillä. Venäjän erikoisjoukot eivät kuitenkaan halua tehdä yhteistyötä yhdysvaltalaisten kanssa, vaan surmaavat lähes kaikki Blackburnin ryhmään kuuluvat. Venäläisten erikoisjoukkojen johtaja Dima Mayakovski kiristää Kaffarovilta tiedot Solomonin suunnitelmista ja pudottaa Kaffarovin helikopterista häneltä tiedot saatuaan.

Blackburnin saapuessa huvilaan hän löytää Diman ja tajuttoman Kaffarovin. Dima kertoo Blackburnille ydinuhasta ja pyytää tätä estämään maailmansodan. Samaan aikaan Blackburnin komentaja saapuu paikalle, ja Blackburnin on pakko ampua tämä. CIA:n agentit nappasivat Blackburnin ja kuulustelevat tätä. Kuulustelujen aikana Dima ryhmineen yrittää pysäyttää Pariisissa PLR:n varastaman pienoisydinkärjen räjäyttämisen, mutta epäonnistuu ja hänen ryhmänsä saa vakavia säteilyvaurioita. CIA:n agentit eivät usko Blackburnin tarinaa, sillä Solomon on CIA:n ilmiantaja, ja hänen osallisuudestaan ei ole mitään konkreettisia todisteita. Sen sijaan he uskovat venäläisten olleen vastuussa hyökkäyksistä, ja että Dima selitti tarinan Solomonista tarkoituksella Blackburnille.

Blackburn ja hänen ryhmänsä viimeinen eloonjäänyt Montes päättävät paeta ja yrittävät estää ydiniskun. New Yorkin Times Square -aukiolla Montes kuolee Solomonin luoteihin, mutta Blackburn onnistuu surmaamaan Solomonin käsikähmän päätteeksi ja tekemään ydinkärjen vaarattomaksi.

Loppunäytöksessä radioaktiiviselle säteilylle altistunut Dima kirjoittaa Blackburnin ja itsensä ponnisteluista estää Solomonin aikeet ja suunnittelee ampuvansa itsensä. Hänet kuitenkin keskeytetään, kun joku koputtaa hänen oveensa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Ennakkoversio

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Battlefield 3:n ennakkoversion eli betan tarkoituksena oli paitsi antaa pelaajien kokeilla peliä, myös saada heidät lähettämään palautetta ja raportoimaan pelissä esiintyvistä bugeista ja ongelmista DICE:lle, jotta näitä saataisiin jo tekovaiheessa karsittua myyntiin tulevasta pelistä. Ennakkoversio julkaistiin avoimesti internetistä ladattavaksi Windowsille, Xbox 360:lle ja PlayStation 3:lle, ja se avattiin kaiken yleisön kokeiltavaksi ajalle 29. syyskuuta – 10. lokakuuta 2011.[3] Aiemmin 30. heinäkuuta 2010 Electronic Arts ilmoitti, että kaikki Medal of Honor Limited Editionin ja Tier 1 Editionin ostaneet pääsevät mukaan Battlefield 3:n betaan 12 kuukauden sisällä siitä, kun uusin Medal of Honor on julkaistu. Niinpä Medal of Honor: Limited Editionin ostaneet tai Electronic Artsin uudesta latauspalvelu Originista pelin ennakkotilanneet pääsivät beetaan 48 tuntia etuajassa varsinaiseen ennakkoversion avajaisajankohtaan nähden.[13]

Ennakkoversiossa pelaajien kokeiltavaksi julkaistiin kaksi kenttää: Operation Metro ja Caspian Border. Näistä ensimmäinen asetettiin kaikille ennakkoversion pelaajille avoimeksi, kun taas salasanasuojattua Caspian Borderia pääsi kokeilemaan vain rajattu pelaajakunta. Käytännössä Caspian Borderiin onnistui pääsemään myös testiryhmään kuulumattomia, sillä vastoin tarkoituksia salasanat vuotivat välillä julkisuuteen. Caspian Borderin betatestaus aloitettiin 29. syyskuuta 2011 ja suljettiin vain päivää myöhemmin. Lyhyt aukioloaika aiheutti pettymystä pelaajien keskuudessa, minkä vuoksi DICE päätti jatkaa kyseisen kentän ylläpitoa betatestaukseen varatun ajan viimeisenä viikonloppuna, jolloin myös tämä kenttä asetettiin kaikille avoimesti kokeiltavaksi.[14][15]

Yhteensä ennakkoversiota kokeili 9,5 miljoonaa testaajaa.[16]

Kaikki sävellykset Johan Skugge & Jukka Rintamäki[17].

Julkaisu ja myynti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelistä julkaistiin myös Limited Edition -versio, jolla pelaajat pääsevät pelaamaan Battlefield 2 -pelaajien mielestä parhaimpia moninpelikenttiä. Battlefield 3:a oli syyskuun 2011 alussa ennakkotilattu jo 1,25 miljoonaa kappaletta.[18] Yhteensä ennakkotilaajia oli vajaa kolme miljoonaa.[19]

Vastaanotto
Yhteispisteet
Kerääjä Pisteet
GameRankings 86.82% (PC)[20]
85.01% (Xbox 360)[21]
84.71% (PS3) [22]
Metacritic 89/100 (PC)[23]
85/100 (PS3)[24]
84/100 (Xbox 360)[25]
Arvostelupisteet
Julkaisu Pisteet
1UP.com (PC) A-[26]
(PS3 & X360) B+[27]
Eurogamer 8/10[28]
Game Informer 9.5/10 (PC)[29]
GameSpot 8.5/10[30][31][32]
GameSpy 5/5 tähteä (PC)[33]
GameTrailers 9.2/10
IGN 9/10[34][35][36]
Official Xbox Magazine 9/10[37]
Joystiq 4.5/5 tähteä[38]

Battlefield 3 on saanut kriitikoilta positiivisen vastaanoton.[23][24][25] 30. syyskuuhun 2013 mennessä peliä oli myyty 20 miljoonaa kappaletta.[39]

Saksalaisten kuluttajien keskuudessa vastaanotto on ollut selvästi varautuneempaa. Windows-pelaajien on hankittava itselleen Origin-tili, jonka seurauksena EA:lla on oikeus kerätä tietoja pelaajien järjestelmistä. EA:lla on mahdollisuus hyödyntää kerättyjä tietoja muiden muassa markkinointiin sekä jakaa niitä yksilöimättömien yhteistyökumppanien kesken.[40]

 • Paras ammuntapeli, 2011 IGN People's Choice Award[41]
 • Paras moninpeli, 2011 IGN People's Choice Award[42]
 • Paras Xbox 360 Shooter, Best of 2011 IGN Award & 2011 IGN People's Choice Award[43]
 • Paras Xbox 360 moninpeli, Best of 2011 IGN Award & 2011 IGN People's Choice Award[44]
 • Paras PS3 Shooter, 2011 IGN People's Choice Award[45]
 • Paras PS3 moninpeli, Best of 2011 IGN Award & 2011 IGN People's Choice Award[46]
 • Paras PC Shooter, Best of 2011 IGN Award & 2011 IGN People's Choice Award[47]
 • Paras PC moninpeli, Best of 2011 IGN Award & 2011 IGN People's Choice Award[48]

Joulukuussa peliin julkaistiin lisäosa Battlefield 3: Back to Karkand. Julkaisuajankohta Windowsille ja Xbox 360:lle oli 14. joulukuuta 2011. Limited Edition -version ostaneilla henkilöillä on oikeus saada lisäosa ilmaiseksi. Lisäosa sisältää neljä Battlefield 2:sta tuttua tasoa. Kukin taso on tehty uudelleen DICE:n tuoreella Frostbite 2 -pelimoottorilla. Lisäosan mukana tulee myös aseita ja ajoneuvoja, jotka ovat tuttuja Battlefield 2:sta,[49] sekä saavutuksia ja palkintoja, joita pelaaja voi saada.[50] Myöhemmin samana vuonna pelaajille julkaistiin ilmaiseksi Physical Warfare Pack, jonka mukana tulee Type-88-kevytkonekivääri, DAO-12-puoliautomaattinen haulikko, suuliekin vaimentaja sekä Flechette-ammuksia.

Kesällä 2012 julkaistiin lisäosa Close Quarters.[51] Se sisältää pieniä kenttiä, jotka ovat pelattavissa vain jalkaväellä. Myöhemmin samana vuonna julkaistiin lisäosat Armored Kill[52] ja Aftermath. Armored Kill keskittyy ajoneuvopohjaiseen taisteluun ja tarjoaa koko historian suurimman Battlefield-tason. Maaliskuussa 2013 julkaistiin lisäosa End Game.[53]

 • Back to Karkand (joulukuu 2011)
 • Close Quarters (kesäkuu 2012)
 • Armored Kill (syyskuu 2012)
 • Aftermath (marraskuu 2012)
 • End Game (maaliskuu 2013)
 1. http://gaming.fi/keskustelu.php?ketju_id=5871&sivu=1&kat_id=9998 DICE: Vuosittainen Battlefield olisi kuolinisku
 2. http://www.gamereactor.fi/uutiset/82163/Mit%C3%A4%20Battlefield%203%20vaatii%20PC:lt%C3%A4?/ Mitä Battlefield 3 vaatii PC:ltä?
 3. a b http://www.gaming.fi/keskustelu.php?ketju_id=5769&sivu=2&kat_id=9998 Battlefield 3:n moninpelitraileri on huikea - julkaisupäivä varmistui
 4. http://www.computerandvideogames.com/287196/battlefield-3-takes-you-to-paris-tehran-and-new-york/ Battlefield 3 takes you to Paris, Tehran and New York (englanniksi)
 5. http://www.videogamer.com/xbox360/battlefield_3/news/dice_offers_more_detail_on_battlefield_3_battlelog.html DICE offers more detail on Battlefield 3 Battlelog (englanniksi)
 6. https://twitter.com/#!/L_Twin/status/103581585219133440
 7. http://pc.gamespy.com/pc/battlefield-3/1188087p1.html Gamescom 2011: DICE Shows Co-Op Mode, Air Combat in Battlefield 3 (englanniksi)
 8. http://bf3blog.com/battlefield-3-maps/ (Arkistoitu – Internet Archive) Battlefield 3 maps (englanniksi)
 9. http://blogs.battlefield.ea.com/battlefield_bad_company/archive/2011/10/14/multiplayer-map-reveal-part-ii.aspx?PageIndex=3#comments Battleblog #14: Multiplayer Map Reveal, Part II (englanniksi)
 10. http://bf3blog.com/battlefield-3-maps/ (Arkistoitu – Internet Archive)
 11. http://www.thatvideogameblog.com/2011/03/02/first-impressions-battlefield-3-single-player/ (Arkistoitu – Internet Archive) First impressions / Battlefield 3 single-player (englanniksi)
 12. http://uk.pc.ign.com/articles/115/1152917p1.html GDC: Battlefield 3 is Beautiful (englanniksi)
 13. http://blogs.battlefield.ea.com/battlefield_bad_company/archive/2010/07/30/battlefield-3-beta-added-to-medal-of-honor-limited-edition.aspx (Arkistoitu – Internet Archive) Battlefield 3 Beta Added to Medal of Honor Limited Edition (englanniksi)
 14. http://www.gaming.fi/keskustelu.php?ketju_id=6049&kat_id=9998 Caspian Borderin betatestaus loppui (30.09.2011 19:42)
 15. http://videogamewriters.com/battlefield-3-beta-brings-back-caspian-borders-for-the-weekend-25889 ‘Battlefield 3′ beta brings back Caspian Borders for the weekend (7.10.2011) (englanniksi)
 16. http://gaming.fi/keskustelu.php?ketju_id=6120&sivu=0&kat_id=9998 Beta testaajien määrä
 17. Battlefield 3:n soundtrack kuunneltavissa Spotifyssa gaming.fi. 25.10.2011 klo: 20.14. Viitattu 26.10.2011. (suomeksi)
 18. http://dome.fi/pelit/uutiset/battlefield-3n-ennakkotilausmaara-vakuuttaa Ennakkotilausten määrä
 19. http://gaming.fi/keskustelu.php?ketju_id=6120&sivu=0&kat_id=9998 ennakkotilauksien yhteismäärä
 20. Battlefield 3 for PC – GameRankings GameRankings.com. CBS Interactive. Viitattu 26. lokakuuta 2011.
 21. Battlefield 3 for Xbox 360 – GameRankings GameRankings.com. CBS Interactive. Viitattu 26. lokakuuta 2011.
 22. Battlefield 3 for PlayStation 3 – GameRankings GameRankings.com. CBS Interactive. Viitattu 26. lokakuuta 2011.
 23. a b Battlefield 3 for PC Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic Metacritic. Viitattu 7.12.2011. (englanniksi)
 24. a b Battlefield 3 for PlayStation 3 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic Metacritic. Viitattu 7.12.2011. (englanniksi)
 25. a b Battlefield 3 for Xbox 360 Reviews, Ratings, Credits, and More at Metacritic Metacritic. Viitattu 7.12.2011. (englanniksi)
 26. Battlefield 3 Review for PC from 1UP.com 24. lokakuuta 2011. 1UP.com. Arkistoitu 30.5.2012. Viitattu 24. lokakuuta 2011.
 27. Battlefield 3 Review for PS3, 360 from 1UP.com 25 October 2011. 1UP.com. Arkistoitu 16 elokuu 2016. Viitattu 26 October 2011.
 28. Battlefield 3 Review 25. lokakuuta 2011. EuroGamer. Viitattu 26. lokakuuta 2011.
 29. Battlefield 3 Review: The Elite FPS Franchise – Battlefield 3 – PC 24. lokakuuta 2011. GameInformer.com. Viitattu 26. lokakuuta 2011.
 30. Battlefield 3 Gamespot PC Review GameSpot. 25. lokakuuta 2011. CBS Interactive. Arkistoitu 4.11.2011. Viitattu 26. lokakuuta 2011.
 31. Gamespot Battlefield 3 PS3 Review gamespot.com. Arkistoitu 8 heinäkuu 2012. Viitattu 28 October 2011.
 32. Gamespot Battlefield 3 Xbox 360 Review gamespot.com. Viitattu 28 October 2011.
 33. GameSpy: Battlefield 3 PC Review – Page 1 GameSpy. 23. lokakuuta 2011. IGN Entertainment. Viitattu 24. lokakuuta 2011.
 34. Battlefield 3 Review – PC Review at IGN IGN PC. 24. lokakuuta 2011. IGN Entertainment. Viitattu 24. lokakuuta 2011.
 35. Battlefield 3 Review – Xbox 360 Review at IGN IGN Xbox 360. 25. lokakuuta 2011. IGN Entertainment. Viitattu 26. lokakuuta 2011.
 36. Battlefield 3 Review – PlayStation 3 Review at IGN IGN PS3. 25. lokakuuta 2011. IGN Entertainment. Viitattu 26. lokakuuta 2011.
 37. Battlefield 3 Review Official XBox Magazine. Viitattu 13. marraskuuta 2011.
 38. Battlefield 3 review: Squad score bonus Joystiq. 24. lokakuuta 2011. AOL. Viitattu 24. lokakuuta 2011.
 39. http://bf4central.com/2013/09/ea-wont-give-battlefield-number-one/ (Arkistoitu – Internet Archive)
 40. EA ujutti vakoiluohjelman Battlefield 3:n pelaajien tietokoneisiin AfterDawn.com. Viitattu 3.11.2011.
 41. Best Shooter – Best of 2011 IGN. Viitattu 20. tammikuuta 2012.
 42. Best Multiplayer – Best of 2011 IGN. Viitattu 20. tammikuuta 2012.
 43. Best Xbox 360 Shooter – Best of 2011 IGN. Viitattu 20. tammikuuta 2012.
 44. Best Xbox 360 Multiplayer Game – Best of 2011 IGN. Viitattu 20. tammikuuta 2012.
 45. Best PS3 Shooter Game – Best of 2011 IGN. Viitattu 20. tammikuuta 2012.
 46. Best PS3 Multiplayer Game – Best of 2011 IGN. Viitattu 20. tammikuuta 2012.
 47. Best PC Shooter – Best of 2011 IGN. Viitattu 20. tammikuuta 2012.
 48. Best PC Multiplayer Game – Best of 2011 IGN. Viitattu 20. tammikuuta 2012.
 49. http://www.gamersmint.com/battlefield-3-limited-edition-revealed-ships-with-back-to-karkand-dlc-pack[vanhentunut linkki] Battlefield 3 Limited Edition revealed, ships with Back to Karkand DLC pack (englanniksi)
 50. http://www.pcgamer.com/2011/02/07/battlefield-3-limited-edition-to-contain-remastered-battlefield-2-maps-and-weapons/ Battlefield 3 limited edition to contain remastered Battlefield 2 maps and weapons (englanniksi)
 51. Battlefield 3 Close Quarters bf3blog.com. Arkistoitu 10.3.2012. Viitattu 8.3.2012.
 52. Battlefield 3 Armored Kill bf3blog.com. Arkistoitu 10.3.2012. Viitattu 8.3.2012.
 53. Battlefield 3 Close Quarters, Armored Kill, End Game Expansion Packs Announced cinemablend.com. 7.3.2012. Viitattu 8.3.2012.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]