DAO-12

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Protecta
Protecta-shotgun-p1030163.jpg
Tyyppi revolverihaulikko
Valmistaja Hilton Walker
Valmistusmaa Etelä-Afrikka
Valmistusvuodet 1980-luku
Tekniset tiedot
Kaliiperi(t) 12/70
Aseen pituus 792 mm, 508 mm (tukki taitettuna)
Piipun pituus 305 mm
Paino (tyhjänä) 4,2 kg
Lipas rulla
Kapasiteetti 12 patruunaa

DAO-12 on 12/70 -kaliiperinen revolverihaulikko, jonka kehitti Hilton Walker Etelä-Afrikassa 1980-luvun alussa. Sitä on valmistettu ja markkinoitu nimillä Striker, Street Sweeper ja Protecta.

Aseen sylinterimakasiinin kapasiteetti on 12 patruunaa. Ensimmäisessä mallissa makasiinia pyöritti viritysavaimella vedettävä jousi, mutta myöhemmissä Protecta -malleissa makasiinia pyöritetään sivusuunnassa liikkuvalla etukahvalla; niissä on myös automaattinen hylsynpoisto. Haulikossa on sen päälle taittuva metallitukki.

Haulikko on pääosiltaan alumiinirakenteinen piippua myöten. Armsel Striker viritetään etukäteen jännittämällä rummun (12 patr.) keskiössä oleva spiraalijousi. Löysättäessä liipaisin laukauksen jälkeen rulla pyörähtää jousitoimisesti seuraavan patruunan kohdalle. Ase on toimintatavaltaan siis itselataava. Ammutut hylsyt poistetaan jousikuormitteisella ejektoripuikolla vanhojen mustaruutirevolverien tapaan.

RDI (Reutech Defence Industries) Protecta / Bulldogin toimintatapa on lippaallinen kertatuli. Rumpu pyörähtää piipun vasemmalla puolella olevasta otekahvasta kääntäisemällä. Rullan ja piipun välistä karkaava hukkakaasu työntää ammutun hylsyn taaksepäin pois rullasta (rungossa vapaa kolo poistoa varten), jolloin 11 laukauksen jälkeen rulla on tyhjä hylsyistä uudelleen panostettavaksi.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä aseisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.