Kaliiperi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hakusana ”Kaliberi” ohjaa tänne. Sanan muista merkityksistä kerrotaan Kaliberi (lehti)
Erikokoisia patruunakaliipereja vasemmalta oikealle: 7×64 mm, 7,92×57 mm Mauser, .243 Winchester ja .222 Remington

Kaliiperi (myös kaliiberi, vanh. kaliberi < alun perin ilmeisesti arabiankielestä sanasta 'qalib', joka tarkoittaa 'valumuotti'[1]; lyhenne kal.[2]) on mittayksikkö, jolla kuvataan ampuma-aseen putken tai piipun kokoa. Kaliiperi voidaan ilmaista pituusmittayksikköinä, painoyksikköinä tai putken tai piipun reiän halkaisijana. Jos reiän halkaisija on alle 20 mm, puhutaan piipusta; jos se on 20 mm tai enemmän, puhutaan putkesta. lähde?

Kaliiperi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisimmin kaliiperi-sanaa käytetään kuvaamaan ampuma-aseen piipun tai putken sisähalkaisijaa ja mahdollisesti myös patruunapesän kokoa.

Kaliiperi ilmaistaan millimetreinä tai tuuman sadas- tai tuhannesosan tarkkuudella. Esimerkiksi kaliiperimerkinnät 7,62 (mm) ja .30 (tuumaa) vastaavat toisiaan.

Usein kaliiperimerkinnässä määritetään myös patruunapesän koko: esim. merkintä 7,62x39 = 7,62 on piipun (sisä)halkaisija eli luodin läpimitta ja 39 on patruunapesän/hylsyn pituus millimetreissä. Merkintä on tärkeä, sillä vaikka piipun sisähalkaisija on useissa aseissa sama, niin niissä ei voi käyttää samoja patruunoita patruunapesän ollessa erikokoinen (esim. 9mmx17, 9mmx 19, 9mmx21).

Aseissa, joissa on rihlat, mitataan erikseen iso- ja pikkukaliiperi. Isokaliiperi ilmoittaa halkaisijan rihlakuurnan pohjasta vastakkaisen puolen rihlakuurnan pohjaan, pikkukaliiperi taas rihlapalkin harjasta vastakkaisen puolen rihlapalkin harjaan. Yhdysvalloissa usein nimelliskaliiperiksi merkitään isokaliiperi ("across the grooves"), muualla maailmassa pikkukaliiperi.

Piipun reiän ilmoitettu halkaisija (esim. 7,62 mm) on puolestaan nimelliskaliiperi riippumatta reiän todellisesta halkaisijasta, joka vaihtelee hieman eri aseyksilöiden välillä valmistustoleranssien ja piipun kuluman vuoksi.

Yhdysvalloissa kaliiperin mittayksikkönä käytetään yleisesti sadas- tai tuhannesosatuumaa. Esimerkiksi pienoiskiväärin kaliiperi ilmoitetaan merkinnällä .22, metsästyskiväärin .30 ja pistoolin kaliiperi merkinnällä .38. Nämä mitat eivät kuitenkaan aina suoraan vastaa piipun väljyyttä millimetreissä, sillä .22-aseissa luodit ovat halkaisijaltaan 5,56 mm ja .38-aseissa noin 9 mm (todellisuudessa mitta on .354).

Kaliiperi painoyksikkönä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaliiperia voidaan käyttää kuvaamaan tuliaseiden piipun tai putken halkaisijaa myös silloin, kun se perustuu painoyksiköihin, esimerkiksi nauloihin. Tällöin esimerkiksi haulikkojen väljyys ilmaistaan kaliipereina. Kaliiperiluku perustuu siihen, montako piipun halkaisijan kokoista olevaa kuulaa saadaan yhdestä lyijynaulasta. Esimerkiksi yhdestä naulasta lyijyä saa 12 kuulaa, joiden halkaisija on sama kuin 12-kaliiperisen haulikon piipun, tai 10 kuulaa, joiden halkaisija on sama kuin 10-kaliiperisen haulikon piipun. Brittiläistä naulaa (453,6 g) käytettäessä 12 kaliiperin (englanniksi 12-gauge) haulikon sisähalkaisija olisi tällöin 18,52 mm (37,75 g:n painoisen lyijykuulan halkaisija).

Suustaladattavien mustaruutitykkien aikana tykin kaliiperi ilmoitettiin nauloina, jolloin naulaluku kertoi tykin putkeen sopivan rautakuulan painon. Esimerkiksi 1700-luvun 18-naulainen laivakanuuna ampui 18 naulaa painavia kuulia, joiden halkaisija oli noin 138 mm. Takaaladattavien modernien tykkien aikakaudella jotkut maat ilmoittivat tykin kaliiperin yhä nauloina, mutta tällöin naulaluku ei enää tarkoittanut tykinputkeen sopivan rautakuulan painoa, vaan sillä ammuttavan sirpalekranaatin painoa. Esimerkiksi brittitykistön pääkalustoon 1. maailmansodassa kuulunut 18-naulainen kenttäkanuuna ampui 18,5 naulan painoisia sirpalekranaatteja putkesta, jonka sisähalkaisija oli 83,8 mm. Britannian armeija ilmoitti vielä toisen maailmansodan aikana joidenkin tykkien kaliiperin nauloina. Yleisimmät nauloina ilmoitettavat kaliiperit olivat tuolloin 2-pounder (-pdr) (40 mm), 6-pdr (57 mm), 17-pdr (76 mm) ja 25-pdr (88 mm). Nykyisin Britannian armeija ilmoittaa kenttätykkien kaliiperin millimetreinä.

Kaliiperi putken pituusmittana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaliiperia käytetään yleisesti raskaiden aseiden, kuten tykkien tai raskaiden sinkojen putken pituusmittana. Myös tykkien ammusten pituus saatetaan ilmoittaa kaliipereina. Esimerkiksi 155 K 83 -kanuunahaupitsin putken pituus kaliipereina voidaan laskea jakamalla putken pituus (6 045 mm) putken halkaisijalla (155 mm). Lopputulokseksi saadaan siten kaliiperipituus 39.[3] Putken pituus kaliipereina merkitään L-kirjaimella, esimerkiksi tarkoitettaessa 155 K 83 -tykkiä: L/39. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat putken pituuden ilmoittamisessa. Putken pituus voidaan ilmoittaa esimerkiksi seuraavien periaatteiden mukaan, joista ensimmäinen lienee yleisin:

 • koko putken pituus peräkappaleen takareunasta putken suuhun joko suujarrulla tai ilman
 • varsinaisen putken pituus panoskammion takareunasta putken suuhun joko suujarrulla tai ilman
 • pelkän rihlatun osan pituus.

Kaliiperin muunkieliset termit ja käytetyt mitat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaliiperin käyttö käännöksissä on usein hieman sekavaa, koska esimerkiksi englanninkielistä sanaa caliber käytetään sekä paino- että pituusmittayksiköiden yhteydessä. Poikkeuksena on haulikon kaliiperi, joka englannin kielessä ilmoitetaan aina painoyksiköihin liittyvällä sanalla gauge.

Muita erikoisuuksia mittojen kansainvälisessä käytössä ovat muun muassa seuraavat:

 • Brittiläisen kaliiperin mittayksikkö ilmoitetaan aina tuuman tuhannesosina (.303 British), mutta Yhdysvaltojen käyttämät kaliiperit ilmoitetaan joko millimetreinä (5.56 mm NATO), tuuman sadasosissa (.30-30 Winchester) tai tuuman tuhannesosissa (.270 Winchester).
 • Patruunatunnuksessa ilmoitetaan piipun tai putken halkaisijan lisäksi hylsyn pituus. Tällöin merkintä on esimerkiksi muotoa 7.62 × 54R, joka tarkoittaa: aseen kaliiperi on 7,62 mm, hylsyn pituus 54 mm ja hylsy on laippakantainen (”R” Rimmed). Patruunatunnuksissa esiintyviä hylsyn tyyppiä tarkoittavia merkintöjä ovat:
  • R (rimmed – laippakanta)
  • B (belted – vyökanta)
  • RB (rebated rim – kavennettu urakanta)
  • SR (semi-rimmed – puolilaippakanta)
 • Kaliiperin voidaan liittää myös tunniste kuvaamaan ampumatarvikkeen ominaisuuksia (esimerkiksi ”.44 FMJ”, jossa FMJ on lyhenne sanoista Full Metal Jacket eli kokovaippaluoti)
 • Ruotsin puolustusvoimat ilmoittavat aseidensa kaliiperin millimetreinä, jos aseen piippu tai putki on halkaisijaltaan alle 6 cm, mutta senttimetreinä, jos halkaisija on tasan tai yli 6 cm (esimerkiksi 8,4 cm granatgevär m/48).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. "kaliiperi" Suomen etymologinen sanakirja. 5.12.2023. Kotimaisten kielten keskus. Viitattu 29.4.2024.
 2. Lyhenneluettelo 07.01.2013. Kotimaisten kielten keskus. Arkistoitu 12.10.2013. Viitattu 29.3.2013.
 3. Suomen Puolustusvoimat: Maavoimien kalustoesittely: Kanuunat. 15. kesäkuuta 2005. mil.fi. Arkistoitu 14.11.2007. Viitattu 28.10.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]