.22 LR

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
.22 LR kaliiperin patruunoita, vasemmalla reikäpäinen aliäänipatruuna, keskellä standardi patruuna, oikealla suuren lähtönopeuden reikäpääpatruuna.

.22 LR (Long Rifle) (5,6×15mmR) on pienoiskivääreissä, sekä pienoispistooleissa ja pienoisrevolvereissa käytettävä patruuna. Kaliiperi on ollut hyvin suosittu useiden vuosikymmenten ajan. Se on yksi harvoista laajasti sekä kivääreihin että pistooleihin sopivista ampumatarvikkeista. Lähes jokaisella asevalmistajalla on tuotannossaan ainakin yksi sitä käyttävä malli.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

.22 LR -kaliiperiset patruunat ovat reunasytytteisiä. Luodin halkaisija on 5,72 mm, hylsyn halkaisijan ollessa samansuuruinen kuin luodin. Reunasytytteisessä patruunassa nallimassa on sijoitettu messinki- tai teräshylsyn sisälle kantaan, sen takaosan levennyksen uraan. Näin iskusytytteistä nallimassaa on koko kannan alueella. .22 luodit ovat useiten lyijy- tai lyijyseoksesta valmistettu, mutta myös erilaisia seosluodilla ja pienillä hauleilla varustettuja patruunoita on saatavilla. Osa patruunoiden valmistajista kuparoi tai vahaa luodin, tällä estetään luodin hapettumista ja niin sanottua "leading" -efektiä, jossa luodista tarttuu ohuita lyijylastuja aseen piippuun luodin ottaessa rihlaukseen. Luodin vahaamisella myös saavutetaan tiukempi luodin ja piipun välinen kontakti, jolla tarkkuus paranee. Osa valmistajista saattaa myös öljytä luodin, mikä taas aiheuttaa aseen likaantumista, vaikkakin pienoiskiväärin patruuna aiheuttaa nopeaa likaantumista aseissa nallimassan ja ruudin palojäännöksen seurauksena. .22 LR luodin standardipaino on 2,6 grammaa[1]. Pienoiskiväärin patruunoita saa 1,3–3,9 gramman luodilla varustettuina. Markkinoiden nopein pienoiskiväärin patruuna on tällä hetkellä CCI Copper-22. Nopea luoti saattaa kuitenkin käydä epätarkasti joissakin pienoiskivääreissä pidemmiltä matkoilta ja siksi yleensä ottaen ihanteellinen lähtönopeus on tyypillisesti noin 300-350 m/s. Toinen ongelma .22 LR -patruunoissa on niin sanottu "klikki", jossa patruunan kannassa oleva nallimassa ei syty iskuripiikin iskusta. Tämä yleensä johtuu nallimassa osittaisesta irtoamisesta hylsyn sisällä tai nallimassan vähäisestä tiheydestä iskukohdan kohdassa hylsyssä.

Vahapeitteiset luodit saattavat kuitenkin aiheuttaa puoliautomaattiaseissa häiriöitä hylsyä ulosvedettäessä, tämä on kuitenkin marginaalista tarkkojen laadunvalvontaseulontojen yhteydessä patruunavalmistajien tehtailla. Hylsyä ulosvetävä hammas saattaa olla myös liian loivassa kulmassa tai joissakin tapauksissa kulunut liiaksi. Tämä on ongelma on pultti-, ja puoliautomaattiaseissa, sekä suoravetolukkoaseissa.

Olemassa olevia .22 EX LR (Extra Long) -patruunoita ei voi välttämättä käyttää kaikissa pienoiskivääreissä, joissa on tarkkuuspiippu, sillä hylsy menee pidemmälle kammioon ja voi aiheuttaa painepiikin, joka voi johtaa hylsyn repeytymiseen tiukemmin valmistetuissa patruunapesissä.

Luodin käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

.22 LR-kaliiperin patruunan mitoitus millimetreinä. Pituus saattaa muuttua riippuen patruunavalmistajasta.

.22 LR-kaliiperin patruuna on käyttökelpoinen maksimissaan noin 150 metrin etäisyyteen saakka. Tämän jälkeen lentorata alkaa nopeasti kaareutua alas, mistä syystä tähtäimien säätäminen kohteeseen vaikeutuu huomattavasti. Patruunoiden ominaisuudet vaihtelevat huomattavasti lähtönopeuden ja luodin painon takia. Lähtönopeus saattaa vaihdella välillä 110–560 m/s. Tehokkaimpien patruunoiden vaarallinen etäisyys saattaa siksi olla jopa yli 1 500 metriä. .22 LR patruuna on myös ominaisuuksiltaan helposti vaimennettavissa vähäisten palokaasujen määrän vuoksi. Tehokkaimmin vaimennettavissa on aliäänipatruunat, joiden luodin nopeus ei ylitä äänivallia. Äänennopeus on 343 m/s 20 °C, kun taas 331,3 m/s 0 °C ja siksi äänivalli saattaa ylittyä alemmissa ulkolämpötiloissa, vaikka olisikin aliäänipatruunoita käytössä.

Metsästyskäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

.22 LR -kaliiperisia aseita käytetään pääasiassa pienriistan ja rauhoittamattomien lintujen, kuten varisten ampumiseen. Suomessa metsästyskäyttöön kelpaavat vain patruunat, joiden luodin osumaenergia piipun suulla on vähintään 100 joulea, tai riippumatta luodin massasta on piipunsuusta mitattuna osumaenergia vähintään 300 joulea.[2] Aiemmin tuo raja oli 150 joulea, mutta tähän rajaan ylettyviä aliäänisiä patruunoita ei käytännössä ole saatavilla.

Tärkeä käyttökohde .22 LR kaliiperille on myös elävänä pyytävillä loukuilla tapahtuva metsästys, sekä luolapyynti joiden yhteydessä .22-kaliiperisella aseella suoritetaan elävänä kiinni saadun saaliin lopetus. Näissä metsästysmuodoissa voidaan käyttää ja usein käytetäänkin myös pistooli- ja revolverimallisia aseita.

Muu käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

.22 LR -kaliiperin patruunoita käytetään laajalti tarkkuusammunnassa, esimerkiksi pienoispistooliammunnassa, urheilukivääriammunnassa ja pienoiskivääriammunnassa.[3][4] Myös tarkkuusammunnan harjoittelussa käytetään usein kyseistä kaliiperia, vaikka harjoiteltaisiin isompaa kaliiperia silmällä pitäen, johtuen siitä, että patruunoiden hinta on yleensä vain murto-osa isompikaliiperisten patruunoiden hinnasta.[5][6] Esimerkiksi isopistoolissa käytettävät aseet ovat tästä syystä usein vaihtokaliiperiaseita, kuten esimerkiksi Walther GSP.

Valmistajia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnettuja .22 LR -kaliiperin patruunavalmistajia ovat muun muassa:

 • Aquila
 • CCI
 • Eley
 • Federal
 • Fiocchi
 • Lapua
 • Magtech
 • Remington
 • RWS
 • Sellier & Bellot
 • Winchester

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Waffenlager.net www.waffenlager.net. Viitattu 20.11.2018.
 2. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1993/19930666 Metsästysasetus
 3. http://www.ampumaurheiluliitto.fi/lajit/kivaari Suomen Ampumaurheiluliiton kiväärilajisivusto
 4. http://www.ampumaurheiluliitto.fi/lajit/pistooli Suomenampumaurheiluliiton pistoolilajisivusto
 5. http://www.saunalahti.fi/~asetalo/patruunat.htm Asetalon patruunahinnasto
 6. http://www.asetekno.fi/P5.htm (Arkistoitu – Internet Archive) Aseteknon patruunahinnasto

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta .22 LR.