Tienvarsipommi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bagdadin itäpuolelta 7. marraskuuta 2005 löytynyt IED, jonka Irakin poliisi on tehnyt vaarattomaksi.
Irakilaisesta rakennuksesta löydettyjä LRCT-tukiasemia joita käytetään pommin kauko-ohjaukseen (LRCT: Long Range Cordless Telephone).

Tienvarsipommi on räjähde, joka yleensä asetetaan tienvarteen ja laukaistaan tähystettynä kauko-ohjatusti, kun ajoneuvo tai sotilaita on kohdalla. Tienvarsipommit vakiintuivat käsitteenä Irakin sodan loppuvaiheessa, kun irakilaiset vastarintaryhmät ryhtyivät räjäyttelemään itse valmistamiaan pommeja tienvarsilla haitatakseen vapaaehtoisten koalition joukkojen läsnäoloa Irakissa.

Tienvarsipommeilta on vaikea suojautua. Pommit on usein naamioitu hyvin, jolloin niiden havaitseminen on erittäin vaikeaa. Yleisiä tapoja naamiointiin on peittää pommi hiekalla ja kivillä tai laittaa pommi kuolleen eläimen raadon sisään. Yksittäisistä tekijöistä juuri tienvarsipommit ovat aiheuttaneet suurimmat tappiot amerikkalaisjoukoille Irakissa.[1]

Tienvarsipommin räjähde voi perustua 60–81 mm kevyen kranaatinheittimen kranaattiin tai myös 122–155 mm tykistökranaattiin. Ajastimena voidaan käyttää vaikkapa videonauhuria.

Tienvarsipommeja voi olla monenlaisia. Yhdysvaltain armeija käyttää niistä yleisnimitystä improvisoitu räjähde (engl. Improvised Explosive Device, IED). IED:t voivat olla aikasytyttimellä varustettuja. Mikäli ne ovat kauko-ohjaimella tähystyksen perusteella laukaistavia, käytetään niistä nimitystä kauko-ohjattavat improvisoidut räjähteet (Remote Control IED tai lyhyemmin RCIED). Tämänkaltaisia laitteita käytetään erityisesti Irakissa, mutta myös muualla Lähi-idässä. Vastaavanlaisella laitteella myös räjäytettiin matkustajajuna Madridissa 11. maaliskuuta 2004 sekä Lontoon pommi-iskuissa 7. heinäkuuta 2005. Mafia murhasi italialaisen tuomarin Giovanni Falconen tienvarsipommilla vuonna 1992.

Ajoneuvoon kätkettyä improvisoitua räjähtävää laitetta eli autopommia kutsutaan englanniksi nimellä Vehicle Based Improvised Explosive Device (VBIED).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tienvarsipommilta on vaikea suojautua 23.5.2007. Ilta-Sanomat. Arkistoitu 25.7.2015. Viitattu 25.7.2015.