Battlefield: Bad Company

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Battlefield: Bad Company
Bfbc-360-cover.jpg
Kehittäjä Digital Illusions CE
Julkaisija Electronic Arts
Suunnittelija Patrick Bach
Tobias Falk
Käsikirjoittaja Fredrik Agetoft
Säveltäjä Mikael Karlsson
Pelisarja Battlefield
Pelimoottori Frostbite Engine
Julkaistu
  • NA 23. kesäkuuta 2008
  • EU 26. kesäkuuta 2008
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus ESRB: TVirheellinen ESRB-arvo
PEGI: 12Virheellinen PEGI-arvo
USK: 12
Alusta PlayStation 3, Xbox 360
Jakelumuoto DVD, Blu-ray
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Battlefield: Bad Company on Digital Illusions CE:n kehittämä ja Electronic Artsin julkaisema ensimmäisen persoonan ammuntapeli. Peli on julkaistu PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle vuonna 2008.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tehtävät tapahtuvat kukin neljän neliökilometrin suuruisella alueella, mutta yksinpelissä pelialuetta rajataan alitehtävästä riippuen niin, etteivät pelaajat eksy. Pelialueen rajat ovat kuitenkin niin väljät, että taktikointi ja erilaisten pelityylien kokeilu on mahdollista.

Pelaaja taistelee kolmen muun sotilaan kanssa. Mukana liikkuvista kolmesta sotilaasta on välillä paljonkin hyötyä, toisinaan nämä eivät tunnu saavan mitään aikaiseksi. Ei siis kannata luottaa siihen, että muut hoitavat homman puolestasi, vaan varautua itse kaikkeen. Hyödyllistä näissä tovereissa on se, että he huutelevat varoituksia vihollisista, joten pelaaja voi alkaa tähyilemään heitä, jos ei ole vielä aiemmin huomannut.

Aseiden lisäksi on erilaisia varusteita, esimerkiksi miinoja, poria, räjähteitä ja liikesensoreita. Kaikki muut paitsi erikoisunlockit (Gold Edition tai Finf-All-Five) voidaan avata verkkopeliin kehittymisestä saatavilla krediiteillä. Gold Edition -aseet voi myös unlockata saavuttamalla verkkopelissä tason 25. Tähtääminen on erilaista kuin sarjan aiemmissa osissa: tähdätessä katse kiinnittyy kohteeseen ja kaikki muu ympärillä sumenee.

Frostbite-pelimoottorin ansiosta ympäristö on 90 % tuhoutuva.

Frostbite DX -pelimoottorin ja uusien pelialustojen kasvanutta tehoreserviä käytetään näkyvimmin luomaan pelimaailma, josta jopa 90 % voi muokkaantua tai tuhoutua. Suurin osa maastosta on tuhottavissa, ja tämän avulla pelaaja voi muodostaa uusia strategioita. Maahan voi tulla isoja kuoppia, ja talojen seinät voivat kaatua. Myös puut ja muu kasvusto voivat kärsiä. Pelin säätila on myös vaihteleva: aurinkoinen sää saattaa vaihtua hiljalleen lähestyvän myrskyrintaman myötä tihkusateeksi.

Muuttuva pelimaailma pakottaa pelaajat miettimään tekemisiään. Seinä ei ole läpäisemätön suoja, eli riittävän iso ammus voi tulla sen läpi ja viedä seinänkin mukanaan. Tästä syystä tarkka-ampuja saattaa lentää taivaan tuuliin. Toisaalta hyvää asemaa etsivä kiväärimies voi ampua oman tähtäilyreiän haluamaansa suuntaan.

Moninpeli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleisin pelialue on neljä neliökilometriä, mutta myös 16 neliökilometrin kenttiä löytyy. Tekniikka tukee 9 752 neliökilometrin alueita, mutta niin pitkälle ei mennä vielä tässä pelissä.

Moninpelin ympäristöt ovat melko samannäköisiä kuin Battlefield 2:ssa. Kulkuvälineinä on jeeppejä, tankkeja ja helikoptereita. Tämän lisäksi pelissä on kranaatinheittimiä, konekivääreitä ja jopa sinkoja. Moninpeli sai mukaansa 7. elokuuta 2008 myös aiemmista Battlefield-peleistä tutun Conquest-pelimuodon, joka tulee pelin päivityksen mukana. Päivityksen mukana tulee mahdollisesti myös korjaus peliä vaivanneisiin mikrofoniongelmiin. Pelissä on myös ”dog tag collector”: pelaaja saa aina yhden tuntolevyn jokaisesta taposta, jonka hän on tehnyt puukolla. Valikosta näkee kaikki pelaajat, jotka pelaaja on tappanut veitsellä.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Peli sijoittuu lähitulevaisuuden sotaan, jossa vastakkain ovat Venäjä ja Yhdysvallat. Pelin päähenkilö on Preston Marlowe, joka palvelee sotamiehenä Yhdysvaltain maavoimien 222. pataljoonan B-komppaniassa eli niin sanotussa ”Bad Companyssa”, johon on sijoitettu kurittomia sotilaita. Komppaniaa käytetään tykinruokana tilanteissa, joissa paremmin koulutettuja sotilaita ei haluta uhrata turhaan. Marlowe ja hänen ryhmänsä vaarantavat kaiken karkaamalla kesken tehtävän saadakseen haltuunsa kullan, joka on syvällä vihollislinjojen takana.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin tekeminen aloitettiin nollapisteestä. Ensin tehtiin uudet työkalut ja niiden rinnalle uuden sukupolven peliydin, jonka ympärille uusi peli rakennettiin. Pelimaailma on avoin. Battlefield: Bad Companya kehitettiin yli 4 vuotta.

Gold Edition[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Battlefield: Bad Company Gold Edition

Julkaisun ohessa pelistä tuli myyntiin myös Gold Edition eli kultaversio, jossa pelaaja saa käyttöönsä viisi asetta, jotka normaalin pelin ostajat saavat käyttöönsä vasta moninpelin tasolla 25. Kultaversiossa on myös mukana juliste ja monia vinkkivideoita moninpeliä varten.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Nigel Whitmey  Haggard  
 Bruce Johnson  Sgt. Samuel Redford  
 David Menkin  Preston Marlowe  
 Richard Lynson  Sweetwater  
 Jennifer Woodward  Miss July  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut GameSpotin arvostelussa arvosanaksi 8.5/10.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jonathan Miller: Battlefield: Bad Company Review 27.6.2008. GameSpot. Viitattu 8.4.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]