Medal of Honor (vuoden 2010 videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Medal of Honor
Moh2010.jpg
Kehittäjä EA Los Angeles (yksinpeli)
EA Digital Illusions CE (moninpeli)
Julkaisija Electronic Arts
Jakelija Steam ja PlayStation Store
Säveltäjä Ramin Djawadi
Pelisarja Medal of Honor
Pelimoottori Unreal Engine 3 (yksinpeli)
Frostbite Engine (moninpeli)
Julkaistu
  • NA 12. lokakuuta 2010
  • EU 15. lokakuuta 2010
Lajityyppi ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Pelimuoto yksinpeli, moninpeli
Ikäluokitus BBFC: 18
PEGI: 18
Alusta Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Jakelumuoto Blu-ray, DVD
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Medal of Honor on EA Los Angelesin ja Digital Illusions CE:n kehittämä ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka on Medal of Honor -pelisarjan kolmastoista osa. Electronic Arts julkaisi pelin lokakuussa 2010 Microsoft Windowsille, PlayStation 3:lle ja Xbox 360:lle. Aikaisemmista osistaan poiketen peli sijoittuu toisen maailmansodan sijaan Afganistanin sotaan.

Medal of Honorin yksinpeli käyttää suuresti muokattua versiota Unreal Engine 3 -pelimoottorista sekä moninpelin suhteen Frostbite Engineä.

Kiistanalaisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin verkkomoninpeli sai jo ennen julkaisua osakseen kritiikkiä, sillä moninpelitilassa pelaaja voi asettua Taliban-terroristien rooliin[1] Ison-Britannian puolustusministeriön Liam Fox kritisoi peliä ja totesi, että ”on järkyttävää, että joku kuvittelee Talibanin brittisotilaita vastaan tekemien tekojen uusimisen videopelissä olevan hyväksyttävää”. Hän epäili, ettei kukaan kansalainen haluaisi ostaa niin ”epäbrittiläistä” peliä. Hän kehottaisi jälleenmyyjiä osoittamaan tukensa brittiarmeijalle kieltäytymällä myymästä ”tätä mautonta tuotetta”.[2] Itse pelissä ei kuitenkaan ole kuvattu brittijoukkoja.[3]

Kanadan puolustusministeri Peter MacKay kritisoi myös peliä. Hänen mukaansa on väärin, että kuka tahansa, etenkin lapset, voivat pelata Talibanin roolia. ”Kanada ja sen liittolaiset ovat taistelleet aivan liian kauan Afganistanissa, eikä se ole peliä”.[4]

Tanskalaiset sotaveteraanit kauhistuivat siitä, että peli sijoittuu Helmandin maakuntaan, jonne tanskalaiset joukot on sijoitettu. Tanskan puolustusministeri Gitte Lillelund Bechin mukaan se on ”mautonta” ja hän tukee peliä vastustavia veteraaneja. Pelin kieltämistä Tanskassa ei kuitenkaan suunnitella. Bech luottaa ”Tanskan nuorison kykenevän erottamaan väärän ja oikean”.[5]

Kehittäjien vastauksen mukaan pelin sisäinen todellisuus kuitenkin vaatii Talibanin sisällyttämistä peliin. Electronic Artsin tiedottaja Amanda Taggart kertoi AOL Newsin haastattelussa, että ”useimmat meistä ovat tehneet tätä jo seitsemänvuotiaasta asti: jos joku on poliisi, jonkun on oltava roisto, jonkun on oltava merirosvo ja jonkun pitää olla alien – Medal of Honorin moninpelissä jonkun pitää olla Taliban.”[1] EA:n Fran Gibeau huomioi myös, että videopeleissä on usein aiemminkin asetettu pelaaja vihollisen, kuten natsin tai terroristin rooliin.[6]

Medal of Honorin talibanit nimettiin uudestaan ”Op For” -nimellä kritiikin jälkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Thier, Dave: New Video Game Will Let You Play as the Taliban Aol News. 13.8.2010. Aol Inc.. Viitattu 26.8.2010. (englanniksi)
  2. Liam Fox defends call for ban of Medal of Honor game 23.8.2010. BBC. Viitattu 26.8.2010. (englanniksi)
  3. Robinson, Martin: UK Defence Secretary Calls for Medal of Honor Ban IGN. 23.8.2010. IGN Entertainment. Viitattu 26.8.2010. (englanniksi)
  4. MacKay says Taliban video game wrong, trivializes deaths in Afghanistan 23.8.2010. Winnipeg Free Press. Viitattu 26.8.2010. (englanniksi)
  5. Danske veteraner raser over Taleban-spil Dagbladet Politiken. 26.8.2010. Viitattu 26.8.2010. (tanskaksi)
  6. Douglas, Jordan: Analysis: Is Medal of Honor Tasteless? 25.8.2010. GamingUnion.net. Arkistoitu 27.8.2010. Viitattu 26.8.2010. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.