Únětice-kulttuuri

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Únětice-kulttuuri (saks. Aunjetitz) oli varhaispronssikautinen kulttuuri itäisessä Keski-Euroopassa 2300–1600 eaa. Tämä kulttuuri liittyy keskieurooppalaiseen kulttuurien kehityssarjaan, joka johti kelttien, mm. gallialaisten kulttuurin kehitykseen[1]. Úněticen kulttuuria luonnehtivat tikarimaiset, kolmiomaiset terät, jotka saatettiin varttaa ikään kuin sota- tai uhrikirveeksi. Úněticen kauppiaat aloittivat Keski-Euroopan ja Mykenen kulttuurin välisen kaupan. Kulttuurin keskus oli alkujaan Määrin varhaisella metallialueella, laajemmin nykyisten Tšekin tasavallan, itäisen Etelä- ja Keski-Saksan sekä eteläisen Länsi-Puolan alueella. Kulttuuri ulottui mm. eteläiseen Pohjois-Saksaan, Itävaltaan ja mahdollisesti Itä-Kroatiaan. Saksan Únětice-kulttuuri näyttää esiintyneen yksittäisinä saarekkeina. Únětice-kulttuurissa noin 2000-1800 eaa. esiintyneet muutamat hautalahjoiltaan rikkaat haudat viittaavat silloin vallassa olleeseen vahvaan ylimystöön[2]. Joitain Úněticen kulttuurin piirteitä levisi pronssikautiseen Isoon-Britanniaan asti.

Tätä kulttuuria edelsi kellopikarikulttuuri, ja sitä seurasi tumuluskulttuuri, joka rakensi suuria kumpuhautoja. Únětice-kulttuuria on pidetty kellopikarikulttuurin ja nuorakeraamisen vasarakirveskulttuurin sulautumana. Myös Únětice-kulttuuri rakensi enimmäkseen maalta tasaisia kuoppahautoja sekä kumpuhautoja ja tumuluskulttuuri oli suoraa jatkoa sille.

Úněticen kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pronssikausi A1: 2300-1950 eaa.:
  • Pronssikausi A2: 1950-1700 eaa.:

Kulttuuri kävi kauppaa Ison-Britannian Wessex-kulttuurin kanssa. Vaikka erilaisia kupariseoksia tunnettiin, pronssi yleistyi vasta Únětice-kauden jälkeen. Pronssikautisten kulttuurien tapaan tässäkin kulttuurissa oli sosiaalista kerrostuneisuutta, ns. ylimystöä eli päälliköitä ja johtajia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Historical atlas of the celtic world, Checkmark Books New York 2001, ISBN 0-8160-4761-8, s 16
  2. http://www.worldtimelines.org.uk/world/europe/northern_eastern/2750-750BC/TheUneticeCulture, etice Culture [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kulttuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.