Nebran kiekko

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yksinkertaistettu piirros Nebran kiekosta nykymuodossaan

Nebran kiekko on muinaisesine, jonka kerrotaan löytyneen Nebran kylästä Saksi-Anhaltin osavaltiosta itäisestä Saksasta. Kiekko on valmistettu pronssista ja on halkaisijaltaan noin 30 cm. Kiekon patinoituneesta sinivihreästä väristä erottuvat kultaiset uppokoristeet, jotka symboloivat aurinkoa tai täysikuuta, tähtiä (sisältää tähtikeskittymän kuten Seulasten tähtijoukko) sekä kuun sirppiä. Kiekossa on kuvattu myös kaarikuvio, jonka ulkoreunassa on lovia, minkä arvellaan kuvaavan auringon venettä useiden airojen kera. Kiekon arvellaan olevan peräisin pronssikaudelta, arvioiden mukaan noin vuoden 1600 eaa paikkeilta.lähde?

Jos kiekko on aito, löytö kertoo lisää Euroopan pronssiaikaisten ihmisten tähtitieteellisestä osaamisesta ja tietoudesta, jonka on arveltu vaikuttaneen myös Stonehengen rakentamiseen.lähde? Kiekon reunalla olevat kullatut kaaret ovat voivat olla merkkejä taivaankannen mittauksista, ja niiden on väitetty olevan tarkempia kuin tähän asti on tiedetty. Kiekkoa seuraa joukko epäilyksiä. Richard Harrison, Euroopan esihistorian professori Bristolin yliopistosta, epäilee kiekon olevan väärennetty.lähde?

Kiekko on tullut esiin tyhjästä kansainvälisille antiikkimarkkinoille vuonna 2001. Kiekon myyjä on kertonut, että vuonna 1999 aarteenetsijät löysivät sen metallinpaljastimella.lähde? Tarkemmat tekniset tutkimukset kiekon alkuperästä ovat osoittaneet kiekon materiaaleista kuparin olevan peräisin Itävallasta ja kullan Karpaateilta.lähde?

Kiekossa olevat astronomiset merkinnät viittaavat kiekon olevan jopa 3600 vuoden takaa. Koska kiekkoon liittyvää tarkkaa arkeologista taustaa ei ole saatavilla, on vaikeaa selvittää kiekon tarkkaa ikää. Tuolta ajalta ei tunneta vastaavaa taiteellista tyylisuuntaa, joten jotkut arkeologit pitävät kiekkoa väärennöksenä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Nebran kiekko.