Tähtien sota (alkuperäinen elokuva)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo
Star Wars Episode IV:
A New Hope
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja George Lucas
Käsikirjoittaja George Lucas
Tuottaja George Lucas
Gary Kurtz
Rick McCallum (erikoisversio)
Säveltäjä John Williams
Kuvaaja Gilbert Taylor
Leikkaaja Paul Hirsch
Marcia Lucas
Richard Chew
Pääosat Mark Hamill
Harrison Ford
Carrie Fisher
Alec Guinness
Peter Cushing
Anthony Daniels
Kenny Baker
Peter Mayhew
David Prowse
James Earl Jones
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö 20th Century Fox
Lucasfilm Ltd.
Ensi-ilta Yhdysvaltain lippu 25. toukokuuta 1977
Suomen lippu 16. joulukuuta 1977
Kesto 121 minuuttia
125 minuuttia (erikoisversio)
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 11 miljoonaa dollaria
Tuotto 775 398 007 $
Edeltäjä Tähtien sota: Episodi III - Sithin kosto (2005)
Seuraaja Tähtien sota: Episodi V - Imperiumin vastaisku (1980)
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Tähtien sota (Star Wars), uudelleenjulkaisuna Tähtien sota: Episodi IV – Uusi toivo on George Lucasin ohjaama ja käsikirjoittama amerikkalainen tieteiselokuva (avaruusooppera, vrt. saippuaooppera) , jonka ensi-ilta Yhdysvalloissa oli 25. toukokuuta 1977. Suomessa elokuvan ensi-ilta oli 16. joulukuuta 1977. Elokuva on Tähtien sota -sarjan ilmestymisjärjestyksessä ensimmäinen ja aikajärjestyksessä neljäs osa.

Uuden toivon ilmestyessä elokuvan uskottiin menestyvän huonosti, mutta tekijöidensä yllätykseksi siitä tuli yksi kaikkien aikojen menestyneimpiä elokuvia. Elokuvan teko maksoi vain 11 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, mutta se tuotti maailmanlaajuisesti yhteensä 768 miljoonaa dollaria. Box Office Mojo -internetsivuston mukaan se on inflaatioon suhteutettuna maailman toiseksi menestynein elokuva.[1]

Uusi toivo on lukuisia kertoja äänestetty maailman parhaimpien elokuvien joukkoon; muun muassa arvostettu Yhdysvaltain elokuvainstituutti valitsi sen 1900-luvun sadan parhaan elokuvan joukkoon.

Elokuvan alkuperäistä nimeä käytetään myös koko Tähtien sota -sarjasta. Elokuvan menestyttyä ja jatko-osien varmistuttua, vuonna 1979 elokuvan nimeen lisättiin episodin nimi A New Hope. Vuonna 1997 tuotetun, uusia kohtauksia ja erikoistehosteita sisältävän uudelleenjulkaisun nimessä oli myös lisänimi Uusi toivo.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kapinaliitto on varastanut Galaktisen Imperiumin suurimman tuhoaseen, Kuolemantähden piirustukset ja aikoo viedä sen Alderaanille. Keisarillinen tähtituhooja Devastator kuitenkin pysäyttää piirustuksia kuljettavan kapinallisalus Tantive IV:n ja miehittää sen. Alderaanin prinsessa Leia Organa lähettää piirustukset hyökkäyksen aikana R2-D2-nimisen astromekaniikkadroidin ja tämän ystävän, protokolladroidi C-3PO:n mukana pakokapselissa heidän lähellään olevalle Tatooine-planeetalle. Siellä he päätyvät jawojen, pienten olioiden käsiin ja myydään kasteviljelijä Owen Larsille ja tämä veljenpojalle Luke Skywalkerille. Luken siivotessa droideja hän löytää Leian jättämän viestin, jossa tämä pyytää apua Obi-Wan Kenobilta. R2-D2 lähtee etsimään Kenobia jolloin Luke ja C-3PO lähtevät etsimään häntä. He löytävät R2:n mutta joutuvat Tuskenin ratsastajien väijyttämäksi. Yhtäkkiä ilmestyvä huppupäinen olento karkottaa tuskenit. Olento on Obi-Wan Kenobi, joka käyttää salanimeä Ben. Hän vie Luken ja droidit kotiinsa jossa Luke kertoo hänelle kaiken. Obi-Wan kertoo Lukelle tämän isästä ja jedeistä sekä antaa tämän vanhan valosapelin. Hän ehdottaa, että he lähtisivät viemään piirustukset Alderaanille, mutta Luke kieltäytyy, koska hänen pitää palata kotiin. Mutta kotiin palattua hän kokee karmaisevan yllätyksen: Imperiumi on tappanut hänen setänsä ja tätinsä.

Imperiumin etsiessä heitä Luke ja Obi-Wan hankkivat kyydin Alderaaniin Han Sololta, paikalliselta salakuljettajalta. Millennium Falconin kyydissä he ohittavat Imperiumin partioalukset ja lähtevät matkaan kohti Alderaania. Matkalla Obi-Wan opettaa Lukea käyttämään Voimaa ja valosapelia.

Samaan aikaan Imperiumin komentaja Suurmoffi Tarkin yrittää kiristää prinsessalta kapinallisten salaisen päämajan sijainnin. Prinsessa kertoo, että päämaja olisi Dantooinella, mutta Tarkin määrää Alderaanin tuhottavaksi. Kuolemantähti ampuu tappavan säteen kohti Alderaania, ja planeetta tuhoutuu räjähdyksessä täysin. Myöhemmin Tarkinille kerrotaan, että prinsessa valehteli, jolloin Tarkin käskee teloittaa prinsessan.

Obi-Wan, Luke, Han Solo ja hänen perämiehensä Chewbacca saapuvat paikkaan, jossa Alderaanin olisi pitänyt olla. Lähistöllä vielä oleva Kuolemantähti huomaa heidät ja vetosäteen avulla vangitsee aluksen. Millennium Falconissa olijat onnistuvat piiloutumaan lattialuukkujen alle, ja alus uskotaan hylätyksi. Obi-Wan lähtee etsimään mahdollisuutta kytkeä vetosäde pois päältä, ja muut huomaavat prinsessan olevan vankina tähdellä. Solo, Luke ja Chewbacca lähtevät pelastamaan Leiaa, mutta he aiheuttavat hälytyksen ja selviytyvät hädin tuskin hyppäämällä jätekuiluun.

Samaan aikaan Obi-Wan on kytkenyt vetosäteen pois päältä ja kohtaa Darth Vaderin. Molemmat ottavat valosapelinsa esiin, ja alkaa miekkailutaistelu. Taistelun aikana Kenobi näkee Luken ja muiden pakenevan Millennium Falconiin ja yhdistyy voimaan ja muuttuu hengeksi juuri, kun Vader oli tappamassa hänet. Luke järkyttyy Obi-Wanin kuolemasta, mutta Luke aistii Obi-Wanin hengen läsnäolon, kun Vader ei löydä kaavusta Obi-Wanin ruumista. Joukko pääsee pakenemaan keisarillisilta TIE-hävittäjiltä ja suuntaavat Yavinin neljänteen kuuhun. He eivät kuitenkaan tiedä, että Darth Vader ja tämän joukot kiinnittivät jäljittimen Millennium Falconiin, ja että Imperiumi seuraa heitä.

Solo, Leia ja Luke palaavat jäljitin aluksessaan kapinallistukikohtaan, jossa sodanjohto tarkastelee piirustuksia. Hyökkäys Kuolemantähteä suunnitellaan tarkoin käyttäen hyväksi sen heikkoa kohtaa. Jäljitin puolestaan on paljastanut Imperiumille kapinallistukikohdan sijainnin.

Imperiumin lähestyessä Yavinia kapinalliskoneet lähtevät hyökkäykseen. X- ja Y-siipisillä lentävät kapinalliset kohtaavat pian ylivoimaisen vastustajansa, Kuolemantähden. Yavinin taistelu alkaa. Kuolemantähden puolustus ei aluksi osu pieniin kapinallishävittäjiin, mutta Imperiumin lähetettyä omat TIE-hävittäjänsä taisteluun kapinalliset alkavat jäädä tappiolle. Päällikkö Bast yrittää saada Tarkinin suostumaan Kuolemantähden evakuointiin, mutta tämä sanoo hänen yliarvioivansa kapinallisten mahdollisuutta tuhota Kuolemantähti. Luke Skywalker lähestyy Darth Vader perässään Kuolemantähden heikkoa kohtaa, pienenpientä ilmastointihormia, joka sijaitsee kuilun päässä. Kun Luke on juuri Darth Vaderin tähtäimessä, Millennium Falcon ampuu hävittäjät Vaderin ympärillä. Darth Vader jää leijumaan hävittäjänsä kanssa avaruuteen ja haaksirikkoutuu vieraalle planeetalle. Luke laukaisee protonitorpedot juuri oikealla hetkellä, ja ne osuvat aukkoon. Luken lentäessä viimeisten taistelusta selvinneiden kanssa mahdollisimman kauas Kuolemantähti räjähtää massiivisesti tappaen Tarkinin ja muita imperiumin upseereja ja sotilaita. Taistelusta selviää kolme kapinallista lentäjää (Luke Skywalker, Wedge Antilles, yksi Y-siipilentäjä). Darth Vader on ainoa selvinnyt imperiumin lentäjä.

Lukea ja Han Soloa juhlistetaan sankareina, ja voittojuhlallisuuksissa heille luovutetaan mitalit palveluksestaan.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1970-luvun alussa George Lucas oli rahapulassa, mutta hän oli päättänyt toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa tieteiselokuvan ohjaamisesta. Alun perin elokuvan aiheena olisi ollut Alex Raymondin luoma sarjakuvasankari Flash Gordon, mutta hahmon tekijänoikeuden omistanut elokuvatuottaja Dino De Laurentiis ei ollut kiinnostunut nuoren ohjaajan ideasta. Niinpä pettynyt Lucas rohkaisi itsensä ja päätti tehdä oman tieteiselokuvansa.

Uuden toivon käsikirjoittaminen alkoi vuonna 1973. Ensimmäiset käsikirjoitusversiot poikkesivat suuresti lopullisesta elokuvasta: esimerkkinä eräs versio oli nimeltään Adventures of Luke Starkiller, joka kertoi kenraali Luke Starkillerin seikkailuista galaksissa. Lopullinen käsikirjoitusversio valmistui vuonna 1975. Luken alkuperäistä nimeä ollaan myöhemmin käytetty muualla Tähtien sodan oheismateriaalissa, kuten videopeleissä Knights of the Old Republic ja The Force Unleashed.

Lucas huomasi nopeasti, että hänen oli vaikea saada elokuvalleen rahoitusta, sillä Hollywood-elokuvat eivät olleet tuottoisia ja vararikon partaalla olevat elokuvayhtiöt pelkäsivät Uuden toivon osoittuvan flopiksi. Muun muassa Metro-Goldwyn-Mayer ja Warner Bros. kieltäytyivät mahdollisuudesta osallistua elokuvan tuottamiseen. Lopulta Lucas sai rahoituksen 20th Century Fox -studiolta, joka tosin myös uskoi elokuvan huonoon menestykseen.

Lucas halusi elokuvaansa ennennäkemättömiä erikoistehosteita, joten hän otti yhteyttä Douglas Trumbulliin, joka oli tunnettu Stanley Kubrickin 2001: Avaruusseikkailu -elokuvan erikoistehosteiden luojana. Trumbull oli kuitenkin kiireinen ja joutui kieltäytymään, mutta samalla suositteli avustajaansa John Dykstraa. Dykstra keräsi ympärilleen sekalaisen joukkion korkeakouluopiskeijoista, taiteilijoista ja insinööreistä, joita varten George Lucas perusti erikoistehosteyhtiö Industrial Light & Magicin.

Erikoistehosteiden ohella Lucas halusi elokuvaan nuoria ja suhteellisen tuntemattomia näyttelijöitä. Lukuisien vaiheiden jälkeen hän valitsi pääosiin Mark Hamillin, Carrie Fisherin ja Harrison Fordin. Lucas oli aiemmin työskennellyt Fordin kanssa elokuvassa Svengijengi ’62 ja pyysi tätä koe-esiintymisiin lukemaan vuorosanoja näyttelijöiden kanssa. Ford oli ärsyyntynyt, kun Lucas ei tarjonnut hänelle koe-esiintymistä ja käyttäytyi sarkastisesti koko esiintymisen ajan. Lucas piti tästä ja tarjosi hänelle roolia.[2] Näiden ohella on värväsi kokeneita veteraaninäyttelijöitä, kuten Alec Guinnessin ja Peter Cushingin. Parhaiten elokuvan menestyksestä hyötyi Harrison Ford, joka on nykyisin yksi tunnetuimmista ja rikkaimmista Hollywood-tähdistä.

Elokuvan kuvaukset alkoivat maaliskuussa 1976 ja päättyivät saman vuoden heinäkuussa. Elokuvaa kuvattiin Guatemalassa (Tikalin kansallispuistossa), Englannissa, Tunisiassa (mm. Chott el Gharsasta, Matmatasta, Ksourista ja Tozeurin ympäristössä) ja Yhdysvalloissa. Kuvausten aikana tapahtui useita vaikeuksia; esimerkiksi Tunisiassa, jossa aavikkoplaneetta Tatooinelle sijoittuvat kohtaukset kuvattiin, hiekkamyrsky tuhosi lavasteet ja kuvaaminen oli miltei mahdotonta paahtavan kuumuuden takia—lopulta kuvaukset jouduttiin lopettamaan, kun Saharassa satoi ensimmäistä kertaa 50 vuoteen.[3] Koko projekti osoittautui niin stressaavaksi, että Lucas joutui kerran sairaalaan saatuaan sydänkohtauksen.

Julkaisu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen ilmestymistään Uutta toivoa markkinoitiin enimmäkseen nuorisolle ja tieteiselokuvien ystäville, joita varten elokuvasta julkaistiin romaani ja sarjakuva.[3]

Elokuvan ensi-ilta järjestettiin 37:ssä elokuvateatterissa ympäri Yhdysvaltoja. Kertoman mukaan Lucas oli elokuvan ilmestyessä vaimonsa kanssa lounastamassa sanfranciscolaisessa ravintolassa, kun hän huomasi valtavan pitkän jonon läheisen elokuvateatterin edessä. Hämmästyksekseen hän sai selville, että ihmiset jonottivat päästäkseen näkemään Tähtien sodan.lähde? Kuitenkin Lucasin toisen projektin, Indiana Jones -sarjan DVD-julkaisuboxin haastattelujen mukaan, Lucas oli yhdessä Steven Spielbergin kanssa Hawaijilla ennen ensi-iltaa odottamassa elokuvan menestyksen tuloksia.

Uuden toivon menestys johtui pitkälti sen vallankumouksellisista erikoistehosteista, jonkakaltaisia ihmiset eivät olleet aikaisemmin nähneet. Elokuva rikkoi myyntiennätykset miltei jokaisessa amerikkalaisessa elokuvateatterissa.

Lucas oli onnistunut neuvottelemaan 20th Century Foxilta oikeudet elokuvan oheistuotteisiin. Studio piti Lucasin osuutta arvottomana,lähde? mutta elokuvan suosion myötä oheistuotteiden myynti kasvoi dramaattisesti. Itse asiassa Lucas ansaitsi suurimman osan tuloistaan juuri oheistuotteiden kautta.lähde?

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi toivo voitti vuoden 1978 Oscar-gaalassa kuusi Oscar-palkintoa: parhaan lavastuksen, leikkauksen, erikoistehosteiden, kuvauksen, puvustuksen ja ääniefektien palkinnot. Elokuva oli myös ehdokkaana parhaan elokuvan, alkuperäisen käsikirjoituksen, miessivuosan ja ohjauksen palkinnoista. Elokuva palkittiin myös Golden Globella, Grammyllä ja kahdella BAFTA:lla. Elokuvapalkintojen ohella Uusi toivo voitti Worldconin myöntämän Hugo-palkinnon.

Vaihtoehtoisia versioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1997 ilmestyi Tähtien sodan 20-vuotisjuhlan kunniaksi Special Editionina tunnettu erikoisversio, jossa elokuvan erikoistehosteita oli digitaalisesti paranneltu. Special Editionissa oli myös muutamia kohtauksia, joita ei ollut elokuvan alkuperäisessä versiossa. Monien Tähtien sota -fanien mielestä parannellut erikoistehosteet kuitenkin heikensivät elokuvaa. Special Editionin merkittävimpiä muutoksia:

 • Uusittu kohtaus, jossa Imperiumin sotilaat etsivät Tatooinella kadonneita droideja. Keisarillisen sukkulan, jolla sotilaat saapuivat, voi nähdä taustalla.
 • Uusittu Obi-Wan Kenobin koti.
 • Kohtausta, jossa Luke, Obi-Wan, C-3PO ja R2-D2 saapuvat Mos Eisleyhin, on pidennetty ja muuteltu.
 • Ennen kuolemaansa Greedo yrittää ampua Han Solon, mutta epäonnistuu.
 • Uusi kohtaus, jossa Han Solo ja tietokoneanimaatiolla toteutettu Jabba the Hutt keskustelevat. Kohtaus kuvattiin alkuperäiseen elokuvaan käyttäen täysin erinäköistä Jabbaa. Boba Fettin voi nähdä kohtauksen lopussa.
 • Uusittu Millennium Falconin lähtö.
 • Alderaanin räjähdyksestä lähtee rengasmainen paineaalto.
 • Uusi kohtaus, jossa Luke ja Biggs keskustelevat ennen Yavinin taistelua.
 • Uusia digitaalisia otoksia X- ja Y-siipisistä.
 • Luken repliikki ”Blast it Biggs, where are you?” on vaihdettu muotoon ”Blast it Wedge, where are you?”.
 • Kuolemantähden räjähdyksestä lähtee rengasmainen paineaalto.
 • Darth Vaderin ääninäyttelijänä toimineen James Earl Jonesin nimi on liitetty lopputeksteihin. (Hän ei halunnut nimeään Uuden toivon alkuperäisen version lopputeksteihin, koska ei omasta mielestään tehnyt tarpeeksi työtä sen eteen.)

Myös vuonna 2004 ilmestyneessä DVD-versiossa erikoistehosteita oli paranneltu. Lisäksi kuvanlaatua ja äänentoistoa oli huomattavasti paranneltu. DVD-version merkittävimpiä muutoksia:

 • Obi-Wan Kenobin huuto, joka pelästyttää hiekkakansan, on korkeampi ja kimeämpi.
 • Special Editionissa esiintynyttä Jabbaa on muokattu digitaalisesti.
 • Alderaanin räjähdystä ja paineaaltoa on muutettu tulisemmaksi.
 • Kun kaksi Imperiumin sotilasta tutkii Millennium Falconia, toinen sotilaista sanoo: ”There’s no one here.
 • Prinsessa Leian selliosaston käytävää on digitaalisesti pidennetty ja muokattu realistisemmaksi.
 • Aiemmissa versioissa Kuolemantähden vetosäteen ohjauspaneelin teksti on kirjoitettu latinalaisilla kirjaimilla (englannin kielellä), mutta DVD-versiossa teksti on vaihdettu digitaalisesti aurebeshiksi (Tähtien sodan maailman aakkosiksi.)
 • Luken ja Leian kaikuvat äänet Kuolemantähden kuilukohtauksessa on muokattu realistisemmiksi.
 • Musiikkia Yavinin taistelussa on huomattavasti hiljennetty tai poistettu, jotta äänitehosteet kuuluisivat paremmin.
 • Special Editionissa esiintynyt Luken repliikki ”Blast it Wedge, where are you?” on vaihdettu takaisin alkuperäiseen muotoon ”Blast it Biggs, where are you?”.

3D[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

James Cameronin kolmiulotteisen jättimenestyksen Avatarin myötä myös Lucas alkoi suunnitella kaikkien kuuden elokuvan muuttamista 3D:ksi. Kronologisesti ensimmäinen osa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka julkaistiin kolmiulotteisena ja re-masteroituna helmikuussa 2012. Uusi toivo taas julkaistaan 3D:nä ilmeisesti vuonna 2014.

Romaaniversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan romaaniversio julkaistiin Lucasin nimellä, mutta todellisuudessa sen haamukirjoitti Alan Dean Foster elokuvan käsikirjoituksen pohjalta. Kirja julkaistiin 12. marraskuuta 1977, miltei puoli vuotta ennen varsinaisen elokuvan ilmestymistä. Kirjan kustantajana toimi Ballantine Booksin omistama Del Rey.

Sarjakuvaversio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuvan käsikirjoituksen pohjalta tehty sarjakuvaversio julkaistiin neliosaisena sarjana, jonka ensimmäinen osa ilmestyi heinäkuussa 1977 ja viimeinen osa saman vuoden joulukuussa. Sarjakuvan piirsi Roy Thomas, väritti Paty Cockrum sekä tussasivat Rick Hoberg ja Bill Wray. Sarjakuvan kustansi Marvel Comics.

Monet sarjakuvan kohtaukset ja jopa hahmot poikkeavat ulkoasultaan elokuvassa nähtävistä, koska Thomas joutui piirtämään sen ennen elokuvan julkaisua hyvin vähäisen kuvamateriaalin avulla - useasta kohtauksesta hänellä oli käsikirjoituksen lisäksi apunaan vain yksi tai kaksi kuvauksissa otettua valokuvaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. All Time Box Office: Domestic Grosses Adjusted for Ticket Price Inflation BoxOfficeMojo.com. Viitattu 30.1.2010. (englanniksi)
 2. Harrison Ford, America's Leading Man Time.com. Viitattu 16.1.2010. (englanniksi)
 3. a b Empire of Dreams: The Story of the Star Wars trilogy, dokumentti; Star Wars Trilogy Box Set (DVD) [2005]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Tähtien sota
Elokuvat: Pimeä uhka · Kloonien hyökkäys · Sithin kosto · Uusi toivo · Imperiumin vastaisku · Jedin paluu · The Force Awakens
Luettelot: Luettelo hahmoista · Luettelo sivuhahmoista · Luettelo suomennetuista Tähtien sota -kirjoista
Tunnettuja käsitteitä: Valosapeli · Voima · Laseraseet
Televisiosarjat: Ewokit · Droidit · Clone Wars · The Clone Wars
Järjestöt: Kapinaliitto · Galaktinen Imperiumi · Galaktinen tasavalta · Galaktinen senaatti · Kauppaliitto · CIS
Sodat ja taistelut: Galaktinen sisällissota · Kloonisodat · Naboon taistelu · Geonosiksen taistelu · Yavinin taistelu
Utapaun taistelu
Videopelit: Star Wars: Battlefront · Knights of the Old Republic II · Jedi Academy
Ajoneuvoja: AT-AT · AT-ST · AT-TE · LAAT · Millennium Falcon · X-siipinen